Jane ​Austen naplója 177 csillagozás

Syrie James: Jane Austen naplója

Szép ​számú szóbeszéd kering egy titokzatos úriemberről, aki állítólag Jane életének szerelme volt. Talán most feltárul az igazság… Mi volt Jane Austen titka? Elegendő volt pusztán az istenáldotta tehetség, a sorstól ajándékul kapott rendkívüli érzék az iróniához, hogy a sokgyerekes angol vidéki lelkész vénkisasszony lányának sercegő lúdtolla alatt olyan fordulatos regények szülessenek, amelyek ma is világszerte a sikerlisták éllovasai, s amelyeket révült boldogsággal bámulunk, ha filmvászonra vagy éppen televíziós képernyőre kerülnek? Hogyan tudhatott egy nő – akinek alig volt módja valóságos élményeket gyűjteni – olyan életteli figurákat teremteni, akikre mindmáig úgy gondolunk, mint közeli ismerőseinkre? S főként: hogyan tudhatott akkora beleérzéssel írni a szerelemről, ahogyan tette, hiszen e téren végképp nem volt tapasztalata? Nos, az utóbbi kérdésre ad választ kitűnő regényében a sikeres amerikai író, Syrie James, aki felhasználja, hogy Jane Austen életrajzából hiányzik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

Róla szól: Jane Austen

>!
Kelly, Budapest, 2008
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639667624 · Fordította: Gergely Anikó

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Frederick Ashford


Kedvencelte 17

Most olvassa 4

Várólistára tette 89

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
gab001 P
Syrie James: Jane Austen naplója

Amikor megvettem, sokat vártam ettől a könyvtől, de az értékeléseket olvasva egyre kevesebbet. Szerencsére pozitívan csalódtam, s a kezdeti elvárásaimat sikerült megtalálnom benne. Ha valaki szereti Jane Austent, akkor tudja, hogy utánozhatatlan, hisz éppen ezért olyan különleges. Ettől a könyvtől sem szabad elvárni ilyesmit. Szerintem az írónőnek mégis sikerült egyszer-kétszer megidéznie Austen-stílusát, főleg a párbeszédek emlékeztettek rá. Egy csodálatos szerelmi történet bontakozik ki a könyv lapjain, ami véleményem szerint méltó Jane-hez. Bezárva a könyvet, azt kívántam, bár tényleg hasonlóban lett volna része. Külön élmény volt, ahogy az egyes művei megjelentek a könyvben, kedvet kaptam újból elolvasni őket.

>!
Andilány
Syrie James: Jane Austen naplója

Nagyon jól esett olvasni ezt a könyvet. A stílusa hasonló a klasszikusokhoz, de mégsem teljesen olyan. Jane Austen-tól eddig két könyvet olvastam, az egyik tetszett, a másik kevésbé, így kíváncsi voltam, hogy ez a hozzá hasonló stílusban íródott könyv tetszeni fog-e. Tetszett. Könnyed volt a stílusa, jó volt Jane-ről olvasni és sokszor azt kívántam, hogy ez bárcsak igaz lenne.

>!
Sárhelyi_Erika I
Syrie James: Jane Austen naplója

Ha szeretnéd, hogy bekebelezzen a Jane Austen-i világ, feltétlenül olvasd el! Engem felfalt, miközben faltam a regényt. És persze jót sírtam a végén, de szerintem méregbe is jöttem volna, ha ez nem következik be :) Imádom ezt a miliőt, a stílust, a végletes érzések kavalkádját, azt az érzelmi hullámvasutat, amin utazhattam.
Valaki azt mondta, ne olvassam el a legvégét. Most már tudom, miért mondta, de végül is engem nem ért csalódás. Sőt, megemelem a kalapom a szerző előtt, de hogy miért azt nem mondom el, mert lelőném a poént.
Lényeg, hogy remekül szórakoztam :) Köszönöm, Syrie James :)

4 hozzászólás
>!
Kristin_M_Furrier IP
Syrie James: Jane Austen naplója

Lenyűgöző…Egyetlen szóval így értékelem. A regény hihetetlen mennyiségű kutatómunka eredménye, és ez megmutatkozik mindenhol benne. A pontos dátumok, a helyek, az események, hogy minden illeszkedjen a valós tényekhez.
A vége? Szívet tépő. Megvezetett? Abszolút! Azonban pont ez mutatja meg az író zsenialitását. Igényes, gyönyörű, fantasztikus. Minden elismerésem ezért a munkáért.

>!
Szédültnapraforgó
Syrie James: Jane Austen naplója

Első olvasásom az írónőtől. Nagyon jól fogalmaz, szinte Jane Austen stílusban ír. Élveztem a történetet. Tulajdonképpen J.A. életrajza alapján mesélte el nekünk, az írónő regényeinek keletkezésének történetét.
Nagyon szerethető gondolatokat fogalmazott meg, pl.:
„A levélírás méltó elfoglaltság – vágtam vissza, és tollamat a tintatartóba mártottam. – Azt hiszem, kevés akkora öröm van, mint kézhez kapni egy remek levelet, sok-sok érdekes hírrel.”
Kellemes érzés volt visszamenni az időben, J.A. korába, a gyönyörűséges angol vidékre.

>!
SunnyRiver
Syrie James: Jane Austen naplója

Szívszaggató. Csodálatos. Bámulatos. Csordultig tele érzelemmel.

Annyira a hatása alatt vagyok még, hogy nem tudok épkézláb véleményt írni. Valószínűleg az egyik legcsodásabb könyv, amit valaha is olvastam. Boldog vagyok, hogy részem lehetett benne, és szomorú, mert vége. Átéreztem a fájdalmat, a boldogságot, a csapongást, az aggodalmat, minden érzelmet, ami csak benne volt.

Bár sosem ért volna véget…

>!
Alizee
Syrie James: Jane Austen naplója

Egy könnyed romantikus regényt vártam, ami az egyik kedvenc írónőm életébe enged betekintést, ha még csak képzeletbelit is… és meg is kaptam!
Ajánlom azoknak, akik szintén kíváncsiak, milyen lehetett Jane élete, de nem ajánlott azoknak, akik azt hiszik, hogy most egy új J.A. regényt olvashatnak… ez a regény eljátszik azzal, hogyan, milyen személyes élmények hatására íródhattak a művei, felhasználva azokból eseményeket, cselekményeket, amik azonban arra szolgálnak, hogy bizonyítsák, Austen akár személyes élményeket is megfogalmazhatott regényeiben.
Kellemes olvasmány volt, szívszorító, az életrajz ismerete ellenére romantikus énem mégis reménykedett… :P

>!
Mpattus P
Syrie James: Jane Austen naplója

Áldásos dolog az életemben, hogy ismerhetem Jane Austen műveit. Az ember -és fantáziája- azonban telhetetlenebb ennél, s mint -feltételezem- rajtam kívül sokan mások e világon, én is szívesen éltem volna a 18-19. század fordulójának Angliájában. De továbbmegyek: milyen fantasztikus dolog lett volna ismerni személyesen Jane Austent! És még tovább megyek: milyen szerencsés lett volna rám nézve, ha akár egy igen-igen jelentéktelen szereplőt is, de rólam mintázott volna….

Valahogy így érzek ezzel a könyvvel, s a szerző valódi céljával kapcsolatosan is. Hogy ő is részese akart lenni, hogy ő is ott akart volna lenni Jane-nel, szíve szerint ő is egy szereplő lenne, és nyilván bele is csempészte saját magát a történetbe. Hát nem zseniális? (igen, sokszor használom elragadtatásom jeleként a 'zseniális' jelzőt az értékeléseimben). Szóval, mindez: az elgondolás, a kivitelezés, a stílus és a fantáziavilág megragadása…na, zseniális!

Eddig -ismeretlenül- voltak fenntartásaim Syrie Jamesszel kapcsolatban, de már a Charlotte Brontë-sztori olvasásakor is nagyon ígéretesnek éreztem a Jane Asuten-kötetet. Bejött! És most annyira boldoggá tett ezzel!…

3 hozzászólás
>!
meseanyu P
Syrie James: Jane Austen naplója

Jaj, nagyon tetszett a romantikus énemnek. Jane Austen rajongóknak kötelező.

>!
Navi P
Syrie James: Jane Austen naplója

Imádtam. Az első A betűtől az utolsó pontig. Gyönyörű. És annyira Austen-i. Kedvenc írónőm Austen és ez a regény hű a nevéhez. Kedves, szép történet. s még közelebb hozta azt a kort és Jane-t.


Népszerű idézetek

>!
Ingryd

Rájöttem, a szenvedés erőteljesen ösztönzi a művészetet.

147. oldal

>!
Lana89

Látja, lehet, hogy birtokaimat tekintve én gazdagabb vagyok, de önt a családja teszi gazdaggá, ezért aztán kettőnk közül ön a vagyonosabb és fontosabb.

50. oldal

>!
Mpattus P

Hogyan is írjam le, miként pillantott rám? Olyan meleg, érzelemteljes volt a tekintete, nekem az jutott az eszembe, így nézhetett Romeo Júliára az erkélyen azon az estén, mikor el kellett válniuk.

Kapcsolódó szócikkek: Júlia · Romeo
>!
Leara

Eszembe véstem, hogy a világ ha szerelemről van szó, nem tisztességes, és soha nem is lesz az.

148. oldal

>!
Ingryd

Nem képzelhető-e, hogy egy tevékeny elme meg a figyelmes szem és fül, s a hozzájuk társuló élénk képzelet, képes létrehozni egy némi érdemmel bíró és szórakoztató irodalmi művet, amelyből következően olyan érzéseket tud ébreszteni, melyek hasonlítanak magára az életre?

17. oldal

>!
Boros_Andrea

Újabban, nem úgy, mint régen, egyre nagyobb elnézéssel vagyok azok iránt, és erre biztatlak téged is, akik örömüket lelik egy jó regényben, legyenek bár urak vagy hölgyek.

71. oldal, 5. fejezet - Jane Austen naplója (Syrie James)

>!
Saoirse

– (…) Segíthetek kipróbálni a szakácsnőnek azokat az új receptjeit! Azt viszont elgondolni sem tudom, mire használhatjuk az istállót, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy kocsit tartsunk.
– Ha szigorúan takarékoskodunk, akkor talán valamikor vehetünk magunknak, egy szamarat egy kis kordéval.
– Arra a napra várhatsz, amikor én szamárkódén kocsikázom – szipákolt anyám.

210. oldal ~ 19. fejezet

>!
múdúr

Bevallom, jómagam nem vagyok író. De az a tapasztalatom, hogy soha semmihez sem áll rendelkezésre a tökéletes hely vagy idő. Mindig tudunk magyarázatot találni, hogy halogassunk valamit, amit szeretnénk elvégezni, ám félünk tőle: majd megcsináljuk holnap, a jövő héten, jövőre, míg végül nem teszünk semmit.

>!
GSzabina

Kényszeredett képpel mindenki belekóstolt a kotyvalékba; szörnyű íze volt, mintha rosszul összeillő borok keveréke lenne.
(…)
-Az én p-p-puncsom olyan, mint önök. Egyenként önök egytől egyig kiválóságok, ezzel sz-sz -szemben együtt igen k-k-kellemetlenek.

71. oldal

>!
Saoirse

Az egyedülálló nők szörnyen hajlamosak a szegénységre, ami igen erős érv a házasság mellett.

Levél Fanny nevű unokahúgához, 1817

297. oldal - Pénz


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
J. L. Armentrout: Oblivion – Feledés
Colleen Hoover: Losing Hope – Reményvesztett
Katja Millay: The Sea of Tranquility – Nyugalom tengere
J. R. Ward: Megsebzett szerető
Cassandra Clare: Üvegváros
Richelle Mead: A halál csókja
Nicholas Sparks: Az utolsó dal
Colleen Hoover: This Girl – Ez a lány
J. L. Armentrout: Trust in me – Bízz bennem