Egy ​csodálatos elme 29 csillagozás

Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Matematikus ​létére hogy hihette, hogy földön kívüliek küldenek önnek üzeneteket? – kérdezték a harvardiak a filmsztár kinézetű és végtelenül gőgös zsenit. – Mert a természetfeletti lények gondolata ugyanúgy talált rám, mint a matematikai gondolataim – szólt a válasz. – Úgyhogy komolyan vettem őket.” Így kezdődik John Nash története, a zseniális matematikusé, aki harmincévesen már legenda volt, amikor az őrültség hatalmába kerítette, és aki – hála egy gyönyörű nő önfeláldozásának és a matematikustársak lojalitásának – évtizedek kísértetléte után ismét visszatért, hogy Nobel-díjat és világhírt szerezzen. A díjnyertes filmet ihlető könyv, Sylvia Nasar nagy sikerű életrajza az emberi szellem drámája, melyben hihetetlen hányattatások során gyógyít és győzedelmeskedik a szeretet. Huszonegy évese John Nash egy briliáns, vidám és meglehetősen különcként viselkedő diák a Princeton Egyetemen. Az órák látogatása helyett a nagy ötletet keresi és meg is találja: a közgazdaságtan addigi… (tovább)

Eredeti mű: Sylvia Nasar: A Beautiful Mind

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
GABO, Budapest, 2015
442 oldal · ISBN: 9789634061632
>!
GABO, Budapest, 2002
442 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639421103 · Fordította: Mihály Árpád, Mudriczki Judit, Somló Ágnes, Sziklai István, Vásárhelyi Mária

Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
makitra P
Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme

Nem vagyok túl járatos a közgazdaságtanban (pedig tanították az egyetemen), így John Nashről csak annyit tudtam, amennyit a jelen könyv alapján készült filmmel kapcsolatban elhintettek a filmes újságok. De örülök neki, hogy jobban megismerhettem.

Az Egy csodálatos elme a szikár szövegén keresztül egy nagyon érdekes ember életével ismertetett meg úgy, hogy közben még az ’50-es évek amerikai életét és tudományos életét is górcső alá vette. Jó érzés volt megtudni azt, hogy a magyar tudósoknak ekkora renoméjuk volt akkoriban, Neumann Jánosnak még külön fejezetet is szentel a könyv.

Persze a fókuszban végig Nash csücsül, aki sokkal színesebb és érdekesebb, egyúttal azonban nyilván idegesítőbb figura lehetett és lehet még most is, mint amilyennek a film ábrázolja. Ezért a mozit nem is tudtam végignézni, mert egyszerűen bántó volt az, hogy a skizofrénia ábrázolása érdekében egyrészt megváltoztattak tényeket (pl. Nash viszonyát a kollégáihoz), másrészt gyakorlatilag kihagyták a történetből az embert magát. A fókusz átkerült a feleség, Alicia alakjára, aki megérdemli szimpátiánk, de mégis a zseni az, aki igazán lekötötte volna az én figyelmem.

De hogy az életrajzról is ejtsek még pár szót, fontos leszögezni, hogy egy lebilincselő könyvről van szó, ami rengeteg interjú- és levélrészlettel fejti meg az tudós életét, már ha egyáltalán megfejthető ez az élet. Izgalmas és a végére katartikus, hiszen a harcot ezúttal megnyerte ez a csodálatos elme egy olyan betegséggel szemben, amelyből igazi kiút nincsen.

3 hozzászólás
>!
h_orsi P
Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme

Sikerült végig szenvednem ezt a könyvet is… hát most nagyon nagyot csalódtam :( Pedig én tényleg szeretem a matekot meg szeretek olvasni is, de ez volt az eddigi legunalmasabb életrajz, amit eddig olvastam. Sok helyen száraz volt, alig sikerült haladnom vele… Többet sajnos nem tudok mondani, talán megnézem a filmet, mert a könyv egyáltalán nem tudott lekötni.

>!
MariannaMJ
Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme

Tetszett a könyv – sok helyen száraz volt, így tudott rengeteg információt átadni az író az olvasóknak, akik jellemzően nem ismerik azt, mit csinál pontosan egy matematikus, hogy köztük is van verseny, az egyetemi létet, a kutatóhelyeket. A film a könyvhöz képest feldúsította, misztifikálta valamelyest a skizofréniát, mint betegséget. Eléggé idomult a betegségről elterjedt általános sztereotípiákhoz (pl a záró jelent).

2 hozzászólás
>!
Domb_Csilla
Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme

Engem a szakmai tevékenysége – képessége – érdekel(t).

>!
Merry
Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme

Végül is tetszett, annak ellenére, hogy nehéz volt olvasni a sok matematikai tétel, összefüggés miatt, lassan haladtam vele. A film nagyon tetszett, emészthetőbb volt, viszont sok mindent leegyszerűsítettek (nyilván).

>!
Diana3021_
Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme

A filmet láttam először, ami nagyon megfogott. Aztán a kezembe akadt a könyv is, és gondoltam elolvasom, mert még több részletet akartam tudni erről a nagyszerű emberről.
Kicsit nehéz olvasni, mert nagyon sok életrajzi részletet tartalmaz, még több matematikai dologgal, ami igazán nagyon távol áll tőlem. Mindezek ellenére kedvencem lett a könyv is, mert a lényege a legfontosabb, ami számomra nagyon pozitív megvilágítást ad, egy csodálatos elme misztikus küzdelme saját gondolatai ellen. Szívszorongató tragédiája egy zseniális, ragyogó elmének, amely legyőzi betegségét, a skizofréniát, s mindezt önerőből, gyógyszerek nélkül.

>!
Eta IP
Sylvia Nasar: Egy csodálatos elme

Az a helyzet, hogy a könyvnél sokkal-sokkal jobb volt a film. A könyvet sokszor untam, pedig az életrajz lehetőséget adott volna egy zseniális regényhez is. Nem sikerült.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dennis Lehane: Viharsziget
Frank McCourt: Angyal a lépcsőn
Andrew Hodges: Kódjátszma
Diane Setterfield: A tizenharmadik történet
Stephen King: Lisey története
Philip Sington: Az Einstein lány
Mo Hayder: A bábu
Stephen King: A halálsoron
Jussi Adler-Olsen: Palackposta