Lesz ​nemulass, Findusz! (Pettson és Findusz) 57 csillagozás

Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz! Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Ne ígérgessünk, ha nem tudjuk betartani! Pettsonnak bizony sokszor eszébe jut a mondás, amióta megígérte Findusznak, hogy a Mikulás ellátogat hozzá karácsonykor. Nincs is Mikulás, méltatlankodik az öreg magában, de hosszas tanakodás után elhatározza, hogy titokban készít egy mozogni és beszélni tudó bábut. A nagy fabrikálás során azonban hamar belátja, hogy szinte lehetetlen vállalkozásba fogott. A karácsony előtti hetek rendkívül szokatlanra sikerednek a barátok életében. Az öreg minden idejét a műhelyben tölti, a kandúr pedig kezdi nagyon magányosnak érezni magát. Ráadásul furcsábbnál furcsább emberek bukkannak fel körülöttük. de vajon mit akarhatnak? Az ünnep napján úgy tűnik, minden rendben van: Findusz boldog, mert eljött a Mikulás, az öreg pedig annak örül, milyen jól sikerült a gépe. Talán egy kicsit túl jól is… Vajon miféle titok lappanghat emögött? Vannak kérdések, amelyekre lehet, hogy nem is érdemes választ keresni…

Eredeti mű: Sven Nordqvist: Tomtemaskinen

Eredeti megjelenés éve: 1994

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
General Press, Budapest, 2008
130 oldal · ISBN: 9789639598706 · Fordította: Csépányi Zsuzsanna · Illusztrálta: Sven Nordqvist
>!
General Press, Budapest, 2005
130 oldal · ISBN: 9639598704 · Fordította: Csépányi Zsuzsanna

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Findusz


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
zamil
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Nálam 5*, de a kölykök még kicsik voltak ehhez a részhez. Nem is igazán kis gyerekeknek szól, nem szeretem amikor egy mesekönyv idő előtt mesél arról, hogy nincs mikulás, még akkor is, ha azért kiderül, hogy mégis van. Ezt egy gyerek nem érti meg, majd akkor ha már maga olvassa, addig nem is nagyon veszem elő, nem rombolom ezeket a csodás éveket.
Persze ettől eltekintve csodálatos könyv, nekem nagy élmény volt.

5 hozzászólás
>!
Izolda +SP
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Cuki, de egyedül fejeztem be, Tita (3 év és 10 hónaposan) unta, nem mindent értett meg vagy nem jött át neki a humora és mást kért esti mesének.

4 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

1. Ebből kell egy példány itthonra.
2. Findusz ♡
3. Pettson ♡
4. Kötelező karácsonyi olvasmánnyá avanzsált ezennel!

>!
Sicc
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Nagyon bírom a párost, és ez a történet is aranyos volt. Az egyetlen bajom, hogy kicsit vontatottnak tűnt nekem. Vagy rossz passzban került a kezembe. De ez csak fél csillag mínuszt jelent, mert egyébként meg nem esett nehezemre olvasni:D

>!
Simiréka I
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

A majdnem kétéves mukla-rajongóval mindennapi Pettson- és Finduszadagunk (a mai hőségben kiváltképp jól jött egy kis Mikulás-hangulat) mára már elfogyasztottuk, de az is lehet, hogy csak részben :-). Sven Nordqvist bájos-humoros történeteit magam is nagyon kedvelem, nem csoda, hogy rajtam kívül lett egy nagyobb mukla-rajongó a házban.

A Fedezd fel Pettson és Findusz farmját! című böngésző még mindig vezeti a listánkat. Ezt már bekött szemmel is lapozgathatnánk.

>!
mazsolafa
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Nem tudom, hogy melyik korosztálynak íródott, de egy kicsit szíven ütött, amikor az eleje úgy kezdődött, hogy nincs Mikulás. Aztán persze finomodott ez egy kicsit, és arra vitte tovább a történet szálát az író, hogy Pettson nem hisz benne. Kedves mese volt, mert a végére minden jóra fordult és a végén persze lett Mikulás is, de ezzel a komor kezdéssel nem lopta magát a szívembe. Itt-ott még untuk is.

>!
ggizi P
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Ezt most galádul nem olvastam fel a gyerekeimnek (130 oldal, bahh…), most kizárólag a saját szórakoztatásomra hoztam ki a könyvtárból, mert én is imádom ezt a párost, nem csak a kölykök.
Ez most egy nagyobb lélegzetű karácsonyi mese volt, és öröm volt nézni, hogy az öreg mit meg nem tesz a macskája boldogságáért. Megint nagyon helyesek voltak együtt, ráadásul egy kis karácsonyi csoda is megfűszerezte a történetet.
És Findusz még mindig imádnivaló! Nem vagyok macskás, de annyira kedvesek és vidámak ezek a történetek, hogy felnőtt fejjel is ugyanannyira élvezem őket, mint a gyerekeim.
„– (…) De Pettson, ha legközelebb keresel, ott keress, ahol vagyok! Különben semmi értelme.” :)))

2 hozzászólás
>!
Gelso P
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Hú, hosszú volt, mint amilyen a karácsonyi várakozás lehet a gyerekeknek a fa alá bekerülő ajándékok iránt.

A gyerekeknek jobban tetszett, mint nekem, de a végére végül is én is megkedveltem.
Az eddig ismert rövid Pettson-mesékhez vagyok szokva, és alig tudtam kivárni a végét. Viszont a Luca-székéhez hasonló lassúsággal elkészülő szerkezet megépülését kivárni, igazi megpróbáltatás volt! Amúgy sokat mosolyogtam valahányszor, amikor Pettson magában morfondírozott, jókat kacagtam, amikor a kicsi kerekeket keresgette, és picit idegesített Findusz türelmetlensége. Kedves részeim, amikor feltűnik a rejtélyes postás, amikor Pettson varr, amikor bekopogtat a vándorárus, amikor Findusz mindenáron ajándékkal akarja meglepni Pettsont, (imádom az ehhez tartozó 117.oldalon lévő Pettson-rajzot) és amikor Findusz „BÁ!!!” ijesztgeti a macskákat…

Nagyon jó lett a történet vége. Örülök ennek, hogy engem is varázslatba és varázslatos hangulatba tudott ejteni. Ez ma már kevés könyv írójának sikerül. Nagyon jó, hogy „valaki” segíti a meglepetéshez vezető úton és a megvalósításban.
És kár, hogy Pettsonnak nincs unokája, mert ezer százalék, hogy kiváló nagypapa lenne!

Szeretnék többet megtudni a az első fejezetben olvasható svéd szokásról, miszerint a Mikuláshoz írt kívánságlistát be kell gyűrni egy hógolyóba, és sok hógolyóból, kint az udvaron építettek egy lámpást, a kívánságlistás hógolyó került legfelülre. Ha reggelre összedőlt a hógolyó-építmény, akkor biztos ott járt a Mikulás. (7. old.) És érdekelne a 11. fejezetben ábrázolt svéd Luca-napi felvonulás-szokás – lámpásokkal, tálcával, fehér ruhás lányokkal, csillogó pánttal a hajukban, gyertyával a kezükben, énekekkel stb. (74-75. old)

>!
Chöpp 
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Izgalmas és Nordqvist- re jellemző történet kissé kidolgozottabb, hosszabb formában, mint a nagy alakú Pettson és Findusz könyvek. Itt a cselekményen van a hangsúly. Pettsonak összes leleményességére és feltalálói vénájára szüksége van, hogy Findusznak tett ígéretét a Mikulással kapcsolatban betarthassa. Nagyon szerettük.

>!
anni_olvas
Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Ez is nagyon tetszett. Kedves, izgalmas történet a Mikulásról és egy babáról. Findusz ismét rengeteg érdekes kalamajkába keveredik. Otthonra is szeretnék belőle egyet :)


Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

De Pettson, ha legközelebb keresel, ott keress, ahol vagyok! Különben semmi értelme.

63. oldal

>!
timeja

Findusz hatalmas gyephokimeccset játszott magával. Elviselhetetlen volt az izgalom, senki nem tudta megjósolni, ki lesz a győztes.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Findusz
>!
gkmarcsi

Én levélhordó vagyok. Vannak málhahordók, boroshordók meg levélhordók.

63. oldal

>!
gkmarcsi

– Teljesen úgy hangzott, mintha a macska beszélt volna! Mondja, tényleg mondott valamit?
– Elképzelhető. Mindenesetre nincsenek megértési gondjaink.

92. oldal

>!
Kisanna

Findusz kint szánkózott a dombon. Azt játszotta, hogy egy buckán átszáguldva belecsúszott a legközelebbi gödörbe, és lezuhant a szánkóról. A zuhanást élvezte a legjobban.

64. oldal


A sorozat következő kötete

Pettson és Findusz sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Turbuly Lilla: Talált szív
Gimesi Dóra: A tündér csizmája
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Varró Dániel: Diótörő
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Zdeněk Miler – Hana Doskočilová: A vakond és a hóember
Geronimo Stilton: Karácsony van, Stilton!
Csukás István: A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban
Annie M. G. Schmidt: Itt a Mikulás!