Ébredő ​istenek (Themisz-akták 2.) 118 csillagozás

Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

Egy ​ismeretlen, nem a mi világunkból származó robot jelenik meg Londonban. Kolosszális alakja az egész város fölé tornyosul, de nem mozdul. Vajon egy békés kapcsolatfelvétel vagy egy invázió előfutárával állunk szemben?

Minden gyereknek van rémálma. A kis Eva Reyesénél azonban csak az lehet ijesztőbb, hogy a halálról és pusztításról szóló apokaliptikus képek megvalósulni látszanak…
Dr. Rose Franklinnek nincsenek emlékei az elmúlt pár évből. Az idegenek, akiknek dolgozik, azt mondják, hogy meghalt, és visszahozták az élők közé. Az égető kérdés azonban nem csak a hogyan, hanem a miért is…
Kara Resnik és Vincent Couture egymásba szerettek a háború alatt, és azóta békére leltek. Ők jelentik az egyetlen védvonalat a Föld és aközött, ami feléjük tart. De egyelőre még ők sem tudják, hogy hazugságban élnek…
A férfinak pedig, aki azt állítja, hogy mindenre tudja a választ, megvannak a saját indítékai. Vannak dolgok, amiket nem árulhat el, és vannak… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
350 oldal · ISBN: 9789634193487 · Fordította: Török Krisztina
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193470 · Fordította: Török Krisztina

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Kara Resnik · Dr. Rose Franklin · Eva Reyes · Vincent Couture


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 56

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

NewL P>!
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

Érdekes egyveleg ez a könyv. Olvasása közben több anime sorozat (éljenek a mecha robotok), különböző összeesküvés elméletek (az idegenek köztünk élnek, stb.), több akció/sci-fi (pl. Pacific Rim) villant be, amiket a regényben történő eseményekhez kötött az agyam. Nem mondom, hogy rossz volt a könyv, sőt akár otthonosnak is nevezhető az érzés amit kiváltott. Ha valaki egetrengető újdonságot vár, az valószínűleg csalódni fog. Aki szórakozni szeretne, annak ideális ez a könyv. A vége miatt elég kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a következő kötetben.

5 hozzászólás
csartak P>!
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

Az első részből megmaradt stílust folytatjuk. Valami zavar a történetben, itt ülök, próbálom magamban megfogalmazni. Ez a dokumentum-regény akta stílus, darabossá, epizódszerűvé teszi a történetet. Ez segít abban, hogy a szereplők semmivel se kerüljenek közelebb az emberhez, mint egy újságcikkben szereplő ember szereplője.
Ennek ellenére titokzatos emberünk spoiler
Viszont abban is segít, hogy logikátlanságok felett könnyen átsiklik az ember. De ha arra azt vesszük, úgy teljességben egész sztori olyan lehetetlen dimenzióba repít el, hogy azt gondolom, hát akkor legyen így, miért is ne… így alapvetően jól szórakoztam.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
350 oldal · ISBN: 9789634193487 · Fordította: Török Krisztina
molly_>!
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

Tavaly már az első rész értékeléseit olvasva sem igazán értettem, miért húzzák le a könyvet annyian a történetmesélés stílusa miatt – hiszen már előre így lett beharangozva, hogy ez a sorozat bizony naplóbejegyzésekből, interjúkból és egyebekből fog állni. Ami szerintem tök jól passzolt ide, ráadásul így sokkal gyorsabban lehet vele haladni, mert nem az a tömény, száraz sci-fi. (Nem mondom, hogy nem várom, vajon milyen könyvet fog összehozni Neuvel, ha eldobja ezt a stílust, de na… nincs ezzel baj amíg jól működik.)

Akinek tetszett az első kötet, az valószínűleg ebben a részben sem fog csalódni. Rengeteg kérdésre választ kapunk, ugyanakkor megint óriási függővéggel zárul, amely újabb kérdéseket vet fel. Talán most még jobban izgulok, mint az előzőnél, mert igazából magamban reméltem, hogy ez lesz a vége. Szóval most az egyik részem vigyorog mint egy hülye, a másik meg irtó ideges, amiért nem lehet még a kezében a folytatás. :D
Az író amúgy nem kíméli a karaktereket, spoiler

Egyébként a második részekkel nem szoktam jóban lenni, de szerencsére az Ébredő istenek van olyan jó, mint az Alvó óriások. Kezdő íróhoz képest nem rossz a pasi.

3 hozzászólás
Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

Egy fikarcnyival sem adott se többet, se kevesebbet, mint az az első rész után várható.
Tökéletes kikapcsolódást, szórakozást nyújt. Az események továbbra is elég gyorsan követik egymást, gyűlnek az információk, érdekességek. Lehull a lepel egy rejtélyes karakterről, míg mások elhullnak.
Olvasás közben valamiért olyan érzésem volt, mintha a legújabb fantasztikus mozifilmet nézném.
Személy szerint nem tudok többet mondani mint az első résznél.
(https://moly.hu/ertekelesek/2178564)
A történet továbbra is fenntartja az érdeklődésem, várom a következő részt.

Dubovszki_Martin>!
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

Nem is tudom, hogy miért is adtam még egy esélyt a szériának… Valójában bemásolhatnám az előző rész értékelését, hiszen semmivel sem lett jobb, mint az. Az író tovább folytatta az ötlettelen történetet, komoly csavar vagy drámaiság és emlékezetes szereplők nélkül. A naplóbejegyzéses, interjús formátum sem tesz hozzá a regényhez, továbbra is egy olcsó eszköznek érzem, amivel az írói tudást könnyű leplezni. A végén pedig ismét egy cliffhanger található, ahogy az első rész esetében is – remélem majd ki is tudja ezt használni Neuvel, mert az Alvó istenek cliffhangerét nem sikerült kihasználnia. Kövezzetek meg, de a mai napig nem értem a kialakult hype traint-t a regények körül. Gimiben ír ilyet az ember, amikor az „én író leszek” korszakát éli éppen. Én is írtam anno verseket, kettő még nyomtatásban is megjelent spoiler, mégsem gondolom, hogy akkor nekem muszáj verseskötetet kiadnom. Persze De gustibus non est disputandum – Az ízlésről nem lehet vitatkozni. Mindenesetre, ha két részt elolvastam már, akkor nem hagyom félbe és a többit is el fogom, talán valamikor én is megértem a sikere titkát.

2 hozzászólás
Razor P>!
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

A Themisz-akták első része finoman szólva megosztotta az olvasókat. Nekem személy szerint tetszett, bár kevesebb összeesküvést, és több óriásrobotos részt szerettem volna látni. Nos, az óhajom a második részre teljesült.
A történet az előző vége után tíz évvel veszi fel a fonalat. Londonban váratlanul egy Themiszhez hasonló robot bukkan fel és napokig nem mozdul. Adja magát a kérdés, hogy van-e bent valaki, békével jöttek-e, vagy pedig ez már egy invázió kezdete? Nos, mindenre fény derül a történet során. Az előző rész nyitott kérdései a cselekmény során választ kapnak, de természetesen új kérdések is felmerülnek.
A szereplőgárda alapvetően a jól ismert arcokból áll, de bejön pár új karakter is. A narratíva maradt az előző részből megismert aktás/hangfelvételes változat. Sajnos ez az akciódúsabb részeknél már nem mindig passzolt, az olvasó helyenként csak találgathatott, mi is történt, hogy aztán a következő fejezetben elmondják a konkrét eseményeket. A másik problémám, hogy hiába személyesek ezek a feljegyzések, valahogy mégsem sikerült a karaktereket közel hozni, így aztán egy-egy szereplő elvesztése nem tett rám különösebb hatást.
A fentiek ellenére nekem tetszett a regény, és remélem legkésőbb jövő ilyenkor a harmadik részt is olvashatom.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193470 · Fordította: Török Krisztina
buzavirág>!
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

A negatív kritikák ellenére sem féltem a folytatástól, számomra ez a stílus teljesen rendben van, mely szerint a könyv egyfajta dokumentumregény, párbeszédek, akták építik fel a történetet. Erre a részre már egészen közel kerültek hozzám a szereplők, különösen Kara és Vincent, tőlük sok élményt, humort és egy meglepetést kaptam ezúttal. Az események apokaliptikusan alakulnak, igazi világvégi, félelmetes kép tárult elém. Sok még a kérdés, nagyon kíváncsi vagyok a miértekre, remélem hamarosan minden kiderül.

Niki_>!
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

Amikor megláttam, hogy októberben érkezik az Alvó óriások folytatása, a szemeim izgatottan felcsillantak. Igaz, hogy én az első részt hamarabb befejeztem volna, mint a szerző, de ettől függetlenül ez a rétes tészta nyújtás nem szegte kedvemet a folytatás elolvasásától. Neuvel pedig a második kötetben rendesen odavágott!
A könyv újra beszélgetésekből, naplóbejegyzésekből, híradásokból, stb. épül fel, de tán a leghangsúlyosabbak részek azok a beszélgetések voltak, melyeket a titokzatos pasink folytatott különböző szereplőkkel. Nem számítottam arra, hogy a szerző a vele kapcsolatos szálat úgy fogja tovább szőni, ahogy ezt megtette, de mégis így volt jó. Nagyon sok minden kiderül róla, értelmet nyer.
Nagyon olvasmányos, izgalmas, fordulatos volt az Ébredő istenek, nagyon élveztem az olvasását és nem tudtam kihagyni, hogy ne olvassak utána miről fog szólni a harmadik kötet, mert Neuvel úgy hagyta abba, hogy annál nagyobb függővég nem is nagyon lehetne. ;)
Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2017/11/sylvain-neuvel-ebred…

B_Petra>!
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

Rövid, és másodszorra már nem annyira jön be ez a riporter stilus, vagy jelentések olvasgatása, hiányoznak a szereplők, vannak de mégsem. Olvasható, egyszerű, és nem kell túl sokat gondolkodni.
Pikk pakk book.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
350 oldal · ISBN: 9789634193487 · Fordította: Török Krisztina
kvzs P>!
Sylvain Neuvel: Ébredő istenek

A második rész kicsit jobban tetszett, mint a bevezető kötet (vagy sokkal alacsonyabbak voltak az elvásáraim…). A stílusa, és a szereplők egyformasága ugyan még mindig idegesítő -vagy esetenként unalmas- az óriásrobotok felbukkanása viszont színt vitt a történetbe.
Tetszett, hogy Neuvel nem bánt kesztyűs kézzel a szereplőivel, az viszont nem, hogy a tudományos magyarázatok eléggé nyögve nyelősen erőltetettek voltak.


Népszerű idézetek

csartak P>!

– És ha úgy véljük valahol az elején, hogy az idegen lények a fejlettebbek? Arra a verzióra mi volt a terv?
– Hogy imádkozzunk, nehogy kajának nézzenek bennünket.

Chöpp P>!

Most menjen haza mindenki. Menjenek haza, mondják meg a családjuknak, hogy szeretik őket. Mondják el nekik tízszer, százszor. Tegyék meg, amíg még tehetik. És ha valahogy sikerül túlélnünk ezt, akkor se szokjanak le róla. Mert mindent összevetve igazából csakis ez számít.

244. oldal

csartak P>!

– Ne szakítson félbe. Csak egy pillanat. Mutatnom kell magának valamit… Íme! Tudja, mi ez?
– Egy kép a Teremtés oszlopairól. Gigantikus gáz- és porképződmények a Sas-ködben. A Hubble-űrtávcső készítette a képet jó néhány éve.
– Tehát tudja.
– Imádom ezt a képet. Mindig is lenyűgözött.
– Mit szeret benne?
– Hogy egy csillagóvoda. Abban a régióban ilyen és hasonló gázfellegek roppannak össze, és válnak új csillagokká.
– Elég nagy, nem?
– Az bizony.
– Milyen nagy?
– A Sas-köd? Pontosan nem tudom, talán több trillió kilométer.
– Rendben, vagyis igen hatalmas kupac porról beszélünk. És mit talál benne olyan lenyűgözőnek?
– Na, hát éppen ezt! Hogy egy hatalmas felleg, nagyobb, mint amit el tudunk képzelni. És a világegyetemen belül éppen csak egy kis folt. Ami csillagokat köp ki magából. Csillagokat, amelyek körül majd bolygók keringenek.

3 hozzászólás
Chöpp P>!

Ha valamit megtanulhattunk, az az, hogy nem mi vagyunk az univerzum csodái, a zsenijei meg végképp nem.

243. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emberek
Chöpp P>!

Maga egy szobahőmérsékleten stabil szerkezetű, igen összetett, lenyűgöző anyagszerkezet, konfiguráció.

58. oldal

1 hozzászólás
csartak P>!

– Az emberek rrrr… rossz irányból közelítik meg a családfákat. Azt gondolják, hogy vvv… valakivel elkezdődött, és tőle ágaznak el a gyerekeik és azok gyerekei mmmm… majd az uuu… unokák, és így a fff… fa lefelé bokrosodik ki. Ppp…. pedig éppen ellenkezőleg. Felfelé nő.
– De mi köze ennek a túlélőkhöz?
– Ggg… gondolja csak végig. Kkk… két szülője van, négy nagyszülője. Nyolc dédszülő, tizenhat ükszülő. Így nagyjából száz évvel korábbra jutottunk vissza. Átlagosan huuuuu… huszonöt-harminc év generációnként. Kétszáz évvel korábban körülbelül kétezer ősünk élt. Öööö… ötszáz évvel korábban annyi mmmm… mint ötvenmillió.

6 hozzászólás
Chöpp P>!

Mindjárt vége a világnak. Maga akarna ilyen helyzetben szaporodni?

164. oldal

Chöpp P>!

Sok barátságosan kinéző ember igazából kicsit sem az.

255. oldal

Razor P>!

– Időutazás! Persze, odahajtottam hozzá egy DeLoreannel, és megkérdeztem, nem volna-e kedve kocsikázni velem óránként száznegyvennel.

55. oldal, 1429-ES AKTA

Kapcsolódó szócikkek: Vissza a jövőbe

A sorozat következő kötete

Themisz-akták sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ben H. Winters: Földalatti Légitársaság
Blake Crouch: Hamis emlékek
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
John Scalzi: Fejvesztve
M. R. Carey: Kiéhezettek
Umberto Eco: A prágai temető
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033
Marcus Sakey: Briliánsok
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok