23. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
27. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján
49. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Csetepaté ​a kiskertben (Pettson és Findusz) 119 csillagozás

Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

Egy szép tavaszi reggel, amikor a fák ágain madarak csicseregtek, zöld ruhában pompáztak a fák, és az egész kert tele volt tarka virágokkal, Pettson elhatározta, hogy elülteti a zöldségeket. Findusz szokásához híven most is körülötte ugrándozott, és a maga módján próbált segíteni. Már majdnem megvoltak a munkával, amikor hirtelen váratlan betolakodók zavarták meg őket: a tyúkok kaptak kedvet a gilisztavadászathoz. Pettsonnak és Findusznak minden tudásukat be kellett vetniük, hogy megszabaduljanak tőlük, de az igazi bonyodalmak csak ezután kezdődtek…

Eredeti megjelenés éve: 1990

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
General Press, Budapest, 2021
22 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634522775 · Fordította: Csépányi Zsuzsanna · Illusztrálta: Sven Nordqvist
>!
General Press, Budapest, 2019
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634522775 · Fordította: Csépányi Zsuzsanna · Illusztrálta: Sven Nordqvist
>!
General Press, Budapest, 2016
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636433109 · Fordította: Csépányi Zsuzsanna · Illusztrálta: Sven Nordqvist

3 további kiadás


Kedvencelte 6

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

ziara>!
Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

Na jó, minden Pettson-könyv öt csillagos, csak vannak a szívemhez közelebb állók! Annyira bírjuk ennek a pasinak a stílusát és a rajzait is, a muklákról nem is beszélve! Ez is nagyon helyes történet volt. Jelenleg a Pettson a közös halmaz Adélka és az én könyvválasztásaim között:) Ez neki is meg nekem is mindig jöhet! Most délutáni alvás előtt olvastuk, és jókat muléattunk rajta, szinte élnek a képeken! Jöhet a többi kötet is!!!

Gelso P>!
Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

Ez az öreg Pettson annyira jó fazon!
Magányos, de nem tűnik a magány miatt zsémbes öregembernek, mert leköti magát különböző „programokkal”… Én nagyon szórakoztató öregnek tartom, és türelmes is a macskához – akinek aranyosan elmagyaráz mindent. Szó szerint igazi nagypapa – csak itt az unokát egy macska pótolja… Tök jó, ahogyan elmondja, hogyan kell ültetni, miért kell ásni és gereblyézni, mi történik, ha ilyen és ilyen mag kerül a földbe.
A csirkék örök ellenségek? vagy csak egyszerűen telhetetlenek, ha kiszabadulnak a baromfiudvarból? Régikeletű már a perlekedésük Pettsonnal vagy csak most jött elő? Prillan egy svéd keresztnév, vagy vmi más? Miért ez a neve a kakasnak?
Aranyosak ezek a szerkezetek, mint pl. ez a riasztóberendezés, amiket olykor Pettson kiötöl.

A történet most nem is annyira, de a rajzok nagyon lekötöttek…

PS: Mik azok a kis, zöld lények amik időről-időre feltűnnek a rajzokon társasoznak, meg szemlélődnek a létrák tetején, meg a nézelődésért még fizetnek is a kasszánál? Haláli az utolsó oldalon a „pillangó-csirke” meg a metszőollófejű-csirke, aki éppen csipegeti a füvet… vagy más oldalon a csiga, aki kaktusszá változik, meg a Ceruza-fa, vagy a kerekeken guruló játék Pettson, Findusz farkában békésen alukáló – gondolom – bolha, malac elől négylábon menekülő krumpli, behajtani tilos-tábla a csirkéknek, teázgató csirkék, – lehetetlen dolgok, de csak akkor látod meg, ha nem a szöveget olvasod fel, hanem egyszerűen csak böngészed a rajzokat, és nézelődsz a könyvben – Nordqvist kicsit más dimenzióban is élt, nemde? Hehhe…

9 hozzászólás
Ibanez P>!
Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

Ez de jó kis sztori volt, első olvasásom Pettson és Findusz kalandjairól, de ez tényleg haláli. Le a kalappal, hogy az író egyben a rajzoló is, nagyon klassz az egész, humoros, jópofa, szegény Pettson-nak a második esetnél már azt súgtam, hogy csinálj már egy rendes kerítést, te :-D A macska nagy arc, ahogy átveri a tyúkokat vagy ahogy a húsgombócot akarja termeszteni :-D Jó történet, biztos, hogy el fogom olvasni a többit is.

Hintafa P>!
Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

Könyvespolcra kívánkozó darab. Pettson farmjának lakosai imádnivalóak. A lüke tyúkoktól kezdve a szeleburdi Finduszon át a sajátos felfogású Pettsonon át, mindenki. spoiler Kivéve persze Gustavsson megátalkodott malacát. És Andresson komisz tehenét. Nélkülük viszont nem mulattunk volna ilyen jól.

Boglárka_Madar P>!
Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

Hát ezen Dóri úgy kacagott, majd kinyúlt. Nagyon mókás mese, imádjuk!

Habók P>!
Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

Csak ismételni tudom magam. Remek a történet is, és saját történetekből is ismerős a kertész huzakodása a szomszéd (és esetleg saját) állatokkal. De a rajzok megint a legjobban. Ámbár Findusz ötlete az elültetett húsgombócokkal – bár még tökéletesítésre szorul – igen figyelemreméltó!

Paulina_Sándorné P>!
Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

A tyúkokat imádtam. Aranyos történet volt. Szegény Pettson, pedig mennyit dolgozott a kerten. Húsgombócokat ültetni?! Nem semmi ötletei vannak Findusznak. :-)

KBCsilla P>!
Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

Annyira szeretem, amikor Pettson és Findusz rohangálnak a többi állat után, egyszerűen csak mosolyogni lehet rajtuk, és imádni őket.

Kriszta I>!
Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

Ez a második Pettson-könyv, amit olvastunk, de jönni fog a többi is a könyvtárból, annyira jók! Sőt, a 7 éves lányom saját példányt is szeretne :)
Amellett, hogy a mesében tök fura dolgok történnek, mégis olyan hétköznapian, olyan természetesen van megírva, hogy simán elképzelhető, hogy holnap mondjuk egy beszélő macskával fogok találkozni.
És a képek is annyira szuperek! Tele vannak furábbnál furább dolgokkal, amik rettentő viccesek :)

ggizi P>!
Sven Nordqvist: Csetepaté a kiskertben

Ezek a grafikák eszméletlenek! A szöveg is helyes, de ahogy Findusz légycsapóval kergeti a tyúkokat… ! :)) Nagyon szemléletesek a rajzok. Mesélés után a kölykök rögtön újralapozzák az egészet, majd napokig csak a rajzokat lesik és azokon rötyörésznek. Nagyon jó ez a sorozat! :)


Népszerű idézetek

BoneB P>!

– Hú – pihegett –, de jó, hogy megvagyunk végre. Most már csak locsolni kell és várni, hogy kinőjön a termés.
– Te csak locsolj nyugodtan, én majd várok – mondta Findusz.

(General Press, 2005)

berg>!

Findusz ott állt a tyúkok között, és lelkiismeretesen vizsgálgatni kezdte az egyik nyomot, majd összehasonlította a saját lábával.
– Látod, Pettson, – mondta Prillan –, nem mi voltunk, hanem egy tehén.
– Nem, egy kecske – állította egy másik tyúk.
– Egy szarvas.
– Vagy egy béka.
– Egy Gustavsson.
– Nem, tudom, mi ez – mondta Pettson határozottan. – Ez egy…
– Röf-röf-röf – hallatszott a rét felől –, röf.

10. oldal (General Press, 2019)

berg>!

– Megyek, és lefekszem. Ti csak maradjatok, ha mertek – mondta Pettson. – De ígérjétek meg, hogy nem lesz több kapirgálás!
– Majd meglátjuk – mondta Prillan –, lehet, hogy megígérjük, de nem biztos.

14. oldal (General Press, 2019)

thia>!

A levegő tele volt az újjáéledő természet halkan dongó, zizegő, éneklő susogásával.


Hasonló könyvek címkék alapján

Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben
Holly Webb: Cirmi az éjszakában
Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai
Dóka Péter: Hősök leszünk!
Roberto Pavanello: A titokzatos macskatolvaj
24 mese téli estékre
Marék Veronika: Boribon házikója
Gilbert Delahaye: Márti és a kóbor kiscica
Timo Parvela: Miú és Vau