A ​hatha-jóga lámpása 2 csillagozás

Svatmarama Swami: A hatha-jóga lámpása

Az ​olvasó a Hatha-jóga-pradípiká ("A hatha-jóga lámpása") címû indiai jóga-tankönyv elsõ olyan magyar nyelvû fordítását tartja kezében, amely az eredeti szanszkrit szövegbõl készült. A mû ma ismert formája hozzávetõlegesen a 15. századból származik, és szerzõségét a hagyomány egy Szvátmáráma nevû bölcs jóginak tulajdonítja. Szvátmáráma a jóga úgynevezett hatha irányzatát gyakorló és hagyományozó azon tanítványi lánc tagja volt, amely tudását a hindu Siva istenségtõl kapott kinyilatkoztatásra vezeti vissza: Siva, a Jóga Ura (Jógésvara) adta át a tant Matszjéndranáthának, õ pedig Góraksanáthának (Górakhnáthnak), aki Szvátmáráma mestere volt. Õk képezték a magját az ún. nyolcvannégy sziddha ("tökéletessé vált jógi") közösségének, amelynek tagjai közül szövegünk jó párat meg is nevez. Ez a Kr. u. 9. és 12. század között kialakult irányzat kapcsolatban állhatott, illetve nagy tiszteletben tartotta a kilenc nátha ("védelmezõ úr") tanítványi közösségét, melynek feje szintén maga Siva… (tovább)

>!
Terebess, Budapest, 2000
94 oldal · ISBN: 9639147370 · Fordította: Hidas Gergely, Kiss Csaba, Zentai György · Illusztrálta: Rippl Renáta

Enciklopédia 2

Helyszínek népszerűség szerint

India


Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Vivóca>!
Svatmarama Swami: A hatha-jóga lámpása

A jóga legalapvetőbb műveként tartják számon, ami biztosan így is lehetett anno, mikor ezeket az ősrégi szanszkrit szövegeket összeválogatták, azonban a mai modern ember számára érthetetlen. Szerintem a jóga téves megítélésénében is szerepet játszanak az itt olvasott elavult, és mai szemmel nevetséges mondanivalók.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

A jóga egy olyan gyakorlatrendszer, amely a test és az elme leigázásán, a fölöttük való uralom megszerzésén keresztül kívánja elérni a megváltást. Az a gondolat, hogy a bölcs az elme leigázásával érheti el a máskülönben elkerülhetetlen szenvedéstől való megszabadulást, az egyik legősibb elképzelés Indiában.

Kapcsolódó szócikkek: India · jóga
Lunemorte P>!

Túlzott táplálkozás, erőlködés, fecsegés, fölös szabályokhoz való ragaszkodás, emberek társasága és állhatatlanság: eme hat dolog teszi tönkre a jógát.

Lunemorte P>!

Amíg a lélegzet a testben van, addig életnek hívják. A halál a lélegzet távozása, ezért a lélegzetet hajtsa uralma alá.


Hasonló könyvek címkék alapján

Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Sport és jóga
Selvarajan Yesudian: Jóga hétről hétre
Szvámi Szatjánanda Szaraszvatí: Ászana Pránájáma Mudrá Bandha
Svámi Purná: Az igazság szabaddá tesz
Tara Stiles: Gyógyító jóga
Tara Stiles: Élj egészségesen a saját szabályaid szerint
Rachel Brathen: Jógacsaj
Tara Lee – Mary Attwood: Kismamajóga
Laura Staton – Sarah Perron: Baby Om
Caron Bosler: Jóga & Pilates