Egyetlen ​szempillantás alatt 234 csillagozás

Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

Megrendítő ​történet veszteségről és szeretetről a Komfortos mennyország és a Hatalmas kis hazugságok rajongóinak.
A családjával síelni induló, tizenhat éves Finn Miller számára az élet egyetlen szempillantás alatt véget ér, amikor a lakóautó, amelyben utaznak, lezuhan a havas szikláról. Finn tehetetlenül, két világ között lebegve szemléli, ahogy azok, akiket szeret, a túlélésért küzdenek. A döntések, amelyeket ebben a lehetetlen helyzetben hoznak, az egész életükre kihatnak. És nem csak abban az értelemben, hogy egyetlen jó vagy rossz döntés az életet vagy a halált jelentheti. A túlélés ugyanis sokszor fájdalmasabb és nehezebb, mint maga a halál…
Az Egyetlen szempillantás alatt szívszorító és felemelő történet egy család pusztító tragédiájáról és annak utóhatásairól. Suzanne Redfearn regénye – amelyet gyakran hasonlítanak Alice Sebold Komfortos mennyország című könyvéhez – arra emlékeztet bennünket, hogy bár mindannyian esendők és sebezhetők vagyunk, a szeretet végső… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Libri, Budapest, 2022
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636040659 · Fordította: Varga Bálint
>!
Libri, Budapest, 2021
444 oldal · ISBN: 9789634339335 · Fordította: Varga Bálint
>!
Libri, Budapest, 2021
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338260 · Fordította: Varga Bálint

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Finn Miller · Kyle Hannigan · Maureen Kaminski


Kedvencelte 43

Most olvassa 12

Várólistára tette 239

Kívánságlistára tette 274

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ProKontra>!
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

Őszintén bevallom, az Egyetlen szempillantás alatt sokkoló olvasmány volt, és rengeteg kérdést, gondolatot ültetett a fejembe. Vajon mit tettem volna én? Hogyan cselekedtem volna a másik helyében? Valahol értettem az emberek tetteit, de mégis elítéltem őket, annak ellenére, hogy nem tudhatom, mit hoz ki egy ilyen helyzet az emberekből. A pánik sok rossz döntést szülhet, amit, abban a pillanatban megfelelőnek és védelmezőnek gondolunk, azt józan ésszel már teljesen máshogy látunk. Azt gondolom, minden ember a sajátjait próbálja a leginkább menteni, de nem mindegy milyen áron: kiket hagy hátra és milyen célok vezérlik még? Az ilyen pillanatokban dől el leginkább, kik azok, akik képesek racionálisan gondolkodni és döntéseket hozni, és kik azok, akik eddig bátraknak mutatták magukat, majd miután bekövetkezik a legszörnyűbb rémálmuk, a legrosszabb énjüket hozzák ki belőlük; de lehet, hogy ezzel ők soha nem voltak tisztában, nem is tudatosult bennük, hogy valaha is képesek lennének ilyen cselekedetekre.
Vannak, akik súlyos árat fizetnek, és képtelenek továbblépni, és vannak olyanok, akik fülüket farkukat behúzták a bajban, majd tapicskoltak a rivaldafényben; szinte már ők maguk is elhitték, hogy hősök voltak.

Megrázó történet, amely egy fiatal lány, Finn halála utáni létezést írja le. Az ő szemszögén keresztül látjuk, miként birkózik meg a család a veszteségekkel, a traumákkal, a tragédiával. Mennyire képesek egyben maradni a család, amelyről úgy tűnik soha nem volt olyan idilli, mint, ahogy Finn azt gondolta.

Finn életvidám, talpraesett csaj, aki csupán 16 éves. Életében most az a legfontosabb, hogy azzal a fiúval, aki igazán tetszik neki elmehessen a bálba, bár ezt egyedül Mo-nak a legjobb barátnőjének vallja be. Mo először veszt részt egy ilyen kiránduláson, ugyanis az édesanyja annyira félti, hogy szinte sehova sem engedi el. Finn anyukája viszont megígéri, hogy úgy vigyáz rá, mintha a saját lányuk lenne, amire Bob és Karen, a Miller család legjobb barátai is bőszen bólogatnak, hogy biztosítsák, ők is így tesznek majd. Mo boldog, alig várja, hogy végre kicsit távol legyen édesanyjától, akivel megígértette, hogy nem fogja zaklatni telefonon.

Tehát a Miller család: Ann, Jack, három gyermekük; Finn, Oz, Chloé (és annak barátja Vance), illetve Karen néni férjével Bob bácsival és lányukkal Natalie-val elindul a téli vakációra, mint egy nagy család, boldogan és önfeledten. A baleset azonban Egyetlen szempillantás alatt romba dönt mindent. Megváltoztatja az eddig hitt hierarchiát, felnyitja az eddig vakon járó emberek szemét, és megmutatkozik egy újabb szörny, amit önzésnek hívunk.

Egy anya, akinek látnia kell a saját lányát holtan, de közben gondolnia kell az élőkre. Egy apa, aki élet és halál között lebeg, minden eszméleténél lévő percében a lányát hívja. A legjobb barátnő, aki mindent megtesz, hogy védje Finn családját, amennyire tőle telhető. Egy gyerek, aki anyjával dacolva, párjával tart a rettentő hidegben, és egy fiú, aki nem érti, mi történik körülötte.

Egy éjszaka, amely örökre változtatja meg mindenki életét, ami nem csak lelki sérüléseket okoz, hanem górcső alá veszi a tűréshatárokat és görbetükröt tart minden szereplő elé.

Az írónő a saját gyerekkorában megélt tragédiából merített ihletet a regény megírásához, és bár az nem volt ennyire borzalmas, mégis sikerült létrehoznia egy olyan történetet, ami által Egyetlen szempillantás alatt végiggondoljuk a saját gyarlóságaink, átértékeljük az igazán fontos dolgokat, és feltesszük magunknak a kérdést: Mi mit tettünk volna?

14 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

A szomorú tragédia ellenére csodálatos és fantasztikus történet, talán Finn személye az, aki elviselhetővé teszi az események feldolgozását, alakulását. Sikerül neki elérnie, hogy mindenkit úgy szemléljünk, hogy megvizsgáljuk az érintettek szempontjából is az eseményeket és közben elgondolkodjunk, hogy hasonló esetben, mi mit tettünk volna. Biztos, hogy nem a saját gyerekünknek adtunk volna élelmet és meleg ruhát, hanem a legjobban rászorulónak, tudtunk volna-e olyan önzetlenek lenni, hogy más életét mentsük és nem a magunkét vagy a szeretteinkét? Nem voltunk ott, nem tudjuk, mi mit csináltunk volna.

Megindító regény a gyászról, a gyászfeldolgozásról, az emberségességről, a halandóságról, az életigenlésről, a család és a szerelem erejéről. Végig szívszorító volt olvasni, de talán ez a szorítás a könyv végére egy kicsit felengedett. Felejthetetlen és letehetetlen olvasmány.
http://www.konyvutca.hu/2022/01/suzanne-redfearn-egyetl…

RTMariann P>!
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

„Legyek láng bennetek, ami bevilágítja a világotokat, és minden jobb lesz általa. Nem akarok űr lenni, egy lyuk, egy árnyék.
EMLÉKEZZETEK RÁM!”

Sokkoló, szívbemarkoló, tanulságos.
Amikor megtetszik egy könyv, elolvasom a fülszöveget és felkerül a listámra. Utána már nem olvasom el többé a fülszöveget, hogy váratlan legyen. Így sok könyv meglepetés ha már elég ideje szerepel a listán. Ez is ilyen volt. Tudtam, hogy nem egy love story, de megdöbbentem amikor a balesetben rögtön meghalt Finn.
Ez egy nagyon nehéz téma. Egy ilyen élmény túlélése és feldolgozása miközben szeretteidet veszíted el elképzelhetetlenül összetett és nyomasztó.
Szerencsére Finn könnyed stílusán keresztül ismerjük meg az egész történetet, minden személy szemszögét és döntéseinek okát és következményét így sokkal könnyebb haladni a könyvvel, mint ami alapvetően elvárható lenne.
A Gold család totál irritáló volt számomra, azonban rajtuk kívül igazából mindenkit kedveltem. A Miller családot, Ericet, Bent, Kylet, de még Vancet is.
Halvány ötletem sincs hogyan lehet egy ilyen tragédiát túlélni, és nem fizikailag gondolom. Soha, de soha nem tudjuk meg kik vagyunk amíg nem kényszerít rá az élet.

1 hozzászólás
maya75>!
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

Rendkívül megrázó, ugyanakkor mélyen elgondolkodtató könyv arról, hogy milyen döntéseket tudunk meghozni kiélezett helyzetben, aztán hogyan birkózunk meg a döntéseink következményeivel…
Volt egy pont, ahol majdnem letettem, azt hittem, nem bírom ezt lelkileg, de csak nem hagyott nyugodni, mi lesz a folytatás, így ha fejfájással és gyakran könnyes szemmel is, de végigolvastam.
Minden gondolata hiteles, ami nem is csoda, mert – mint az utószóból megtudhattuk – egy valóban megtörtént off esemény ihlette.
Az alaptörténet a fülszöveg alapján ismert: két baráti család egy kellemes, közös hosszú hétvégét tervez eltölteni a hegyekben, amikor hirtelen hatalmas hóviharba keverednek, balesetet szenvednek, és minden egy csapásra megváltozik. Nagyon érdekes, hogy ki hogy reagál az adott helyzetre, ki mire gondol, ki kit és hogyan próbál megvédeni. Bevallom, olvasás közben mélységesen elítéltem Bobot, de azóta rengeteget gondolkozom azon, hogy nem cselekedne-e minden off szülő hasonlóan az ő helyzetében…
Remélem, az írónő másik két könyve is elérhető lesz magyarul, nagyon szeretnék még tőle olvasni.

Mariann_ P>!
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

Egyetlen szempillantás alatt gyökeresen megváltozik az életünk, többé semmi sem lesz olyan, mint volt.
Jelen esetben egy család autóbalesetet szenved, mindentől távol, nincs segítség, illetve valakinek el kell mennie segítséget hívni.
A család egyik tagja azonnal meghal, Finn a két világ közt lebegve közvetíti a történéseket, belelát minden élő gondolatába.
Ez olyan természetesnek és könnyednek tűnik így, hogy sokkal kevésbé éreztem megrázónak ezt a történetet, mintha nem ebből a szemszögből látom.
A család minden életben maradott tagjának súlyos döntéseket kell hoznia, ami fokozza a feszültséget.
Igazi lélektani történet, nem szerettem volna a helyükben lenni.

Joxer>!
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

Egy fájdalmasan őszinte, letaglózó, de egyuttal felemelően érzelmes és megható regény.
Csodálatosan volt végigvezetve, ahogy Finn a halála után angyali szellemként követi a családja és barátai baleset utáni életét és azt, hogy miként változtatta meg mindez a viselkedésüket és a mindennapjaikat. Szomorú volt „látni”, hogy az addig tökéletes család képe milyen gyorsan össze tud omlani, de a legnagyobb lány jelenlétében továbbra is megy a megjátszás.
Bár Finn gondolatait csak szellemként ismerhettük meg, de úgy érzem, hogy az a tipikus szomszéd lány lenne, akit jó lenne személyesen ismerni, mert ő mindig tudna színt vinni az emberek életébe, és hozzá mindig fordulhatna az ember lelki támaszért.
Mo-t és Chloe-t kedveltem, és drukkoltam nekik, hogy megtalálják a társukat.
A legunszimpatikusabb egyértelműen Bob bácsi volt, akinek még lelkiismeretfurdalása sem volt, amikor Oz-t kizárta a hidegbe, és a keresésére indulókat is direkt rossz nyomra vezette, és a nyilatkozataiban is előadta a „Nagy hőst”.
Finn anyjánál furának találtam, hogy rögtön kidobálta Finn és Oz dolgait, de mivel az emberek nem egyformák, így érthető, hogy nem egyformán dolgozzák fel a fájdalmaikat.
Az nagyon megható volt, ahogy a szereplők érezték Finn jelenlétét, és egy-egy gondolata is eljutott hozzájuk. spoiler
Ezt a regényt nem lehet úgy végigolvasni, hogy érzelmileg ne hasson az olvasóra, és ne csaljon könnyeket a szemeibe.

csfannie P>!
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

„Ez a kötet egy csodás köntösbe bújtatott, szívmarcangoló szörnyeteg, ami arra hivatott, hogy minél több oldalát megmutassa az emberi pszichének és léleknek. Pikk-pakk elolvasható, ha olyan vagy, mint én, aki nem tudja még az éjszaka közepén sem abbahagyni a könyvet szimplán azért, mert túlságosan érdekli a végkimenetel. A nehéz téma ellenére nagyon gyorsan lehet vele haladni, ami köszönhető Redfearn olvasmányos és emészthető stílusának.
Őszintén szólva nem meglepő, hogy valamennyire életrajzi ihletésű műről van szó tekintve, hogy mennyire alapos helyzetleírásokat kapunk. Szörnyű, egyenesen borzasztó az esemény, ami beindítja a végeláthatatlan és mindent elsöprő erejű lavinát, ami kicsit sem kíméli meg a Miller családot. ”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2021/12/suzanne-redf…

LittleStar P>!
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

Ebben a történetben olyan erő van, amit elmondani nem lehet, csak érezni.
Az egész egy tragédia és annak hatása alatt fut. Mindenkire valamilyen benyomást, érzést, félelmet, erőt, bánatot, stb. tesz. Millió érzelmet fel tudnék ide sorolni, mert maga a könyv is tele volt vele.
Benne van a gyász feldolgozása is. Ki így, ki úgy teszi ezt meg. A mérhetetlenül düh az egyik oldala, amit teljesen megértek, átérzek, a tehetetlenség úgy szintén.
És bizony, mindenkit nem lehet megmenteni. És nem csak a haláltól, hanem a lejtőn való lefelé gurulástól, a hazugságok hálójától sem.
Egy nagyon összetett történet volt.
Az elején Mo volt az egyik legkedvesebb karakter számomra, a végére Chloe is a szívembe lopta magát. De igaz ez az egész családra.
És hat mindenkinek megvan a maga keresztje, amit egész életében visz a hátán. Sosem tudhatjuk, hogy kinek, mi. Ne is firtassuk. Fogadjuk el és szeressük egymást. És sose felejtsünk el emberek maradni!

5*

2 hozzászólás
Dóra_Viki P>!
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

Emlékezzetek. Legyek láng bennetek, ami bevilagítja a világotokat, és minden jobb lesz általa. Nem akarok űr lenni, egy lyuk, egy árnyék. EMLÉKEZZETEK RÁM!
Az írónő gyerekkori szerencsétlenül sikeredett kirándulása inspirálta a regényt a megírásra.
A síelni induló család balesetet szenved a havas úton és a mélybe zuhannak. Finn életét veszti, szinte mindenki súlyosan megsérül. A halott lány végig követi szerettei kálváriáját míg meg nem mentik őket. Mellettük van, beszél hozzájuk, bár ők nem hallják. Már eleve a gyerekek halála egy katasztrófa, de az igazi tragédia csak ez után kezdődik. Minden egyes családtagot a meghozott döntéseik kísértik. Vajon jól döntöttek, mi lett volna ha…?
A gyászt mindenki másképp dolgozza fel, valaki próbál túl lépni, de van aki tagadásban él.
Érdekes volt, a halott lány, Finn szemszögéből olvasni a történetet. Ő az, aki belelát a szereplők gondolataiba, ő ismeri a baleset igazi történéseit.
A történet első száz valahány oldalán annyi szörnyűség történik, amit egyszerűen képtelenség felfogni. Számomra már túlzás volt, nem volt életszerű. Sajnos egyik szereplőt se tudtam megkedvelni. Lassan is haladtam vele, de végül szorítottam mindenkinek, hogy boldog befejezéssel végződjön ez a szörnyű „utazás”.

5 hozzászólás
Mano_and_the_books>!
Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

Erre nincsenek szavak. Darabokra tépett ez a könyv. Átéreztem a fájdalmakat, a rettegést, a gyászt. És azt, hogy nincs remény. Ha azt hiszed felkészültél a borzalmakra, tévedsz.
Nagyon szép köntösbe csomagolták ezt a bestiát, és ha elkezded, garantáltan összetöri a szíved. Megyek, összekaparom a sajátomat…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Pink_dinosaur P>!

Csak egyszer élünk, és senki sem sejti, hogy ez az élet meddig tart, szóval érdemes kapaszkodni, ha felgyorsulnak az események, nem kell aggódni, és nem hátrafelé kell tekingetni.

345. oldal

csak_olvass P>!

Az erőnkkel együtt születünk? Ha igen, akkor el kell ítélnünk azokat, akiknek nincs?

Kapcsolódó szócikkek: erő
Bea_Könyvutca P>!

Minden utazás egy lépéssel kezdődik. Töröld ki azt a fejedből, hogy nem lehet. A félelem állít meg, a bátorság visz tovább.

365. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Furcsa és egyben csodálatos, hogy teszünk dolgokat, amikre aztán nem is emlékszünk.

235. oldal

csfannie P>!

A megbánással nehéz együtt élni, képtelenség megszabadulni tőle, mert ami megtörtént, az megtörtént.

Bea_Könyvutca P>!

Ne csak próbáljatok boldogok lenni, amikor rám gondoltok – legyetek boldogok. Nézzétek az óceánt és mosolyogjatok. Szívjátok be az illatát, és ünnepeljetek. Emlékezzetek rám. Emlékezzetek, hogy a szomorúságom mindig csak egy napig tartott, de néha csak pár órát. Emlékezzetek az együtt töltött csodálatos időkre, meg arra, hogy milyen lökött csaj voltam. Emlékezzetek arra, hogy féltem minden teremtménytől, aminek négynél több lába volt, de nem ismertem félelmet a kalandokban. Emlékezzetek. Legyek láng bennetek, ami bevilágítja a világotokat, és minden jobb lesz általa. Nem akarok űr lenni, egy lyuk, egy árnyék. EMLÉKEZZETEK RÁM!"

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Finn Miller
konyvkritika>!

Ne csak próbáljatok boldogok lenni […] – legyetek boldogok.

csfannie P>!

– A reakcióinkat nem tudjuk irányítani, csak a tetteinket.

Kapcsolódó szócikkek: reakció

Hasonló könyvek címkék alapján

Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely – Sötét, magányos átok
Papp Csilla: Szerelem újraírva
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
Sarah Penner: A méregkeverő patikárius
Alice Feeney: Időnként hazudok
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara
Katherine Arden: A lány a toronyban
Lucy Strange: A nővérek átka