Mitológiai ​enciklopédia I-II. 19 csillagozás

Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II. Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II. Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II.

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tartalomjegyzék


Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
lzoltán IP
Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II.

Azon könyvek egyike, amelynek olvasását nem lehet befejezettnek tekinteni, újra és újra lekívánkozik a polcról, hogy egy „végtelen történet” örökös folyama kerekedjék belőle. Elvezet a kezdetekhez, s megnyit egy kimeríthetetlenül özönlő forrást, feltölt univerzumot, hitet, vallást.

>!
imma AP
Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II.

az talán túlzás, hogy olvastam (mégis ki olvas ki egy enciklopédiát?) de én ezen nőttem fel. minden benne van, amit tudni akarsz az adott nép mitológiájáról, nagyon hasznos, ha tudod, mit keresel, és nagyon érdekes, ha csak belelapozol, akár olyan népek mitológiájába, amiről addig nem is hallottál. lehet, hogy túlzásba viszem a mitológia iránti rajongást, de szerintem ez a két könyv kötelező darab minden könyvtárba.
és remekül lehet benne virágot préselni.

>!
mondhatatlan
Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II.

Nagyon jól használható könyv, rengeteg irányba lehet elindulni belőle, nagyon érdekes, évekig kerülgettem egy antikváriumban (nem értem hogy más miért nem vette meg közben), de aztán feladtam az illúziót hogy tudok anélkül élni, hogy ez a polcomon lenne :)

>!
Elsen
Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II.

Személyiségemet talán legjobban a jelenlegi érdeklődési köreim felé terelő mű volt ez valaha, amit még a városi könyvtárban olvasgattam nagy szeretettel. Mai napig sem találtam meg sehol azóta, pedig nem sajnálnám rá a pénzt ha a polcomon tudhatnám!

1 hozzászólás
>!
ittekereg
Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II.

Igazi kincs. Még gyerekként is úgy vigyáztam rá, mint a szemem fényére. :)
A mai napig szeretek elmerülni benne, mert mindig ráakadok valamilyen újabb érdekességre és minden felmerülő kérdésre megadja a pontos választ részletes leírásokkal, magyarázatokkal.
Meglepődve tapasztaltam, hogy szinte sehol nem lehet hozzájutni, még antikváriumban is elvétve.

>!
Kathreen
Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II.

Ez is főiskolán segített az egyik beadandó dolgozatomnál! Minden információ benne van áttekinthetően, érthetően!


Népszerű idézetek

>!
Lali P

ISTANU (Ištanuš) napisten a hettita mitológiában. Nevét az Óbirodalom korában a hatti mitológiából vették át (Estan), s az kiszorította az isten indoeurópai nevét, amely más anatóliai nyelvekben maradt fenn: a luvijaiban és a palaiban (Tivatta és Tijaz napistenek). A Közép- és az Újbirodalom korából fennmaradt I.-himnuszokban a hatti rituális költészet hatása érződik (egyebek között I. „napsugaras” jelzője), emellett hatottak rá a --> SAMAS napistenhez szóló sumer himnuszok (I.-nak és Samasnak egyaránt lazuritból van a szakálla), hurrita mitologikus szövegek (I. négy ló vonta hintón járja útját), az indoeurópai rituális költészet emlékei (valószínűleg ezek közé tartozik a kutya és a disznó említése, mint amelyek fölött I. ítéletet ül).

I. kötet, 506. oldal

>!
Kizi

GARABONCIÁS (barboncás, verboncás, gyiák) csak a magyar hiedelemmondákban szereplő különleges, természetfeletti képességű személy. Hasonlatos a TÁLTOS-hoz, mert ez is vihart tud támasztani, és SÁRKÁNY-on lovagol. A különbség a két férfi között, hogy míg az előbbi már úgy születik […], addig a G. diák tanulja a varázslómesterséget.

I. 540. oldal

Kapcsolódó szócikkek: garabonciás
>!
Kizi

Lukianosz szerint […] Bübloszban volt egy Aphrodité – szentély, ahol szent prostitúció kíséretében orgiákat rendeztek Adónisz tiszteletére, az első nap a gyász jegyében zajlott le, míg a második örömünnep volt a feltámadó A.-ért.

I. 622. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Alice Mills (szerk.): Mitológia
Tornai József: Boldog látomások
Giorgio P. Panini: Mitológiai atlasz
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról
Cseh Károly: Mitológia
Egyiptomi halottaskönyv
Török Péter: Magyarországi vallási kalauz 2004
Michael Keene: Világvallások
Gerhard J. Bellinger: Nagy Valláskalauz
Benkes Mihály (szerk.): Civilizációk és vallások