Van ​már időd olvasni? 46 csillagozás

Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

Ha három éve valaki azt mondja nekem, hogy ezreknek, sőt tízezreknek segítek majd visszatalálni az olvasás öröméhez, csak legyintettem volna. Ma mégis ez történik.
Mikor? Hogyan? Mennyit?
Naponta kérdezik tőlem – a választ pedig épp a kezedben tartod.

Ez az újragondolt Olvasónapló azért született, hogy bátorítson: igenis van, lehet időd olvasni! Méghozzá tudatosan. Itt megörökítheted az olvasottakkal kapcsolatos gondolataidat, és az enyéimet is megtalálod benne. Tippeket és feladatokat adok, mesélek az olvasási szokásaimról, bemutatom a Nincs időm olvasni kihívást, és segítek a saját olvasási rutinod kialakításában.

A könyv legyen veled!
Szabados Ágnes
újságíró, irodalomterapeuta, a Nincs időm olvasni kihívás alapítója

>!
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150064314

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 44


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

”És ez a legcsodálatosabb dolog az olvasásban! A “sosem tudhatod”!”

A Van már időd olvasni? egy igazi csodakiadvány, amely az évben gyakran forgatott és imádott társam lett. Nagyszerű érzés volt újra kézzel is vezetni az olvasmányaimat, de leginkább az olvasásmérő napi színezését, az idézetes oldalak töltögetését és a beszerzendő könyvek gyűjtögetését élveztem. A tippek főként azoknak hasznosak, akik még csak most igyekeznek beszorítani az olvasást a mindennapjaikba, de azért volt néhány, amely rám is ösztönzően hatott, akárcsak Szabados Ágitól havonta érkező, sokszor komfortzónából is kimozgató NIOK-os kihívás, amelyhez egyébként az olvasmányainkat szintén vezethetjük a naplóba. Apróság, de nálam hatalmas plusz pont jár a végén található üres, jegyzetes oldalakért, amelyről sok naplóban és naptárban elfeledkeznek, ám igen hasznos, hogy ide olyan dolgokat is beírhatunk, aminek kevés hely jutott (pl. jelen esetben a leltár), vagy ami csak számunkra fontos. A kiadvány mérete, színvilága és évszakos felosztása is telitalálat, garantáltan minden könyvmoly szívét meghódítja.

Nessie1226 P>!
Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

Már az előző olvasónaplónak is lelkes rajongója voltam, maximálisan kihasználtam minden oldalát, szerintem egyetlen apró része sincs már szabadon, mert annyi jegyzetet meg mindenféle listát írtam bele, na meg az extra oldalakat is élvezettel töltögettem.
Amikor megjelent ez az újabb kiadás, nem is volt kérdés, hogy be kell szereznem, hiszen ennek a kialakítása sokkal jobban illeszkedett a személyes igényekhez. Az előző kötetben viszonylag kevés hely jutott egy-egy olvasmány értékelésére, de arra kiváló volt, hogy vázlatosan összeszedjem a gondolataimat, emiatt kezdtem el itt is sokkal aktívabban és hosszabban értékelni a könyveket. Idén ebben már rutinosabb voltam és az olvasónaplóban csak a kedvenc olvasmányaimat jelöltem, azokat, amelyek igazán hatással voltak rám. Az olvasásmérő, a TBR és a beszerzendő könyvek listája számomra a leghasznosabbak ebben a naplóban, de az idézetek gyűjtögetését is szeretem, illetve a NIOK témákat szintén jó egy helyen összeszedve látni. Emellett imádom pipálgatni az eddig elolvasott közös könyveket, illetve az Ági által ajánlott kihagyhatatlan könyvek listáját. Az évszakok elején találunk egy-egy bekezdést arról, hogyan építsük be az olvasást az életünkbe, s a napló lapjain többször futhatunk bele érdekes feladatokba, amelyek mind arra buzdítanak, hogy tudatos olvasó váljon belőlünk. Mivel az életemben központi szerepet kapnak a könyvek és nincs olyan nap, amikor ne olvasnék, tehát úgy érzem én már elég motivált vagyok, de így is izgalmasnak találtam egy-két tippet. A jegyzeteknek hagyott szabad lapoknak örültem, nem sokáig maradtak üresek ezek sem. :)
Az elmúlt két évben ezek a naplók végig velem voltak, ajándéknak is kiválóak, így aki szeret írogatni, rajong a naplókért és könyvekért annak hű társa lehet. Már úton van hozzám az Időnyerő is, ami pedig remélhetőleg egy ígéretesebb 2021-es évet fog végigkísérni. :)

IrodalMacska P>!
Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

Tavaly decemberben szereztem be Szabados Ági Olvasónaplóját, amely azonnal belopta magát a szívembe – és akkora becsben tartottam, hogy nem is írtam bele. =) Ezzel az új kötettel változtatni szeretnék ezen a rossz beidegződésemen és „átköltöztetni” innen, a moly.hu-ról néhány, számomra kifejezetten értékes olvasmányélményemet, értékelésemet.

Ez az új Olvasónapló úgy gondolom, hogy tökéletesen tükrözi Ági bohókás, közvetlen személyiségét, azt, hogy egész lényét áthatja a könyvek iránti szenvedélye: az egymáson halmokban álló könyveket ábrázoló borító, Ági Lapozz a 99-re! podcastjében elhangzó, az olvasást népszerűsítő szlogenjei, tippjei, az irodalomterápiából merített gondolatai, a 20 kedvenc olvasmányát ajánló rovat mind-mind betekintést enged ennek a fantasztikus hölgynek az olvasáshoz fűződő, meghitt kapcsolatába. Az értékeléseket ezúttal évszakok, és nem abc sorrend szerint vezethetjük, van tbr lista, amellyel tudatosabban tudunk tervezni (és így talán nem követem el még egyszer azt a szarvashibát, hogy a várólista csökkentő kihívás nagy részét decemberben akarom abszolválni), színházi ajánlókkal is színesíti Ági ezt a kis kötetet, továbbra is színezhetjük az olvasásmérőt, írhatunk kívánságlistát és vezethetjük a beszerzéseinket… mondjuk azt nem biztos, hogy használni fogom, nem gyártok magam ellen bizonyítékokat. =D Ami némi hiányérzetet hagyott bennem, hogy picit kevesebb könyves idézet szerepel az Olvasónaplóban, ezt azonban ellensúlyozza, hogy mi magunk tölthetjük fel kedvenc idézeteinkkel a lapokat.

Összességében egy személyesebb, barátságosabb kis ékszer ez az Olvasónapló, mint az előző, amit ajánlok mindenkinek, aki az írásra, mint terápiára tekint, illetve azoknak, akik picit el szeretnének szakadni a technikától, az internettől és egy forró kávé, tea, egy pohár jó bor mellett kiírnák magukból, hogy az aktuális olvasmányuk mit adott nekik. Elő a díszes tollakkal, filcekkel, töltsük meg élettel az Olvasónaplóinkat és ne csak digitális lábnyomot hagyjunk magunk után, hanem valami olyasmit, amiben benne van szívünk-lelkünk és a kezünk munkája.

A magánkiadásban megjelent Olvasónaplót innen tudjátok megrendelni: https://szabadosagnes.hu/

>!
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786150064314
5 hozzászólás
szofisztikáltmacska>!
Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

Pontosan egy évvel ezelőtt kaptam kézhez Szabados Ági első olvasónaplóját, amit azóta is szorgosan töltögetek és ami szuper volt, csak egy kicsit még kiforratlan, ettől függetlenül nagyon rákaptam a dologra.
El is kezdtem gondolkodni, hogy jövőre miben vezessem az olvasmányaimat, és akkor jött a hír, hogy Ági ezúttal magánkiadásban megjelenteti az olvasónapló jobbított verzióját, Van már időd olvasni? címmel.
És igen, ebben az újban tényleg érezni, hogy benne van Ági szíve-lelke. Érezni, hogy ezt olyan ember készítette, akinek szívügye az olvasás és otthonosan mozog egy könyvmoly fejében.
Nagyon örülök, hogy Ági meghallgatta és megértette a korábbi véleményeket, kritikákat és ezeket felhasználva látrehozta ezt a 2.0-ás verziót, ami egyelőre tökéletesnek tűnik, de ezt használat közben nyilván jobban meg lehet majd állapítani.

Mindenesetre én alig várom a decembert, hogy elkezdhessem töltögetni és nektek is csak ajánlani tudom. Nagyon jó dolog olvasás után pár gondolatban összefoglalni a benyomásokat, vezetni az elolvasott könyveket.
És tudom, sokszor mondták már, hogy erre itt van a moly vagy a goodreads, de azok vajon 30 év múlva is meglesznek? :)
Bővebben, képekkel: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2019/11/16/szabados…

konyvkritika>!
Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

Könymolyoknak, bloggereknek vagy azoknak, akiknek szükségük van egy külső motiváló erőre, amitől kedvet kapnak az olvasáshoz, mindezeknek szerintem nagyon hasznos lehet ez az olvasónapló. Emellett szerintem ez egy tökéletes ajándék is lehet, ugyanis ötletes, kreatív és szórakoztató.

Szerintem ez egy igényesen és jó ízléssel megszerkesztett kiadvány, ami nem csak külsőre megnyerő, hanem tartalmilag is áttekinthető és gyakorlatias.

Bövebben a blogomon: https://konyvmoly.com/szabados-agnes-van-mar-idod-olvasni/

steinerszofi P>!
Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer még olvasónaplót fogok töltögetni otthon és ráadásul, hogy ekkora örömmel. :) Nehezen indultam el vele, de 2-3 értékelés után, már alig vártam, hogy újra írhassak bele. Biztos vagyok benne, hogy sok-sok évvel később is jó érzés lesz visszalapozni. Ugyan itt a molyon is lehet értékelni a könyveket, de én jobban értékelem a kézzel írott, fizikailag megfogható emlékeket. Valamint vannak olyan dolgok, amiket itt molyon nem szívesen írnék le, viszont magamnak jó lejegyezni őket.
Szuperek az egyéb oldalak is, mint például az olvasásmérő.
Nagyon hasznos kis könyv, ajánlom mindenkinek. :)

Angieolvas P>!
Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

Annyira tetszik. Mindig nálam van. Olyan jó, hogy belelehet írni a könyveket és, hogy vannak benne kis rajzok. Viszont én több kis figurával jobban eltudtam volna képzelni és kényelmetlen benni írni.

a_girl92 P>!
Szabados Ágnes: Van már időd olvasni?

Nekem nagyon tetszik, csak ahol le kell írni a véleményemet a könyvről az számomra nagyon rövid, mivel többnyire hosszú értékeléseket szoktam írni, illetve sajnos eléggé csúnyán írok, szóval sokáig hezitáltam, hogy megvegyem e, de végül nem bántam meg. Bár nekem elég sokáig elég lesz, mert sajnos lassan olvasok….- Legfontosabb amit a könyvtől kaptam, – Ez a könyv így talált rám és a Kinek ajánlanád és hogyan? kérdések kifejezetten tetszenek, csak továbbra is kevésnek tartom a helyet a válaszaim kifejtésére. Én pár régebbi olvasást is belevezetek ebbe, amire majd emlékezni szeretnék mindenképp és azokat más színű tollal is írom (:


Népszerű idézetek

Málnika P>!

És ez a legcsodálatosabb dolog az olvasásban! A „sosem tudhatod”!

48. oldal

Málnika P>!

[…] ne félj abbahagyni egy könyvet, ha úgy érzed, nem foglal le igazán! Lépj tovább! Nem szégyen ez. Az én módszerem a következő: ha 100 oldal után nem érzem a kínzó vágyat, hogy a nap 24 órájában olvassam az adott könyvet, akkor félreteszem. Minden könyvnek megvan a maga ideje!

12. oldal

1 hozzászólás
Málnika P>!

Az életünk minden területén megfigyelhető kóros megfelelési kényszer napjaink hozománya. Mindenki egyszerre akar karcsú szerető, egészségtudatos barát, gondoskodó élettárs, mintaszülő, példás vezető és művelt ember lenni. De miért kellene a könyvekkel is versenyezni?

12. oldal

steinerszofi P>!

Sosem tudhatod, hogy mikor talál meg egy olyan történet, amely megváltoztatja az életedet. Egy író, aki mintha csak neked mesélne, egy karakter, aki mintha te lennél, egy sztori, ami akár veled is megtörténhetne.

48. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Száz könyvem
Mélylevegő Projekt: Öntöző
Szy Katalin: Önismereti munkafüzet
Miklya Zsolt – Miklyáné Luzsányi Mónika: Olvasónapló – Antoine de Saint Exupery: A kis herceg
Wéber Anikó: Olvasónapló – Szabó Magda: Tündér Lala
Adonyi Ágnes – Antal János – Bánfalvi Mária – Gébler József – Hauk Béla – Kende Péter – Kovács Zoltán – Kindler József – Záhorszky Árpád: Vezetési játékok KISZ-vezetőknek, propagandistáknak
Turcsányi Márta: Irodalom 5. munkafüzet
Dörnyeiné Bere Andrea: Olvasmánynapló Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című meseregényéhez
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?