Naplók 8 csillagozás

Sylvia Plath: Naplók Sylvia Plath: Naplók

Sylvia Plath a nagyközönség számára elsősorban a szerencsétlen sorsú amerikai költőnő. A tragédia ott kísért a vívódó kamaszlány, a lelkes diák, majd tanár, a szerelmes asszony és fiatal anya, a tehetségét próbálgató költő és író minden sorában. A napló mégis csupa élet és szín, az életút tényei pedig megdöbbentően átlagosak. Nincs botrány, komoly kilengés, egy fiatal lány, majd nő keres és talál magának helyet a világban. Keményen megdolgozik érte. A kétségbeesett boldogságkeresés, a házalás önmagunkkal és vélt vagy valódi értékeinkkel, valamennyiünk története.

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Marfa-Mediterrán / Pesti Szalon, Budapest, 1998
508 oldal · ISBN: 963916402X · Fordította: Lázár Júlia
>!
Pesti Szalon, Budapest, 1994
508 oldal · ISBN: 9636050651 · Fordította: Lázár Júlia

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Virginia Woolf


Kedvencelte 8

Most olvassa 7

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

monalisa>!
Sylvia Plath: Naplók

Kellett egy kis idő, amíg megírtam az értékelést róla. Egyrészt nagyon izgalmasnak találtam az egészet, hogy ennyire beleláthatok egy írónő gondolataiba – másrészt baromi ijesztőnek is, hogy mennyire depresszív hangulatot áraszt ez a napló. Nem egy könnyű olvasmány. Nem hinném, hogy újra a kezembe venném.


Népszerű idézetek

Archibald_Tatum>!

Az a szörnyű tragédiám, hogy nőnek születtem. Attól a perctől, hogy megfogantam, arra ítéltettem, hogy melleket és petefészket növesszek, pénisz és herezacskók helyett, hogy kikerülhetetlen nőiességem szigorúan korlátozza cselekedeteim, érzéseim és gondolkodásom egész körét. Igen, az emésztő vágyat, hogy utcai bandákba, tengerészek és katonák, kocsmatöltelékek közé keveredjek – hogy egy jelenet része legyek, névtelenül, csöndben, megfigyelőként –, teljesen tönkreteszi a tény, hogy lány vagyok, nőstény, mindig kitéve a támadás, bántalmazás veszélyének.

42. oldal Swampscott, 1951 (Marfa-Mediterrán/Pesti Szalon, 1998)

14 hozzászólás
_Norbi>!

… . Viszont minél mélyebbre süllyedek, annál hamarább elérem a mélypontot, és kezdődhet újra az emelkedő.

_Norbi>!

Választhatok az állandó aktivitás és boldogság, vagy a befelé forduló passzivitás és szomorúság között. Vagy megbolondulhatok a kettő között ide-oda csapódva.

Nadjaa P>!

Saját énedet merítsd bele mások jellemébe, érzéseibe – ne üveglapon át nézz rájuk. A csalódások, az érzelmek mélyére hatolj.

Nadjaa P>!

Furcsán, megrögzötten, befelé kell nőnöm, egyszerűen azáltal, hogy belakom a házignómjaim és démonaim világát.

Nadjaa P>!

Írni akarok, mert valami arra késztet, hogy kiemelkedjek az élet kifejezésének és lefordításának egy területén. Nem elégíthet ki a puszta életben maradás óriási munkája.

Kapcsolódó szócikkek: írás
cassiesdream>!

Hetvenkedj csak a bátorságoddal, máris rád telepszik a félelem. A mindent elmosó, abszolút rémület: itt minden napló véget ér – a szemközti téglafalon a fölkúszó indák egy ágban végződnek, az ág olyan, mint egy összetekeredett zöld kígyó. A nevek, a szavak erőt adnak. Félek. Hogy mitől? Leginkább a meg nem élt élettől.

365

ethnan>!

Nézz erre a csúf, halotti maszkra és ne felejtsd el. Kréta-maszk, a halálos, száraz méreg mögötte a halál angyaláé. Ilyen voltam ezen az őszön és ilyen nem akarok lenni soha többé. A kétségbeesetten lebiggyedő száj, a sima, tompa, érzéketlen, kifejezéstelen szemek: a borzalmas belső hanyatlás jelei.

92. oldal

_Norbi>!

A bénultság még mindig itt időz. Mintha agyam leblokkolt volna és a természet jelenségei – fényes zöld rózsabogarak, narancssárga mérgesgombák, kopácsoló harkályok – mint valami könyörtelen, pusztító erő, gördülnének a fejem fölé – mintha a nemlét, az abszolút félelem legeslegfenekére kellene süllyednem, hogy onnan aztán fölemelkedhessek végre.

Kapcsolódó szócikkek: rózsabogár

Hasonló könyvek címkék alapján

Sibylle Muthesius: Felhőgyerek
Szirmai Miklós: Depilógus
Koncz Erzsébet: Lélekhasadás
Koncz Erzsébet: Tükörcukor
Joanne Greenberg: Nem ígértem rózsakertet
William Styron: Feküdj le sötétben
Danielle Steel: Hullócsillagom
Michael Greenberg: Süss le, nap!
Joyce Maynard: Nyárutó
Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország