Van ​időm olvasni – Olvasónapló 75 csillagozás

Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Nincs időm olvasni! Annyiszor hallottam ezt a panaszt, hogy 2017 januárjában létrehoztam egy kihívást az online térben azért, hogy a közösség erejével visszacsempésszem a mindennapokba az olvasást.
A Nincs időm olvasni kihívásból lassan egy tízezer fős, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Van időnk olvasni, sőt, van időnk arra is, hogy az olvasmányainkat még emlékezetesebbé tegyük – erre szolgál ez az olvasónapló, amelyben értékelheted az olvasott köteteket, lejegyezheted kedvenc idézeteidet, izgalmas könyves bakancslistákat teljesíthetsz, miközben számtalan inspiráló gondolatot is találsz az olvasásról.

Barátsággal,
SZABADOS ÁGNES

>!
Libri, Budapest, 2018
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335054

Kedvencelte 4

Most olvassa 9

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Anarchia_Könyvblog>!
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Eleinte szkeptikus voltam ezzel az olvasónaplóval, néztem róla képeket, de valamiért akartam is, és nem is. Aztán bekerültem a Nincs időm olvasni csoportba és onnantól fogva egyenes út vezetett az akarom mérleg nyelve felé. Bár tapasztalok benne hiányosságokat, vagyis inkább nem feltétlen hiányosságra gondolok, inkább arra, hogy minden betű után lehetne egy kívánságlistás oldal. Az idézetek nagyon jók, első dolgom volt elolvasni őket, amint a kezembe került a napló. Talán, amivel én még pótolnám, azok a képek, vagy képes megoldások – ezekkel kicsit vidámabbá lehetne tenni ezt az amúgy cuki kis naplót. Ugyanúgy, ahogy írtam a kívánságlistás oldalról, ezt is szívesen látnám minden betű után.
Folytatás itt:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/07/30/szabados_a…

wzsuzsanna P>!
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Szerencsére én soha nem éreztem azt, hogy nincs időm olvasni, ugyanis ez a tevékenység olyannyira a szenvedélyemmé vált az évek során, hogy még akkor is lecsippentek rá egy kis szeletkét a napomból, ha egyébként teljesen el vagyok havazva. Én például a sporttal voltam sokáig úgy, hogy hiába szerettem volna a mindennapjaim részévé tenni, nagyon nehéz volt összelogisztikázni és szokássá tenni az életemben, szóval teljes mértékben megértem azokat, akik az olvasással vannak ugyanígy. Pontosan ezért tartom nagyon fontos kezdeményezésnek Szabados Ágnes Nincs időm olvasni című projektjét, ami a Facebook-on már több ezer fős közösséggé, mozgalommá nőtte ki magát. Az egész kezdeményezés pont arról szól, hogyan igyekezzünk becsempészni az olvasást túlzsúfolt napjainkba, és ehhez nem is állít teljesíthetetlen követelményeket, hiszen az elsődleges cél havi egy, az aktuális témához passzoló könyv elolvasása. A tagok egymásnak is ajánlhatnak olvasmányokat, ráadásul egyre több könyvtár is csatlakozott már olyan formában, hogy ezekhez a témákhoz illeszkedő, tematikus polcokat alakítanak ki. Szóval mindent egybevetve nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ez a csoport már most nagyon sokat tett az olvasás népszerűsítéséért, ami számomra is kiemelten fontos kérdés, különösen a fiatalok körében. (…)
Először egy rövid köszöntőt/bevezetőt olvashatunk Ágitól, amiben ír a Nincs időm olvasni kihívás elmúlt 2 évéről, illetve a napló keletkezésének körülményeiről, funkciójáról. Ezután következik a tényleges olvasónapló, ahol betűrendes könyv-adatlapokat találunk. Itt jelölhetjük, hogy az adott könyvet mikor kezdtük el/fejeztük be, mi a véleményünk róla, beírhatjuk a kedvenc idézetünket, illetve azt is, hogy mit kaptunk a könyvtől. Ez a fajta felépítés engem több szempontból is emlékeztet a moly.hu-ra, ami egyáltalán nem baj, hiszen ezt az oldalt nagyon sokan szeretik és használják. Többekhez hasonlóan bennem is csak az merült fel kétségként, hogy az olvasásaink vajon mennyire lesznek arányosak a betűrenddel, hiszen lehet, hogy egy adott betűvel kezdődő szerzőtől sokkal többet olvasunk, és így nem fog odaférni az összes könyv. Nekem emiatt jobban tetszett volna egy időrendhez kötött felépítés, de abból a szempontból ez is hasznos, hogy utólag könnyű keresgélni benne.(…)
Nekem a legjobban az évszakokhoz készített kis feladatlisták tetszettek, melyek egyfajta mini-kihívásként funkcionálnak, és segítenek könyvet választani akkor, ha épp nem nagyon tudjuk, mihez nyúljunk a következő olvasásnál. Ezen kívül a kezdetektől fel vannak sorolva a Nincs időm olvasni kihívás havi témái, ahová beírhatjuk utólag az olvasmányainkat, illetve a 2019-es évre is meg vannak adva a hónapok, ahová mi írjuk majd be kézzel a leendő témákat. Külön oldalakon vezethetjük még a minket érdeklő könyves eseményeket, amik lehetnek könyvbemutatók, a kihíváshoz kapcsolódó találkozók, dedikálások stb. (…)
Összességében tehát nekem nagyon tetszett ez a kötet, és csak azért nem álltam neki vadul kitölteni, mert szeretném megvárni vele a téli szünetet, amikor nyugiban, szép komótosan tudok foglalkozni vele. A korábban említett molyos hasonlóságok miatt felmerülhet a kérdés, hogy mennyire hiánypótló ez a napló, mennyit tud hozzátenni az életünkhöz. Tény, hogy minden olvasásomat elektronikusan vezetem, illetve az értékeléseimet is itt írom meg (vagy a blogon, vagy a moly.hu-n), de számomra mindig is kedvesek voltak a fizikailag is megfogható, íráshoz/olvasáshoz/egyéb kreatív tevékenységhez kapcsolódó tárgyak. Szerettem naplót írni, van egy rakás felnőtt színezőm, és megszámlálhatatlan jegyzetelős füzetem. Nagyobb biztonságban érzem a gondolataimat egy fizikailag megfogható felületen, mint a világhálón, még akkor is, ha praktikus szempontokból az utóbbit sokkal többet használom. Úgyhogy azt hiszem, hogy aki hozzám hasonló szempontok mentén gondolkodik, annak nem fog csalódást okozni ez a kötet, és velem együtt szívesen fogja visszaolvasni évekkel később a könyves élményeit.:)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/12/van-idom-olvasn…

_Nikki>!
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

…azért is töltött el örömmel az Olvasónapló megjelenése, mert régi szép emlékeket idézett vissza. Rengeteg embertől hallottam már, hogy füzetet vezetett az általa olvasott könyvekről. Természetesen ez velem sem volt másként. Még mindig pontosan emlékszem, hogy a 2004-ben, vagyis 11 évesen kezdtem bele a saját füzetembe és az első könyvcímem pont az Egri csillagok volt. :) Igazából csak a szerzőt, a címet, az olvasás kezdetét és végét jelöltem, de imádtam a gondolatot, hogy vissza tudom követni az olvasmányaimat és összeszámolgathatom, hogy „igen, én már ilyen sok könyvet elolvastam!”. Ezt egészen 2012. augusztusáig műveltem, aztán ráleltem a moly.hu-ra és kitárult előttem a (könyves) világ. :) Azóta is ott vezetem az olvasmányaimat, értékelek, idézeteket „gyűjtök” stb…

Az Olvasónapló viszont visszahoz valamit a régmúlt időkből. Mostanában óriási divatja van minden olyan dolognak, amit saját kezűleg készítünk, dekorálunk, firkálunk… A kézzel írt napló, a Bullet Journal sikere vitathatatlan és úgy érzem az Olvasónaplóé is az lesz.
A sok digitális dolog mellett egyszerűen igényünk van arra, hogy néha valami hagyományos dologgal foglaljuk le magunkat. Ezért kreatívkodunk a BuJo-val, ezért színezünk és ezért fogjuk újra papíron vezetni az olvasmányainkat.

»Bővebben: https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2018/11/szaba…

2 hozzászólás
Virág_Blogger>!
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

„Számomra az olvasás olyan, mint másnak az evés. Létfunkció.”

„[…] nagy volt az öröm mikor először hallottam Szabados Ágnes olvasónaplójáról, akkor pedig értelemszerűen még nagyobb, mikor váratlanul megérkezett vele a futár. Még a csomag kinyitásakor megcsapó nyomtatás utáni orrfacsaró újkönyvszag sem tántoríthatott el attól, hogy egy lendülettel beleássam magam a kötetbe: bár nem regényről beszélünk, nagyjából akkora lelkesedéssel vetettem magam a lapok közé, mintha életem utazására készülnék. Nincs mese gyerekek, egy szépen szerkesztett kiadványnak hatalma van – egy könyvmoly felett legalábbis mindenképpen. És éppen ez a helyzet: egy különösen igényes, áttekinthető, és kellemes küllemű naplót álmodott meg Szabados Ágnes, az RTL műsorvezetője, valamint a_ Nincs időm olvasni_ kihívás kezdeményezője – egy olyan kötetet, amely segít rendszerezettebben tartani olvasmányainkat, kreatív ötleteket ad, és aranyos plusz információkat is tartalmaz.”

„Mindent összevetve hálás vagyok, amiért kezembe került Ági olvasónaplója. Kívül-belül gyönyörű kiadás, s bár van benne egy-egy logikai bukta – mint számomra az ábécé rend –, így is jól vezethető és hasznos kis kötet, legyen szó akár rólam – rólunk –, a digitális korban felnőtt molyról és bloggerről, vagy akár egy hatvan éves nagymamáról, akinek a világon semmi affinitása interneten bíbelődni effélékkel. A Van időm olvasni naplót jó szívvel ajánlom azoknak, akik inkább csak röviden akarnak megemlékezni olvasmányaikról, esetleg épp csak most készül előtörni belőlük a bennük lakó könyvmoly, de azoknak is szívesen adnám a kezébe, akiknek a moly vagy a bloguk mellett csak afféle „étrendkiegészítőként” funkcionálhat… mert a hangulat az hangulat.”

Teljes értékelésemet a kötetről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/11/szab…

IrodalMacska P>!
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Szabados Ági munkássága, annak azon vetülete, hogy egy fiatal, csinos hölgy ennyire becsülendő célra használja fel a közismertségét és úgy általában a „Nincs időm olvasni!” nevet viselő mozgalma előtt le a kalappal! Őszintén szólva első blikkre azt gondoltam, hogy na végre, ebbe az őrületbe engem aztán nem vontok be, mit nekem olvasónapló… majd bementem az első könyvesboltba, szembejött velem a Van időm olvasni és mi történt?! Hát persze, hogy megvettem!

Nőből vagyok, fontos a külcsín: imádom a barackszínt (ezzel a sötétkékkel együtt nagyon működik!), keménytáblás kötés, vastag lapok, szuper illusztrációk, ízléses kivitelezés, minden klappol. Az idézetekkel engem le lehet venni a lábamról, mindig valami hozzám passzoló, könyves idézetet keresek, úgyhogy jó párral gazdagodtam az olvasónapló révén. Tetszik, hogy kiélhetem a kreativitásom, színezhetem az olvasásmérőt, iniciálékat rajzolhatok, ha úgy tartja kedvem és összegyűjthetem a legnagyobb kedvenceket. Persze, lehetne több hely az értékeléseknek, eleve állhatna több oldalból ez a könyvecske, lehetne időrendbe rendszerezni az olvasmányokat, de őszintén: egy 500 oldalas, 5.000-6.000 forintos kódexet ki venne meg? Az értékelős oldalak egyszer mindenképpen betelnek és pontosan emiatt nem értem miért kell összevetni a moly.hu-t Ági olvasónaplójával. A moly mindent elbír: végtelen hosszú értékeléseket, egy könyv oldalankénti idézését, több ezres kívánság- és várólistát. Ez a könyv nem erre lett kitalálva. Ez egy kis ékszertartó, amibe az ember nem zsúfolja bele a bizsukat, csak az aranynyakláncot és a pecsétgyűrűt teszi bele. Számomra akként funkcionál, mint a vintage stílusú receptfüzetek, amibe beleírom a kedvenc, Édesanyámtól, illetve a nagy nevektől tanult receptjeimet, de a rántásnak és a konyhai praktikáknak nincs helye benne.

Szóval szerintem nagyon jó ötlet volt ez a kis könyv, várom Ági újabb ötleteit, de addig is egy speciális kihívásként élem meg, hogy kimazsolázzam azokat a kincseket, amelyek méltóak arra, hogy bekerüljenek a Van időm olvasni – Olvasónapló-ba.

>!
Libri, Budapest, 2018
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335054
anesz P>!
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Karácsonyra vettem a barátnőmnek, akivel közösen olvassuk az 1001 listás könyveket, sőt azóta a lépegetős kihívásomra is lelkesen olvas. Viszont nem regisztrált moly. Gondoltam, így papír alapon kicsit belekóstolhat az élménybe. Addig-addig nézegettem azonban ezt a könyvecskét, amíg megszületett bennem az elhatározás, hogy nekem is kell egy ilyen! Az elhatározást tett követte. Nekem eddig tartott, betelt az olvasónapló.
Sok ötletes, kreatív dolog van benne, hasznosnak éreztem. Mostantól kicsit továbbfejlesztve saját jegyzetfüzetet nyitok az év további olvasmányai részére.:-)
Köszönöm az élményt!

Caledonia_Valley P>!
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Legyen 4 csillag, mert bár tetszetős, és vannak benne hasznos oldalak, ilyet bárki össze tud dobni magának otthon, hiszen könyvmolyok vagyunk. Könyvmolyok, bloggerek, ugyan ezt írjuk össze, csak éppen nem könyv formátumban.
Elkezdtem kitölteni, de tekintve, hogy év vége van, inkább 2019-ben folytatom, hiszen most már semmi értelme nem lenne a téli témáknak sem.
Egyébként nem valószínű, hogy az én könyvem lesz ez, sose szerettem ha megmondják, mit olvassak, és pl. önsegítő könyvet sem fogok a kezembe venni a kötet írónőjének ötlete miatt, szóval ezt a kihívást elbuktam… ^^
Egyébiránt valóban szép és hasznos, de kevés a hely egy-egy könyvnek, és van még a piacon ezzel egyenértékű vagy még jobb olvasónapló is…

11 hozzászólás
Liliane>!
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Manapság BuJo-mániás vagyok és ez a könyv olyan, mint amilyen olvasónaplót elkészítenék magamnak, úgyhogy maximálisan tetszik, maximum annyi a kínom vele, hogy nem fogom betűrendben vezetni a címeimet, de hát azért, mert úgyis annyit olvasok és hamar betelne a hely a betűknél. Amilyen szerencsétlen vagyok csak néhánynál.
Élvezetes vezetni és forgatni, amin mondjuk meglepődtem, bár annyira mégsem, mert imádom a rendszerezést és minden ilyen listázós dolgot, úgyhogy ajánlom, ha szereted vezetni az olvasnivalóidat, van benne olvasási szokás tracker is!

Morcant >!
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Ha én alakíthatnám a naplót, mindenképpen raknék még be olyan oldalakat, ahol hónapra lebontva követhetném a könyvvásárlásaimat, az új megjelenéseket, és esetleg a tbromat (bár már rég nem csinálok havi tbrt, de évszakokra lebontva szívesen írnám).

Összességében remek ötletnek találom ezt az olvasónaplót, de inkább azoknak, akik nem használják a moly.hu-t, vagy nem olvasnak olyan sokat, vagy pedig nagyon szeretnének olvasónaplót vezetni, de nincs kedvük saját maguknak elkészíteni. Én úgy vettem észre magamon, hogy a moly és a bullet journalom kettőse tökéletesen elég, de a könyvben található extráknak nagyon örülök.

SurrealFlash>!
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Azoknak tudnám ezt a naplót ajánlani, akik nem igazán szeretik a molyt, de mégis szeretnék vezetni az olvasásaikat valahol, ami szép és praktikus. Illetve a kihívás résztvevőinek is hasznos lehet, de a csoportban is le vannak írva az aktuális témák, szóval meg lehet lenni a napló nélkül is.

https://bookdemonkonyvesvilaga.blogspot.com/2019/01/sza…


Népszerű idézetek

Szelén>!

Egy könyv éppoly veszélyes lehet, mint bármely utazás. Az a személy, aki behajtja a hátsó fedelet, nem biztos, hogy ugyanaz, mint aki felütötte a kötetet.
– Mark Lawrence


Hasonló könyvek címkék alapján

Takács Edit: Olvasmánynapló Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényéhez
Dörnyeiné Bere Andrea: Olvasmánynapló Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című meseregényéhez
Turcsányi Márta: Irodalom 5. munkafüzet
Nagy Enikő – Sándor Emőke Erika: Olvasónapló III. osztály
Rágyanszky Zsuzsanna: Olvasónapló Mikszáth Kálmán Szent Péter Esernyője című regényéhez
Rágyanszky Zsuzsanna: Olvasmánynapló Jókai Mór Az arany ember című regényéhez
Rágyanszky Zsuzsanna: Olvasmánynapló Daniel Defoe Robinson Crusoe című regényéhez
Gyimesné Szekeres Ágnes: Olvasónapló – Pál utcai fiúk
Diószeginé Nanszák Tímea: Olvasónapló – Kincskereső kisködmön
Fenyves Marcell: Olvasmánynapló – Móricz Zsigmond: Légy jó, mindhalálig!