Eltörölni ​Párizst! (Kárhozottak Légiója 8.) 28 csillagozás

Sven Hassel: Eltörölni Párizst! Sven Hassel: Eltörölni Párizst!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A címben szereplő parancsot Hitler adta ki 1944-ben, amikor már látszott, nem sikerül feltartóztatni az előrenyomuló szövetséges csapatokat. Párizsban a német vezetés már csak az utánpótlás és a robbanóanyag megérkezésére vár. Pedig az átlag német katona egyetlen vágya a hazatérés, és a szívós francia ellenállás sem könnyíti a dolgukat. Ide érkezik hadosztályával Mercedes vezérőrnagy és csapata is, akik túléltek már mindent: Sztálingrádot és Monte Cassinót.
A korábbi történetekben megismert Porta, Pici és a többiek – a növekvő hisztéria közepette – sajátos logika szerint élik a háborús hétköznapokat, melyben az életveszélyes fogolyszöktetés és a humoros éjszakai malaclopás egyaránt helyet kap. Kiszámíthatatlanok, éppen ezért maradhatnak életben.

Eredeti cím: Liquidate Paris

Eredeti megjelenés éve: 1967

>!
Partvonal, Budapest, 2011
318 oldal · ISBN: 9789639910607 · Fordította: Nitkovszki Sztaniszlav
>!
Aquila, Budapest, 2001
280 oldal · ISBN: 9636795509 · Fordította: Nitkovszki Staniszlav

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tündérke>!
Sven Hassel: Eltörölni Párizst!

Mivel a három nap alatt, amíg a kórházi ágyat nyomtam semmit nem tudtam csinálni a fekvésen és a semmin kívül, olvastam. Elutaztam egy lőszert és fegyvereket szállító vonaton Párizsba a kedvenc német katonáimmal. :) Izgalmas volt, brutális, mint mindig és volt, ahol tudtam nevetni is. Folytatom is tovább a következő résszel.

nyolcadikutas>!
Sven Hassel: Eltörölni Párizst!

Sajnálatos, hogy ennek a dán embernek csak tizennégy kötete van.
Már csak kettőt nem olvastam és tizenegy regénye „itt” pihen a polcomon.
Hogy van körítés a megtörtént, átélt események mellett, nem kérdés. De Hassel nagyon jól ír, remek hangulatot teremt és annyira közel hozza a háború minden szagát, bűzét, poklát, hogy szinte azt érezzük, ott vagyunk mellett. A valós emberekről alkotott figurái igazán karakteresek és a mellékesen feltűnögető figurák is megállnák a helyüket bárkinél.
Hassel-t olvasni különleges élmény, már-már kuriózum.
Ajánlom mindenkinek!

Bvivi>!
Sven Hassel: Eltörölni Párizst!

Az első könyv, ami az írótól a kezembe akadt. Már az első pár oldalon felkeltette az érdeklődésemet, annyira, hogy nem lehetett (vagy csak nagyon nehezen) letenni. Elképesztő, ahogyan Sven Hassel képes (e könyvben is) visszaadni a háború hangulatát és kegyetlenségeit. Csak ajánlani tudom a második világháború iránt érdeklődőknek.

lilijan>!
Sven Hassel: Eltörölni Párizst!

porta, pici és a légiós nélkül továbbra is nehezen élnék, bár barcelona is hiányzott arra a rövid időre, míg szervizbe küldték. heide személyisége egyre ellentmondásosabb, papa sem veti meg a csibészkedést. a történelmi szösszenetek jók, kissé hatásvadászok, de azért, még ha szórakoztatva is, tanítanak. jó könyv ez! amit kicsit sajnáltam, hogy párizs világába az épületek, terek, nevezetes helyszínek szintjén kevésbé vezetett be, viszont az ellenállási mozgalomról alkotott kép árnyalását nagyon is köszönöm!

Balázs_Erőss>!
Sven Hassel: Eltörölni Párizst!

Párizs, te csodás! Bár a városról szinte alig tudunk meg valamit, az azért hamar kiderül, hogy a 'hátországban' sem fenékig tejfel az élet. A Gestapo és a csendőrök, a besúgók, a partizánok mind-mind csak nehezítik az életet. Ez köny, egy sima asztalosmunka, semmi extra, egynek jó.


Népszerű idézetek

Balázs_Erőss>!

Ha káromkodásról van szó, nincs az oroszhoz fogható nyelv. Ha másért nem, hát ezért megéri elsajátítani…

3 hozzászólás
Tündérke>!

Amíg a fejed a nyakadon ül, addig semmi ok a pánikra.

17. oldal


A sorozat következő kötete

Kárhozottak Légiója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Iselin C. Hermann: Dominó
Iselin C. Hermann: Expressz ajánlott!
Kristin Hannah: Fülemüle
Mészáros László: Isten háta mögött
Jussi Adler-Olsen: Más bőrében
Kate Furnivall: Árulás
Patrick Modiano: Nászút
Tatiana de Rosnay: Sarah kulcsa
Michel Tournier: A Rémkirály
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő