Magyar ​államalapítások a IX-XI. században 1 csillagozás

Előtanulmány a korai magyar állam történelmének fordulópontjairól
Szabados György: Magyar államalapítások a IX-XI. században

A világtörténelemben a magyarok alkották azt az egyetlen közösséget, amely steppei típusú birodalmát nyugat-európai keresztény királysággal váltotta fel. Mindkét államalapítási aktus ugyanahhoz az uralkodóházhoz kötődik: az első Álmos nagyfejedelem, a második Szent István király személyéhez.

>!
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630820837

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Qedrák P
Szabados György: Magyar államalapítások a IX-XI. században

Szabados György: Magyar államalapítások a IX-XI. században Előtanulmány a korai magyar állam történelmének fordulópontjairól

Ez a könyv a 21. századi magyar medievisztika akadémikus csatahajója a magyar őstörténet és honfoglalás meglehetősen zavaros és időnként fenyegetően sötétlő tengerén. Hogy átevickél-e majd a források hiányának és ellentmondásainak Szkülláin és Karübdiszein, azt ma még nem igen lehetne megmondani. Annyi bizonyos, hogy a szerző akkurátus pontossággal gyűjti össze a latin nyelvű forrásokat, amelyek a honfoglalással kapcsolatosak, és ezekre új elméleteket épít fel. Valahogy úgy jellemezhetnénk, hogy „bátor” kísérlet. Amennyire én tudom, nem feltétlenül illeszkedik a mainstream magyar kutatói közvéleményhez, de jó úton jár ahhoz, hogy azzá váljon. A honfoglalás és a magyar államalapítás történetének szegedi és budapesti iskolái közül előbbihez sorolható, de ez nem jelenti azt, hogy az ottaniak minden egyes állításával egyetértene.
Ha valaki szakmájáből kifolyólag, vagy egyszerűen laikus érdeklődőként szeretné megismerni a 9-10. századi magyar történelemről kialakított legmodernebb történeti kutatásokat, akkor ez a munka egy jó kiindulópontnak használható.

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gubcsi Lajos (szerk.): 1000–1100 évvel ezelőtt…
Erdélyi István: A magyar honfoglalás és előzményei
Benkő László: A megszerzett föld
Benkő László: A táltos fia
Ágoston Julián: Esteván
Szlatky Mária: Szent István
Szabó Judit: Szent István király
Belitzky János: Szent István élete és alkotásai
Font Márta – Sudár Balázs: Honfoglalás és államalapítás
Székely György (szerk.): Magyarország története – Előzmények és magyar történet 1242-ig I-II