A ​csend ereje 95 csillagozás

A zárkózott ember útja a sikerhez
Sylvia Löhken: A csend ereje

Türelmesen ​meghallgat másokat, előbb gondolkodik, csak utána beszél. Egy találkozókkal teli nap után szívesen van egyedül. Jobban szereti, ha kevés, de igazán jó barát veszi körül. Ezek a visszahúzódó vagy introvertált emberek legfőbb jellemzői.
Ebből a könyvből most megtudatja, hogyan érvényesítheti visszahúzódó emberként erősségeit a szakmai- és magánéletben, például jó koncentrációs képességét, analitikus gondolkodását vagy függetlenségét. A jól bevált stratégiák segítik, hogy a kapcsolataiban, tárgyalások vagy viták alkalmával jól szerepeljen és legyőzze az akadályokat. Megtudhatja, hogy befelé forduló ember létére hogyan válhat sikeres vezetővé a saját személyes stílusával, és hogyan dolgozzon hatékonyan együtt extrovertált munkatársaival.
A szerző a legfrissebb pszichológiai kutatások alapján, sok gyakorlati példával szemlélteti, mi a különbség az introvertált és extrovertált emberek között. Segít áttekinteni a családi és baráti körben zajló beszélgetéseket is az… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2022
276 oldal · ISBN: 9789636040284 · Fordította: Malyáta Eszter
>!
Libri, Budapest, 2016
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633109144 · Fordította: Malyáta Eszter
>!
Libri, Budapest, 2016
276 oldal · ISBN: 9789634330639 · Fordította: Malyáta Eszter

Enciklopédia 5


Kedvencelte 6

Most olvassa 28

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 90

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Mulán>!
Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Már tavaly előtt év végén elkezdtem de aztán úgy alakult hogy félbe hagytam, most előszedtem újra és folytattam (onnan ahol abba hagytam) csakis ezért tudtam így befejezni ilyen “hamar”
Nem rossz könyv mert én ebből a könyvből jöttem ra hogy introvertált vagyok és nagyon sok leírás nagyon pontosan vissza adta azt hogy milyen vagyok. Vannak benne ilyen kis kitöltendő “tesztek” nem rossz könyv mindenképpen elkell olvasni legalább egyszer és örülök hogy elővettem és folytattam és elolvastam végre, de ehhez kellett egy teljes év.

2 hozzászólás
Boglarina>!
Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Tudjátok, mikor jöttem rá, hogy zárkózott ember vagyok? Egy-két nappal középiskola megkezdése előtt, amikor egy Harry Potteres találkozón olyan emberekkel találkoztam 3-4 óra erejéig, akikkel azelőtt csak neten beszéltem. Sokként ért: alig bírtam megszólalni, nem éreztem jól magam félig idegenek között.
Persze, hogy így volt, mert az első 14-15 évemben el voltam kényeztetve – oviból legalább tizen mentünk tovább együtt általános iskolai osztályba (innen származik az élet több területén nálam sokkal extrovertáltabb legjobb barátnőm is), és a 8 év alatt szinte minden osztálytársam a barátommá vált hosszabb-rövidebb időszakokra az évek során. Aki hosszabb ideig, azokkal ma is azok vagyunk. A középiskolát is csak azért tudtam túlélni, mert nem egy szem magamban cseppentem ismeretlenek közé. (Egyetemi közösségbe régi ismerősök nélkül az első 6 évben olyan nehezen épültem be, hogy egészen a tavalyi évig nem voltam senkivel iskolán kívüli programon./ Ezzel párhuzamosan a molyos életem virágzik neten + élőben. :D)
Szeretek egyedül lenni, szeretem a csöndet, és másfél-két óra nekem bőven elég egy emberből. De mennyit ostoroztam magam azért, mert nem tudok small talk-olni, meg mert nem tudok órákig mesélni magamról, mint a barátaim, akiknek nagy része inkább extrovertált, s akiknek egyébként élvezem a társaságát, s akik valamiért úgy is hajlandóak velem tartani (évek óta) a kapcsolatot, hogy rendszerint elég szűkszavúan mesélek magamról. (Csak 1-2, jellemzően inkább intró-elemzésre hajlamos barátnak tudok megnyílni annyira, hogy néha magamra sem ismerek: tudok én beszélni! ehhem-ehhem @suhakata) Egyetem elején egy pszichológus mutatott rá elsőként, hogy az introvertáltak ugyanolyan értékesek, mint az extroverált emberek, és miért is tudják élvezni az extrovertáltak a csendes intro-k társaságát. Ilyen alapvető önismereti lényegi infókat miért nem tanítanak iskolában?!
Az elmúlt félévben hatványozottan előtérbe került nálam az introvertáltságom sok-sok hátránya – mert ezzel a személyiséggel próbálnék tanárnak menni, ami ugyebár azt jelenti, hogy beszélni kell, előadni kell, stb. Egész félévben figyelve a csoporttársaimat, mindenki olyan szuperül ad elő – én leblokkolok teljesen. (Tudom, gyakorlás, gyakorlás.) Sovány vigasz, hogy a pszichológiai érzékem néhányaknál biztosan jobb. Nálamnál bölcsebbek intro személyiséggel időben kiszálltak a pályáról, én meg itt vagyok, és pánikolok, és fogalmam sincs, hogy a következő 2 félévem milyen lesz, amikor megkezdjük az iskolai gyakorlatokat. Elrettent egy életre és elmenekülök, hogy egy félsötét irodai sarokban munkát vállaljak, ahol láthatatlan lehetek? (Nagy a csábítás.) Vagy belejövök és beleszeretek, kiteljesedik vele az életem, és nyegle kamaszoknak taníthatok arról, hogy a visszahúzódó introvertáltak is ugyanolyan értékesek, mint a szívesebben szereplő extrovertált társaik?

Ebben a lelkiállapotban Isteni adomány egy ilyen könyv, amit először a Mindennapi Pszichológiában ajánlva láttam meg, majd január elején szembe jött velem ez: http://pszichoforyou.hu/a-csend-ereje-konyvajanlo/, amiben az írónő beszél egy TED előadásban. Nekem kellett ez a könyv!
Az írónő legújabb pszichológiai kutatásra alapozva, gyakorlati példákkal mutatja be, mitől más egy introvertált és egy extroverált – az agyi aktivitásunk sem egyforma –, s mutat rá erősségeinkre: az óvatosságra, a mélységre, a koncentrációra, az odafigyelésre, az analitikus gondolkodásra, a függetlenségre, kitartásra, az írás előnyeire (beszéd helyett), illetve az empátiára. Nyilván nem minden intróban van meg mindez, de én az intró-skálának eléggé a széle felé vagyok, így nagyon sok mindenben magamra ismertem – tulajdonképpen az első blokkot, melyben leírja az intrók személyiségét, az egy az egyben én vagyok. Az intró akadályokkal együtt. (Talán ami egyedül nem stimmel, az a szociális élet megszervezése, mert abban viszont eléggé kezdeményező típus vagyok – egy időben a molytalikat is én szerveztem –, tudok azért társaságot találni magamnak, ha szeretnék. Persze az is igaz, hogy írásban jobban megtudok nyílni a legtöbbeknek, mint élőben.)
Vissza a könyvre – nyilván aki jobban jártas a pszichológiában, annak nem mond olyan nagyon-nagyon sok újat, de nagyon jól strukturált, és laikusok számára is tökéletesen érthető, és alkalmazhatóak a gyakorlati példák. Számomra többször olvasandó, mert pl. a munkahelyi rész számomra jelenleg nem aktuális (és az egyetemi közösségre sem tudtam vonatkoztatni), de több része hasznos, és önbizalom erősítő is akár. Nagyon ajánlom introveráltaknak önismereti jelleggel, és extrovertáltaknak, hogy könnyebben megértsetek bennünket. :)

12 hozzászólás
VNoémi>!
Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Összességében egy tudományos úton nagyon jól alátámasztott, szavahihető, hasznos könyvet kaptam, ami valós segítséget nyújthat abban, hogy érvényesüljek az erősen extró környezetemben is. Én mindenképp ki fogom próbálni az itt javasolt módszereket és megfogadom a tanácsot, hogy nem próbálok innentől a gyengeségeimre koncentrálni, és azokat fejleszteni, hiszen helyette az erősségeimre is építhetek. Ez a könyv kellemes olvasási élmény lehet neked akkor is, ha hasonló problémákkal nézel szembe nap, mint nap, de ugyan így, akkor is, ha extró vagy, hiszen megtanulsz bánni az intró emberekkel, jobban megismered önmagad és megérted embertársaidat.

https://egyszervolt-konyvsarok.blogspot.hu/2017/08/sylv…

2 hozzászólás
Larawyn>!
Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Ebben a könyvben megtaláltam, amit már Susan Cain: Csendjében is kerestem. Gyakorlati tanácsokat a hétköznapokhoz. Többféle szituációra kiterjedő, körültekintő, használható ötleteket. Mindezt pedig könnyed és empatikus hangvételben.
Kell az otthoni polcra, hogy bármikor lekaphassam, ha egy kis plusz önbizalomra lenne szükségem.

2 hozzászólás
painperduu>!
Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

A legjobbkor, szinte megrendelésre jött szembe velem ez a könyv, és sok mindent segített megérteni magammal kapcsolatban. A megérteni nem is a legjobb kifejezés, talán úgy pontosabb, hogy segített szavakba önteni azt, amit tudtam és napi szinten meg is éltem, de nem tudtam megfogalmazni. Azóta másként szemlélem a mindennapi élményeimet, az egyedüllétre való igényemre, a csend szeretetére és egyéb szükségletekre már nem szörnyű gyengeségként, hanem természetes jellemzőkként tekintek. Ez egyrészt hatalmas felszabadító erővel bír, másrészt hatalmas erőt és lendületet is ad ahhoz, hogy hogy reagáljam le a napi élményeimet. Az elméleti ismertetés mellett gyakorlati példákat is hoz a leggyakoribb helyzetekre. Az általános elméleti bemutató szerintem nagyon izgalmas az önismeret iránt érdeklődők számára, viszont ha a gyakorlati példák közül egy sem érint épp, akkor azokat egymás után elolvasni kihívás. Előnye a könyvnek, hogy a különböző részek bármikor fellapozhatók külön-külön is. Csak ajánlani tudom!

cintiatekla P>!
Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

A könyv számomra sajnos nem azt adta, amire vágytam, vagy amire számítottam, viszont ettől függetlenül a témában mindenképp egy olyan mű, amiből sokat lehet tanulni. Nem csak leírás, hanem személyes történetekkel, gyakorlatokkal fűszerezett kötet.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2016/11/sylvia-lohken-c…

theodora P>!
Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Alapvetően érdekes és jó könyv az introvertált emberek 'működéséről', viszont sokat ismétel, csak egy bizonyos réteg (multiban dolgozók irodisták/vezetők) számára hoz sok konkrét példát.

Sai_home>!
Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Ez egy igen hasznos könyv, sok hasznos tanáccsal, nem feltétlenül csak introvertáltaknak.
Legnagyobb pozitívuma, hogy sok témánál kielemi az intró-extró emberek közötti különbségeket, így egy kicsit a másik oldal szemszögét, gondolkodásmódját is megismerhetjük. Ezen felül (elméletileg) gyakorlati tanácsokkal látja el a „csendes” embereket, amit úgy tesz meg, kissé hatásvadász módon, hogy definiál 10 pozitív tulajdonságot, illetve 10 „akadályt”, azaz negatív tulajdonságot. Minden témakörnél kiemeli, hogy melyik tulajdonság milyen következményekkel járhat, mit tehetünk ellene, hogyan használhatjuk ki. Kis probléma ezzel, hogy igencsak redundáns lett a felsorolás, lehetnének sokkal hosszabbak vagy sokkal rövidebbek is a listák, ez nagyon mesterséges lett.
A témakörök sem fedik le az élet minden területét, viszont elég általánosak, kitér többek között párválasztásra, együttélésre, gyermeknevelésre, munkahelyi kommunikációra, előadás megtartására, meetingekre. A fejezetek egy része olya embereknek szól, akik valamilyen nagyobb cégnél dolgoznak közép-, esetleg felsővezetőként, de az ezekben található tanácsok egy része használható a mindennapi életben is.
Nagy vonalakban arról szól a könyv, hogy találjuk meg magunkban az erősségeinket és akármilyen szituációban ezekre építsünk, valamint ismerjük a gyengéinket is, és tanuljuk meg „túllépni” rajtuk.

Nelli0805>!
Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Vannak benne hasznos dolgok az introvertáltak számára, többek közt, hogy megértsék saját magukat és extrovertált társaikat is. De ez a könyv inkább annak hasznos, aki nagyvállalatnál dolgozik vagy szeretne dolgozni és/vagy olyan munkaköre van, ami inkább az extróknak kedvez.

ciemat P>!
Sylvia Löhken: A csend ereje

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Nem az a gyere buci, hamm bekaplak könyv. Sok értékes gondolat és gyakorlati tanács olvasható a könyv első részében. Sajnos a vége felé már csak a speciális területen dolgozók kapnak segítséget példákon keresztül. Én hiányolom az introvertáltak mindennapi küzdéseihez/túléléséhez hasznos tanácsokat.


Népszerű idézetek

grgrnt>!

Semmi szükségük például arra, hogy hosszas fejezeteket olvassanak arról, milyen fontos odafigyelni a másikra. Épp ellenkezőleg: ők odafigyelnek, csak azon csodálkoznak, rájuk miért nem figyel senki.

10. oldal (Libri, 2016)

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

grgrnt>!

Az introvertált emberek szívesen és sokat gondolkoznak.

11. oldal (Libri, 2016)

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Kapcsolódó szócikkek: introvertált
VNoémi>!

Aki hagyja, hogy mások uralják az életét, örökre meg lesz fosztva attól az érzéstől, hogy képes volt kialakítani és megélni egy sikeres életet.

79. oldal - 1. rész (Libri, 2016)

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

VNoémi>!

A csendes embereknek energiára van szükségük a szociális kapcsolatokhoz, míg az extrovertált emberek éppen ezen kapcsolatok révén nyernek energiát.

34. oldal - 1. rész (Libri, 2016)

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Kapcsolódó szócikkek: extrovertált
VNoémi>!

Az introvertáltság nem félénkséget vagy túlérzékenységet jelent.

27. oldal - 1. rész (Libri, 2016)

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Kapcsolódó szócikkek: félénkség · túlérzékenység
VNoémi>!

Ha az erősségeinkre összpontosítunk, sokkal többet érünk el, mintha fáradtságosan a gyengéinken dolgoznánk, mivel így arra építünk, amik vagyunk, illetve amikben tehetségesek vagyunk.

65. oldal - 1. rész (Libri, 2016)

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Csancs>!

Agykutatók mára bebizonyították, hogy az introvertált emberek több energiát fogyasztanak agytevékenységükkel, mint az extrovertáltak. Nálunk erősebb elektromos tevékenység mérhető, ráadásul állandóan, nem csak rendkívüli mentális kihívások esetén. Ez a magasabb energiaráfordítás mindenekelőtt a frontális kéregben mutatható ki: ott, ahol a belső folyamatok feldolgozása zajlik. Az agy ezen részén helyezkednek el a tanulásért, döntéshozásért, emlékezésért és problémamegoldásért felelős területek. Az introvertáltak tehát a benyomások feldolgozásához több energiát használnak fel, és ezzel gyorsabban lemerítik az akkumulátoraikat, mint az extrovertáltak, akik „szélmalomként” az energiafelvétel közben is képesek „utántölteni”. Az intrók számára ezért különösen fontos, hogy gazdaságosan bánjanak belső erejükkel.

26-27. oldal

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Kapcsolódó szócikkek: introvertált
Boglarina>!

A csendes emberek […] általában nem szívesen állnak ki nagyobb közönség elé. Túl sok olyan dolog van, amit nem szeretnek: kommunikáció viszonylag sok emberrel, a kiemelt pozíció „reflektorfényben”, hosszú beszéd visszavonulási lehetőség nélkül – mindez súlyosan megterhelő számukra.
Van azonban egy jó hírünk: a legtöbb intro mégis képes rá. A sikeres nyilvános fellépés nem olyasmiktől függ, mint a retorikai tehetség vagy a veleszületett karizma. Még ha ezek segítenek is, a sikeres fellépés más eszközökkel is elérhető. Az előadásmód és a prezentáció is tanulható. Még Barack Obama is végigjárta a szisztematikus retorikai tréningezés útját. Mielőtt a karizmatikus, retorikailag csiszolt szónok megtestesítőjévé vált volna, a megfigyelők szerint „merev és professzoros”, „álmosító” (Time Magazine, 2008. május 8.), „merev és monoton” (Ted McClelland, Chicago Magazine, 2008. június) előadó volt.

212-213. oldal

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

VNoémi>!

A csendes ember számára a telefonhívás könnyen stresszt jelenthet, és kiszolgáltatottnak érzik magukat a helyzetnek.

143. oldal (Libri, 2016)

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez

Zsaklin83>!

Türelmesen meghallgat másokat, előbb gondolkodik, csak utána beszél. Egy találkozókkal teli nap után szívesen van egyedül. Jobban szereti, ha kevés, de igazán jó barát veszi körül. Ezek a visszahúzódó vagy introvertált emberek legfőbb jellemzői.

Sylvia Löhken: A csend ereje A zárkózott ember útja a sikerhez


Hasonló könyvek címkék alapján

Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
George Simon: Báránybőrben
M. Scott Peck: Úttalan utakon
Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés
Limpár Imre: A siker tervezhető
M. Scott Peck: A járatlan út
Shawn Achor: A boldogság mint versenyelőny
F. Várkonyi Zsuzsa: Hoztam, kaptam, átszabtam!