A ​János vitéz-kód 36 csillagozás

Szabó Borbála: A János vitéz-kód

A RENDŐRSÉG KÖZLEMÉNYE

„Eltűnt Turchányi Albert, 11 éves általános iskolai tanuló. A körülbelül 145 centiméter magas, zömök testalkatú, barna szemű, szemüveges, rövid, barna hajú fiú 2019. november ­25-én, hétfőn az iskolai könyvtárból ismeretlen helyre távozott. Eltűnésekor zöld színű farmernadrágot és szürke „A CSAPATMUNKA AZ, AMIKOR SOKAN CSINÁLJÁK, AMIT ÉN MONDOK” feliratú pólót viselt.”

Ugyanekkor Petőfi Sándor János vitéz című művében ­ismeretlen, új szereplő jelenik meg: egy zömök testalkatú, barna ­szemű, szemüveges, rövid hajú fiú… És ezáltal a mű igen különös fordulatokkal gazdagszik. Ám az új János vitéz nem mindenki tetszését nyeri el. Az indulatok elszabadulnak. Úgy tűnik, Magyarországot soha nem látott katasztrófa ­fenyegeti.

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Könyvek Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634106425

Enciklopédia 3


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Egyelőre csak szuperlatívuszok jönnének ki belőlem, mivel éppen ebben a pillanatban fejeztem be. Olyanok, mint a: Kötelezővé A János vitéz-kódot!, meg hasonló elménckedő ájulat fanságok. Úgyhogy eldöntöttem, kicsit várok az értékeléssel. Összeszedem magam és korrekt véleményem a közeljövőben, és akkor majd nyilatkozom. Szép volt Szabó Borbála!
Folyt…
Szóval csak ámultam és bámultam ezen a nagyszerű stílusbravúron, amit kihúzott a tarsolyából Szabó Borbála. A Nincsenapám, seanyám-at olvastam már tőle, ami nemigen nyerte meg a tetszésem. Semmiképpen sem járt ekkora élvezettel és örömmel – már csak történetét tekintve sem, ez mondjuk érthető –, mint Turchányi Albert spoiler mesejárása.
Ahogy az eredeti sorokat és a megváltozott mesesodrot követtem, azt vettem észre, hogy azon gondolkodom, hogy micsoda gyönyörűséges ihletett állapot kell ahhoz, hogy az ember (lánya) ilyen csodamód hasonlatos szövegeket rittyentsen a Petőfi Sándor által írt önmagában is nagyon eredeti és élvezetes verssorokhoz! Tudom, mert kacérkodtam annak idején magam is sokszor azzal, hogy nagy költők, költemények és drámák stílusát követve azokhoz hasonlókat írok. Mondhatom nem voltam benne olyan sikeres, mint jelen esetben éppen Szabó Borbála, de nyilván ez egyértelmű, hiszen a mai napig nem lett belőlem író, csak műkedvelő szózsonglőr, akinek bevált technikája van a semmi forgatására, megrágására és emésztett paszta formájában való felkenésére karcok és értékelések gyanánt. És akinek úgy mondanám, inkább az olvasás a mindennapi betevője, de anélkül meg nem is élhet. Illetve élhet, de mint ahogy Esterházy Péter (nyugodjon békében!) mondta és írta, élne, de akkor már nem ő lenne. Így van ez.
Ha másra nem is volt jó ez az értékelés, csak hogy a csodás könyv örvén önmagamról (és lehetetlen tehetetlenségemről) ömlengjek, minden esetre megragadnám az alkalmat, hogy boldognak, boldogtalannak, fiatalnak és idősebben egyaránt figyelmébe ajánljam ezt a bravúros könyvet, ami hűen a való élethez nem fenékig tejfel, ugyanakkor emlékeztet arra is, hogy semmi sincs kőbe vésve, minden megváltoztatható és akár még meg is javítható, ha elég elszántak vagyunk javító szándékunkban.

2 hozzászólás
Uzsonna >!
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Kíváncsian vártam ezt a regényt, jó volt a beharangozója. És valóban, egy vicces történetben keveredik 19. és 21. század, valóság és fikció, irodalom és matematika. A vers részletek tetszettek a legjobban: egyrészt az eredeti versszakokat élvezet volt felidézni, másrészt az átiratokon jó volt somolyogni. Ezekért külön gratulálok az írónőnek, ha nem kerülnek bele a 21. századi tárgyak, kifejezések, talán rá sem jövök, hogy nem Petőfi írta. :-)
Sajnos kellett levonnom a csillagokból, mert megdöccent néhol az olvasás élménye: úgy tűnik, hogy míg a verseket Varró Dani lektorálta, a prózai szöveget nem gondozták: többször előfordult, hogy újra kellett olvasni egyes mondatokat, mert magyartalanul, rossz szórendben lettek leírva. Sokszor maradtak felesleges betűk, ragok, szavak a szövegben. És a Berti-féle kód megfejtésébe is csusszant egy kis hiba: mikor próbálják az Einsteinek megfejteni Berti számsorainak értelmét, akkor Domonkos azt állítja, hogy a legnagyobb szám a 39 (136. oldal), míg ha megnézzük a számsorokat, rögtön a harmadik szám a 43 (134. oldal).

kratas P>!
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Zseniális! :)
Az alapötlet szenzációs, az átdolgozások fantasztikusak, a szereplők tökéletesek, a humor páratlan. Könyörgök, legyen még sok-sok folytatás, mert ez kedvenc lett.

Kokuszka>!
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Ez egy nagyon szuper kis történet volt! Minden egyes oldalát élveztem az elejétől a végéig.
Az 5.a osztály 4 fős matekcsapatának elképesztő kalandjait követhetjük nyomon. Berti, Maja, Leó és Domonkos hihetetlen koponyák, igazi kis szerethető matekzsenik, nagyon jól kiegészítik egymást. Berti egyszer csak belecsobban – szó szerint – a János vitéz történetébe, a barátai pedig próbálják kideríteni hova tűnhetett el. Nagyon humoros volt a történet, igencsak megnevettetett, egészen egyedi sztori. Sajnos, könyvtári példányt olvastam, de ott a helye a polcomon is, mindenképpen be fogom szerezni.
Remélem, minél többen el fogják olvasni, kíváló kedvcsináló olvasáshoz.

2 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Nagyon fiatalos, nagyon mai. Többször is hangosan felnevettem, a legjobban a vers átiratok tetszettek, nagyon jól sikerültek!
A történet abszolút egyedi, 4 matekos fiatalnak kellett volna olvasónaplót írni a János vitézből de az irodalom mondhatni nem az erősségük… Bertit büntetésből a könyvtárba száműzik, hogy olvassa el könyvet, majd egyszer csak a történetben találja magát. Na itt kezdődnek a bonyodalmak…
Aranyos volt, kalandos, folyamatosan pörgött az agyam közben, a karakterek is nagyon jól meg voltak formálva.

Egyetlen egy jelent nem tetszett, és ezért vontam le a fél csillagot: spoiler elhiszem, hogy van ilyen, de na.

PTJulia P>!
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Egyedi ötlet, a János vitéz sajátos átdolgozása – bírom az ilyeneket. A vers és a próza is egyaránt nagyot üt, a cselekmény gördülékeny, izgalmas; jól kapcsolódnak egymáshoz a történések. Tetszik a matematika és az irodalom összekötése.
Amit nem értek: az a cél. Mi végre íródott a puszta szórakoztatáson túl? Mert mintha lenne cél, de igazából nem tudom… Érjük el, hogy cseréljék le az összes kötelező olvasmányt? Valljuk be, a János vitéz a jók közül való, mégis végig fikázzák a könyvben, főleg maga az írónő – aki számtalanszor kiszól a regényből. Persze a csúcspont felé kiderül, hogy mégis mennyire fontosak az eszméi, és pótolhatatlan stb stb, de mire idáig eljutunk, ezerszer többször halljuk, hogy mennyire uncsi az egész, és ennél csak a Zalán futása unalmasabb.
A napokban beszélgettünk pont a férjemmel a kötelező olvasmány-kánon kialakulásáról, és arról, hogy mit lenne jó megváltoztatni, mondjuk pont a János vitéz nem volt benne.
Szóval mi végre íródott?
Amit még nem értek: a korosztály 9-12 év, és jól is van ez így, viszont minek van tele a könyv politikai utalgatásokkal? Érdekele egy 9-12 évest a politika bármilyen szinten? Vagy elvárás, hogy igenis érdekelje már, természetesen olyan aspektusból, hogy mennyire mocsok simlis az összes politikus? Vagy ha ne érdekelje, akkor mégis melyik korosztály a célcsoport: felnőtteknek íródott ez a paródia??

7 hozzászólás
Olya>!
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Tyűha!
Na pontosan így voltam ezzel a könyvvel.
Mikszáth után olvastam. Nagyokat néztem az elején, hogy most mi történik? A 21. századi Mikszáthot olvasom?! Csak majdnem! A stílus hajaz rá, de mégsem… Tetszenek az elbeszélői kiszólások, az éles kritika, amelyet megpendít politikai, oktatásügyi, de akár személyközi szinten is. Voltak olyan pillanatok, amikor teljesen elfelejtettem, hogy ifjúsági regényt tartok a kezemben, olyan érzés volt, mintha nekem, felnőttnek szólnának a sorok.

Nagyon szeretem az alapművet is, és nagyon élveztem az átdolgozást is.
Az utóbbi időben olvastam pár ifjúsági regényt, de ez minden bizonnyal viszi a pálmát. Szórakoztató, pörgős (három ültemből nyakon csaptam), a karakterek nem idegesítőek, egyik sem esik extremitásba, az események helyén vannak, még a lábjegyzetek is élvezhetőek.

Úgy vagyok ezzel a könyvvel, hogy mindenkinek ajánlom; annak is, aki már olvasta a János vitézt, annak is, aki még nem. Kicsitől nagyig mindenkinek ;-)

2 hozzászólás
bagie P>!
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Hihetetlenül beszippantott a történet, pedig sok minden idegesített benne: például egyes felnőttek stílusa (egész pontosan az, hogy nem találtam benne szimpatikust), a napi politika ilyen szintű bevonása (nem tudtam nem a mai pártokra gondolni, és a mindennapokban is próbálom csökkenteni a hatásukat).
Nagyon tetszett viszont az „átköltött” János vitéz – hihetetlenül jól szórakoztam az újra írt szövegeken. Sodró, lendületes, vicces, a végén tanulsággal – szerintem a célközönségnek biztonsággal és a lelkesen ajánlható, ahogyan persze az eredeti János vitéz is! :)

Habók P>!
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

No, ebben alaposan összekeveredik a mese és a valóság, a XIX. század és a XXI. És keveredik az irodalom és a politika. Jó humorú János vitéz átirat, néhol merész, néhol kissé kiszámítható. De a gyerekeknek valószínűleg még szórakoztatóbb, mint nekem, pedig én is hangosan nevettem egy-egy részen. (Azt hiszem, ideje elővenni az eredetit is, noha meglepően sok sorára emlékeztem.) De ha hihetek az utolsó mondatnak… lehet, hogy jövőre a Héttoronyban fognak bújócskázni a gyerekek????)

1 hozzászólás
Librarianne>!
Szabó Borbála: A János vitéz-kód

Zseniális ez a könyv! Rég nem olvastam ennyire jó gyermekregényt, pedig elég sokat olvasok a műfajban, szakmámból adódóan.
Engem Szabó Borbála már egyszer lenyűgözött élőben egy író-olvasó találkozón és férje, Nényei könyveit is nagyon szeretem.
Felnőtteknek is roppant szórakoztató a mű, tele igényes humorral. Jó volt újra felidézni a János vitézt, lehet újra kellene olvasnom. A versátiratok igényesek, viccesek, nagyon tetszett, ahogy a modern nyelvezet illeszkedik az ütemhangsúlyos verseléssel!
Többször hangosan felnevettem, annyira jól eltalálta az író a történetet, szerintem minden korosztálynak élvezetes, biztos, hogy közelebb hozza az ötödikeseket a János vitézhez. Külön tetszettek a lábjegyzetek, amelyek megmagyarázzák az idegen szavakat az ifjú olvasók számára, illetve, hogy a szerző végig az olvasóval van a műben, többször poénosan „kiszól” belőle. Nem mellesleg a mű tele van egyéb irodalmi utalásokkal is. spoiler
Én nagyon ajánlom ezt a történetet bárkinek, aki nevetne egy jót egy izgalmas és igényes történeten, különösen az ötödikesek figyelmébe, mikor feldolgozzák az eredeti művet magyar órán! :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Én például Bruce Willisbe voltam szerelmes, és elképzeltem, hogy egyszer atlétatrikóban megment a világgal együtt engem is.

171. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bruce Willis
5 hozzászólás
Chöpp P>!

Gyerekek, ilyet soha többé nem szabad csinálni! Nem mehettek bele a kötelező olvasmányokba, megértettétek? Szépen el kell azokat olvasni, az első betűtől az utolsóig, nem pedig belemászkálni.

304. oldal

Chöpp P>!

Figyeljetek fiúk – na és Jancsi bácsi,
Szerintem nem kéne már itt álldogálni!
A démonok várnak. Griffegeljünk tova!
Ennek a fáradt griff nem örült annyira.

270. oldal

Chöpp P>!

Megközelítették az iskolakönyvtár félelmetes, üveges ajtaját. Tudták jól, hogy ez veszélyes hely, más körülmények között sosem merészkedtek volna el ide – mert ez Irén birodalma. Márpedig Irén vadászik a diákokra, a fejüket simogatja és könyveket akar rájuk tukmálni, ömleng mindenféle halhatatlan írókról, aztán végül sír. És mindezt mindig végig kell várni!

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtáros
Chöpp P>!

A franciák földje gyönyörű tartomány,
Egész paradicsom, egész kis Kánaán,
Tetszett is a vidék a három gyereknek:
Egy egész fügefát azonnal leettek.

258. oldal

Uzsonna >!

Rozi megjelent az ajtóban. Az arcán jól kivehető bűnbánat és az előbb felfalt csokis gofri nyomai látszottak.

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gofri
3 hozzászólás
Chöpp P>!

A jelenlegi vészterhes idők közepette sajnos már nem tarthatjuk véletlennek a gyülekező baljós előjeleket. És a legrosszabb az egészben az, hogy az emberek mintha észre sem vennék, hogy valami rossz zajlik körülöttük, Vagy mintha elfelejtették volna, hogy mi a világ rendje.

233. oldal

Jesper_Olsen P>!

Mindenesetre bízott Domonkosban, biztos jobb olvasónaplót írt, mint amit ő írt volna, ha olvasott volna.

35. oldal

Jesper_Olsen P>!

Beke Márton boldogtalan pillantást vetett Albertre. Na, ez se olvasta a János vitézt, ha ilyet kérdez! Tipikus politikus, nagy a szája, kicsi a műveltsége!

253. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Berg Judit: Rumini
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában
Rick Riordan: Neptunus fia
Lezsák Levente: Emerson & Tsa., avagy a titokzatos mordiai bűneset
Acsai Roland: Regény a csodaszarvasról
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Dóka Péter: Az ellopott zsiráf
Hárs László: Győztes kerestetik
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Geronimo Stilton: Az internet kalóza