Naplók 9 csillagozás

Sylvia Plath: Naplók Sylvia Plath: Naplók

Sylvia Plath a nagyközönség számára elsősorban a szerencsétlen sorsú amerikai költőnő. A tragédia ott kísért a vívódó kamaszlány, a lelkes diák, majd tanár, a szerelmes asszony és fiatal anya, a tehetségét próbálgató költő és író minden sorában. A napló mégis csupa élet és szín, az életút tényei pedig megdöbbentően átlagosak. Nincs botrány, komoly kilengés, egy fiatal lány, majd nő keres és talál magának helyet a világban. Keményen megdolgozik érte. A kétségbeesett boldogságkeresés, a házalás önmagunkkal és vélt vagy valódi értékeinkkel, valamennyiünk története.

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Cartaphilus, Budapest, 2004
678 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639303909 · Fordította: Lázár Júlia
>!
Marfa-Mediterrán / Pesti Szalon, Budapest, 1998
508 oldal · ISBN: 963916402X · Fordította: Lázár Júlia
>!
Pesti Szalon, Budapest, 1994
508 oldal · ISBN: 9636050651 · Fordította: Lázár Júlia

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Virginia Woolf


Kedvencelte 8

Most olvassa 8

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

volgyi_anna I>!
Sylvia Plath: Naplók

Megterhelő olvasmány – nem csoda, a napló szerintem arra való, hogy a lapoknak panaszkodjunk, ha másokat épp nem akarunk fárasztani, de nagy hatással volt rám. Bár melyik fiatal nőnek ne tetszene, aki próbál írni? :) Életteli, szép gondolatok sorakoznak a könyvben, nagyon bejöttek a kis lelkemnek. És persze hihetetlenül motiváló, hogy Amerika egyik legnagyobb költőnőjének sem hullott az ölébe a hírnév, a Pulitzer-díj: megdolgozott érte. A tragédiáját sajnálom, őt is, az írásait is, amelyek nem születhettek meg.
Ui. A kiadvány (1995 – köszönöm Antikvárium) borítójára élmény ránézni.

keyprice P>!
Sylvia Plath: Naplók

Számomra Az üvegbura „A” könyv, amit minden nyelven, minden kiadásban szeretnék megszerezni. Így már nagyon ideje volt, hogy elolvassam ezt a könyvet, még akkor is, ha ez nem tudatos írás Sylvia Plath-tól. A könyv első 100 oldalára (ahogy másnál is olvastam) én is simán 5 csillagot adnék, ez az a Sylvia Plath, aki hozzám nagyon közel áll. Lenyűgözőek a gondolatai, illetve a mondatokba szedett gondolatai – még így is, hogy csak magának írta. Sajnos, vagy nem sajnos, a fiatalkori öngyilkossági kísérletéről semmit nem tudunk meg a naplóból, pedig főként az az ’53-mas év érdekelt volna, ami Az üvegburában is olvasható. A fiatal S.P. egy betörhetetlen vad ló, aki be akarja vágtázni az egész világot, mindent akar, de közben vívódik, hogy mit is akar – igazán, és mire van ereje és kitartása. Egy igazi feminista, aki nem fél leírni, mennyire irigyli a férfiakat és mennyire vágyódik a férfilétre, mert szerinte férfiként sokkal több lehetősége lenne az életben. A szerelmek után való futkosást bevallom nekem nem volt jó olvasni – és úgy gondolom a szeretethiány nagyban hozzájárult a depressziójához. Végül Ted Hughes személyében rátalál a szerelem, és bár eleinte boldog naplóbejegyzéseket olvashatunk, végül a könyv nagy részében – a felnőttéletben – S.P. egyre mélyebbre és mélyebbre süllyed a boldogtalanság tengerében. Folyamatosan visszautasítják a verseit, a naplója alapján viszont láthatjuk mennyire sok munkát fektetett az írásba: minden napja lényegében az írás gyakorlásával telt. A napló utolsó harmadában az élete szinte már csak erről szólt: írni, írni, írni, hogy végre ő is az elismert költők közé tartozzon.
Én egy új oldalát ismertem meg Sylvia Plath-nak a naplója alapján. Néha én is azt érzem, hogy a legjobb akarok lenni valamiben, de ugyanakkor mégis mi van, ha kevés vagyok hozzá, és soha nem lehetek még csak jó sem… Sajnálom, hogy nem élhette meg ezt a kort, amikor ünnepelt írónő lehetne – bár gyanítom, hogy az üvegbúra alatt a siker elérése sem biztos, hogy olyan édes…

monalisa>!
Sylvia Plath: Naplók

Kellett egy kis idő, amíg megírtam az értékelést róla. Egyrészt nagyon izgalmasnak találtam az egészet, hogy ennyire beleláthatok egy írónő gondolataiba – másrészt baromi ijesztőnek is, hogy mennyire depresszív hangulatot áraszt ez a napló. Nem egy könnyű olvasmány. Nem hinném, hogy újra a kezembe venném.


Népszerű idézetek

Archibald_Tatum>!

Az a szörnyű tragédiám, hogy nőnek születtem. Attól a perctől, hogy megfogantam, arra ítéltettem, hogy melleket és petefészket növesszek, pénisz és herezacskók helyett, hogy kikerülhetetlen nőiességem szigorúan korlátozza cselekedeteim, érzéseim és gondolkodásom egész körét. Igen, az emésztő vágyat, hogy utcai bandákba, tengerészek és katonák, kocsmatöltelékek közé keveredjek – hogy egy jelenet része legyek, névtelenül, csöndben, megfigyelőként –, teljesen tönkreteszi a tény, hogy lány vagyok, nőstény, mindig kitéve a támadás, bántalmazás veszélyének.

42. oldal Swampscott, 1951 (Marfa-Mediterrán/Pesti Szalon, 1998)

14 hozzászólás
volgyi_anna I>!

Az érzékenységnek valami fakó, színárnyalatokat nélkülöző lobogása van bennem. Istenem, ezt is el kell vesztegetnem arra, hogy rántottát süssek egy férfinak…

46. oldal

_Norbi>!

… . Viszont minél mélyebbre süllyedek, annál hamarább elérem a mélypontot, és kezdődhet újra az emelkedő.

Nadjaa P>!

Saját énedet merítsd bele mások jellemébe, érzéseibe – ne üveglapon át nézz rájuk. A csalódások, az érzelmek mélyére hatolj.

_Norbi>!

Választhatok az állandó aktivitás és boldogság, vagy a befelé forduló passzivitás és szomorúság között. Vagy megbolondulhatok a kettő között ide-oda csapódva.

discipula_magistri >!

Aggódom a gondolkodás miatt. Az agyam épphogy vegetált ezen a nyáron.

Nadjaa P>!

Furcsán, megrögzötten, befelé kell nőnöm, egyszerűen azáltal, hogy belakom a házignómjaim és démonaim világát.

Nadjaa P>!

Nincs több megtorpanás, nyögés, panasz: hozzá lehet szokni a szenvedéshez. Ez fáj. Nem tökéletesnek lenni fáj.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Cobain: Naplók
Bob Dylan: Krónikák
Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország
Jenny Lawson: Őrülten boldog
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Ellyne: Hurt – Fájdalomról
John Williams: Augustus
Barack Obama: Egy ígéret földje
Nikki Sixx – Ian Gittins: A heroin-naplók