Védtelen ​halandók (Themisz-akták 3.) 6 csillagozás

Sylvain Neuvel: Védtelen halandók

Eddig ​arra számítottunk, hogy csakis kívülről érkezhet az emberiséget fenyegető legnagyobb veszedelem.
Tévedtünk.
Rose Franklint, a zseniális tudóst egész felnőtt életében az hajtotta, hogy megtalálja a magyarázatot a rejtélyre – egy gigantikus, eltemetett fém kézre –, amelybe gyerekként botlott, pontosabban zuhant bele véletlenül a dél-dakotai Deadwood közelében.
A felfedezés az egész bolygón tapasztalható, mindent feldúló változások láncreakcióját indította be.
Rose és a Földvédelmi csapatok mindent megmozgattak, hogy mielőbb kiismerjék a misztikus technológiát, csakhogy váratlanul óriásrobotok szállták meg a Föld legnépesebb városait, s gyilkolták milliójával a lakosságot. Bár Rose és az emberei végül gátat vetettek a mészárlásnak, elhárították a támadást, diadaluknak sokáig nem örülhettek. Ismeretlen támadóink visszavonultak, elhagyták a megrokkant bolygót… ám a tudóst és segítő kis csapatát magukkal vitték.
Most, miután közel tíz évig éltek abban… (tovább)

Eredeti mű: Sylvain Neuvel: Only Human

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
368 oldal · ISBN: 9789634195214 · Fordította: Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195207 · Fordította: Török Krisztina

Most olvassa 5

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
Sylvain Neuvel: Védtelen halandók

Fene tudja hányadán is állok ezzel a regénnyel. A trilógia korábbi részei eléggé megosztották az olvasókat. Én a kedvelők táborához tartozok, de persze én se vagyok maradéktalanul elégedett a kötetekkel. Ezen a(z egyelőre?) befejező részen is viszonylag gyorsan haladtam – már csak a megszokott jelentéses/feljegyzéses formátum miatt is –, de valahogy mégse tudtam elégedetten csettinteni a végén.
A sztori kiindulópontja a fülszövegben benne van: Rose és társai közel tíz év után térnek vissza a robotokat létrehozó idegenek bolygójáról és egy drasztikusan megváltozott Földön találják magukat, ahol az USA egy eléggé elnyomó hatalom lett, de a szembenálló Oroszország sem épp a jó fiúk gyülekezete. Miközben halad előre a jelenbeli szál, megfelelően adagolva, ahogy a cselekmény kívánja, megismerjük azt is, mi történt az idegenek bolygóján abban a közel tíz évben. Bár herótom tud lenni ettől a flashbackes megoldástól, itt ez valahogy mégis működött.
Hogy mi nem tetszett? Na, ez fogas kérdés. Az előző rész relatíve akciódússága után talán ez túl nyugis volt? Lehet, hisz igazi robotharc jóformán spoiler Az idegen planéta se nyűgözött le. Az elején érdekes volt, de túlságosan hasonlítottak ránk, nem volt bennük semmi igazán idegen, ami esetleg jobban felcsigázott volna. Ráadásul, mivel szereplőink rögtön a regény elején visszajutottak a Földre, így túl sok izgalmi faktor sem volt itt, maximum a hogyan? kérdés válasza piszkálhatta a fantáziám. Valahogy a regény befejezése is túl hirtelennek tűnt, bár azt adom, hogy a cselekmény ilyen alakulása után hirtelen nekem se jutna jobb eszembe, de hé, nem én vagyok az író.
A morgás ellenére azért kedveltem ezt a trilógiát, és kíváncsian várom, mivel rukkol elő Neuvel a jövőben, legyen az új, független dolog, vagy kapcsolódjon a Themisz-aktákhoz.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634195207 · Fordította: Török Krisztina
7 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Scalzi: Bezárt elmék
Ben H. Winters: Földalatti Légitársaság
Stephen King: 11.22.63
Dan Wells: Szellemváros
Valerio Evangelisti: Égj, inkvizítor!
Mur Lafferty: Hat ébredés
David Brin: Dettó
Umberto Eco: A prágai temető
James Dashner: Lázkód
Michael Crichton: Szörnyek szigete