Van ​időm olvasni – Olvasónapló 25 csillagozás

Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Nincs időm olvasni! Annyiszor hallottam ezt a panaszt, hogy 2017 januárjában létrehoztam egy kihívást az online térben azért, hogy a közösség erejével visszacsempésszem a mindennapokba az olvasást.
A Nincs időm olvasni kihívásból lassan egy tízezer fős, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Van időnk olvasni, sőt, van időnk arra is, hogy az olvasmányainkat még emlékezetesebbé tegyük – erre szolgál ez az olvasónapló, amelyben értékelheted az olvasott köteteket, lejegyezheted kedvenc idézeteidet, izgalmas könyves bakancslistákat teljesíthetsz, miközben számtalan inspiráló gondolatot is találsz az olvasásról.

Barátsággal,
SZABADOS ÁGNES

>!
Libri, Budapest, 2018
192 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335054

Kedvencelte 2

Most olvassa 9

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 108

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
csucsorka
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Most azt gondolod, hogy neked semmi szükséged egy olvasónaplóra, mert 1) nem vagy már általános iskolás és különben is, már akkor is utáltad 2) neked itt a moly.

De ez annyival többről szól!
Először is gyönyörű lett. Kívül és belül is. (A könyv adatlapján, a linkek alatt találtok belelapozót.)
Aztán aki csak egy egész picit osztozik a grafomániámban, azt azért átjárja a lelkesedés, hogy persze, kattintgatunk itt molyon, de ez mégiscsak egy könyforma, amibe írni lehet!
És ez túlmutat azon, hogy vezeted az olvasmányaidat (szerzők szerint, hogy ne legyél egy évbe beszorítva). Van benne egy csomó klassz bujo-nyalánkság: olvasásmérő, tematikus lapok minden évszakra, könyves érdekességek és az olvasás szeretetéről szóló idézetek, meg persze a Nincs időm olvasni kihívás összes eddigi témája (és hely a következő évinek).

De a legfontosabb, amire fel akartam hívni a figyelmet: gondoljatok azokra az ismerőseitekre, akik szeretnek olvasni, de nem olvasnak el évente 100 könyvet, hanem mondjuk csak tizet! Gondoljatok azokra az ismerőseitekre, családtagjaitokra, akinek szép könyvespolcuk van de nem molytagok! Szerintem nem is kell tovább mennetek – megtaláltátok számukra a legtökéletesebb (karácsonyi/születésnapi/névnapi) ajándékot.

>!
wzsuzsanna P
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Szerencsére én soha nem éreztem azt, hogy nincs időm olvasni, ugyanis ez a tevékenység olyannyira a szenvedélyemmé vált az évek során, hogy még akkor is lecsippentek rá egy kis szeletkét a napomból, ha egyébként teljesen el vagyok havazva. Én például a sporttal voltam sokáig úgy, hogy hiába szerettem volna a mindennapjaim részévé tenni, nagyon nehéz volt összelogisztikázni és szokássá tenni az életemben, szóval teljes mértékben megértem azokat, akik az olvasással vannak ugyanígy. Pontosan ezért tartom nagyon fontos kezdeményezésnek Szabados Ágnes Nincs időm olvasni című projektjét, ami a Facebook-on már több ezer fős közösséggé, mozgalommá nőtte ki magát. Az egész kezdeményezés pont arról szól, hogyan igyekezzünk becsempészni az olvasást túlzsúfolt napjainkba, és ehhez nem is állít teljesíthetetlen követelményeket, hiszen az elsődleges cél havi egy, az aktuális témához passzoló könyv elolvasása. A tagok egymásnak is ajánlhatnak olvasmányokat, ráadásul egyre több könyvtár is csatlakozott már olyan formában, hogy ezekhez a témákhoz illeszkedő, tematikus polcokat alakítanak ki. Szóval mindent egybevetve nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ez a csoport már most nagyon sokat tett az olvasás népszerűsítéséért, ami számomra is kiemelten fontos kérdés, különösen a fiatalok körében. (…)
Először egy rövid köszöntőt/bevezetőt olvashatunk Ágitól, amiben ír a Nincs időm olvasni kihívás elmúlt 2 évéről, illetve a napló keletkezésének körülményeiről, funkciójáról. Ezután következik a tényleges olvasónapló, ahol betűrendes könyv-adatlapokat találunk. Itt jelölhetjük, hogy az adott könyvet mikor kezdtük el/fejeztük be, mi a véleményünk róla, beírhatjuk a kedvenc idézetünket, illetve azt is, hogy mit kaptunk a könyvtől. Ez a fajta felépítés engem több szempontból is emlékeztet a moly.hu-ra, ami egyáltalán nem baj, hiszen ezt az oldalt nagyon sokan szeretik és használják. Többekhez hasonlóan bennem is csak az merült fel kétségként, hogy az olvasásaink vajon mennyire lesznek arányosak a betűrenddel, hiszen lehet, hogy egy adott betűvel kezdődő szerzőtől sokkal többet olvasunk, és így nem fog odaférni az összes könyv. Nekem emiatt jobban tetszett volna egy időrendhez kötött felépítés, de abból a szempontból ez is hasznos, hogy utólag könnyű keresgélni benne.(…)
Nekem a legjobban az évszakokhoz készített kis feladatlisták tetszettek, melyek egyfajta mini-kihívásként funkcionálnak, és segítenek könyvet választani akkor, ha épp nem nagyon tudjuk, mihez nyúljunk a következő olvasásnál. Ezen kívül a kezdetektől fel vannak sorolva a Nincs időm olvasni kihívás havi témái, ahová beírhatjuk utólag az olvasmányainkat, illetve a 2019-es évre is meg vannak adva a hónapok, ahová mi írjuk majd be kézzel a leendő témákat. Külön oldalakon vezethetjük még a minket érdeklő könyves eseményeket, amik lehetnek könyvbemutatók, a kihíváshoz kapcsolódó találkozók, dedikálások stb. (…)
Összességében tehát nekem nagyon tetszett ez a kötet, és csak azért nem álltam neki vadul kitölteni, mert szeretném megvárni vele a téli szünetet, amikor nyugiban, szép komótosan tudok foglalkozni vele. A korábban említett molyos hasonlóságok miatt felmerülhet a kérdés, hogy mennyire hiánypótló ez a napló, mennyit tud hozzátenni az életünkhöz. Tény, hogy minden olvasásomat elektronikusan vezetem, illetve az értékeléseimet is itt írom meg (vagy a blogon, vagy a moly.hu-n), de számomra mindig is kedvesek voltak a fizikailag is megfogható, íráshoz/olvasáshoz/egyéb kreatív tevékenységhez kapcsolódó tárgyak. Szerettem naplót írni, van egy rakás felnőtt színezőm, és megszámlálhatatlan jegyzetelős füzetem. Nagyobb biztonságban érzem a gondolataimat egy fizikailag megfogható felületen, mint a világhálón, még akkor is, ha praktikus szempontokból az utóbbit sokkal többet használom. Úgyhogy azt hiszem, hogy aki hozzám hasonló szempontok mentén gondolkodik, annak nem fog csalódást okozni ez a kötet, és velem együtt szívesen fogja visszaolvasni évekkel később a könyves élményeit.:)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/12/van-idom-olvasn…

>!
Virág_Blogger P
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

„Számomra az olvasás olyan, mint másnak az evés. Létfunkció.”

„[…] nagy volt az öröm mikor először hallottam Szabados Ágnes olvasónaplójáról, akkor pedig értelemszerűen még nagyobb, mikor váratlanul megérkezett vele a futár. Még a csomag kinyitásakor megcsapó nyomtatás utáni orrfacsaró újkönyvszag sem tántoríthatott el attól, hogy egy lendülettel beleássam magam a kötetbe: bár nem regényről beszélünk, nagyjából akkora lelkesedéssel vetettem magam a lapok közé, mintha életem utazására készülnék. Nincs mese gyerekek, egy szépen szerkesztett kiadványnak hatalma van – egy könyvmoly felett legalábbis mindenképpen. És éppen ez a helyzet: egy különösen igényes, áttekinthető, és kellemes küllemű naplót álmodott meg Szabados Ágnes, az RTL műsorvezetője, valamint a_ Nincs időm olvasni_ kihívás kezdeményezője – egy olyan kötetet, amely segít rendszerezettebben tartani olvasmányainkat, kreatív ötleteket ad, és aranyos plusz információkat is tartalmaz.”

„Mindent összevetve hálás vagyok, amiért kezembe került Ági olvasónaplója. Kívül-belül gyönyörű kiadás, s bár van benne egy-egy logikai bukta – mint számomra az ábécé rend –, így is jól vezethető és hasznos kis kötet, legyen szó akár rólam – rólunk –, a digitális korban felnőtt molyról és bloggerről, vagy akár egy hatvan éves nagymamáról, akinek a világon semmi affinitása interneten bíbelődni effélékkel. A Van időm olvasni naplót jó szívvel ajánlom azoknak, akik inkább csak röviden akarnak megemlékezni olvasmányaikról, esetleg épp csak most készül előtörni belőlük a bennük lakó könyvmoly, de azoknak is szívesen adnám a kezébe, akiknek a moly vagy a bloguk mellett csak afféle „étrendkiegészítőként” funkcionálhat… mert a hangulat az hangulat.”

Teljes értékelésemet a kötetről a blogomon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2018/11/szab…

>!
_Nikki P
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

…azért is töltött el örömmel az Olvasónapló megjelenése, mert régi szép emlékeket idézett vissza. Rengeteg embertől hallottam már, hogy füzetet vezetett az általa olvasott könyvekről. Természetesen ez velem sem volt másként. Még mindig pontosan emlékszem, hogy a 2004-ben, vagyis 11 évesen kezdtem bele a saját füzetembe és az első könyvcímem pont az Egri csillagok volt. :) Igazából csak a szerzőt, a címet, az olvasás kezdetét és végét jelöltem, de imádtam a gondolatot, hogy vissza tudom követni az olvasmányaimat és összeszámolgathatom, hogy „igen, én már ilyen sok könyvet elolvastam!”. Ezt egészen 2012. augusztusáig műveltem, aztán ráleltem a moly.hu-ra és kitárult előttem a (könyves) világ. :) Azóta is ott vezetem az olvasmányaimat, értékelek, idézeteket „gyűjtök” stb…

Az Olvasónapló viszont visszahoz valamit a régmúlt időkből. Mostanában óriási divatja van minden olyan dolognak, amit saját kezűleg készítünk, dekorálunk, firkálunk… A kézzel írt napló, a Bullet Journal sikere vitathatatlan és úgy érzem az Olvasónaplóé is az lesz.
A sok digitális dolog mellett egyszerűen igényünk van arra, hogy néha valami hagyományos dologgal foglaljuk le magunkat. Ezért kreatívkodunk a BuJo-val, ezért színezünk és ezért fogjuk újra papíron vezetni az olvasmányainkat.

»Bővebben: https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2018/11/szaba…

2 hozzászólás
>!
Adry_olvasósarka_blog P
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

A külsejét tekintve nagyon különleges, mivel pici mérete ellenére, vastag és nehéz példány. Az igényes megjelenés mellé minőségi papír való. Végre egy olyan könyv került a kezembe, aminél nem spóroltak a minőség kárára. A kemény borítónak köszönhetően bátran bármikor cipelhetjük magunkkal. Sokszor jártam úgy, hogy hiába vigyáztam a könyvre, mint a szemem fényére, ha bekerült a női táskámba, akkor onnan sérülés nélkül biztos nem került elő. Ezt a problémámat egy könyvszütyővel hidaltam át még a tavasszal. Hálás könyvkiegészítő a molyok világában.

A tartalmát tekintve még igényesebbnek nevezhető ez a kis kincsecske. Első gondolatra nem hittem volna, hogy nemcsak az üres oldalak várnak majd rám, hanem ciklikusan ismétlődő illusztrált lapok gyönyörködtetik a szemet. A naplórész nagyon frappánsan épül fel, hiszen betűrendben vannak az oldalak. Egyetlen problémám van vele, méghozzá, hogy az egyes betűknek nagyon kevés hely van szánva. Nagyon hamar betelhetnek a betűk, ha olyan a könyvmoly, mint én. Az betűrendnek köszönhetően lehet vezetni az elolvasott könyveket szerzők vagy könyvcímek szerint sorba rendezni. A könyvtáros mivoltomból fakadóan a szerzők szerinti betűrendet javaslom mindenkinek. Az értékelős lapok tetején megtalálhatóak az alapadatok: szerző, cím, kiadó, az olvasás kezdete és annak a vége. A lap további részén megfogalmazhatjuk körülbelül két-három mondatban a véleményünket az olvasott dokumentumról, majd csillagos értékelést is adhatunk rá, amit akár egy sárga színes ceruzával ki is színezhetünk. A következőkben a kedvenc idézetemet és a könyv fő mondanivalóját is feljegyezhetem, és végezetül a lap alján egy jelölő karikában ikszelhetem, hogy újraolvasós lesz a könyv vagy sem. Kicsit leegyszerűsített változata ez a napló a www.moly.hu oldalnak, de ennek ellenére már elkezdtem bele gyűjteni a számomra legeslegkedvesebb regényeimet.

A teljes értékelés a linkre kattintva elolvasható: https://adrykacska.blogspot.com/2018/11/szabados-agnes-…

>!
szofisztikáltmacska
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Utólag belegondolva várható volt, hogy Ági előbb-utóbb előrukkol valamivel a csoport és az olvasó emberek számára, ettől függetlenül óriási meglepetés volt, amikor meghallottam az olvasónapló hírét. Főleg az volt meglepő, hogy sok évvel az általános iskola befejezése után mérhetetlen lelkesedést tud kiváltani belőlem egy olyan dolog, amit akkoriban, gyerekfejjel a pokol legmélyebb bugyraiba kívántam. Azóta persze voltak próbálkozásaim, többek között elkezdtem egy Bullet Journal-szerű dolgot, ahol az olvasmányaimat és a könyves dolgokat is vezettem (volna), de hamar be kellett látnom, hogy se tehetségem, se idegrendszerem nincs a BuJo-hoz. Egy másik, „készen” kapható olvasónapló pedig az én ízlésemnek túl puritán és ehhez mérten drága volt. Ekkor érkezett ez a kis könyv, ami majdnem olyan, amilyennek az én fejemben lennie kell egy felnőtt olvasónaplónak.
Felmerülhet az a kérdés, hogy minek kell ilyen, ha ott van Moly, vagy akár a Goodreads? Szerintem sokan vagyunk, akik a technika ellenére még mindig jobban szeretik papírra lejegyezni a gondolataikat és a teendőiket, és ilyen esetben egy áldás egy kész olvasónapló. Nem váltja ki a Molyt, de nem is érdemes a kettőt összehasonlítani. A Van időm olvasni amellett, hogy szép, még rendkívül praktikus is, így bátran tudom ajánlani, amennyiben szeretnétek az olvasmányaitokról pár szóban „megemlékezni”
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2018/11/26/szabados…

>!
Rileey
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Nagyon szép meg nagyon jó ez a könyv egy potyaolvasónak, de nem is tudom… szerintem ez a moly.hu könyvformában. Legalább némi egyediség lenne benne…

>!
andie88_Sentellion
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Nekem ez az első olvasónaplóm, így nincs sok hasonlítási alapon, de a magam igényeihez mérten úgy érzem, hogy a Van időm olvasni Olvasónapló inkább azoknak lesz hasznos, akik nem dömping szerűen olvasnak vagy kevés szóval is letudják írni véleményüket egy könyvről. Kisebb átalakításokkal (betűrendet időrendé) mindenki nagyobb hasznát vehetné és talán egy bloggernek is segítségére lehet. A kiszerelése praktikus és elegáns, a benne lévő extra tartalmak hasznosak/érdekesek. Számomra ez egy olyan könyv, amit valószínűleg nem vennék meg magamnak, mert nem érzem rá szükségét, de ha valakitől ezt kapnám ajándékba nagyon örülnék neki – ez nem egyenlő azzal, hogy nem éri meg megvenni, ez csupán az én furcsa logikám! Egy feljavított, bloggerekre szabott változatra hasonló extrákkal viszont biztosan vevő lennék!

Bővebben: http://www.fuggoveg.hu/konyv/blogturne-szabados-agnes-v…

>!
Mpattus P
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

A Van időm olvasni nagyon klassz, molyolós olvasónapló, jól összeválogatott idézetekkel, szép kivitelezésben, a 2017-es és 2018-as kihívásokkal, és még sok-sok kreatív tippel, kihívásmorzsával.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.com/2018/12/szabados-agnes-v…

>!
Vadricica
Szabados Ágnes: Van időm olvasni – Olvasónapló

Aranyos kis könyv az olvasás tiszteletére. Tény és való, hogy aki sokat olvas annak gyakorta jól jön ha valahova fel tudja jegyezni a olvasást, annak élményeit, véleményt stb.
Magamnak biztosan nem venném meg a könyvet, de csak mert én mindig is a csináld magad híve voltam, és már jó ideje van is a mappámban olvasásnak szánt terület mindennel ami kell. :P
De abban biztos vagyok, hogy van olyan ismerősöm vagy családtagom, aki örülne neki.
Nagyon jó, hogy nem csak az olvasásokat és annak adatait lehet benne rögzíteni, hanem kívánság listát is, plusz évszakokra vonatkozó feladatokat is tartalmaz.
Lényegében egy nagyon klassz és ötletes kis kezdeményezés.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gombos Edina: Babanapló
Nagymama naplója
Zsédenyi Adrienn: Zséda 2014
Kenéz Kíra: Babavárásom naplója
József Attila: József Attila
Baranyi Ferenc (szerk.): Szeretlek, kedvesem
Hunyadi Csaba Zsolt (szerk.): Karácsony
Majthényi László: Az ifjú párnak
Réz Pál (szerk.): Judit
Frank Éva – Tóth Emőke (szerk.): Ballagók könyve