A ​kobold karácsonyi titka 100 csillagozás

Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

A legszebb ünnep a karácsony – így gondolják ezt a koboldok is! Különösen Koboldapó várja már nagyon, hiszen ilyenkor minden évben egy tál kását készítenek ki az emberek, ezzel köszönve meg nekik egész éves munkájukat. Ám ezúttal az emberek el fogják felejteni, legalábbis a jövőbe látó Koboldanyó szerint. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor Koboldapó nagyon mérges lenne. Az anyó tehát kieszel egy tervet, hogy titokban mégis megszerezze a kását…

Eredeti megjelenés éve: 1986

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
General Press, Budapest, 2022
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634525684 · Fordította: Dobosi Beáta · Illusztrálta: Sven Nordqvist
>!
General Press, Budapest, 2021
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634525684 · Fordította: Dobosi Beáta · Illusztrálta: Sven Nordqvist
>!
General Press, Budapest, 2007
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639648999 · Fordította: Szalay Zsuzsanna · Illusztrálta: Sven Nordqvist

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

E kedves kis karácsonyi mese valóban el tud varázsolni a koboldok világába, sőt Koboldapóék családjába. Hogy a koboldok büntetését elkerüljük, soha ne feledkezzünk meg a nekik szánt kásáról! Érdekes, hogy a koboldok mennyivel karakteresebb alakok, mint a megjelenő emberek…
A rajzok és a történet fantasztikus, bár Findus-rajongóként nagyon elfogult vagyok.

csgabi P>!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Ahogy megláttam ősszel a Libriben ezt a könyvet, azonnal tudtam, hogy ez kell nekem. Egyfelől Sven Nordqvist a szerző, akit nagyon szeretek, másrészt pedig álomszép ez az illusztráció, kihagyhatatlan decemberi olvasmány, mégpedig és csakis úgy, hogy a saját polcomon tudom. :-) A Pettson és Findusz sorozat után nem csalódtam ebben a történetben sem, hiába volt teljesen más jellegű, mint az eddig megismertek. Kicsiz izgultam is, vajon koboldapó haragos lesz-e, tényleg elmarad a kása? Szóval érdeklődve olvastam végig a mesét :-), és nagyon tetszett a megoldás, amivel élt a szerző. Különleges a könyvben, hogy fektetve olvasható, nem a megszokott álló kivitel. Örülök, hogy megvettem és elolvastam, azt hiszem, visszatérő decemberi olvasmányom lesz. :-)

BeliczaiMKata>!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Aranyos kis történet, szép illusztrációval az emlékezés és a hagyományok fontosságáról. És nem utolsó sorban figyelmeztetés, hogy sose dühíts fel egy koboldot. :)

Chöpp >!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Nem találok szavakat; hogy a blikkfangos pikulába maradhatott ki ez nekem? Pedig csudijó karácsonyi Nordqvistos koboldtörténet! És benne volt Findusz is, láttam többször is!

Rodwin>!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Egyértelműen öt csillag, bár karácsony már elmúlt, így egy hónappal az ünnep után is nagyon élveztük. Az íróra, ahogy már több esetben is, itt a molyon akadtam rá. Talán én még jobban is örültem mint a kisfiam, mikor megkapta az ünnepre.
Fantasztikusan szép illusztrációkkal van tele a könyv, amiről lehet beszélgetni. A szöveg pedig arányosan van elosztva. Pont, hogy nem unja meg a kis törp, bár ő igen türelmes. :)
Történetünk egy koboldcsaládról szól, akik az emberek tudta nélkül léteznek. E kis lények egész évben segítenek nekik, hálából minden karácsonykor egy hatalmas tál kását készítenek ki nekik. A bonyodalmak itt kezdődnek, mikor is ebben az évben elfelejtik-e szép hagyományt.
A koboldok sörére pedig nagyon kíváncsi lennék, mert az bizony annál erősebb, minél idősebb a kobold. Itt nyugodtan sörözhetnek a gyerekek is, de a 400+ éves nagypapié már biztos bitang erős lehet.
Továbbra is nagyon kívánságlistás a szerző többi könyve is.

>!
General Press, Budapest, 2007
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639648999 · Fordította: Szalay Zsuzsanna · Illusztrálta: Sven Nordqvist
dontpanic>!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Én úgy gondolom, úgy szép a világ, ha van benne régi is, új is, és végül is a mesekönyvnek is valami ilyesmi lesz a tanulsága. Nyilván Télapó jövőre is jön, de talán a kását sem felejtik el kitenni a gyerekek… a változás meg örök, lehet rajta keseregni, lehet ellene menni, de úgy gondolom, fröcsögés helyett mindenki ápolgassa inkább a saját, neki fontos hagyományokat, amiket adjon tovább azoknak, akiknek szeretné. Ha meg nem veszik át tőle, azon se keseregjen, az már nem az ő dolga.

Bővebben itt: https://rudolfpanka.wordpress.com/2022/12/27/sven-nordqvist/

pveronika>!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Nagy rajongói vagyunk Sven Nordqvist történeteinek, akivel először a Pettson és Findusz kötetek által ismerkedtünk meg, így alig vártam, hogy a szerző karácsonyi könyvét is a kezembe vehessem. Szerencsére nem kellett csalódnom, mert ismét egy aranyos, kedves, olykor humoros és nem utolsó sorban gyönyörűen illusztrált könyvvel gazdagodott a lelkünk és a könyvespolcunk.

A svéd (és a dán) legendák úgy tartják, hogy az emberek házaiban kis koboldok ( Nissen vagy a Tomte) élnek, akik egész évben segítik a családokat és meghatározzák a sorsukat. Az emberek Szentestén egy tál rizskásával köszönik meg ezt nekik, ám ha valaki elfelejti kitenni a kását, egész évben elpártol tőle a szerencse a koboldok haragja miatt.

A kobold karácsonyi titka is ezen a hagyományon alapul. Ebben a történetben is él egy koboldcsalád egy emberek lakta házban, akik minden évben izgatottan várják a karácsonyi kását. Ám idén koboldanyó varázsképességének köszönhetően előre látja, hogy az emberek elfelejtik majd kikészíteni nekik az ételt, így mielőtt koboldapó és koboldnagyapó megneszelné a dolgot, a saját kezébe veszi az irányítást, és a két nagyobbik gyermekével, Pulkával és Polkával elindulnak megmenteni az estét.

Maga a történet nagyon egyszerű, nincsenek benne hatalmas fordulatok, de mégis nagyon szerethető. Nagyon tetszett, ahogy a szerző beleszőtte a történetbe ezt a különleges hagyományt. Mindig szeretek hasonlókról olvasni.

Az illusztrációkat most is imádtam. Gyönyörűek, részletgazdagok, hangulatosak és itt-ott ismét van bennük elrejtve egy kis Sven Nordqvist humor. Véleményem szerint ez az egész könyv legnagyobb értéke.

Valamiért a történet kapcsán a befejezéskor maradt bennem egy kis hiányérzet. Talán nem volt elég fordulatos, vagy csak sajnáltam, hogy a végén nem derült ki, hogy koboldanyó elvesztette-e a varázserejét, amiért meglátta egy kislány, nem is tudom, de számunkra nem lett akkora kedvenc, mint a Pettson és Findusz könyvek. Mindezek ellenére ezt a történetet is szerettük, és mindenkinek őszintén ajánlom, aki szívesen hangolódna a karácsonyra egy aranyos történettel.

http://veronikasreaderfeeder.com/sven-nordqvist-a-kobol…
https://www.instagram.com/p/CW52EvCoKYX/…

Molymacska>!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Cuki történet koboldmítosszal, humorral, és kellemes, karácsonyi kásával :)

Lobelin P>!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Olyan jó néha újra meséket olvasni, főleg karácsonyi meséket.♥
Remélem nem felejtjük majd el kikészíteni a koboldok kásáját, mert jajj nekünk :D ♥

Belle_Maundrell >!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka

Imádnivaló és nagyon skandináv könyv. Mindenképpen kell belőle saját példány, hogy felvehessem a karácsonyi repertoáromba és minden évben újraolvashassam. A történet humoros, kedves és fordulatos, az illusztrációk csodásak, a koboldok pedig mind belopták magukat a szívembe. A befejezés különösen szívmelengető, és az egésznek van egy nosztalgikus, ünnepi bája. Mostantól fogva én is teszek ki kását a koboldoknak, és a lekvárt se felejtem le róla. :)


Népszerű idézetek

Jagika P>!

Koboldanyó és a koboldgyerekek is kuncogtak, mert tisztában voltak vele, hogy a koboldok mindent tudnak az emberekről.

Röfipingvin P>!

A koboldok karácsonyi söre pedig azzal a nem mindennapi tulajdonsággal rendelkezik, hogy annál édesebb és gyöngébb, minél fiatalabb kobold issza, de annál fanyarabb és erősebb, minél öregebb.

4. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sör
2 hozzászólás
Jagika P>!

Egy hosszú, fehér szakállas alak lépett be zsákkal a hátán. Piros kabátot és piros sapkát viselt. Hasonlított a koboldokra.


Hasonló könyvek címkék alapján

E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Karin Jäckel: Mikulástól karácsonyig
Csukás István: A téli tücsök meséi
Zdeněk Miler – Hana Doskočilová: A vakond és a hóember
Lázár Ervin: A másik télapó
Kovács Barbara: A legszebb varázslat
Ida Bohatta: Jégmanócskák
Lázár Zsófia: Téli mese
Juhász Magda: Teddy mackó – A hóember
M. Christina Butler: Jó barátok hóban-fagyban