43. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján

Az ​éhezők viadala (Az éhezők viadala trilógia 1.) 4905 csillagozás

Suzanne Collins: Az éhezők viadala Suzanne Collins: Az éhezők viadala Suzanne Collins: Az éhezők viadala Suzanne Collins: Az éhezők viadala

A győztes jutalma hírnév. A vesztes büntetése halál.

A közeljövő egy sötét világában tizenkét fiú és tizenkét lány küzd egymással egy élő televíziós show-ban, aminek a címe Az éhezők viadala. Egyetlen szabály van: ölj vagy megölnek.

Amikor a tizenhat éves Katniss Everdeen a húgát mentve önként jelentkezik, hogy részt vegyen a viadalon, az felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem fél a haláltól. A túlélés a vérében van.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980840 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049675 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049675 · Fordította: Totth Benedek

8 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az éhezők viadala

785 tag · 764 karc · Utolsó karc: 2023. november 21., 08:12


Enciklopédia 43

Szereplők népszerűség szerint

Katniss Everdeen · Peeta Mellark · Haymitch Abernathy · Cinna · Gale Hawthorne · Effie Trinket · Ruta · Primrose Everdeen · Cato · Clove · Caesar Flickerman · Portia

Helyszínek népszerűség szerint

Panem


Kedvencelte 1698

Most olvassa 245

Várólistára tette 704

Kívánságlistára tette 891

Kölcsönkérné 22


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Ez a könyv fantasztikus volt. Nem is értem magam, miért zárkóztam el eddig attól, hogy elolvassam?!
Nagyon tetszett a történet, az elgondolás a viadalról, és a kivitelezés is. Végig fent tartotta az érdeklődésemet, és csak úgy kapkodtam a fejemet, hogy mi is fog történni. Érdekes tulajdonságokkal/ tehetséggel voltak felruházva. Nagyon tetszett Peeta túlélő/álcázó képessége, és Katniss elszántsága,és az érzelmi játékaik is.

Eszembe jutott egy gondolat, amit anno már egyszer lejátszottam, mikor a filmet láttam: „Vajon fel lehet készülni lelkileg arra, hogy minden évben kiválaszthatnak és ha akarjuk, ha nem, meghalhatunk?” Vajon én mennyire lennék képes a főhősök helyett, helytállni és megfelelő stratégiával túlélni egy ilyen „játékot?”
Valamint ez a „beteg ” társadalmi korkép mennyire lehetne valósághű….hogy őszinte legyek nagyon remélem, hogy semennyire.

Maga a történetet imádtam és hamarosan folytatom. Ajánlom. Kedvenc. :)

12 hozzászólás
Futtetenne I>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Az Éhezők viadala vad, hihetetlenül gyors sodrású regény telis-tele feszültséggel. Nem tudtam letenni." Stephen King
Én csak egyetérteni tudok a Mesterrel.
Ezt. A. Könyvet. Mindenki. Olvassa. El. De. Sürgősen. Én. Szóltam.

15 hozzászólás
Gorkie>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Kicsit nehéz utólag írnom, tudva, mi van a 3. részben.
Először a filmet láttam és nagyon tetszett. Amikor meg tudtam, hogy könyv is van, muszáj volt elolvasnom.
Nagyon szerettem ezt a részt. Valami új volt számomra és izgalmas. Itt még kedveltem Katnisst is.
Sajnos a 3. rész után nagyon mérges lettem erre a sorozatra. Meg is szabadultam tőle.

10 hozzászólás
bambali>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Ez a könyv torkon ragad már a legelején, és onnantól nem ereszt.

Fantasztikus alapötlet, zseniális világépítés, Katniss meg egy nagyon talpraesett főhősnő.

Ritka az olyan regény, amelyik oldalról oldalra képes fokozni a tétet és az izgalmakat, de Suzanne Collinsnak kétségkívül sikerült.

Imádtam minden sorát.

Klodette>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Az elmúlt hetekben volt a televízióban az összes rész péntek esténként, így kedvet kaptam az újraolvasáshoz.
Még most is az egyik kedvenc disztópikus regényem/trilógiám, ez nem vitás. :)
Katniss itt még nem annyira szimpatikus, őt nagyon lassan tudtam csak megérteni, mert megkedvelni igazbálól sosem.
Peeta a legjobb, őt mindig szerettem. A játszmái ellenére is.
Maga a Viadal borzalom, az egyik lehető legrosszabb jövőképet festi le, ám mégis van benne valami brutálisan vonzó. Lehet betegesen hanzgik, ne értsetek félre, de simán kinézem az emberekből, hogy ilyen dolgokat csinálnának egymással, csak azért, hogy fenntartsák a látszatot. A Kapitólium végtelenül képmutató.
Szerintem a film igazán könyvhű lett, kiválóan leköveti a könyv eseményeit.
Szeretem még Cinnát, Rutát és Threst is. Sajnáltam a kislányt, nem ezt érdemelte, de igazából egyikük sem ezt érdemelte.
Szuper nosztalgia volt, jöhet a Futótűz.

2 hozzászólás
GytAnett>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Érdekes dolog ez a tudatalatti. Vannak olyan könyvek, amiket már ezer éve kerülgetek, mert a tudatalattim nem engedi őket előre venni. Ilyen volt a Veled minden hely ragyogó. Nem nyert. És ilyen volt Az éhezők viadala is. Nyert. Így elég nehéz kitalálni, hogy mikor is súg az agyam helyes választ. :D Soha nem olvastam még ezt a könyvet, viszont szerintem nem sok olyan ember van, aki legalább nagyjából ne ismerné a történetet. A film egy-egy részletét már láttam, de egyben soha. Az alap eseményekkel tisztában voltam, mégis nagyon tetszett. Még így is el tudta érni, hogy izguljak Katnissért és Peetáért. Pedig tudtam, hogy mi fog velük történni.
Ez a könyv, ez a történet. Kegyetlen. Elmondhatatlanul kegyetlen a cselekménye. A világ, amiben játszódik. Azért is nem szeretem az ilyen könyveket, mert mindig elgondolkodom, hogy mi is lenne velünk, ha egy ilyen életet kellene élnünk. Sokszor panaszkodunk arra, amink most van, de ehhez képest 1000 csillagos. Soha nem tudtam elképzelni sem, hogy hogyan lehet egy-egy ilyen történetet kitalálni. Nekem nem menne, de olvasni élveztem. :)
Örültem, mert lezárt történetet kaptunk, mégis benne maradt az a feszültség, ami átviszi az olvasót a második kötetre. (Ott viszont már nem tudom, hogy mi a történet, vagy legalábbis nem ugrik be, hogy ismerném.)
Szerettem Katniss karakterét. Belevaló csaj, aki nem ijed meg a saját árnyékától. Szeretek ilyen szereplőkről olvasni, mert én meg sem közelítem őket. :D spoiler
Peeta. Halálcuki. Imádom. Kell ennél többet mondanom?
Aki még nagyon a szívemhez nőtt, az Ruta volt. spoiler
Erről a könyvről nem lehet többet írni. Rengetegen megtették már előttem. Újat nem tudok hozzátenni. :) Én csak örülök, hogy ez a könyv nem okozott csalódást, pedig tényleg régóta húztam, konkrétan a könyvtárból december legelején kölcsönöztem ki. Január vége van. Ez tökéletesen megmutatja, hogy mennyire is tartottam tőle. :)
Valamikor biztos, hogy folytatni fogom a trilógiát. :)

5 hozzászólás
Smurfettereads>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

❤❤ Imádom, imádom, imádom, imádom. ❤❤
Ez a rész az egyik legeslegjobb rész a sorozatnak. :-) Imádom azóta, mióta először felfedeztem ezt a csodás trilógiát. Egyszerűen zseniális, fantasztikus, imádom. Végig nagyon élveztem, az első perctől tudtam, hogy imádni fogom. ❤ Még mindig ámulatba ejt az alaptörténet, ami nagyon izgalmas, kemény, kegyetlen, brutális világ elevenedik meg az olvasó előtt. Néhol mindig felfedezek olyan apró újdonságot, ami nagyon megtud lepni, de még így élvezhető. :-D Nagyon, nagy kedvenc lett nekem Katniss, tetszik a személyisége, bátorsága, kitartása, és soha nem hagyja cserben a családját. Bármit megtesz értük, amit csak tud, ezt nagyon szeretem benne. :-) Imádom Peeta-t, Gale-t is, ők is nagy kedvenceim lettek. Peeta nagyon bátor, és igazán szerethető a karaktere, jószívű, és kedves. ❤ spoiler Akik még nagyon a szívemhez nőttek, Ruta, Prim, Cinna, és Haymitch. Néha még Effie azért őt is csípem. :-D :-D Snow elnököt meg ki nem állhatom nagyon nem csípem a karakterét, se a könyvben, és a filmben sem. Egyáltalán nem szimpatikus, egy kígyó fúj, utálom. Suzanne Collins nagyon jó írónő teljesen beleéltem magam az egész történetbe. :-) Suzanne Collins elképzelt világa, egyszerűen lenyűgöző, szeretem az írónő írói stílusát, és ő az egyik legnagyobb kedvenc írónőim közé tartozik. :-) ❤ Mindenkinek csak ajánlani tudom, én tuti, hogy még jó párszor újraolvasom, számomra megunhatatlan, és letehetetlen, bármikor újraolvasnám az egészet. :-) ❤

DarknessAngel>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Az első, és egyben a kedvenc disztópiás könyvem. A világ, amit Suzanne Collins teremtett egyszerre csodálatos és szörnyű.
A történet eredeti, lenyűgöző és érdekes. Katnisst egyszerűen imádom, tetszik, hogy olyan félénk és ártatlan, közben pedig mindenki csodálja, mindenkit megnyer magának. Nagyon tetszett a testvére és közte levő szeretet, hogy képes feláldozni magát az ő érdekében.
Gale, Katniss legjobb barátja is nagyon megnyerő. Még ha csak pár részen át szerepel is, nagyon megkedveltem.
Haymitch… hát ő valami hihetetlen. Mindig van valami frappáns megjegyzése, beköpése, ami annyira szórakoztató :D
A szerelmi szál is nagyon jó lett, nem lett eltúlozva, mégis annyira szép, és… te jó ég, Peeta ^^
A kedvencem a barlangos jelenet, valamint az Arénában történő összes többi rész.

Egy valóságshow, ahol az emberek azt nézik, hogyan mészarolja le egymást 24 gyerek – hátborzongatón jó.

1 hozzászólás
beecebocaღ P>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Fogalmam sincs miért, de évek óta halogattam ennek a könyvnek az elolvasását. Amikor a legjobban felkapott volt, akkor egyszerűen nem lehetett a könyvtárból kikölcsönözni. Majd miután lecsengett egy kicsit elfelejtettem. 2 éve viszont beszereztem a trilógiát, mégis most álltam csak neki. Talán azért, hogy kicsit felejtsem el a filmeket, hogy nagyobb élmény legyen. És azt hiszem jól tettem. Már nem igazán emlékeztem a cselekményre, így sokkal jobban élveztem a történetet. Katniss sokkal szerethetőbb karakter mint gondoltam, de nem tetszik, hogy Peeta-spoilert csak kihasználja. Mindenesetre már kezdem is a következő részt, mert imádtam.

dorib99 P>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Nagy elvárásokkal kezdtem neki a könyvnek, de összességében azt kell mondjam, hogy túl is szárnyalta azokat. Nagyon tetszett, végig izgalmas volt, egy percig se hagyott alább a figyelmem, pörgős volt és lényegre törő. Megismerhettem Katniss érzéseit, gondolatait, így sokkal jobb lesz nézni majd a filmeket is.:)


Népszerű idézetek

Nita_Könyvgalaxis>!

Mindenki emlékezni fog ránk. Az emberek megjegyzik az arcomat, és a nevemet. Katniss. A lány, aki lángra lobbant.

61. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Katniss Everdeen
1 hozzászólás
zoli211>!

– Pusztítani sokkal könnyebb, mint teremteni.

223. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Katniss Everdeen
1 hozzászólás
Natasha>!

– Annyi kedvesség szorult beléd, mint egy széttaposott meztelen csigába […]

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Haymitch Abernathy
medicroes>!

Nem felejted el annak az embernek az arcát, aki az utolsó reményed volt.

73. oldal - Első rész „A kiválasztottak” 6 (Agave Könyvek, Kaposvár, 2011)

Brigi007>!

– Ne felejtsd el, hogy őrülten egymásba vagyunk zúgva, szóval bármikor nyugodtan megcsókolhatsz, ha kedved van.

3. rész, 19. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Peeta Mellark
7 hozzászólás
SzRéka P>!

– […] Ne becsüld alá a képességeidet […].

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: képesség · önbecsülés
20 hozzászólás
SzRéka P>!

Nem csinos vagyok. Nem szép vagyok. Hanem úgy ragyogok, mint a nap.

130. oldal

12 hozzászólás
bmgrapes I>!

A Tizenkettes Körzet. Ahol biztonságban éhen halhat az ember.

11. oldal

3 hozzászólás

Népszerű triviák

TabbyKissa>!

“Az irónő 6 éves korában az apja Vietnamban harcolt. Amikor hazatért, kötelességének érezte megértetni a gyerekeivel, mit jelent a háború, mik a következményei és mivel fizetnek érte az emberek.“

[www.scifimarket.hu]

Kapcsolódó könyvek: Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Kapcsolódó alkotók: Suzanne Collins

TabbyKissa>!

“Suzanne Collins eredetileg nem tervezett több Éhezők viadala könyvet. Miután végiggondolta, hogy Katniss-t biztosan megbüntetik az éjfürttel való fenyegetőzés miatt, úgy érezte a történet nem érhet itt véget.“

[www.scifimarket.hu]

Kapcsolódó könyvek: Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Kapcsolódó alkotók: Suzanne Collins

TabbyKissa>!

“Az Éhezők viadala egy ideig a 3. helyen volt kiemelve a Kindle-ön olvasott könyvek között. (Az első a Biblia.)“

[www.scifimarket.hu]

Kapcsolódó könyvek: Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Kapcsolódó alkotók: Suzanne Collins

TabbyKissa>!

“Suzanne Collins tanult vívni, de elmondása szerint az Éhezők viadalában legfeljebb 4-esre értékelnék.”

[www.scifimarket.hu]

Kapcsolódó könyvek: Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Kapcsolódó alkotók: Suzanne Collins

TabbyKissa>!

“Az éhezők viadalához az ihletet Thészeusz és a Minotaurusz mítosza adta, amit gyerekként még félelmetesnek tartott.“

[www.scifimarket.hu]

Kapcsolódó könyvek: Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Kapcsolódó alkotók: Suzanne Collins

TabbyKissa>!

“A főszereplő keresztneve (Katniss) angolul megegyezik annak a növénynek nevével, amit magyarul nyílfűként ismerünk.“

[www.scifimarket.hu]

Kapcsolódó könyvek: Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Kapcsolódó alkotók: Suzanne Collins


A sorozat következő kötete

Az éhezők viadala trilógia sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Marie Lu: Legend – Legenda
Amy Ewing: A fekete kulcs
James Dashner: Az útvesztő
Pierce Brown: Vörös lázadás
Dan Wells: Partials – Részben ember
Patrick Ness: Soha nincs vége
Neal Shusterman: Kaszás
Ernest Cline: Ready Player One
Stephenie Meyer: A burok
Ilsa J. Bick: Hamvak