2. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
2. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján
3. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Pettson ​karácsonya (Pettson és Findusz) 204 csillagozás

Sven Nordqvist: Pettson karácsonya Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Végre megenyhült egy kicsit az idő, és Pettson meg a kandúrja immár nyugodtan készülhetnek a karácsonyra: kivághatják a fenyőfát, elmehetnek bevásárolni és megsüthetik kedvenc mézesüket. Ám mindehhez először el kell takarítaniuk a havat az udvarról, sőt az öreg még néhány gallyat is tenni szeretne a lépcsőre. El is indulnak, hogy gyűjtsenek egy nagy rakásra valót az erdőben, de Pettsont ekkor hirtelen olyan rémes baleset éri, hogy alig bírj a megmozdítani a lábát. Lehet, hogy semmi nem lesz az ünneplésből?

Eredeti megjelenés éve: 1988

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
General Press, Budapest, 2020
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634522133 · Fordította: Csépányi Zsuzsanna · Illusztrálta: Sven Nordqvist
>!
General Press, Budapest, 2018
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634522133 · Fordította: Csépányi Zsuzsanna · Illusztrálta: Sven Nordqvist
>!
General Press, Budapest, 2016
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639459328 · Fordította: Csépányi Zsuzsanna · Illusztrálta: Sven Nordqvist

1 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Findusz · Pettson


Kedvencelte 20

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 86

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Kaptunk néhány könyvet a gyermekotthonba, ez a kifejezetten értékesek közé tartozik.
Felolvastam a srácoknak, és azt vettem észre, hogy tetszett nekik.
El lehetett velük beszélgetni a történetről, az eseményekről, a képekről. Ez utóbbi érdekessége, hogy a cselekmény több mozzanatát is ábrázolja, ami egy felnőtt számára furcsának tűnhet, de a gyerekek odavannak érte.
Melegszívű, kedves mese ez. Szerintem, holnap is fel kell majd olvasnom!

Kiss_Julianna>!
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Megkérdezte a férjem,amikor meglátta mit olvasok: már minden könyvet kiolvastam a könyvtárból, hogy ezt hoztam ki? :))
Nem, nem.. de ez úgy megtetszett. Ez a Findusz, ez egy haláli macska. Jókat mosolyogtam a történeten. De az emberi jóságra is rávilágít. Bajban mindig van segítség. Mint ahogy most is. Vidám, de tanulságos mese. És az a karácsonyfa!!!! Szuper! :)

2 hozzászólás
ziara>!
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Ez volt az első Pettsonunk, de nem az utolsó, az biztos. Nagyon élvezte Adél is és én is. Ezek a helyes rajzok pedig még szerethetőbbé teszik az összes szereplőt, persze különösen a címbelieket. Kérdezhetné valaki, miért pont a karácsonyost választottuk így április elején, de Adél annyira nagy „karácsonyos”, hogy azt gondoltam, ezzel majd sikerül bevonzani őt ebbe a történetbe, és így lett.

pveronika>!
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Amióta tavasszal megkaptuk a Pettson és Findusz sorozat három kötetét, azóta számtalanszor kellett elolvasni a kisfiamnak, Bencének. Imádja Finduszt, és mindig kéri, hogy a „nyau-nyau-s” könyvet olvassuk el. (A kedvence egyébként az Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt. :)) Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy a sorozatnak van egy karácsonyi része is, és akkor még nem is tudtam, hogy mennyire szívmelengető, csoda történetet fogok kapni.

Karácsony előtt egy nappal még rengeteg feladat vár Pettson bácsira és Finduszra. Még el kellene menniük a boltba, mielőtt bezár, el kell söpörniük a havat, fenyőágakat kell hozni a lépcsőkre, ki kell takarítani, süteményt kell sütni és még a karácsonyfát is ki kellene vágni. Azonban sajnos Pettson bácsit éri egy kis baleset, ami miatt nem tud lábra állni, és emiatt a karácsonyfát sem tudják elhozni és a boltba sem jutnak el, márpedig bevásárlás nélkül ünnepi étel sem kerülhet az asztalra. Findusz nagyon elkeseredik, hogy milyen lesz így a karácsony, de szerencsére egy kis karácsonyi csoda mindent megold.

Bevallom, amikor először olvastam Bencének ezt a könyvet, én megkönnyeztem. Ez egy olyan hamisítatlan karácsonyi történet, ami melegséget hoz az ember szívébe. Minden Pettson és Findusz történetben nagy szerepet kap a szeretet és a barátság. A közöttük lévő kapcsolat sokszor hasonlít inkább egy gyermek-szülő kapocsra, de mindemellett ők legjobb barátok is. Ebben a történetben azonban most nem csak a Pettson és Findusz közötti szeretet kap szerepet, hanem Pettson szomszédai is megmutatják, hogy mennyire jólelkűek és figyelmesek.

A történetben számos megmosolyogtató jelenetet is találunk, és sokszor jót nevettem Findusz és Pettson bácsi egy-egy humoros megjegyzésén vagy cselekedetén. Az illusztrációk ismét zseniálisak voltak, és az ember minél tovább nézi őket, annál több apró részletet fedez fel rajtuk. A szerzőnek nagyon jó humora van, és ez nem csak a szövegben, hanem a rajzokban is sokszor kiütközik. Szintén imádom, hogy mennyire kreatív ember (látszik, hogy mérnök), mert ez alkalommal például nagyon tetszett a bohókás a karácsonyfa ötlete. Rengeteget nevettünk rajta Bencével.

Összességében nekem nagyon-nagyon tetszett ez a könyv, és nálunk határozottan kedvenc lett a karácsonyi történetek között. Őszintén ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/sven-nordqvist-pettson…
https://www.instagram.com/p/CHuus5fBs1N/

Algernon P>!
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Varázslatos és rendkívül aranyos olvasmányélmény, bájos rajzocskák. Én is el akartam indulni egy tálca sütivel Pettsonhoz és Finduszhoz.
Igazi karácsonyi hangulatú mesekönyv.
Finduszt meg szívesen örökbefogadnám

6 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Ez igazán megható kis mese volt! Méltán mutatja be, hogy milyen kedvesek, figyelmesek, önzetlenek tudnak lenni egymás iránt az emberek karácsony napján. Hogy segítenek és odafigyelnek a szükségben lévőkre, nem hagyják, hogy egyedül, a hidegben, étel nélkül kelljen eltöltenie a szentestét Pettsonnal. Az illusztrációk is nagyon aranyosak. Én még ezelőtt nem olvastam egy kötetet se a szerzőtől, de örülök, hogy ezt elolvastam, mert tényleg nagyon aranyos történet lett.

Kkatja P>!
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Übercuki, nem is tudom melyik az édesebb: a karácsonyi történet vagy a kiválóan részletdús rajzok, amit nem unok meg nézegetni, (olyanok mint a régi Tesz-Vesz város könyvek, ezrenyi apró kis cukiság van „elrejtve” rajtuk :)) szerintem nekem jobban bejött, mint a kölyköknek! :))
…és a karácsonyfaötlet is csúcsszuper!

2 hozzászólás
HA86>!
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Az ilyesfajta, gyönyörűen illusztrált mesekönyveket nem (csak) a történetért érdemes kézbe venni, hanem magáért az illusztrációért is, ami sok esetben elviszi a hátán az egész mesét. Sven Nordqvist könyvecskéjével legalábbis ez a helyzet. A cselekmény a karácsonyi készülődés során balesetet szenvedő és tétlenségre kárhoztatott, idős Pettson-nal kedves, de nem különösebben kalandos vagy érdekes, az egész oldalt kitöltő rajzokban viszont el lehet veszni, és hosszan bogozni-elemezni, nagyjából úgy, mint a Tesz-Vesz Város-könyvek ábráit. Milyen finomságok vannak az étkezőasztalon? Milyen furcsa tárgyak kandikálnak ki a konyhaasztal félig kihúzott fiókjaiból? Mit csinálnak az egérkék a sarkokban (és Findusz, a macska vajon miért nem veszi észre őket)? És így tovább. Bár harmincnégy múltam, ezeket a nagy műgonddal kidolgozott, aprólékos rajzokat órákon át tudnám nézegetni.
Ebből az alábbi három dolog egyike következik: 1. gyerekes vagyok, 2. a mesekönyvek valóban mindenkinek és mindenkihez szólnak, 3. mindkettő egyszerre. (Valószínűleg ez utóbbi. ;) )

3 hozzászólás
Szávitrí P>!
Sven Nordqvist: Pettson karácsonya

Mondtam már, hogy Pettson és Findusz akarok lenni? Annyira jó kis életük van! És ebből a részből kiderül, hogy a szomszédaik is jófejek. Az volt az érdekes, hogy amikor beállított hozzájuk az a sok ember és nem csak a két főszereplő volt jelen, akkor normalizálódott a környezet. Nem voltak muklák mindenütt, nem voltak tehenes képek a falon, aztán mikor elmentek és ketten maradtak, megint minden idétlen lett.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Kkatja P>!

     – Gyere, csináljuk meg a süteményt!
A múlt héten egyszer már sütöttek mézest, és a nyers tészta fele még ott volt az éléskamrában. Az öreg legalábbis azt hitte. De amikor belenézett a tálba, már csak egy kis darabot látott.
     – Hát ez bizony alaposan összement – állapította meg.
     – Ilyenek ezek a tészták – válaszolta Findusz. – Csak úgy fogják magukat, és összemennek.
     – Nem lehet, hogy járt erre egy kandúr és evett belőle? – sandított rá az öreg.
     – Hát lehet. És az is lehet, hogy egy öregember is járt erre, és az is evett belőle?
     – Hát az is lehet – adta meg magát Pettson.

Kapcsolódó szócikkek: Findusz · Pettson
csillagka P>!

Olyan néma tud lenni az ember, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elgondolta!

14. oldal

Kkatja P>!

     – Hű, a mindenségit! – fakadt ki. – Úgy megütöttem magam, hogy nem bírok ráállni a lábamra!
Findusz a sok siránkozástól meg átkozódástól azt se tudta, hova legyen.
     – Karácsony előtt nem szabad csúnyán beszélni! – Ez volt az egyetlen, ami eszébe jutott.

Kapcsolódó szócikkek: Findusz · Pettson

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Webb: Cica a hóban
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai
24 mese téli estékre
Walt Disney – Karácsonyi mesék
Marék Veronika: Kippkopp karácsonya
Cynthia Paterson: A bűvös szán
David Bedford: Találkoztam a Télapóval!
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Mirela Toma: Mesés téli álmok
Zdeněk Miler – Hana Doskočilová: A vakond és a hóember