Az ​átszívó porszívó (Miklós, Kamilla és Tomsi 1.) 29 csillagozás

Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozatot építünk.

A Pagony legkiválóbb szerzői négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. Szabó Borbála meséjében a három tesó, Miklós, Kamilla és a kis Tomsi a dédnagymamánál tölti a délutánt. Régi, fekete-fehér képeket nézegetnek a Mamóról, a Mamó pedig történeteket mesél nekik azokból az időkből, amikor még fiatal lány volt, és iskolába járt. De amikor Tomsi unalmában bekapcsolja a porszívót, egészen váratlan dolog történik…

Mit rejtenek a régi fényképek, és vajon hová visz az átszívó porszívó? Tarts a három tesóval, és megtudod!

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: 7 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Most én olvasok!

>!
Pagony, Budapest, 2019
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634104537 · Illusztrálta: Baranyai (b) András

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IMP>!
Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

Egy párszor már leírtam, de most megint konstatálom, hogy egy jó mesekönyvhöz semmi szükség tündérekre, csillámpónikra, tündérhercegkisasszonyokra, de még beszélő állatokra sem. Csak egy átlagos, normális családra van szükség, akik egy átlagos, normális lakásban élnek, olyannyira átlagosan és normálisan, hogy minden gyerek (és felnőtt) azonnal tud velük azonosulni. A nagy fiú vonatozik, a közepes lány barbizik, a kicsi fiú meg utánozza a nagyokat, ami cuki és fárasztó. Van dédimama is, aki a földszinten lakik, érdekes, régi cuccokkal van tele a lakása, és érdekes, régi történeteket mesél.
Ennél több nem is kéne, a sztori már így is extra kerek. Azért kapunk még egy kis időutazást, hogy valami bonyodalom is legyen, a gyerekek visszamennek az időben a dédimama iskoláskorába, és kisegítik őt egy kisebb kalamajkából.

Lenyűgöző ez a Most én olvasok! sorozat, egyszerűen minden el van találva ebben a kötetben is. A múltkor felróttam az unikornisos mesének, hogy annyira giccsesek az illusztrációi, hogy már a látványtól is cukorsokkot kapok (most esik le, hogy ugyanaz a szerzője, mint a Rém jó könyveknek, amelynek a képi világával szintén nem vagyok maradéktalanul kibékülve) – nos, itt a pozitív ellenpélda. Nincs a rajzokon semmi olyan elem, amely direktbe meg akarná nyerni magának szegény, fiatalkorú olvasókat – semmi csillám, semmi póni, de még egy kósza szivárvány sem –, csupán emberek vannak itt, akik egy városi lakásban élnek, és iskolába járnak, rokonlátogatnak, léteznek. Ennyi pont elég. Nem kell túltolni. Intellektuális cukorsokkom van tényleg egyes gyerekkönyvektől, de a mesefilmek némelyikétől is. Nem attól fog tetszeni a gyerekeknek, hogy minden csilivili és csudy, hanem attól, hogy közel érezhetik magukhoz, mert a saját életükhöz hasonló dolgokat látnak, olvasnak benne.

Tökéletesen normális könyv. Úgy tűnik, idén a normális nálam minden jelzők legpozitívabbika, legalábbis ami a gyerekkönyveket illeti. Olvassátok, olvastassátok, ajánlom, mert remek darab.

Nikolett0907 SP>!
Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

Atya ég!
Sokszor úgy érzem, hogy a sok giccs miatt a mai mesék is fullasztóak.
Modern történetek, valós gyermekekkel is legalább annyira szórakoztató lehetnek, mint a fantázia lényekkel.
De nem ebben a formában.
A három gyermek tökéletessége már gyomorforgató volt a számomra és az sem segített, hogy egy olyan apró fordulatot olvashattam, aminek nem sok értelmét láttam.
Nem nekem íródott tény, de nem adnám a keresztfiaim kezébe.
Kár érte.

csgabi MP>!
Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

Ez most szerintem egy elég béna egy történet volt. :-( Az illusztráció tetszett, de ilyen szöveget én biztosan nem adnék a gyerekem kezébe.
Itt él Miklós, a kilencéves remek, okos fiú. Brrr.
Tesója, az éles eszű, gyönyörű Kamilla hétéves.
De szerintem egyetlen hétéves sem használja a kérő kifejezést sem (Sok kérő nyüzsgött körülötted?)
Aztán persze lehet, hogy én gondolom rosszul, de ez a könyv akkor sem lopta bele magát a szívembe. :-)

Molymacska P>!
Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

A történet úgy kezdődik, hogy megismerhetünk egy családot, majd átmegyünk látogatóba a dédmamához (amúgy hova tűntek a nagymamák és nagypapák?), ahol a dédmama egy történetet mesél a régi időkről, mindaddig, ameddig a legkisebb gyermek el nem kezd a porszívóval játszani és hopp máris a múltban vagyunk, ahol a dédmama életét láthatjuk teljes valójában.
Nagyon tetszett az időutazós történet, mert ezzel picit közelebb hozza az idősebbeket a fiatalabbakkal. Hatalmas a korkülönbség aközött, amikor a nagyi (dédi) járt iskolába, és amikor a gyerek, az pedig csak a hab a tortán, hogy hihetetlen technikai fejlődés nemigazán segít megérteni, milyen lehetett a nagyinak (vagy dédinek): Ezt próbálja meg áthidalni a kötet, és szemelvényeket mutat meg a régi időkből.
Nagyon hangulatos az időutazáson kívül is a kötet: egyrészről a három eltérő személyiségű gyerek is már pont elég egy történetbe, hogy izgalmas legyen, de ott a dédi, aki nagyon pajkos, kedves, tréfában, játékban benne levő hölgy. Mégis mutat egy kis női szövetséget a lányunokájával, mutatja, hogy a nők tartsanak össze (de legalább együtt sütizzenek, és beszélgessenek, miközben a fiúk másra figyelnek).
Nagyon szép történet, és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy olvassa. A legkisebbeknek mindenképpen érdekes lehet a régi világ miatt, a legnagyobbaknak pedig a modernitás is benne van a sorok között. Ez a kötet nagyon hasznos lehet, remélem, sokakhoz eljut majd.

Navi P>!
Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

Tetszett Norbinak, már próbálta Ő maga olvasni :) Aranyos kis történet egy időutazós porszívóról és a nagymama feleléséről :)

csakegyluca P>!
Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

Először olvassátok el a könyv címét. Hát nem vicces? De a könyv sokkal komolyabb. Nem is komolyabb, aranyosabb és szebb. Igazán megható történet. Amire rájöttem, hogy a mostani tanárunk még mindig azt mondja, hogy „tanuljátok meg a memoritert"

krlany IMP>!
Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

Az egy tök jó ötlet, hogy a gyerekek a régmúlttal ismerkednek a dédnagymamájuk történetei által, mert tök fontosak a családi hagyományok, szokások, történetek, de amilyen stílusban kioktatják egymást, azt egy kicsit túlzásnak érzem egy ilyen rövid könyvecskében, ahol a végén sem tesszük rendbe ezeket a dolgokat.

csokireka>!
Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

Én nagyon örülök, hogy ez a könyv „partnernek” tekinti a gyerekeket, sztem nem baj, ha nem ismer egy szót… Általában a szövegkörnyezetből kitalálják, vagy megkérdezik. Így fejlődik a szókincsük. Örülnék, ha ilyen könyveken tanulnának olvasni, vleg több gyerek lenne a jövőben könyvmoly :)


Népszerű idézetek


A sorozat következő kötete

Miklós, Kamilla és Tomsi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexa Pearl: Vili szárnyai
Jessica Ennis-Hill: A lidércek tanyája
Daisy Meadows: Borostyán, a narancstündér
Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Bombicz Judit: Csodák könyve
Dér Adrienn: A kaszabmanó
Ana Galán: A nagy próbatétel
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Bodó Béla: Brumi Mackóvárosban