A ​kiválasztott (Az éhezők viadala trilógia 3.) 3100 csillagozás

Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott

Katniss Everdeen kétszer is túlélte Az éhezők viadalát. De még nincs biztonságban.

Közeledik a végső forradalom ideje. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz.

Élete legfontosabb szerepét kell eljátszania a végső csatában. Katniss lesz a fecsegőposzáta – a lázadás szimbóluma –, nem számít, mit kell feláldoznia érte.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 17 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049712 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
338 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634196693 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
352 oldal · ISBN: 9786155438288 · Fordította: Totth Benedek

7 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az éhezők viadala

767 tag · 759 karc · Utolsó karc: 2020. december 28., 10:55


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Katniss Everdeen · Peeta Mellark · Haymitch Abernathy · Finnick Odair · Gale Hawthorne · Johanna Mason · Beetee


Kedvencelte 793

Most olvassa 164

Várólistára tette 363

Kívánságlistára tette 443

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Nita_Könyvgalaxis>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Katniss az első részben lángra lobbant. A másodikban magas hőfokon lángolt. De egyszer minden láng kialszik, és akkor szembe kell nézni a hamvakkal. A hamvakkal, amelyek mindent beborítanak, elfedve a dolgok valódi természetét. Barát vagy ellenség? Szerelem vagy gyűlölet? Élet vagy halál?
Nem gondoltam volna, hogy a harmadik kötet ilyen depresszív lesz. Még Katniss is megkérdőjeleződik számunkra. Ki ő? Egy vadász, aki a családját menti? Egy egyszerű lány? A Fecsegőposzáta? Egy kegyetlen, számító lázadó? Úgy vélem, egy kicsit mindegyik ő.
És mindannyiunkban van egy darab Katniss. Benned is. És benned is. És igen, bennem is. Egy láng, ami a belsőnkben lobog. De nekünk sem szabad felednünk, hogy a hamvakkal egyszer szembe kell majd néznünk…

19 hozzászólás
Algernon P>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Ez a tipikus „Köszönjük a részvételt” esete nálam. Ha az ember lánya elolvas két kötetet egy trilógiából, illik befejezni, amit elkezdett. Pusztán ezzel tudom magyarázni azt, miért is senyvedtem végig az oldalakat.
Az egy dolog, hogy az E/1-es Katniss-hiszti a tetőfokára hág, és a péklapátot kerestem minden második sorban, mikor csapkodja meg már vele végre valaki.
Az is stimmt, miszerint manipuláció éltet minden, senki sem, az, akinek látszik, senki nincs biztonságban, és kiderült, a 13. körzet sem maga a paradicsom, ráadásul lázadás és háború van, vagy mi a szösz, és kell egy kirakatfigura. Ettől még lehetne jó a könyv.
Viszont mégsem az.

A végeredmény nálam elég keserű szájízt hagyott.
„Ezmegmivolt?” – bukott ki belőlem a kérdés az utolsó oldal után. Értem ezt erre a kötetre, de gondolhatom az egészre is. Mi ez a nagy rajongás, ez a nagy hype, miért erről beszél mindenki? Vagyis még talán az Éhezők viadala esetleg, az alaphelyzet ígéretes. Azonban a rajongók nem az első könyvről beszélnek, hanem A Trilógiáról. Belevéve ezt a kötetet is. Na ez az, amit nem értek.

Suzanne szépen eltemetett, kibelezett mindent, amit felépített korábban. Talán jól van ez így. Nem hagyta nyitva a szálakat, nem kell várni a következő kötetekre. És emlékezzünk meg róla, így lehet tönkretenni egy nagyszerűen induló történetet.
Hagyjuk békében nyugodni.
Ne bolygassuk.
Köszönjük a részvételt.

38 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

„– De még így is jobban jársz, ha nem adod fel. Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel.”

Igaz, hogy megadtam az öt csillagot, de azért vannak fenntartásaim a záró kötettel.

Nagyon bíztam benne, hogy egy olyan véget kapok, ami ugyan kemény, de méltó „emberi értékekkel” záródik…nos nem egészen így lett, de ezen nem fogok pattogni.

Ami biztos, hogy Katniss az első részben egy hatalmas lángcsóva volt. A másodikban magas hőfokon lángolt, tele volt indulattal, és persze belső félelemmel is, de mégis több volt ez, mint amit a felszínen érezni lehetett. De ezt a lángot táplálni kell, erősíteni, néhol védeni, mert ha nem kialszik és nem marad utána semmi, csak a „tombolás” hamui.
A hamvakkal, amelyek elborítanak és elfednek mindent és mindenkit. Hogy ki barát és ki ellenség? Mi fontos és mi mellékes?
Nehezen viseltem, hogy a harmadik kötet ilyen depresszív lett.
Számomra, akivel a szívem dobogott, vele vettem levegőt, harcoltam és kínlódtam…még sajnos Katniss is megkérdőjeleződött.
Elkezdtem keresni a választ, ki ő? Ki vagyok én? Vadász vagy áldozat? Harcos vagy csak egy bosszú szomjas lázadó?

Ami Peeta -t illeti eléggé elkeseredtem.
Az egyik legnagyobb kedvencem volt, ő volt a fény ebben a bizarr és sötét világban, de most alig kapott szerepet a történet 3/4-ben, mikor meg végre ott volt, akkor pedig nem volt önmaga.

Azt viszont nem bántam, hogy nem egy csöpögős véget kaptam, de szerencsére nem is illet a könyvhöz.

Furcsa lesz elengedni ezt a világot, megszoktam, már amennyire ez lehetséges.
Nyilván örülök, nem én élek ott, de lehetnék én is egy közülük….és bizony fogalmam sincs, hogy mennyire tudnék olyan lenni, aki túlél és harcol…ezt mindenki eldönti saját maga.

Számomra egy páratlan élményt nyújtott a trilógia és nagyon úgy érzem alap darab egy valódi moly könyvespolcán.

Ajánlom és kedvenc!

6 hozzászólás
Lanore P>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Hát vége… most, hogy újraolvastam a sorozatot, azt kell mondjam, még mindig imádom! A szereplők minden hibájuk ellenére továbbra is a kedvenceim, sosem fogom elfelejteni őket, nem mennek ki a fejemből… annyi minden történt ebben a részben, annyi brutalitás, kétségbeesés és szenvedés volt benne, hogy a hangulatom is ennek megfelelően változott, néha teljesen padlóra küldtek a lapok. A hangulatok, az érzések olyan jól voltak megfogalmazva, hogy én magam is átéltem, átéreztem őket, minden apró rezdülést, minden fájdalmat és csalódást. Ez bizony nem egy lányregény. Semmi púder, semmi rózsaszín felhő, semmi nyálas befejezés, és ez így volt jó. Bár már tudtam, hogy Katniss hogyan fog dönteni a végén, ismét rácsodálkoztam arra a zseniális megoldásra, amivel Collins élt a szerelmi háromszöggel kapcsolatban. Le a kalappal előtte. És Katniss karaktere előtt is, akiben egyáltalán nem a szokásos főhősnőt láthattuk, hanem egy olyan erős, de esendő lányt, aki bár felfogja, hogy mi zajlik körülötte, néha bizony egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni a saját szerepét ebben az egészben. Ettől sokkal emberibb, sokkal igazibb lett a szememben. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor fogom olvasni a történetét. Team Peeta!

2 hozzászólás
DarknessAngel >!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Nagyon a szivemhez nőtt ez a befejező kötet. Persze az összes részt imádtam, de ez valahogy minden érzést kihozott belőlem. Kezdve a gyűlölettel, sajnálattal, szomorúsággal, mindenféle izgalommal, egészen a szerelemig, a gyászolásig. Ez a könyv még mindig meg tud ríkatni. Két pótolhatatlan veszteség és egy csomó áldozat; a háború kegyetlensége… de a végén, a végén ott van a fénysugár, ami a szebb jövőt hirdeti.
Egy utolsó Viadal kezdődik, amiben már nem csak a kiválasztottak vesznek részt.
A szereplők közül mindenkit a szívembe zártam, és sosem feledem a bátorságukat és barátságukat.
Peeta, Katniss, Gale, Haymitch, Johanna, Annie és Finnick, örökre velem maradtok <3

1 hozzászólás
Rémálom P>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Én azok közé tartozom, akik picit húzták a szájukat a 2. résznél, és féltem ettől a kötettől, mert minek elhúzni még ezt, minek még egy rész. Aztán rájöttem, hogy Collins mindent tudott előre, és kellett ez a kötet, nagyon.
Szótlan vagyok, hatással volt rám, végig izgultam, sírtam, nevettem. A szívembe markolt. Kegyetlen egy könyv ez. Nehéz róla írni, azt hiszem, inkább abba is hagyom.

6 hozzászólás
_Leelan_ P>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Őszintén sajnálom, hogy nem tudok öt csillagot adni erre a könyvre, de azért az a 4,5 sem rossz :D
Nagyon sajnáltam, hogy Peeta karakterét így kiherélték :(
Az egyik kedvencem volt, ő volt a fény ebben a bizarr és sötét világban, de most nem is szerepelt a könyv 3/4-ben, mikor meg mégis, akkor nem önmaga volt. Plusz az én kis romantikus lelkem ennél jobb epilógusra vágyott volna vele és Katnissel kapcsolatban is, de akkor az már túl rózsaszín lett volna ehhez a történethez, ehhez a világhoz.
Katniss továbbra is egy emberségét megőrzött, erős, harcos nő, aki belül igazán gyenge, magányos. Ebben a részbe különösen sokad siránkozott, sokszor ismétlődött, hogy ő mennyi ember halálért felelős… igazából az első három alkalommal is felfogtam, így ez egy kicsit idegesíteni kezdett benne. Mégis Neki szinte kötelező erősnek lennie, főleg mivel ő a Fecsegőposzáta
Haymitch karakterével sem voltam most kibékülve.
Galet a falhoz csapkodtam volna. Ő már nem azt a Katnisst ismeri, aki egykoron volt, mégis próbál ugyanúgy viselkedni a lánnyal, valamint ő egy katona. Lélekben is. Igazi kapitólium ellenes alak.
Persze itt van még Finnick is… nah ő a másik, akit nagyon sajnáltam Peeta után.
Igazság szerint mondhatnám még Primet; a 12. körzetben való sétáját, a kórházban való látogatását Katnissnek, amikor elérzékenyültem, vagy még néhány olyan jelenetet, ahol nem szerettem ezt a könyvet, vagy épp nagyon szerettem :)
Összességében viszont azt kell mondjam, hogy a hihetetlen érzelmi hullámvasút, az erős érzelmi reakciók kiváltása és maga a történet miatt megérdemli a 4,5 csillagot, viszont, ha az apró idegesítő részeket kivágták volna, vagy Peeta karakterét nem herélik ki, akkor akár még kedvenc is lehetett volna.

12 hozzászólás
Katamano>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Pár pillanattal ezelőtt fejeztem be. Sokkolva ülök a gép előtt. Erre igazából nincsenek se szavak se könnyek. Az idei év leghatásosabb, legszívhezszólóbb és legreálisabb könyve. Méltó befejezése egy fantasztikus sorozatnak!

ZeiMinn>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Sokkolt. Még nem tudom, hogy jó vagy rossz értelemben. Nagy arculcsapás volt ez. Kis boldogan a második kötet után, vártam a happy endet. De nem ezt kaptam: míg nem kezdtem el a harmadik kötetet, úgy voltam vele, hogy áhh, a happy end tökéletes lesz, minden szép és jó lesz egyszer. Aztán, így most olvasás után, rádöbbentem, hogy igen, ez a befejezés volt a tökéletes. Itt nem körömrágás volt: a lelkemet marcangolta a sok depresszió és a félelem. Én is féltem, mint izgultam. Még mindig sokkolva vagyok. A karakterek mind megváltoztak. A kedves kis Peeta. Belőle is egy félőrültet csináltak. Mindenkit kezdi hatalmába keríteni a téboly, de nem adják fel, a lázadás él és sikeres. De az áldozatok túl nagyok. Sírtam. Sokat. Meg kell mondanom, második olvasásra átértékeltem mindent. Fantasztikus trilógia volt. Kedvenc.

Shanara>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Befejeztem a könyvet. Értékelést kellene írnom, de még nem tudom mit írjak. Amit olvastam itt kavarog a fejemben, próbálok rendet tenni a káoszban és leülepíteni az információkat. Mit tettem volna Katniss helyében? Ugyanezek lettek volna a reakcióim? Ugyanezeket a döntéseket hoztam volna meg? Ugyanez lett volna a választásom?
Azért jó, hogy írom ezt az értékelést, mert közben rendezem a gondolataimat, az érzéseimet. Közben megválaszolom magamnak a saját magam által feltett kérdéseket. A válaszom a legtöbb esetben az igen. Nagy valószínűséggel ugyanúgy döntöttem volna, ugyanazokat éreztem volna és ugyanúgy választottam volna, mint Katniss. Olyan ez a regény, mint az előző két könyv: kemény, kegyetlen, de mégis tele van érzelemmel. Ha belekezdtél, akkor már nem tudod félrerakni. Ha elolvastad, akkor még utána is vibrálnak az idegeid. Ez a trilógia így teljes, így tökéletes.


Népszerű idézetek

Cardamon>!

"Eljössz-e ahhoz a fához,
ahol egy férfit felakasztottak,
mert megölt három másikat?
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra."

"Eljössz-e ahhoz a fához,
ahol szerelmének a halott
így kiáltott: hagyj ott csapot-papot!
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra."

"Eljössz-e ahhoz a fához,
hol azt mondtam, fuss és ne nézz hátra,
mert ez lesz szabadságunk ára!
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra."

"Eljössz-e ahhoz a fához,
s kenderkötél nyakláncban,
társam leszel-e a táncban?
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra."

145-147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
1 hozzászólás
Petra_c33 I>!

Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel.

143. oldal

Telena>!

Vannak séták, amelyeket az embernek egyedül kell megtennie.

12. oldal, Első rész „A hamvak” - 1. fejezet (Agave Könyvek, 2011)

7 hozzászólás
Enoia>!

– Hé, Finnick! – szólok utána. – Azért lehet, hogy nem ártana nadrágot húznod.
Finnick a lábára pillant, mintha most esne le neki, hogy mi van rajta. Aztán ledobja a köntösét, és ott áll előttem egy szál alsógatyában.
– Miért? Csak nem találod túl merésznek a szerkómat? – kérdezi, és kihívó pózba vágja magát.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Finnick Odair · Katniss Everdeen
Anitaaa>!

(…) a túléléshez nem a Gale-ben lobogó tűzre, a lelkében izzó haragra és gyűlöletre van szükségem. Abból ugyanis bennem is van elég. Nekem tavasszal a pitypangra van szükségem. Az élénksárga virágra, amelyik az újjászületést jelenti – a pusztítás helyett. Nekem az ígéret kell, hogy bármilyen szörnyű veszteségeket szenvedtünk is el, lehet folytatni az életet. És minden jóra fordulhat.

333. oldal

1 hozzászólás
Shanara>!

– Az elkeseredett emberek minden őrültségre képesek.

179. oldal (Agave, 2011.)

1 hozzászólás
Roni_olvas>!

– De még így is jobban jársz, ha nem adod fel. Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel.

143. oldal - Második rész „A támadás” 11 (Agave Könyvek, Budapest, 2011)

inka0507>!

– (…) ha mi elégünk, ti is velünk pusztultok!

101. oldal

kellyolvas P>!

Csak amikor leszállunk a Tizenkettedik körzetben, a Réten, akkor veszem észre, hogy Haymitch nincs velünk. Amikor rákérdezek, Plutarch a fejét csóválva azt feleli:
– Nem bírta volna elviselni a látványt.
– Haymitch? Ő mindent képes elviselni. Inkább szabadnapot vett ki, nem? – kérdezem.
– Ha jól emlékszem, szó szerint ezt mondta: „Nem bírnám elviselni pia nélkül” – idézi Plutarch.

113. oldal

1 hozzászólás
Wee IP>!

[…] – Katniss úgyis azt választja majd, akiről úgy gondolja, nélküle nem tudna életben maradni.

287. oldal


A sorozat következő kötete

Az éhezők viadala trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Katharine McGee: Az ezredik emelet
Marisha Pessl: Örök ébredés
S. J. Kincaid: A kárhozott
Pittacus Lore: Ötödik csapdája
Katharine McGee: American Royals – Királyi élet
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Nick James: Az invázió
Lissa Price: A testbérlők
Erin Bowman: Taken – A 18-as csapdája
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy