Kárhozottak ​Légiója (Kárhozottak Légiója 1.) 66 csillagozás

Sven Hassel: Kárhozottak Légiója Sven Hassel: Kárhozottak Légiója Sven Hassel: Kárhozottak Légiója Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

Sven ​Hassel 1917-ben született Dániában. A nagy gazdasági világválság idején Németországba emigrált, ahol önkéntesként beállt a hadseregbe. Innen Lengyelország lerohanása után (1939) dezertált, de elfogták, és koncentrációs táborba küldték. A biztos halál elől az menekítette meg, hogy besorozták az Oroszországba induló büntetőezredbe. A minden támadásnál elöl menetelő, visszavonuláskor pedig hátvédet alkotó ezreddel Hassel szinte az összes európai fronton megfordult, és megjárta a poklot.
Háborúellenes műveiben a tényeken kívül saját élményeit is megírja, felidézve mindazt a szenvedést, amelyet társaival együtt el kellett viselnie. A szerzőn kívül megismerkedhetünk Portával, Picivel és Papával, akik mind létező személyek, és sajnos nem mindannyian élték túl a háborút..
Hassel első regénye a Kárhozottak Légiója.
***
Az csak természetes, hogy ajánlom ezt a könyvet a háborús regények kedvelőinek. Ilyen jót ugyanis rég olvashattak ebben a műfajban.
Azok… (tovább)

>!
Partvonal, Budapest, 2016
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639644922 · Fordította: Nitkovszki Sztaniszlav
>!
Partvonal, Budapest, 2008
294 oldal · ISBN: 9789639644922 · Fordította: Nitkovszki Sztaniszlav
>!
Aquila, Debrecen, 1998
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639073431 · Fordította: Nitkovszki Stanislaw

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

Nem szoktam PC játékokkal játszani, de ha játszanék, tankcsatát játszanék. Ez a könyv szórakoztatás – és sajnos irodalmi érték – szempontjából is pont azt az élményt nyújtja, mint egy lövöldözős PC játék.
Viszonylag eléggé benne vagyok mostanában a II. VH-s könyvekben, és irodalmi igényesség szempontjából egyértelműen ez a leggyengébb a témához kapcsolódó olvasmányaim közül. Míg például Vladek és Anja kapcsolata az egyik legszebb szerelmi történet, amit valaha olvastam, addig ebben az érzelemleírás, megkockáztatom, a Júlia szerelmes füzetek szintjén mozog. (Az igazat megvallva a Júlia szerelmes füzetekkel kapcsolatos tudásom a molyos értékelésekre és egyéb másodkézből szerzett ismeretekre korlátozódik. Ezzel együtt valószínűsítem, hogy a hasonlat megállja a helyét.) Meg aztán a minden bajon-vészen átvergődő vidám fiúknak szánt, és ebben a minőségükben valamelyest rejtői főszereplők gyakran inkább ellenszenvesek voltak, ami szintén az írót minősíti. Hogy mennyi a valóságtartalma, az voltaképpen nem is lényeges, bár nekem azért vannak fenntartásaim ezzel kapcsolatban.

Az viszont a javára írandó, hogy a maga módján elszórakoztat. Strandon, utazás közben, itt-ott pont jó arra, hogy elolvasgassa az ember, ha épp olyan fajta, hogy inkább olvasni szeret, mintsem a telefonján lövöldözni. Meg persze illene adnom egy pár csillagot a háborúellenes tanulságaira is, csak ne lennének olyan fenemód szájbarágósak…

Gunray>!
Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

Voltak benne egy két logikátlanság, de lekötötte a figyelmemet , gyorsan, könnyen olvasható lett.
Kiváncsian várom többi részt . :)

pupsegal>!
Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

Annak ellenére, hogy mennyire nehéz témát szeretne feldolgozni, Hassel úgy döntött a könnyedebb, olvasmányosabb formában teszi mindezt meg. Igazság szerint tényleg gyorsan lehet vele haladni, a fejezetek nem hosszúak, de pont ezt emelném ki ellene is: néha akkor ugrások vannak, hogy azt sem tudtam hirtelen, hogy keveredtünk oda, spoiler Lapoztam volna vissza, mert biztos kihagytam egy pár oldalt, de ezek pontosan egymás mellett voltak, így az sem lehet, maradt az, hogy Hassel részéről a fejezet lezárta, így ugorhatunk a térben is tovább. Sokszor túlságosan hosszan fejt ki egy-egy leírást, vagy gondolatot, de ami fontosabb rész lenne a könyv szempontjából, azt elintézi pár mondatban, spoiler Viszont, ha nem ragaszkodik az ember túlságosan ahhoz, hogy egy újabb ismeretterjesztő könyvet szeretne a II. világháborúról, inkább egy már-már könnyű, humoros változatát, akkor ez a könyv tökéletes választás, leszámítva az első pár fejezetet, mert azok eléggé nehezek a többivel összevetve.

Tündérke>!
Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

Sven, Papa, Pici, Porta…Hinka Oberst, Von Barring…rohadjatok meg. :) Nagyon a szívemhez nőttetek, minden borzalommal és kalanddal együtt. Már régebben olvastam egyébként ezt a könyvet, de mikor egyszer csak vége szakadt a válságomnak, ezt kellett a kezembe vennem és nem bántam meg. Borzalmas volt, kilátástalan, de azok a pici részek a humorral, Sztálinnal a macskával és a nőkkel, imádtam.

nyirog>!
Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

Ez a könyv olyan, mint a háború maga. Zaklatott, végletekig elcsigázott és kilátástalan. Nagyszerűen megteremti azt a hangulatot, amit a fronton szolgáló katonák érezhettek, áthatja a kétségbeesés a könyv minden oldalát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy tetszett is. Hiteles, az igaz, de nem jó… Nem is nevezném regények, inkább egy összefüggéstelen, naplószerű mű. Talán többet is ki lehetett volna ebből hozni, mert a témaválasztás és a hangulat partner lenne benne.

liio>!
Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

„Sven Hassel olyan író, aki megtalálja a szörnyűségek között a emberit, és az emberekben a szörnyet. A háborús regények egyik mestere.” Ez a két mondat nagyon jól összefoglalja a véleményemet a könyvről és Sven Hassel-ről. Rendkívül könnyű olvasni, a rövid fejezetek miatt egyszerre kap az ember rengeteg információt. Talán ezért is hisztizik a többi értékelő, hogy „nem olvasmányos”. Aki meg PC-s játékokról meg romantikáról fantáziál egy visszaemlékezésben, aminek a lényege a háború mocskának leírása, nem pedig rózsaszín ködbe bújtatása, nem értem miért olvas Sven Hassel-t.

nyolcadikutas>!
Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

Hassel 14 kötetes regényfolyamának első része akkor íródhatott, amikor még nem volt tervbe véve a következő 13 kötet.
Villanás szerű pillanatképek elevenítik fel az író emlékeit átrohanva több éven, eltemetve a főbb szereplők legtöbbjét.
A stílus adott, mindegyik regény sajátja, viszont a moralizálás jóval több, mint a későbbiekben.
Talán útkeresés is eme regény, melyre leginkább ez után talált rá a szerző.
Szerethető és szórakoztató, de messze nem a sorozat legjobbja.

vöri P>!
Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

Sven Hasselnek ez a műve, amely egyben az első is volt, sokkal inkább csak bele-belekap az eseményekbe, anekdoták halmaza, sokkal zaklatottabb a stílusa is, mint a későbbi regényei – az egész háború időszakából villannak fel képek, míg a későbbi kötetek inkább 1-1 pár hónapos szakasz bővebb leírásai.
Lehet, hogy tényleg nem hiteles történelmileg, ezt én nem tudom megítélni, de azt hiszem nem is ez a lényege ennek az egésznek. Ha a tizede igaz mindannak, amiről beszámol, az is bőven sok.

fredy11>!
Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

Megdöbbentően nyers leírás a háború borzalmairól. Néhol kicsit nehezen emészthető, inkább anekdoták sokaságának tűnik, mint regénynek, de tetszett.

Drucocu>!
Sven Hassel: Kárhozottak Légiója

Kicsit úgy éreztem, hogy ennek a könyvnek se eleje, se vége. Inkább olyan ez, mint egy ars poetica. Furcsa volt, hogy saját véleményét is sokszor leírta, a többi könyvben ez ritkábban fordult elő (nem sorrendben olvasom). És azt is megtudhatjuk, miért ír Sven Hassel könyveket az élményeiről. :)


Népszerű idézetek

pupsegal>!

Mindenki más evett, ivott, dohányzott, beszélgetett vagy nevetett, egyszóval élt, csak én ültem ott mozdulatlanul, akár egy élettelen kődarab. De ha látszólag nem is éltem, a belső életem annál fantasztikusabb és fantasztikusabb formákat öltött.

78. oldal

Tündérke>!

Amikor a következő másodperc az utolsó lehet az életedben, akkor rengeteg időd van a gondolkodásra.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gondolkodás
zsebtigris P>!

Portát ötször is odaállítottuk az ajtóhoz, hogy a makaróniföldeket kémlelje. Meg volt győződve róla, hogy a makaróni egy növény.

102. oldal

Anett22>!

Ha nem lenne zűrzavar, akkor könnyűszerrel meg lehetne állapítani, ki a felelős egy-egy baklövésért. DE:
ha Háború =Zűrzavar
és Zűrzavar = nincs Felelősség
akkor Háború = nincs Felelősség

63-64. oldal

ppeva P>!

A háborúban azonban egy barát felbecsülhetetlen kincs. Eleinte magányos vagy és ellenséges, aztán találsz egy barátot, és ettől fogva attól rettegsz, hogy a következő pillanatban már nem lesz, és te megint egyedül maradsz. Látszólag milyen értelmetlen, ugye?

115. oldal

pupsegal>!

– […] Mindenesetre, ne pazarold az energiádat arra, hogy a vallást ócsárolod. Hadd higgyenek az emberek, ha akarnak. Addig, amíg nem zavarnak a hitükkel, rá se rántok; és ha vigaszra találnak a hitben, hát gratulálok nekik.

109. oldal

Tündérke>!

Minden munka egyforma volt: addig végeztették veled, amíg bele nem haltál.

22. oldal

DoraAnn>!

Nekünk a történelemkönyvek lapjait kellett írnunk saját vérünkbe mártott tollal.

76. oldal

Anett22>!

Hogy is szokták mondani? A szégyen rosszabb, mint a halál? Ez az. Ez az a közhely. Azt hitted, te soha nem fogod használni. A közhelyek azonban attól közhelyek, hogy az emberek használják őket.

11-12. oldal

pupsegal>!

[…] nem kevés önfegyelmet fog igényelni megalkotni azt az erős gépezetet, amely majdan gondoskodni fog az élelem előállításáról és az egyenlő elosztásáról. […] Fel kell majd kelned a kényelmes karosszékedből, és neki kell veselkednek a közös munkának. El kell majd felejtened önmagadat, öncélúságodat, az individualizmust, amely csak az egyén jogait ismeri el – a jogot a harácsolásra. Hiszen annyira kimerítő és gyötrelmes úgy élni, hogy mindenki csak ezt az egy jogát tartja szem előtt. Túl sokat beszélünk a szabadságról úgy, hogy az mások eltiprását jelenti.

148. oldal


A sorozat következő kötete

Kárhozottak Légiója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Carsten Jensen: Mi, vízbefúltak
Anne Fortier: Júlia
Karl Gjellerup: A zarándok Kámanita
Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen: A kalandos Simplicissimus
Willi Heinrich: Vaskereszt
Kerstin Gier: Zafírkék
Erich Kästner: Emil és a detektívek
Michael Ende: A Végtelen Történet
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Erich Kästner: Május 35.