Gyalogoshadosztály (Kárhozottak Légiója 4.) 26 csillagozás

Sven Hassel: Gyalogoshadosztály Sven Hassel: Gyalogoshadosztály Sven Hassel: Gyalogoshadosztály

Sven ​Hassel 1917-ben született Dániában. A nagy gazdasági világválság idején Németországba emigrált, ahol önkéntesként beállt a hadseregbe. Innen Lengyelország lerohanása után (1939) dezertált, de elfogták, és koncentrációs táborba küldték. A biztos halál elől az menekítette meg, hogy besorozták az Oroszországba induló büntetőezredbe, mellyel Hassel szinte az összes európai fronton megfordult – és megjárta a poklot.
Műveiben az egyszerű katona szemszögéből láttatja a háborút, és megosztja velünk mindazt a szenvedést, amelyet társaival együtt el kellett viselnie. Gyalogoshadosztály c. művében a többi kötetből már jól ismert Papát, Portát, Picit, Heidét és Légióst tovább dobálja az élet és a háború pokla. Kalandozásaik során bejárják az orosz hátországot, igazságot szolgáltatnak egy halálraítélt számára, gálánsan egy bordélyház „lakónak” segítségére sietnek, barátságokat kötnek… és ölnek… és ölnek… mert már úgy érzik, e nélkül képtelenek bármit is megoldani.
Hassel eddig… (tovább)

>!
Partvonal, Budapest, 2009
252 oldal · ISBN: 9789639910201 · Fordította: Nitkovszki Staniszlaw
>!
Aquila, Debrecen, 2000
252 oldal · ISBN: 9636791295 · Fordította: Nitkovszki Stanislaw

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Tündérke
Sven Hassel: Gyalogoshadosztály

Különösebb története, főszála ennek sem volt, csak egyik helyszínről a másikra dobálták szerencsétleneket. Különösen kegyetlen rész volt az, amikor börtönőrök voltak, de a záróakkord sem volt kevésbé groteszkebb és kegyetlenebb. Mondjuk nem is csodálom…egy háborúban mi nem groteszk és kegyetlen? :/ Ez egy erős négyes így a végére.

>!
DoraAnn
Sven Hassel: Gyalogoshadosztály

Nem sokban különbözik ez a könyv Sven Hassel többi írásától, ennek ellenére élveztem. Örök kedvenc szereplőm, Porta mellé most már Picit is nagyon megkedveltem; pozitív életfelfogásukkal jól ellensúlyozzák a háború eseményeit. Regénynek nem igazán nevezném, inkább egyfajta novellagyűjteménynek, mert apró átkötéseken kívül nincs közük a fejezeteknek egymáshoz, nem alkotnak kerek egészet.

>!
Hamlet
Sven Hassel: Gyalogoshadosztály

Az öreg Sven Hassel a kiadója kérésére óramű pontossággal ismételgeti minden egyes könyvében a jól bevált belezős-röhögős paneljeit:

1. A német büntetőszázad címeres gazemberei, Porta, Pici, a Légiós, Barcelona, Stege, a mindig csöndes Papa és a narrátor, maga Sven Hassel hatalmas ivászatot csapnak a másnap kezdődő ütközet előtt.

2. Véres tankcsata következik, ahonnan természetesen a büntetőszázadot vonják ki legutoljára, miután kilőtték alóluk az összes(!) Tigrist.

3. Hőseink meghúzzák magukat az erdőben/egy faluban/a lövészárokban. Csak Porta, vagy egy másik nagyszájú főhős többoldalas vicces története óvja meg a katonákat a totális őrülettől.

4. A német vezérkar kitalál valami fontos és titkos küldetést (megfigyelés, orgyilkosság, szabotázs, stb.) a büntetőszázadnak, így ugrik a beígért 3 napos eltáv.

5. A büntetőszázad azért még jól leissza magát és kártyán elveszíti mindenét, mielőtt elindul beteljesíteni a lehetetlen missziót.

6. Újabb öldöklő csata, ahol hőseink aknákat ragasztanak a T34-esekre, és 10-esével robbantják fel azokat. Sven Hassel itt mindig megsebesül, vagy elhagyja a többieket, és bepánikolva sírdogál egy bombatölcsér mélyén, amíg meg nem találja valaki (rendszerint Porta és Pici, akik aranyfogakat gyűjtenek a harctéren).

Tudni akarod, mi a 7-8-9-10. kötelező Hassel-panel? Klikkelj a Könyvesblogra! ;) http://konyves.blog.hu/2009/12/06/ha_egyszer_beindul_a_…

1 hozzászólás
>!
nyolcadikutas
Sven Hassel: Gyalogoshadosztály

Egyszerűen nagyszerű.
Írtam korábban, néhol, már-már rejtői magasságokat és a szó jó értelmében vett mélységet érezni a sorok mögött. A történetben benne van a kisember, a háború minden borzalma és az a burleszk szerű humor, ami Rejtő Jenőnek is sajátja volt.
Hassel megunhatatlan.

>!
Swoosh
Sven Hassel: Gyalogoshadosztály

Nagyon kegyetlen sztori(k). Ezúttal kevesebb tankos történet mint legutóbb.
A részek nem nagyon függnek össze úgy érzem 2 könyv után, de attól még ha sorban olvasnád az valszeg jobb lenne.

Elég sokszor eszembe jutott, hogy vajon ez az egész igaz-e. Tudom, hogy az írót sokan megkérdőjelezik. De az az igazság, hogy nem számít, hogy EZ igaz-e, mert ami le van írva, tényleg az volt akkoriban.

Egy ember élete nem számított, egy egész szakasz élete nem számított. Hősi halottról szülőknek levelet küldtek, de azok sosem tudták meg az igazi sztorit (hősi halál volt a „hivatalos” verzió, gyakorlatilag pedig lehet, hogy visszavonuláskor halt meg, de azt tilos volt leírni, lehet részegen beleesett egy lyukba, lehet a saját haverja lőtte le véletlenül vagy akaratból, lehet megfagyott, vagy éppen éhen halt). Az emberek pedig öltek okkal (kabátért, vagy ételért is akár) vagy ok nélkül. Előléptetésért pedig kivégezni 200 embert? Hát az a fizetésemelés „ingyen volt”.

És az események a kuplerájban? Akármennyire is durva, akkoriban egy ilyen helyen teljesen normális lehetett.

Szerintem minden megtörtént ami le van írva. Lehet hogy nem egy emberrel, mint a könyvben, hanem mondjuk több emberrel, Európaszerte, akár mindkét oldalon.

Véres, de jól van leírva.
Egyszerre nem tudnám végigolvasni a sorozatot, de fogok még olvasni tőle.


A sorozat következő kötete

Kárhozottak Légiója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Carsten Jensen: Mi, vízbefúltak
Anne Fortier: Júlia
Karl Gjellerup: A zarándok Kámanita
Ken Follett: A Titánok bukása
Jókai Mór: A jövő század regénye
Margit Sandemo: Keleti szél
David Autere: Máglyatűz
John le Carré: Az üldözött
Leo Kessler: Fekete kozákok
David Benioff: Tolvajok tele