A ​magyar szecesszió művészete 1 csillagozás

Szabadi Judit: A magyar szecesszió művészete

A ​magyar szecessziónak csaknem a legutóbbi évekig igen mostoha volt a sorsa. Csak amikor az ötvenes évektől kezdve Nyugat-Európában, majd lassanként Közép-Európában is „felfedezte” a jelenkor ezt az évtizedekig feledésbe merült művészeti-szellemi áramlatot, kezdtünk fölfigyelni arra, hogy Budapest utcaképét milyen erősen formálta a szecesszió, és a magyar iparművészetben is önálló áramlatot alkotott. De még akkor is kétséges volt: létezett-e egyáltalában magyar szecessziós képzőművészet.
Szabadi Judit könyve ennek a kérdésnek a megválaszolására vállalkozik. Noha a magyar szecesszió nem nőtt olyan egységes és különösen nem olyan forradalmi irányzattá, mint például a belga art nouveau vagy a német Jugendstil, 1890 és 1914 között, azaz egy negyedszázadon át formálta képzőművészetünk arculatát.
A szerző a magyar szecesszió szeszélyes természetéhez, extrém vonásaihoz, váratlan felíveléseihez igyekezett alkalmazkodni akkor, amikor könyvében külön fejezetet szentelt a… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 1979
142 oldal · ISBN: 963130549x

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Aglareth>!
Szabadi Judit: A magyar szecesszió művészete

Ez a könyv inkább személyekre bontva mutatja be a stílust. Részletesen foglalkozik egy-egy művésszel vagy társulatokkal. Ám ahogy a bevezetésben is elárulták: a műveket szemügyre véve igazán behatárolhatatlan a szecesszió a képzőművészetben. Hogy őszinte legyek, sok egyáltalán nem nyerte el a tetszésem, de azért akadtak magyarok akiknek a nevére ezentúl emlékezni fogok. Ez a stílus helyszínenként, és néhol személyenként is annyira változatos, hogy véleményem szerint sok képviselőjét biztosan csak a saját bevallása után ismerhetnénk el. A könyv összességében kicsit száraz volt, és túl analizáló az én fogam ínyének, de kétségtelenül gondosan összeállított.


Hasonló könyvek címkék alapján

Aradi Nóra (szerk.): A művészet története Magyarországon
Bánszky Pál: A képzőművészet vadvirágai / The Wild Flowers of Fine Arts
Genthon István: Magyar művészet a századforduló idején
Hajnal Gabriella (szerk.): Sisley
Rum Attila: Bernáth Aurél
Tüskés Tibor: Testvérmúzsák
Kopócsy Anna: Új nyolcak
Petneki Áron: Oh az ecset nagy szónok!
Várnai Péter (szerk.): Roboz
Aknai Tamás: Rippl-Rónai