Jane ​Austen naplója 198 csillagozás

Syrie James: Jane Austen naplója Syrie James: Jane Austen naplója

Szép ​számú szóbeszéd kering egy titokzatos úriemberről, aki állítólag Jane életének szerelme volt. Talán most feltárul az igazság… Mi volt Jane Austen titka? Elegendő volt pusztán az istenáldotta tehetség, a sorstól ajándékul kapott rendkívüli érzék az iróniához, hogy a sokgyerekes angol vidéki lelkész vénkisasszony lányának sercegő lúdtolla alatt olyan fordulatos regények szülessenek, amelyek ma is világszerte a sikerlisták éllovasai, s amelyeket révült boldogsággal bámulunk, ha filmvászonra vagy éppen televíziós képernyőre kerülnek? Hogyan tudhatott egy nő – akinek alig volt módja valóságos élményeket gyűjteni – olyan életteli figurákat teremteni, akikre mindmáig úgy gondolunk, mint közeli ismerőseinkre? S főként: hogyan tudhatott akkora beleérzéssel írni a szerelemről, ahogyan tette, hiszen e téren végképp nem volt tapasztalata? Nos, az utóbbi kérdésre ad választ kitűnő regényében a sikeres amerikai író, Syrie James, aki felhasználja, hogy Jane Austen életrajzából hiányzik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

Róla szól: Jane Austen

>!
Lazi, Szeged, 2021
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632675237 · Fordította: Gergely Anikó
>!
Kelly, Budapest, 2008
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639667624 · Fordította: Gergely Anikó

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Frederick Ashford


Kedvencelte 15

Most olvassa 6

Várólistára tette 107

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

gab001 >!
Syrie James: Jane Austen naplója

Amikor megvettem, sokat vártam ettől a könyvtől, de az értékeléseket olvasva egyre kevesebbet. Szerencsére pozitívan csalódtam, s a kezdeti elvárásaimat sikerült megtalálnom benne. Ha valaki szereti Jane Austent, akkor tudja, hogy utánozhatatlan, hisz éppen ezért olyan különleges. Ettől a könyvtől sem szabad elvárni ilyesmit. Szerintem az írónőnek mégis sikerült egyszer-kétszer megidéznie Austen-stílusát, főleg a párbeszédek emlékeztettek rá. Egy csodálatos szerelmi történet bontakozik ki a könyv lapjain, ami véleményem szerint méltó Jane-hez. Bezárva a könyvet, azt kívántam, bár tényleg hasonlóban lett volna része. Külön élmény volt, ahogy az egyes művei megjelentek a könyvben, kedvet kaptam újból elolvasni őket.

Andilány>!
Syrie James: Jane Austen naplója

Nagyon jól esett olvasni ezt a könyvet. A stílusa hasonló a klasszikusokhoz, de mégsem teljesen olyan. Jane Austen-tól eddig két könyvet olvastam, az egyik tetszett, a másik kevésbé, így kíváncsi voltam, hogy ez a hozzá hasonló stílusban íródott könyv tetszeni fog-e. Tetszett. Könnyed volt a stílusa, jó volt Jane-ről olvasni és sokszor azt kívántam, hogy ez bárcsak igaz lenne.

Sárhelyi_Erika I>!
Syrie James: Jane Austen naplója

Ha szeretnéd, hogy bekebelezzen a Jane Austen-i világ, feltétlenül olvasd el! Engem felfalt, miközben faltam a regényt. És persze jót sírtam a végén, de szerintem méregbe is jöttem volna, ha ez nem következik be :) Imádom ezt a miliőt, a stílust, a végletes érzések kavalkádját, azt az érzelmi hullámvasutat, amin utazhattam.
Valaki azt mondta, ne olvassam el a legvégét. Most már tudom, miért mondta, de végül is engem nem ért csalódás. Sőt, megemelem a kalapom a szerző előtt, de hogy miért azt nem mondom el, mert lelőném a poént.
Lényeg, hogy remekül szórakoztam :) Köszönöm, Syrie James :)

4 hozzászólás
brigus_27 P>!
Syrie James: Jane Austen naplója

Fantasztikus! Egy szó, mely leírja e könyvet.
Nyilván azt vártam egy igazi napló lefordítását kapom, aha hát persze. Nem, ettől sokkal többet kaptam. A vége felé fedte fel a könyv a titkát, és akkor értettem meg mindent. Jane Austen egy hihetetlen ember és író volt. Betekintést kaptam ezzel a regénnyel az életébe, ki is volt Jane Austen. Nem olvastam még egy regényét sem, de ez a könyv megtanított bízni abban, hogy nem fogok csalódni a könyveiben. :)
Rengeteg kutatómunka eredménye. Nagyon tetszett a végén lévő utószó és a függelék. Ajánlom mindenkinek, aki nem egy Austen regényt szeretne olvasni, hanem egy kicsit meg akarja ismerni az írónőt. :)

Kristin_M_Furrier IP>!
Syrie James: Jane Austen naplója

Lenyűgöző…Egyetlen szóval így értékelem. A regény hihetetlen mennyiségű kutatómunka eredménye, és ez megmutatkozik mindenhol benne. A pontos dátumok, a helyek, az események, hogy minden illeszkedjen a valós tényekhez.
A vége? Szívet tépő. Megvezetett? Abszolút! Azonban pont ez mutatja meg az író zsenialitását. Igényes, gyönyörű, fantasztikus. Minden elismerésem ezért a munkáért.

Britta89>!
Syrie James: Jane Austen naplója

Ezt a könyvet képtelenség úgy végig olvasni, hogy az ember szeme szárazon maradjon. Jane Austen a regényeit is olyan átéléssel tudta megírni, hogy minden egyes szereplője a szívemhez nőtt.
Aki pedig Jane Austen rajongó, nekik ez a könyv már-már kötelező.
Élveztem minden egyes sorát, mert tudtam, hogy életének olyan részleteibe tudok betekinteni, amikről eddig nem is tudtam. Nagy családja, odaadó testvérek, imádnivaló gyermekek mindenfele. Számukra és a felnőttek számára is Jane Austen egy igazi mesemondó volt. Nem is sejtettem, hogy az íráson kívül voltak szóban elhangzott történetei is.
Sajnálom, hogy ennyire rövid élet jutott neki, de becsülöm, hogy ennyire kevés idő alatt ennyi fantasztikus regényt adott a világnak.
Szeretném hinni, hogy Mr. Ashford valóban létezett és megmutatta Janenek az igaz szerelmet.
Jó volt bepillantást nyerni, egy-egy könyvbeli szereplőjének szájába adott mondatai eredetéről.
Csak ajánlani tudom.

Házi_Zsuzsanna>!
Syrie James: Jane Austen naplója

Mintha Jane Austent olvastam volna, és nem egy róla szóló regényt :) Nagyon jó volt :)

Szédültnapraforgó >!
Syrie James: Jane Austen naplója

Első olvasásom az írónőtől. Nagyon jól fogalmaz, szinte Jane Austen stílusban ír. Élveztem a történetet. Tulajdonképpen J.A. életrajza alapján mesélte el nekünk, az írónő regényeinek keletkezésének történetét.
Nagyon szerethető gondolatokat fogalmazott meg, pl.:
„A levélírás méltó elfoglaltság – vágtam vissza, és tollamat a tintatartóba mártottam. – Azt hiszem, kevés akkora öröm van, mint kézhez kapni egy remek levelet, sok-sok érdekes hírrel.”
Kellemes érzés volt visszamenni az időben, J.A. korába, a gyönyörűséges angol vidékre.

kinga133>!
Syrie James: Jane Austen naplója

Bronte naplója után mindenképpen kíváncsi voltam az írónő további műveire. Ugyan azon az elven íródott ez a napló, mint az említett Bronte. Vegyítve volt az információ a fikcióval és a stílus szintén (Austen és James keveréke). Az elején ahogyan elkezdtem olvasni hirtelen a film jutott az eszembe, mert hasonlatos volt hozzá, de azért mégis más. Kellemes kikapcsolódást nyújtott és jó volt elmerülni Austen világában. Az Austen rajongóknak szerintem tetszeni fog és azoknak is, akik hasonló stílusú élményre vágynak.

SunnyRiver>!
Syrie James: Jane Austen naplója

Szívszaggató. Csodálatos. Bámulatos. Csordultig tele érzelemmel.

Annyira a hatása alatt vagyok még, hogy nem tudok épkézláb véleményt írni. Valószínűleg az egyik legcsodásabb könyv, amit valaha is olvastam. Boldog vagyok, hogy részem lehetett benne, és szomorú, mert vége. Átéreztem a fájdalmat, a boldogságot, a csapongást, az aggodalmat, minden érzelmet, ami csak benne volt.

Bár sosem ért volna véget…


Népszerű idézetek

Mpattus P>!

Hogyan is írjam le, miként pillantott rám? Olyan meleg, érzelemteljes volt a tekintete, nekem az jutott az eszembe, így nézhetett Romeo Júliára az erkélyen azon az estén, mikor el kellett válniuk.

Kapcsolódó szócikkek: Júlia · Romeo
Leara>!

Eszembe véstem, hogy a világ ha szerelemről van szó, nem tisztességes, és soha nem is lesz az.

148. oldal

Ingryd>!

Rájöttem, a szenvedés erőteljesen ösztönzi a művészetet.

147. oldal

Lana89>!

Látja, lehet, hogy birtokaimat tekintve én gazdagabb vagyok, de önt a családja teszi gazdaggá, ezért aztán kettőnk közül ön a vagyonosabb és fontosabb.

50. oldal

múdúr>!

Bevallom, jómagam nem vagyok író. De az a tapasztalatom, hogy soha semmihez sem áll rendelkezésre a tökéletes hely vagy idő. Mindig tudunk magyarázatot találni, hogy halogassunk valamit, amit szeretnénk elvégezni, ám félünk tőle: majd megcsináljuk holnap, a jövő héten, jövőre, míg végül nem teszünk semmit.

Ingryd>!

Nem képzelhető-e, hogy egy tevékeny elme meg a figyelmes szem és fül, s a hozzájuk társuló élénk képzelet, képes létrehozni egy némi érdemmel bíró és szórakoztató irodalmi művet, amelyből következően olyan érzéseket tud ébreszteni, melyek hasonlítanak magára az életre?

17. oldal

Boros_Andrea>!

Újabban, nem úgy, mint régen, egyre nagyobb elnézéssel vagyok azok iránt, és erre biztatlak téged is, akik örömüket lelik egy jó regényben, legyenek bár urak vagy hölgyek.

71. oldal, 5. fejezet - Jane Austen naplója (Syrie James)

Pancsurka>!

– Ez meg mit számít? Végül a tehetség győzni fog. Szeretne olyan regényíró lenni, akinek megjelennek a művei?
– Mindig csak erre vágytam.
Pillantása elmerült az enyémben, egy hirtelen támadt szellő meghintáztatta fejünk felett a faágakat.
– Akkor ön, Miss Jane Austen, olyan regényíró lesz, akinek megjelennek a művei.

Pancsurka>!

– […] Segíthetek kipróbálni a szakácsnőnek azokat az új receptjeit! Azt viszont elgondolni sem tudom, mire használhatjuk az istállót, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy kocsit tartsunk.
– Ha szigorúan takarékoskodunk, akkor talán valamikor vehetünk magunknak, egy szamarat egy kis kordéval.
– Arra a napra várhatsz, amikor én szamárkódén kocsikázom – szipákolt anyám.

210. oldal ~ 19. fejezet

hmeszszv>!

az a tapasztalatom, hogy soha semmihez sem áll rendelkezésre a tökéletes hely vagy idő- Mindig tudunk magyarázatot találni, hogy halogassunk valamit, amit szeretnénk elvégezni, ám félünk tőle: majd megcsináljuk holnap, a jövő héten, jövőre, míg végül nem teszünk semmit.

121. oldal, 10. fejezet (Kelly, 2008)


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: A hercegnő
Julianne Donaldson: Edenbrooke
V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete
Charlie Lovett: Első benyomások
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban
Heather Graham: A szürkekabátos
Lisa Kleypas: Az ördög télen
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Csernovszki-Nagy Alexandra: Lina múltja
Lisa Kleypas: Ördöngös tavasz