73. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Futótűz (Az éhezők viadala trilógia 2.) 3578 csillagozás

Suzanne Collins: Futótűz Suzanne Collins: Futótűz Suzanne Collins: Futótűz Suzanne Collins: Futótűz

Katniss Everdeen túlélte Az éhezők viadalát. A Kapitólium bosszúra éhes.

Hiába szólt minden ellenük, Katniss Everdeen és Peeta Mellark életben maradtak. Nem nyugodhatnak azonban meg: lázadásról suttognak a Kapitóliumban, ami az ő hatásukra vette kezdetét.

A nemzet szeme Katnissra és Peetára szegeződik, a tétek még nagyobbak, mint korábban. Ha hibáznak, a következmények beláthatatlanok.

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049729 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634196686 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
320 oldal · ISBN: 9786155438264 · Fordította: Totth Benedek

7 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az éhezők viadala

779 tag · 763 karc · Utolsó karc: 2022. július 13., 11:49


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Katniss Everdeen · Peeta Mellark · Haymitch Abernathy · Finnick Odair · Cinna · Gale Hawthorne · Effie Trinket · Johanna Mason · Beetee · Coriolanus Snow · Caesar Flickerman · Mags · csapattárs · Greasy Sae

Helyszínek népszerűség szerint

Panem


Kedvencelte 1044

Most olvassa 165

Várólistára tette 349

Kívánságlistára tette 442

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Suzanne Collins: Futótűz

„(…) ki tudja megmondani, hogy melyik a legerősebb fájdalom? Mindig az, amelyik éppen fáj.”

Egyszerre gyűlölöm és szeretem ezt a kötetet.
Gyűlölöm, mert újfent az emberiség romlását és kegyetlenségét sikerült felfedeznem.
És imádom, mert az írónő, bár kegyetlen világképet alkotott, egyediségével megfogott, a főszereplők jellemeivel elkápráztatott, hagyott levegőt venni, és megtanított, hogy a felszín alatt a szivárvány ezernyi árnyalata megtalálható és ne hagyjam, hogy az ítéleteim vezessenek.

Valamint hatalmas boldogságot okozott az írónő, mert érvényesült a történetben a szakmám lényege, a ruhák.
Cinna karaktere tökéletesen mutatja be a néma lázadást. Úgy formálja meg a számomra is csodálatos szépségű ruhákat, hogy azoknak üzenetei vannak, és ezt mindennél fontosabbnak éreztem. Ha már róla eset szó, muszáj leírnom, hogy egy hihetetlen minőségi karaktert sikerült megálmodni, az észjárása, az amiket létre hozott, az üzenet ami benne rejlik, mind nekem is szólnak…értettem őt és most is megértem…ez pedig engem ámulatba ejt.

Amit ismételten ki kell emeljek, mert szerintem alap köve a műnek, hogy megismerhetjük a szereplők múltját.
Például engem kimondottan érdekelt, hogy Haymitch miért iszik annyit? Miképpen győzött és mi is volt az ő különleges „képessége"?

Katniss továbbra is egy erős női „amazon” a számomra, de már rémálmok gyötrik. Küzd azért, hogy önmaga maradhasson, erősnek és bátornak lássa a társadalom. Sajnos akaratlanul is a felkelés jelképévé válik, ezzel pedig veszélybe sodorja a számára legfontosabb emberek életét.

Peeta számomra ugyan olyan tiszta és minta fiú, mint az első kötetben megismertem. Nem szédíti meg a dicsőség, hűen tartja magát elveihez és belső értékeihez. Nem öl, csak mert ezt várják tőle, előbb gondolkodik, mesterkélt és megfontoltság jellemzi, lehet rá számítani, de nem sok harci tudás szorult belé. Úgy éreztem, kiegészíti Katnisst.

Az írónő minden szereplőt rétegesen árnyékolttá tett, sose a felszíni érzet volt az igaz. Mindig meghúzódott a háttérben valami apró információ, ami első ránézésre nem volt fontos, picivel később pedig rá kellett döbbenjek, hogy sokkal nagyobb hangsúllyal bír, mint azt a legelején gondoltam.
És pont ez a rétegződés adta meg a karakterek sava – borsát.

A vége pedig egy hatalmas döbbenet lett számomra, mindenre számítottam, csak erre nem.

Mindenképpen örülök, hogy elkezdtem olvasni, és annak is, hogy megvan a folytatás, így nem kell agyon idegeskednem magam, mikor tudom beszerezni a következő kötetet.

Ajánlom, nagy kedvenc!

Smurfettereads P>!
Suzanne Collins: Futótűz

❤❤ Imádom, imádom még mindig nagyon szeretem ezt a részét is. :-) ❤❤ Egyszerűen nem tudom megunni, annyira izgalmas, eseménydús, pörgős, fordulatos, akciódús, amit az írónő egy fokkal az előző részhez képest, zseniálisan felépített. Ami olykor nagyon kegyetlen, és igazságtalan, kemény világ, spoiler A karakterek is jobban kiteljesedtek az első részhez képest. :-) Az első oldaltól az utolsóig imádom, és élveztem mindenegyes percét az olvasásnak. Imádom Gale-t még mindig, nagyon cuki egy pasi, és tök jó fej, ahogy Peeta és Finnick is, mindketten nagyon bátrak, és annyira szerethetőek, ahogy Johanna, Prim, Cinna, Effie és Haymitch is. :-D Katniss még mindig nagy kedvencem, bátor egy csajszi, a családjáért és a barátaiért bármire képes lenne, és ezer nagyon kedvelem benne. :-) spoiler Snow elnököt pedig utálom, sose fogom megszeretni, undorító és egy gusztustalan féreg, azért amit tett, és amit még tenni fog. spoiler Számomra, mindig is az első nagy kedvencem lesz Az éhezők viadala trilógia, és sose fogom megunni, akárhányszor fogom újra és újra olvasni, vagy látni a filmeket, abszolút kedvencek lettek. :-) ❤

4 hozzászólás
AniTiger P>!
Suzanne Collins: Futótűz

Első olvasáskor azt hittem, hogy az első könyv a legjobb. Jobban belegondolva ez annyira nem így van! Az első rész felépít, megismertet és felháborodást kelt az olvasóban, a második részre meg már fel vagyunk készülve. Gondoljuk… de nem, ez sem így van. Ismét be kell menni az Arénába, a kedvenceket begyűjtik és ismét az életükért kell harcolniuk. Viszont ez az Aréna, az egész könyv összetettebb, csavarosabb.

Szerintem sokkalta átgondoltabb, letisztultabb az írásmódja is az írónőnek. Nyíltan kegyetlen az olvasóval, mert mi is megszerettük a régieket, de bemutat pár új, érdekes és szeretetreméltó egyént, akiket lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Ugyanakkor olyan szituációt teremt, amiben mindenki paranoid, mindenki tart a másiktól – mi meg faljuk a sorokat és rettegünk értük, hiszen mind okultunk a Rutával történtekből!*
*(Spoiler lenne az első részhez, ha leírnám. Olvasd el a könyvet és meg tudod. :)) )

Iszonyatos ez a rész, mert a félelmeken alapul. Most nem az életben maradás, hanem az ép elme megtartása a cél. Imádtam ezt az Arénát! Nagyon megszerettem Finnicket, Johannát és az okostojásokat.

Bővebben: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/12/suzanne-col…

5 hozzászólás
beecebocaღ>!
Suzanne Collins: Futótűz

„Katniss most már olyan pusztító, mint a futótűz.”

Erre a részre már végképp nem emlékeztem és végig izgultam az egészet. Nem is tudom mit mondhatnék. Gyűlölöm a Kapitóliumot, de még inkább Snow elnököt. Egyszerűen nem hittem el, ami történt. Valahogy mindenre számítottam a Nagy Mészárlás során, de erre nem is tudom miét nem, pedig annyira egyértelmű volt.
Elképesztő, ahogy a fecsegőposzáta ekkora jelképpé alakul. Nem akarok spoilerezni, de olyan függővéget kaptunk, hogy megyek olvasni az utolsó részt.

DarknessAngel >!
Suzanne Collins: Futótűz

Második olvasás után sem unom meg. Annyira szeretem ezt a gonosz világot amiben Katniss, Peeta és a többiek élnek. Ez a kedvenc részem, mivel itt Győzelmi körúton vesz részt a két főhős, ezáltal betekinthetünk más körzetekbe. Gale többet szerepel mint az első részben és habár én Team Peeta vagyok, azért Galet is nagyon, de nagyon imádom.
Kedvenc rész, mikor Galet spoiler és Katniss meg Peeta párbeszédei az Arénában.
És ha már szóba hoztam….az Aréna, igen, nekem sokkal jobban bejött, mert több a veszély benne, de ezáltal érdekesebb az egész. Annak szintén örültem, hogy nem csupa gyerek öldösi egymást, de még így is szörnyű ez a játék. Tetszettek az új szereplők benne.
Nagy kedvenc lett Finnick, aki miatt sírtam a harmadik részben. Anniet csak megemlítik, de így is belopta magát a szívembe.
A kockacukros jelenet… az valami oltári. Alig várom, hogy láthassam a moziba :D
Ennek a résznek a végén nem igazán éreztem azt sürgető vágyat, hogy gyorsan kell a következő (szerencsére, mert akkor még sajna nem volt meg A kiválasztott).
Persze mikor már megszereztem, egy nap alatt végeztem vele.
Merem állítani, hogy ez a sorozat az eddigi legjobbak között van és az összes rész örök kedvencem marad.

10 hozzászólás
Nutellaღ__>!
Suzanne Collins: Futótűz

Hűha! *o* Hát ez nem volt semmi! Már mielőtt el kezdtem volna olvasni valami nagyszerűre számítottam, amolyan „nagy BUMM”- ra, ami nem maradt el. Nekem ez a kötet az előzőnél is jobban tetszett, bár ez abból is adódhat, hogy nem tudtam, hogy mi fog történni, mint Az éhezők viadalánál, ahol a film alapján nagyjából ismertem a történetet. Az új szereplők közül Finnicket nagyon megkedveltem. :) Johannáról, pedig még mindig nem tudom eldönteni, hogy kedvelem- e vagy sem, bár mintha kezdenék megenyhülni Nem tudom miért, de a regény eleje nem kötött le annyira, viszont a közepétől kezdve csak úgy faltam az oldalakat, mígnem már az utolsó mondatnál találtam magam…
Jöjjön hát a film, majd később pedig az utolsó rész is…

1 hozzászólás
tmezo P>!
Suzanne Collins: Futótűz

Húúú, nem találom a szavakat…

Na szóval, hol is kezdjem. Nagyon izgalmas folytatása az első résznek. Ámultam és bámultam. Továbbra is tartom, hogy nagyon jó a történet elgondolása és a kivitelezése, valamint a tovább fokozása. Kíváncsian vártam, hogyan élnek majd a Viadal után Katniss és Peeta, de ennyi negatív dologra nem számítottam. A könyv felénél ledöbbentem, váratlanul értek az események. Meg sem fordult a fejemben egy ilyen folytatás. Tele volt borzongással és félelemmel, kétségekkel és kérdésekkel.
Na és a befejezés? Egész végig a nyertest latolgattam, és tessék…más lett a vége.
Egy nagy döbbenet.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
314 oldal · ISBN: 9786155438264 · Fordította: Totth Benedek
26 hozzászólás
_Leelan_>!
Suzanne Collins: Futótűz

Az Éhezők Viadala hatalmas sikerei és mozifilmjei után végre nálam is eljött az ideje az olvasásuknak.
A filmeknek rajongójuk vagyok, így egy kis félelemmel vegyes várakozással nyúltam nagyjából egy hónapja az első részhez. Akkor ugyan kis csalódottsággal, de tetszett a könyv.
Most pedig a második részt volt szerencsém elolvasni.

Suzanne Collins világa egyszerre nyűgöz le, háborít fel, és kelti fel az érdeklődésemet.
Az első részben voltak felesleges részek, amik untattak, most azonban több érdekes jelenetet is olvashattam, amiket kihagytak az adaptációból. Ennek én nagyon örültem.
A karaktereket, a múltjukat jobban megismerhetjük a könyvben.
Haymitch karaktere különösmód izgatta mindig a fantáziámat. Hogy miért iszik annyit? Hogy győzött? Mi volt az ő különleges „képessége".
Katniss továbbra is egy erős női karakter, de már rémálmok gyötrik. Küzd azért, hogy erős, magabiztos maradjon. Akaratlanul is egy felkelés jelképévé válik, ezzel pedig veszélybe sodorja minden általa szeretett személy életét. A körzetét.
Peeta a tisztaság és a jóság igazi mintapéldánya. Ő neki csak az utolsó gondolata a gyilkosság. Ugyan benne is megvan a cselszövés tehetsége, és a szálak mesteri forgatása (amiben mondjuk szerintem jobb is, mint Katniss) de nem tud harcolni.
Az írónő zseniálisan alkotta meg a könyvek szereplőit. Mindenkinek megvan a maga szerepe, lényege ebben a történetben. Ugyan ilyen fontosságú szerepet kaptak a ruhák és a sminkek is. Cinna karaktere tökéletesen mutatja be a néma lázadást. Úgy formálja meg a hihetetlen szépségű ruhákat, hogy azoknak üzenetei is vannak.
https://bibibuchlove.blogspot.hu/2017/03/suzanne-collin…

aurorakönyvmoly P>!
Suzanne Collins: Futótűz

Kevés olyan sorozat van, ahol a második kötetet olvasás közben nem egy összekötő résznek érzek. A Futótűz esetében határozottan nem fogott el ez az érzés. Nem éreztem azt, hogy az írónő „időhúzásnak” írta volna le, amit leírt, sőt. Pörgős volt, még inkább irányba tette a felépített világot.

A könyv első fele lassan építkezik, tele utalásokkal, elszórt részletekkel. A lassú bevezetés viszont rengeteg részletet rejt, amivel az első kötetben megismert világ még kerekebb lesz. Bepillantást enged több körzet életébe, miközben a karakterek érzelmeiről is egyre több mindent megtudunk. A könyv második fele sokkal több izgalmat rejt, miközben csak sejthető, hogy a Kapitólium lassan a bukása felé indul és az emberek egyre kevésbé viselik el a hatalom elnyomó erejét. Az új viadal leíró részei is nagyon jól sikerültek, akárcsak az első könyvben. A helyszínek könnyen elképzelhetőek, a köd szinte égeti az ember bőrét, míg az elszórt morzsáknak hála úgy áll össze a kép Katniss fejében, hogy az olvasó is aktív szereplője lehet ennek

Katniss a könyv elején számomra épp olyan volt, mint egy börtönből szabadul ember. Nem találja a helyét, miközben örülnie kellene, hogy él. Mosolyogva mégsem tudja megtenni a kötelező Győzelmi Körutat. Az írónő itt is tökéletesen hozza és ábrázolja azt, amit egy korabeli lán érezhet, gondolhat. A kitartás, a makacsság, az élni akarás keveredik a félelemmel. A múlt „sikere” után a jelen keserédes, a jövő bizonytalan. Egyre inkább megkedvelem Katniss karakterét.
Peeta a korábbi kötethez hasonlóan még mindig kedvencem, miközben Haymitch karaktere is szimpatikusabb lesz, minden ellenszenves viselkedése ellenére. Tetszett, hogy az ő történetét is megismerhettük jobban, ami ismét csak több, korábban bennem megfogalmazódó kérdésre adott választ.
spoiler
A behozott új karakterek jelleme is nagyon eltalált, a karakterek átgondoltak, mindenki más és más miatt érdekes. Másban jó, miközben nem mindenki az, akinek látszik. Jó kis csavarokat hozott össze az írónő. Finnick karaktere egyértelműen kellemes csalódás volt nekem, több szempontból is. Kicsit jobban megkedveltem, mint a filmekben.

Mivel a filmeket láttam, nem lepett meg a vége, ugyanakkor nagyon tetszett, hogy nem éreztem most se, hogy a filmet és a könyvet feltétlenül párhuzamba kellene állítanom. Nagyon könnyű volt elvonatkoztatnom a filmből, ugyanakkor az ismerős jelenetek elképzelését kicsit segítette az ott felépített képi világ is.

mester_aniko>!
Suzanne Collins: Futótűz

Az a problémám, hogy megint csak nem tudok elrugaszkodni a filmtől. És az a helyzet, hogy kivételesen itt a könyv az, ami kevésbé tetszett.
Valahogy a fordító szóhasználata nem igazán lett a kedvencem, de ami miatt leginkább ezt mondom, az az, hogy a főbb eseményeket nagyon jól lehozták az adaptációban, az apróbb módosítások pedig külön jót is tettek neki. Volt pár megoldás, ami a film előnyére vált, és a látványvilága is szuper. Viszont mivel alapjáraton a könyvön alapul az egész, nem igazán szidhatom. Fantasztikus világot épített fel Suzanne Collins. A csillagozáson is látszik, hogy nagyon szerettem, csupán jobbra számítottam. Talán a legfőbb bajom az Katniss karakterével van. Szörnyen idegesít, és úgy érzem, hogy nem elég kidolgozott, és nincs elég önálló gondolata. De persze ez csak az én véleményem.


Népszerű idézetek

Cheril>!

Én vadászom. Peeta süt. Haymitch vedel.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Haymitch Abernathy · Peeta Mellark
2 hozzászólás
Catronia>!

Remek.
Akkor most oda kell állnom Haymitch elé, hogy megmondjam, egy nyolcvanéves nénikével, meg Gyogyóssal és Feszkóssal akarok egy csapatban játszani. Odalesz az örömtől.

190. oldal, 16. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Katniss Everdeen
2 hozzászólás
bmgrapes I>!

[…] ki tudja megmondani, hogy melyik a legerősebb fájdalom? Mindig az, amelyik éppen fáj.

98. oldal

1 hozzászólás
marcitomi>!

– Ha ezer évig élnél, akkor sem érdemelnéd meg őt.

148.

Kapcsolódó szócikkek: Haymitch Abernathy
kisginny>!

– Szegény Finnick. Életedben először nem nézel ki dögösen, mi? – szívatom.
– Úgy valahogy. Ez az érzés mindenesetre ismeretlen számomra. Te hogy bírtad ennyi éven át? – kérdezi.
– Nem néztem tükörbe. Ne aggódj, majd megszokod – mondom.

255. oldal, 22. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Finnick Odair · Katniss Everdeen
4 hozzászólás
Catronia>!

– Nincs szükség rá. Az én rémálmaim mindig arról szólnak, hogy elveszítelek téged – mondja. – Amikor felriadok, és látom, hogy nem tűntél el, megnyugszom.

Kapcsolódó szócikkek: Katniss Everdeen · Peeta Mellark
CaptainV IP>!

Peeta leguggol a nő mellé, velem szemben, és simogatni kezdi a fejét. Aztán halkan megszólal. Eleinte nem értem, miről beszél, olyan, mintha halandzsázna.
– Otthon a festékeimből bármilyen színt ki tudok keverni. Rózsaszínt. Olyan halványat, mint a csecsemő bőre. Vagy olyan sötétet, mint a rebarbara. A tavaszi fű zöldjét. Kéket, ami úgy csillog, mint a jég a vízben.
A nő Peeta szemébe néz, valósággal issza a szavait.
– Egyszer három napig szórakoztam, mire sikerült kikevernem a fehér prémen megcsillanó napsugár színét. Először azt hittem, hogy a sárga valamelyik árnyalata lesz, de aztán rájöttem, hogy a dolog sokkal összetettebb ennél. A színek rétegekben vetülnek egymásra. És szépen összeolvadnak – magyarázza Peeta.
A nő légzése lassulni kezd, már épphogy csak piheg. A kezét belemártja a mellkasán összegyűlt vérbe, és apró, körkörös mozdulatokat tesz, mintha festéket keverne egy palettán.
– A szivárvány titkára még nem sikerült rájönnöm. Olyan rövid ideig lehet csak gyönyörködni benne. Sosincs elég idő, hogy minden árnyalatot megfigyeljek. Egy kevés kék itt, egy kis rózsaszín ott. Aztán már szerte is foszlik az egész. Levegővé válik – suttogja Peeta.
A haldokló nőt megbabonázzák Peeta szavai. Révületbe esik. Felemeli remegő kezét, és mintha egy virágot festene Peeta arcára.
– Köszönöm – suttogja Peeta. – Ez gyönyörű.
A nő arca felragyog egy pillanatra, elmosolyodik, aztán halkan felnyög. Vértől mocskos keze visszahullik a mellkasára, egy utolsót lélegzik, és elengedi a kezemet. Eldördül az ágyú.

252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Peeta Mellark
4 hozzászólás
Brigi007>!

– Szia, Peeta. Csak tudni akartam, hogy épségben hazaértél-e.
– Katniss, itt lakom három házzal melletted.
– Tudom, de aggódtam, nehogy eltévedj a viharban – mondom.

Kapcsolódó szócikkek: Katniss Everdeen · Peeta Mellark
1 hozzászólás
Dottie>!

Néha történnek olyan dolgok, amikre az ember nincsen felkészülve, amikkel nem tud megbirkózni.

34. oldal


A sorozat következő kötete

Az éhezők viadala trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marie Lu: Legend – Legenda
Ernest Cline: Ready Player Two
Cecelia Ahern: A Vétkes
James Dashner: Az útvesztő
Dan Wells: Partials – Részben ember
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox
Stephenie Meyer: A burok
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Patrick Ness: Soha nincs vége