Szerdai ​barátság 11 csillagozás

Sylvia True: Szerdai barátság

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kathryn, az ifjú pszichológusnő kemény fába vágja a fejszéjét, amikor úgy dönt, hogy csoportterápiát indít öt nagyon különböző asszonynak. A csoport tagjainak ugyanis látszólag semmi mondanivalójuk nincs egymás számára. Más-más korosztályhoz tartoznak, eltérő a társadalmi helyzetük és a temperamentumuk. A megfontolt Gail, a szabadszájú Bridget, Flavia, a bombanő, az önbizalomhiányos Lizzy és Hannah, az odaadó családanya azonban közös terhet cipel – mindannyiuk férje szexfüggőségben szenved.

Kathryn őszintén hisz abban, hogy a tudat, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal, sokat segíthet ezeken a nőkön, de vajon valóban így lesz? Képesek lesznek leküzdeni az ellentéteiket, és kialakulhat a hetente összeülő csoportból egy erős, támogató közösség?

Sylvia True első könyve mély emberismeretről tanúskodó regény a barátságról, a szolidaritásról és az újrakezdés nehézségeiről. Megrázó erejű történet, amelyből mindannyian erőt meríthetünk.

Eredeti mű: Sylvia True: The Wednesday Group

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pipacs könyvek

>!
286 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155435225 · Fordította: Bakonyi Berta

Kedvencelte 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Trudiz P
Sylvia True: Szerdai barátság

Elindult… beszippantott és a végén felrobbant. Kb ilyen hatással volt rám ez a könyv. A címe engem megtévesztett, de kellemesen csalódtam. Ahogy a borítón olvasható pár mondat sugallja, öt különböző egyéniséget ismerhetünk meg. Valóban. Kathryn, a pszichológus mindegyikőjüknek próbálja kezelni, illetve megoldani a problémáját, ami nem is egyszerű. Az érzelmek hol az egekig repítenek, hol a mélybe húznak, miközben élethelyzetek, mások példái, túlreagálásokból adódó életképek tárulnak elénk. Az írónő a fokozatosság művésze.

>!
mrsp
Sylvia True: Szerdai barátság

Nagyon kíváncsi lettem erre a könyvre a borító és a fülszöveg alapján, de aztán az első két fejezetnél kicsit megijedtem: biztos, hogy fog ez nekem tetszeni? Sokszor vagyok úgy a sokszereplős könyvekkel, hogy csak kapkodom a fejem, nem tudom megjegyezni, ki kicsoda és hogy melyik életút tartozik hozzá. Szóval ettől féltem itt is: hogy fogom megjegyezni, hogy az öt nő közül melyikükre mi jellemző? Aztán tovább olvastam, és minden kételyem eloszlott.

Nagyon hamar belejöttem a ritmusba, szerencsére mindegyik szereplő élete és problémái annyira különbözőek és érdekesek voltak, hogy egy pár fejezet után már gondolkoznom sem kellett, hogy kivel mi is történik éppen. Tetszett, hogy mindenki kapott néhány fejezetet, amiben megismerhettük jobban a gondolatait és az életét, aztán jöttek a csoportterápiás fejezetek, ahol mindenki elmesélte, hogyan is érez.

Az elején elég káosz volt az egész csoport, veszekedések, nézeteltérések, sértések repkedtek a levegőben, senki nem akart megnyílni, nem értette, mi értelme van mindennek. De hát ez várható volt, hiszen minden résztvevő nagyon nagyon különböző személyiséggel és háttérrel érkezett. De aztán pár ülés után egy összeszokott, egymást védelmező csoporttá váltak. A kedvenc jelenetem is ide kapcsolódik, amikor elmentek együtt meginni egy italt, telefonszámot cseréltek, és megígérték, hogy nagy döntés vagy probléma esetén a csoport legalább 2 tagját fel kell hívniuk. Ez nagyon aranyos dolog volt szerintem.

Érdekes volt az is, hogy végül is egy dolog kötötte össze a főszereplőinket: a férjeik szexfüggősége. És mégis milyen más módokon mutatkozhat ez meg! Egyik férj problémája sem hasonlított a másikéra, habár egy néven nevezzük a problémát. Érdekes volt így körbejárni a szexfüggőség szakaszait, a durvától a lightos függőségig.

Úgy voltam ezzel a könyvvel, hogy nem akartam egyszerűen, hogy vége legyen. A lezárás nem annyira tetszett, mert sok minden nyitva maradt, szerettem volna arról olvasni, kinek hogy változott meg az élete mondjuk 1-2 hónappal később. De remélem, ez a nyitott lezárás arról árulkodik, hogy lesz folytatás, mert nálam a Szerdai barátság óriási nagy kedvenc lett.

http://mostjo.blogspot.hu/2016/12/sylvia-true-szerdai-b…

>!
cseri P
Sylvia True: Szerdai barátság

Érdekel a csoportterápiás téma, de ez a könyv azért elég halavány.
Mondjuk ezt igazából lehetett azért előre sejteni, csak érdekel a téma.
Asszem, körbeértem. :)

>!
Enikő_Szeged
Sylvia True: Szerdai barátság

Nagyon jó könyv. Ajánlom minden nőnek, aki érezte már úgy egy pasi miatt, hogy kavicsok vannak a gyomrában, és a tüdejét szétcincálta egy robbanás. Aki érezte már úgy, hogy az ujjai végéig remeg mindene, és nehezére esik minden lélegzetvétel. Ez a könyv kifejezetten nőkről nőknek szól. Nem igazán tudom, hogy egy férfi mit értene belőle. Valamit biztos, de …
Nagyon jól ír az író. Követhető, fordulatos, van benne fenn és lenn. Ez a könyv nem a szexfüggőségről szól, hanem a viselkedésről, a reakciókról.

>!
Roziboszi P
Sylvia True: Szerdai barátság

Érdekes történet, érdekes karakterek, de gyenge írói megvalósítás. Érezhető, hogy első könyves íróról van szó, aki még nem túl kiforrott. Néhány történet (pl. Hanna vagy Gail) önmagában is megállná a helyét, akár regénnyé bővítve. De a szálak nem igazán vannak kidolgozva, egyik-másik lezárása kifejezetten összecsapott (pl. Flavia, Lizzy). Nem tudtam azonosulni a női szereplőkkel, nem értettem a terápia célját, a nők motivációit. Miért küzdenek egy olyan kapcsolatért, amelyekben csak hazugságok vannak, amelyekben megalázzák őket???! Úgy éreztem végig, hogy túl gyengék ahhoz, hogy alakítsák a sorsukat, csak sodródnak az árral és várják, hogy majd minden jobb lesz. Hát így biztosan nem…

>!
Ancsi0909
Sylvia True: Szerdai barátság

Az elején nekem elég unalmas volt, talán az utolsó 100 oldalon indult be valami, de az nagyon bosszantott, hogy az öt nőéből tulajdonképpen 2 (1,5) lett lezárva. Jó lett volna egy befejezés, vagy legalábbis egy előrelépés Hannah és Bridget esetében is, de róluk tulajdonképpen semmi nem derül ki, hogy happy end vagy sem lesz a jövőben, vagy van-e remény a boldog végre… Mondjuk én nem hinném, hogy azért, mert egy férfi 2-3 nővel megcsalja a feleségét, attól szexfüggő lenne, hiszen akkor minden 5. férfire rámondhatnánk ezt. Na mindegy, de az írónő, Sylvia True stílusa / sztorija nem győzött meg.


Népszerű idézetek

>!
Trudiz P

(…) fontos, hogy megpróbáljunk a pillanatnak élni, és ne azon aggódjunk, hogy mi romolhat el a jövőben.

117. oldal

>!
mrsp

Minden áldott nap, amikor nem hagysz el, hálát adok Istennek.

250. oldal

>!
Trudiz P

– Néha, ha zavar minket valami, az a legjobb, amit tehetünk, hogy beszélünk róla.

65. oldal

>!
mrsp

Tudod, amikor szeretsz valakit, szépnek látod, mert szereted.

153. oldal

>!
Trudiz P

– Én csak azt remélem pokolian, hogy megtarthatom melletted a férfi főszerepet.

264. oldal

>!
mrsp

A szexfüggőséget olykor nehezebb legyűrni, mint a kokaint.

92. oldal

>!
mrsp

Csak mert valaki jó pszichológus, még nem biztos, hogy tudja, hogy irányítsa a saját életét.

126. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Irvine Welsh: Skagboys
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban
Kylie Scott: Lead – Szóló
Kim Leine: Kalak
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám
Mimi Taylor: A bosszú ára
Edward St. Aubyn: Nincs baj / Baj van / Van remény