Tudom, ​mit csinál a gyereked szombat éjjel! 90 csillagozás

Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Minden ​fiatal és minden szülő számára katartikus élmény, amikor valaki tizenévesen, először tűnik el egy hétvégi éjszakában. Nem végleg, csak reggelig. De vajon mi történik vele? Merre jár? Kikkel találkozik? Mibe keveredik? Drog? Játék? Alkohol? Szex? És mi lesz másnap, amikor előkerül? A két fiatal újságírónő Szabó Anna Eszter és Nagy Szilvia a tinédzserek életének rejtett világába ad betekintést Tudom, mit csinál a gyereked, szombat éjjel! című riportkönyvükben. A nagy vihart kavart Egyetemista lány támogatót keres és a Hölgy alkalmi kísérőt keres szerzőpárosa a városi éjszaka, a drogok, a függőségek, a fiatalkori játékszenvedély, a reggelig tartó partik világába enged betekintést, abba a világba, amelyben könnyű elveszni, és nehéz belőle kitalálni. Mitől lesz bulimiás vagy szexfüggő egy fiatal lány? Hogyan válnak értelmes fiatalok drogtámadás áldozatává? Hogyan tekintenek szüleikre, barátaikra? Hogyan használják a Facebookot, és mivel jár lájkfüggőségük? Sok fiatal magára… (tovább)

>!
300 oldal · ISBN: 9786155373176
>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2013
254 oldal · ISBN: 9786155373169

Enciklopédia 3


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Sárhelyi_Erika I
Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Annak örülök, hogy csak olyan sztorik kerültek a könyvbe, amikről eddig is hallottam már – de pont elég ezekre felkészülni. És felkészíteni a gyerkőcömet. Ugyanakkor félő, hogy mire az utolsó oldalt is elolvastam, máris újabb kockázati tényezők épültek be a mai tinédzserek életébe. A könyv pozitívuma, hogy azáltal, hogy konkrét interjúalanyokkal készült riportokból áll, azaz a mai tizenévesekkel történteket ír le, ezáltal nem engedi, hogy abba az illúzióba ringassuk magunkat, hogy ezek csak mással eshetnek meg. Sajnos, azt gondolom, bárkivel: családi háttértől, anyagi helyzettől és nemtől függetlenül.
Tudom, hogy az én szüleim is aggódtak értem eleget annak idején, de ha belegondolok, hogy mára mennyire eltorzultak az értékek – és nem a gyerekek! –, mennyire paranoiás világban élünk, akkor azért az megijeszt. Próbálom felvenni a ritmust, igyekszem szülőként jó fejnek mutatkozni, nem rátelepedni a gyerekemre, ugyanakkor százezerszer a tudomására hozni, hogy mi mindenre kell odafigyelnie, meg persze, hogy kérdezhet, elmondhat bármit, hogy mi vagyunk azok, akik elsősorban mellette állunk. Közben látom a kis fejét belülről, és látom egykori magamat égre akasztott szemekkel, mikor az anyai/apai litániákat hallgattam. Esetemben nem voltak ezek hiábavalóak, így csak reménykedni tudok, hogy nem fölöslegesen beszélem rojtosra a számat én se.
Bárki bármit mond: szülőnek lenni, pontosabban jó szülőnek lenni az a hivatás, amit egy iskolában se tanítanak, meg ezek a könyvek se, meg minden tiszteletem Wekerdyé, de azt kell mondjam, minden gyerek egy-egy életre szóló tanulmánykötet, amiből egy-egy példány van a házi könyvtárban. A tartalomjegyzék voltaképpen ugyanaz, de szerintem egyikben sincs két egyforma bekezdés. Úgyhogy mi is olvassuk a miénket, és csak remélni tudjuk, hogy még a sorok közötti rejtett tartalmakat is meglátjuk.

2 hozzászólás
>!
Lady_L P
Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Jól össze van szedve, ha az a kérdésed, vajon mit csinálnak a mai tizenévesek, amikor nincsenek otthon, vagy amikor otthon vannak, de bezárkóztak a szobájukba, vagy tudni akarod, milyen veszélyek leselkednek rájuk. Tisztességesen pontról pontra ott van, mik azok a mai modern banánhéjak, amin megcsúszhatnak a mai fiatalok.
Az első reakcióm az volt, hogy azannya, de durva, bezzeg az én időmben, ami azért nem is volt olyan régen! Mi milyen decensek voltunk… Aztán hamar rájöttem, hogy csak ezt akarja sugallni a könyv, olyan mai újságírás-stílus, sokkolni kell. Nekünk is megvoltak a magunk banánhéjai, és köztünk is voltak olyanok, akik megcsúsztak, a könyv írói ráadásul fiatalabbak nálam, nem hiszem, hogy az ő idejükben nem volt IHB, vagy fű, vagy nyilvános szex.
Az biztos, hogy nem irigylem a mai fiatalokat, a Facebook és az egész internet, a sok követni való trend és eléjük állított szépségideálok, a könnyen elérhető hazug pornó, az egész felgyorsult világ, nagyon nehéz helyzetben vannak, de nem feltétlenül értek azzal egyet, hogy csak és kizárólag a szülőket kell hibáztatni mindig, több történet is megcáfolta ezt, hogy normális értékrenddel rendelkező normális fiatal is megjárta, annak ellenére, hogy tisztában volt a veszélyekkel, mégis a könyv nem győzi azt hangsúlyozni, hogy minden a szülők hibája. Nagyon gyakran igen, de van, amikor nem ők tehetnek erről, és ez dühített, túlságosan leegyszerűsítette. Az utolsó fejezet egy józan pszichológus mondatait tartalmazza, akinek az a pár kijelentése néha romba dönti a szerzők egyes sablonos „újságíró”- gondolatát.
Az egész könyv arra lett kihegyezve, hogy figyeljenek oda a szülők a tizenéves gyerekeikre, én magamnak még azt szűrtem le, összerakva a sok egyforma történetet (hiszen egyformák, még ha változatos eszközökkel jutnak is el a változatos bukásig) hogy a gyerekeknek (akár már egészen kicsi kortól) valami célt, értelmet, elfoglaltságot, hobbit kell a kezükbe adni, hogy amikor eljutnak abba a korba, amikor elkezdenének unatkozni és rádöbbennek, hogy sz*r az élet, legyen mivel elfoglalniuk magukat és az a foci vagy gitár vagy ceruza legyen az, ami egyeseknél a szex, a drog, a shoppingolás vagy a Facebookos lájkok. Szerintem.
Nem haszontalan könyv, főleg akinek ilyen korú gyereke van, jobb, ha tudja, mi a helyzet most, de a lényeg, hogy vedd komolyan, figyelj oda és törődj vele, még ha ellenkezik is. Meg imádkozz, hogy elkerülje őt a baj.

2 hozzászólás
>!
roganedina
Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Ez sokkolt! Egyik szemem sír, a másik nevet: szomorú vagyok, hogy sok „társamnak” (hisz az én korosztályomat is érinti) ilyen borzalmakon kellett akarva-akaratlanul átmennie, de valamilyen szinten örülök is, hogy az én életemből az ilyenek kimaradtak. Nem volt csúcs-izgalom a gyerekkorom, de jobban belegondolva: jobb is így! Erre a könyvre azonban szüksége van a magyar társadalomnak, remélem sok szülő, tanár, de legfőképpen kamasz!!! a kezébe veszi és elolvassa… :S
(Viszont továbbra sem bocsátom meg az egyik elbeszélő mondatát: „ Idegenvezető stewardess akartam lenni, most meg örülhetek, ha könyvtáros lehet belőlem.” – Már bocsánat, de nekem -egészséges embernek- ÉLETCÉLOM volt, hogy könyvtáros legyek…)

5 hozzászólás
>!
zsofigirl
Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Talán mert valahogy annyira ijesztő ez a borító… szép fiatalok, egyen-szemüveggel, egyen 'tudod, mit? leszarom!' kifejezéssel az arcukon… talán ezért csaptam szinte gondolkodás nélkül a gondosan kiválasztott másik két könyv mellé a könyvtárban, szinte még a fülszöveget sem olvastam el.

Inkább voltam mintagyerek, mint problémás kamasz, nem izgatott az alkohol, a cigi, sem a késői kimaradozás, egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor voltam diszkóban (és ennek nagy része is már egyetemistaként), szóval nagyon távol állnak tőlem a könyvben leírt szituációk, pislogtam nagyokat olvasás közben, hogy mik vannak.

Borzasztó ez a könyv, nekem a történetek sem voltak ismerősek, végig felállt a szőr a hátamon. Ha a szülészeten töltött három hét gyakorlat a szüléstől vette el a kedvem, hát ez úgy en bloc az egész gyerekvállalástól. De azért biztatom maga, hogy nem minden történet végződik így…

Hiányzott a végéről a feloldás, a tuti recept arra, hogyan lehet ezt elkerülni… de persze olyan nincs, sajnos. Megdöbbentő olvasmány volt, számomra mindenképp.

>!
Adrienn57 P
Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Rövid, velős kivonata annak, hogy napjaink kamaszai, fiataljai hogyan bukdácsolnak át a felnőtté válás felé.
Sajnos, jellemző! Ám állítom, és biztos vagyok benne, hogy ők vannak kevesebben, bár így is túl sokan kerülnek ebbe a körbe.
Azzal állnék le erősen vitatkozni, hogy ez nagyrészt a szülők hibája.
Érdekes volt, de a témában nem kiemelkedő.

>!
dorcika
Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Egyszerű, kicsit felületes esettanulmányok sokasága ez a kötet, témák szerint csoportosítva. Arra mindenképp jó, hogy a 2010-es évek kamaszainak problémáit, a „veszélyzónákat” bemutassa. Eléggé közvetlen stílusban íródott (amit én sokakkal ellentétben nem találtam rossznak, bár nyilván nem egy szépirodalmi szint, de nem is ez a célja), szóval könnyen olvastatja magát, én is végeztem vele kb. 3 óra alatt.

Viszont így frissen kijőve a kamaszkorból, kemény 21 (lassan 22) évesen úgy érzem, hogy ebben a könyvben nagyon sok a deviáns kamasz és elég kevés az átlagos. Ez meg azért lehet baj, mert az anyukák-apukák elolvassák az itt leírtakat, aztán sírva fakadnak, hogy úristen!!!, az én Prüntyikém is a Nagybetűs Szórakozóhely vécéjében fog pénzért sz.., izé, orális örömökben részesíteni fiatalurakat, vagy hogy Tibike biztos befüvezve megy majd el érettségire, ha megengedjük neki, hogy letöltse az Ájfónjára a fészbuk messengert. Azért ennyire nem durva a helyzet. Mindenki csinál hülyeségeket tizenévesen, isznak, buliznak, szexelnek, talán még a drogokat is kipróbálják. De azért elég kevés az olyan, aki ennyire gátlástalan ezekben a dolgokban, mint a könyv „szereplői”. És azért azt gondolom, hogy többségében ők mégiscsak a gázos családokból kerülnek ki. Másrészt én mindig sokkal furábbnak tartottam azokat a tinédzsereket, akik morális felsőbbrendűségük biztos tudatában hangoztatják, hogy jaj hát ők sosem ittak még semmilyen alkoholt, minden nap suli után otthon vannak egyből, készségtárgyakat kivéve mindenből színötösek, stb.stb. helló, Rentai Renáta! :D Ha választani kéne, inkább a deviánsakkal barátkoznék, de komolyan. Szóval valamennyi hülyeség meg lázadás kell a tinédzserkorba is. Anna Freud mondta, hogy a kamasszal addig nincs baj, amíg változik, amíg újabb és újabb szerepeket próbálgat, legyenek azok bármilyen szélsőségesek. A baj ott kezdődik, ha egy-egy szélsőségben benne ragad. Ez lehet talán a legjobb irányelv kamaszgyerekek neveléséhez. Segítséget kérni meg soha nem szégyen (amit a könyv sajnos nem hangsúlyoz eléggé).

Pár dolog volt benne, ami nagyon nem tetszett. Az egyik, hogy a nyilatkozó fiúk valamelyikének megerőszakolásáról szóló történetet az írónő(k) nem vette/ék komolyan. Mintha olyan hihetetlen lenne… Meg aztán olyat írni a végére, hogy „biztos sokan lettek volna X helyében és élvezték volna” -.- Ja, biztos tökre lehet élvezni, ha akaratod ellenére vesznek rá szexuális tevékenységre. Anyám. A másik, hogy szépen leírták az intő jeleket meg az elrettentő sztorikat, de nem igazán mentek a mélyére, pláne nem közelítették meg több oldalról a dolgokat. Persze könnyű annyival elintézni a 18 éves szexfüggő lányt, hogy azért fekszik le mindenkivel, mert szeretetre vágyik, de szerintem ennél azért összetettebb a probléma. Megoldási javaslatok meg egyáltalán nincsenek benne.

Azért egy olvasást megér, érdemes átlapozni legalább egyszer, főleg a 20+ korosztálynak, ha rendszeresen vannak tinédzserek közelében.

1 hozzászólás
>!
Dephi
Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Az elején még érdekesnek tűnt, sok rész ledöbbentett. A felétől már elég egy hangú lett, meguntam. Alig vártam, hogy kiszenvedjem.

>!
Pandalány P
Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Érdekes volt számomra & ugyanakkor megdöbbentett az, amit olvastam. Bár leginkább az a megdöbbentő, hogy nem lepődtem meg az olvasottakon. Pontosan erre számítottam sajnos. Alkohol, drog, játékgépek, lopás, szex – a mai tizenévesek már teljesen másmilyenek, mint ahogy mi felnőttünk. Vagy csak a körülmények, a környezetünk változott meg az elmúlt években? Többek között erre a kérdésre keresi a választ ez a kötet. A szerzők alapos munkát végeztek, kutattak, beszélgettek, kérdőívek & interjúk alapján írták le tapasztalataikat arról, hogy a mostani gimisek hogyan töltik szabadidejüket és milyen meredek dolgokat művelnek iskola után. A könyvben egymást követik a történetek, mindenkinek van egy sztorija, vagy épp ismer olyat, akiről szól egy történet, egy buli, egy balhé…És persze ott van az internet, a Facebook, ami külön fejezetet érdemel, hiszen manapság amennyi előnye, annyi hátránya is van a közösségi médiának. Ez egyértelműen kiderül a történetekből.Azonban azt is meg kell említenem, hogy nem szabad általánosítani. Nem minden tinédzser ilyen, nem mindegyikőjük kallódik és züllik el szerencsére, nem szabad mindegyikőjüket egy kalap alá venni. Tanulságos és érdekes olvasmány volt számomra, és egy kicsit ijesztő a jövőre nézve, hogy majd egyszer, amikor nekem lesz saját gyermekem, vajon mi vár rá ebben a felgyorsult & sokszor őrült világban.

>!
bodr
Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Biztosan jól van megírva, ha én csak bele akartam lapozni, hogy érdekel-e, aztán végül pár óra múlva már vége is lett, ugyanakkor eléggé felszínes és bulvár (de tkp. az utóbbiból következik az első). Fél generációval öregebb, vidéki iskolákban szocializálódott olvasóknak kicsit megdöbbentő, de azért nem szabad túl komolyan venni (nem úgy értve, hogy nem hiszem el, amiket leírt, hanem hogy azt elfelejtették nyomatékosan hangsúlyozni, hogy ők a gimis réteg legalját szólították meg, és ezt nem csak a hollywoodi szintű ellenpéldákkal kellett volna egy kényszerű egyensúlyba hozni; a normális eloszlásnak épp a 80-90%-át adó középréteg hangja maradt ki).

>!
PTJulia P
Szabó Anna Eszter – Nagy Szilvia: Tudom, mit csinál a gyereked szombat éjjel!

Fel kell készülni a kamaszkorra… és ez a könyv is bizonyítja, hogy ez a készület már csecsemőkorban kezdődik. Durva, hogy ezek a fiatalok, ezek a kölkök, de a mai fiatal felnőttek is egy eszement világ szerencsétlen áldozatai. Kérdés, hogy meddig lehet ezzel takarózni, illetve ezt indokként elfogadni, és hol kezdődik az egyéni felelősség. Talán ott, valahol a kamaszkor vége felé, talán később, és talán – esetenként – korábban.
Mindenesetre ez a könyv kiválóan bemutatja, hogy mivé lesz egy társadalom, ha negligálja azokat a bizonyos mélyről jövő, fontos kérdéseket és érzéseket. Ti. a Mi végre lettem én e világra? és társaikat


Népszerű idézetek

>!
Csomee

… bár szerintem inkább fiatalon kövess el hibákat,
mert aztán ott az egész élet, hogy változtass. Jobb, mint öregen rájönni, hogy egész addig szarul csináltad.

>!
Csomee

Számítógép, internet, okostelefon
– a mechanikus köldökzsinórok –…

Kapcsolódó szócikkek: internet · okostelefon · számítógép
>!
zsazsa9

Végiggörgetem az oldalt, és azt hiszem, nem túlzok, amikor azt állítom, Zsani naponta legalább két-három alkalommal frissíti profilképét.
(…)
A fotótárában megszámlálhatatlan mennyiségű kép van, elképesztően sok albumban. Csak profilképből háromszázat találni nála, de a mobillal feltöltött fotóiból majdnem ötszáz van, az üzenőfalán pedig csaknem hétszázat tett közzé eddig. A dekoltázsvillantós képek mellett persze vannak a kutyussal pózolósak, kaja-pia csendéletek, napozás közben lábat fotózóak, medence partján szexin hajat hátradobósak is.

134-135. oldal, 5. fejezet - Facebook, a virtuális látszatvilág

>!
psn

„Shoppingolásnál különösen fontos, hogy jól nézz ki, mert a próbafülkék világítása annyira gááááz”

>!
psn

A hajmániát gyakorlatilag az anyatejjel szívta magába, ugyanis az édesanyja már az óvoda előtt is belakkozta Heni haját, amit előző nap, csavarókkal feltűztek, hogy estig kitartson a hercegnős lokni.

>!
Sárhelyi_Erika I

Hónapok óta leveleztem már a tizenhat éves Krisztivel, amikor beleegyezett, hogy találkozzunk. (…) azt írta, nagyon örül, hogy részt vehet a munkában, úgysem olvasott még egyetlen könyvet sem, csak a Két Lottit, azt is még általánosban. Azt mondta, nem érdeklik nagyon a könyvek, „sokkal több izgis dolog van, például ott a Facebook is”.

142. oldal

3 hozzászólás
>!
annepage

Az unalom, mint veszélyforrás nagyon is mai jelenség. A felgyorsult élet nem tesz jót a gyerekek értékrendjének, emiatt is könnyű megunni valamit. Ott vannak például ezek az okostelefonok. Néhány hónaponként érkezik egy új modell, ami az adott rövid időszakban a legjobbnak számít. Amikor megjelenik, mindenki azonnal ugrik, hogy megszerezze. Megveszi, megkapja, izgatottan kipróbálja, használja.
Aztán nem sokkal később megjelenik a még újabb, még szuperebb típus. Abban a pillanatban a meglévő már nem az igazi, már uncsi. Hiába tud mindent, az újban már van egy-két olyan apró frissítés, változtatás, ami miatt úgy érezheti a régebbi kütyü tulajdonosa, hogy kimarad valamiből, és máris boldogtalan, elégedetlen. Ez most nagyon hülyén hangzik, pedig bizony ez létező probléma, igazi frusztrációt okozhat egy felnőttnek is, nemhogy a kamaszoknak

Kapcsolódó szócikkek: okostelefon
>!
Bertwad

A tapasztalat azt mutatja, hogy aki gyerekkorában nem lázadt, az egyszer, elõbb-utóbb bepótolja. Ha harmincévesen, hát akkor. De akkor azért már jóval kellemetlenebb.


Hasonló könyvek címkék alapján

Irvine Welsh: Skagboys
Megan A. Moreno: Szex, drogok, Facebook
Révai Gábor: A kisközösségekről
Kisszékelyi Ödön – Németh Zsolt – Huber Béla: A bódulat csapdájában
Buzai Borbála: Sárkányos lány
Devorah Heitner: Képernyőtudatos család
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám
Máté Gábor: A sóvárgás démona
Zacher Gábor – Karizs Tamás: A Zacher
Zacher Gábor: A Zacher 2.0