Pokoljárás (Kárhozottak Légiója 9.) 30 csillagozás

Sven Hassel: Pokoljárás Sven Hassel: Pokoljárás

1944 nyarán a varsói ellenállás kétségbeesett lépésre szánta el magát. A szovjet „felszabadító” sereg már úton volt, de a lengyelek nem akarták, hogy a szovjetek adják vissza a szabadságukat – tudták, ez elkerülhetetlenül a kommunisták uralomra jutását jelentené. A német helyőrséget alkotó harmincezer katonával szemben jó esélyük lett volna, ha a nyugatiak megadják az ígért támogatást, de ehelyett a németek voltak azok, akik utánpótlást kaptak – a hátország börtöneiből, mert már nem volt kit elvenni a német anyáktól. A náci hadigépezett vasökle lesújtott, a hírhedt 999-es büntetőzászlóalj támadásba lendült. Varsó napjai meg voltak számlálva…

>!
Partvonal, Budapest, 2012
286 oldal · ISBN: 9789639910850 · Fordította: Nitkovszki Sztaniszlav
>!
Aquila, Budapest
304 oldal · ISBN: 9636795517 · Fordította: Nitkovszki Stanislaw

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tündérke>!
Sven Hassel: Pokoljárás

Ez az első könyv a sorozatból, amit keserű szájízzel olvastam és csalódtam. Szép a borító és a fülszöveg is, ehelyett a könyvnek több, mint a fele nem is Varsóról és a felkelés szétveréséről szólt. Csak ezután indultak be az események, de akkor aztán nagyon. Hullahegyek, emberi maradványok…megint az az ismerős hullaszag. Viszont még a vér és az iszonyat közepette is voltak vicces részek, amin tudtam nevetni. :) Folytatom tovább, odacsapódva a kedvenc katonáimhoz…

DoraAnn>!
Sven Hassel: Pokoljárás

Azt szeretem a Hassel-könyvekben, hogy azon kívül, hogy felhívják az emberiség figyelmét a II. világháború néven ismert óriási hiba borzalmaira, képesek a legapróbb villanásnyi jókedvet is a háború elé helyezni. Így elég groteszk képet festenek, de pont ettől olyan valóságosak. A tartalomban előrevetített cselekmény most is csak az utolsó 70 oldalon kerül elő, de ezt egyáltalán nem bánom. A kedvenc szereplőm továbbra is Porta, nem hiszem, hogy van karakter, akin többet nevettem volna.

Balázs_Erőss>!
Sven Hassel: Pokoljárás

Harc, pipa. Vérengzés, pipa. Céltalan erőszak, pipa. Értelmetlen parancsok, pipa. Kurvázás, részegség, kaland az ellenséges vonalak mögött sérülések nélkül, pipa. Lassan az én szememről is leesik a hályog, pipa. A remény, hogy sose kelljen háborút át-/meg-/túlélnem, pipa.

nyolcadikutas>!
Sven Hassel: Pokoljárás

Érdekes Hassel életútja. Dánként született, majd a nagy világválság idején Németországba emigrált. Önként belépett a német hadseregbe, ahonnan Lengyelország lerohanása után dezertált. Elfogták és mint katonaszökevényt, egy büntetőzászlóaljhoz vezényelték. Ezután szinte Európa minden kiemelt háborús fészkében megfordult és ezen élményei alapján írta a regényeit.
14 könyvet publikált, a regényfolyam átíveli az egész háborút. Főbb szerelői állandóak, alakjukat élő emberekből formázta. Első szám első személyben ír, de saját személyét háttérbe szorítja, résztvevője ugyan, de inkább megfigyelője és lejegyzője a történéseknek.
Van aki párhuzamot von Hassel és Rejtő között és, bár az összehasonlítás elsőre túlzásnak tűnik, jobban belegondolva, mégis van benne valami. A figurák, a humor igazából az írók sajátja, de soraikat olvasva látni kell, tehetség nélkül ez nem működik. A stílus pedig kifogástalanul hasonló.
Kezedbe veszed bármelyik Hasselt, ugyanazt kapod. De ahogy befejezed az utolsót és elkezded újra elölről, rájössz, hogy sosem fogod megunni.

Laohu>!
Sven Hassel: Pokoljárás

Ez volt az első Sven Hassel könyv amit nagyon fiatalon olvastam még. Azóta is meg van és remek helyen van a könyvespolcomon. Nem tudom miért, de ezt mondanám kimondottan kedvencemnek, pedig olvastam a többit is.

lilijan>!
Sven Hassel: Pokoljárás

jójó, addiktív. sven, mint szereplő ebben egészen sokat van jelen. a trancsírozás is vastagon benne van, 'tetszettek' a himmler-idézetek, és a 'történelmi' bevezetők.

Bvivi>!
Sven Hassel: Pokoljárás

Egy ismételten kiváló mű a háborús regények mesterétől! Mind izgalomból, mind vérből és mind humorból pont annyi van, amennyi kell. Különösen tetszenek a fejezetek elején található idézetek.


Népszerű idézetek

Balázs_Erőss>!

A háborúnak mindig két nyertese van: a legyek és a patkányok.

1 hozzászólás
DoraAnn>!

-Az isten szerelmére, elég! Pofa be! Tisztességes helyzetjelentést akarok hallani, nem holmi rémtörténetet!
Megkapta a helyzetjelentést: pontban 01.05-kor az Ördögöt látták sétálni az ezredes szobájában. Minden jelenlévő látta, és többen meg is mertek esküdni a szarvakra, a villás farokra, a kénköves bűzre stb. Egyikük nagy buzgalmában még azt is hozzátette, hogy hasított patájú lába volt, de a többiek dühösen leszavazták, mondván, hogy azt csak akkor láthatta volna, ha az Ördög kézen állva közlekedik a szobában.

51. oldal

DoraAnn>!

Porta igazi életművész volt. Ha letették volna anyaszült meztelenül egy tutajra az óceán közepén, három órával később már valamelyik kikötő bárpultjánál üldögélt volna hófehér öltönyben, egy tányér homár és egy pohár brandy társaságában.

268. oldal


A sorozat következő kötete

Kárhozottak Légiója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Steve White: Csillag és horogkereszt
David Benioff: Tolvajok tele
Leo Kessler: Fekete kozákok
Jack Higgins: Windsor akció
Joachim Peiper: A Führer Oroszlánja
Joachim Peiper: Rommel kutyái
Walter Bukowsky: Orosz rulett
Alekszandr Bek: Volokalamszki napok
Pjotr Sztyepanovics Alihanov: Lövészezred
Joachim Peiper: Farkashajsza