A ​kiválasztott (Az éhezők viadala trilógia 3.) 2760 csillagozás

Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: a Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.
    De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a zsarnoksággal. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?

Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere, amely hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. 2012 márciusában pedig a mozikba kerül Az Éhezők Viadala filmváltozata, Jennifer Lawrence-szel a főszerepben.

Eredeti mű: Suzanne Collins: Mockingjay

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049712 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049712 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2012
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049712 · Fordította: Totth Benedek

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az éhezők viadala

746 tag · 772 karc · Utolsó karc: 2018. október 29., 23:35


Enciklopédia 19

Szereplők népszerűség szerint

Katniss Everdeen · Peeta Mellark · Haymitch Abernathy · Finnick Odair · Gale Hawthorne · Johanna Mason · Beetee


Kedvencelte 772

Most olvassa 177

Várólistára tette 300

Kívánságlistára tette 418

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Nita_Könyvgalaxis P
Suzanne Collins: A kiválasztott

Katniss az első részben lángra lobbant. A másodikban magas hőfokon lángolt. De egyszer minden láng kialszik, és akkor szembe kell nézni a hamvakkal. A hamvakkal, amelyek mindent beborítanak, elfedve a dolgok valódi természetét. Barát vagy ellenség? Szerelem vagy gyűlölet? Élet vagy halál?
Nem gondoltam volna, hogy a harmadik kötet ilyen depresszív lesz. Még Katniss is megkérdőjeleződik számunkra. Ki ő? Egy vadász, aki a családját menti? Egy egyszerű lány? A Fecsegőposzáta? Egy kegyetlen, számító lázadó? Úgy vélem, egy kicsit mindegyik ő.
És mindannyiunkban van egy darab Katniss. Benned is. És benned is. És igen, bennem is. Egy láng, ami a belsőnkben lobog. De nekünk sem szabad felednünk, hogy a hamvakkal egyszer szembe kell majd néznünk…

19 hozzászólás
>!
Algernon +SP
Suzanne Collins: A kiválasztott

Ez a tipikus „Köszönjük a részvételt” esete nálam. Ha az ember lánya elolvas két kötetet egy trilógiából, illik befejezni, amit elkezdett. Pusztán ezzel tudom magyarázni azt, miért is senyvedtem végig az oldalakat.
Az egy dolog, hogy az E/1-es Katniss-hiszti a tetőfokára hág, és a péklapátot kerestem minden második sorban, mikor csapkodja meg már vele végre valaki.
Az is stimmt, miszerint manipuláció éltet minden, senki sem, az, akinek látszik, senki nincs biztonságban, és kiderült, a 13. körzet sem maga a paradicsom, ráadásul lázadás és háború van, vagy mi a szösz, és kell egy kirakatfigura. Ettől még lehetne jó a könyv.
Viszont mégsem az.

A végeredmény nálam elég keserű szájízt hagyott.
„Ezmegmivolt?” – bukott ki belőlem a kérdés az utolsó oldal után. Értem ezt erre a kötetre, de gondolhatom az egészre is. Mi ez a nagy rajongás, ez a nagy hype, miért erről beszél mindenki? Vagyis még talán az Éhezők viadala esetleg, az alaphelyzet ígéretes. Azonban a rajongók nem az első könyvről beszélnek, hanem A Trilógiáról. Belevéve ezt a kötetet is. Na ez az, amit nem értek.

Suzanne szépen eltemetett, kibelezett mindent, amit felépített korábban. Talán jól van ez így. Nem hagyta nyitva a szálakat, nem kell várni a következő kötetekre. És emlékezzünk meg róla, így lehet tönkretenni egy nagyszerűen induló történetet.
Hagyjuk békében nyugodni.
Ne bolygassuk.
Köszönjük a részvételt.

37 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Suzanne Collins: A kiválasztott

„– De még így is jobban jársz, ha nem adod fel. Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel.”

Igaz, hogy megadtam az öt csillagot, de azért vannak fenntartásaim a záró kötettel.

Nagyon bíztam benne, hogy egy olyan véget kapok, ami ugyan kemény, de méltó „emberi értékekkel” záródik…nos nem egészen így lett, de ezen nem fogok pattogni.

Ami biztos, hogy Katniss az első részben egy hatalmas lángcsóva volt. A másodikban magas hőfokon lángolt, tele volt indulattal, és persze belső félelemmel is, de mégis több volt ez, mint amit a felszínen érezni lehetett. De ezt a lángot táplálni kell, erősíteni, néhol védeni, mert ha nem kialszik és nem marad utána semmi, csak a „tombolás” hamui.
A hamvakkal, amelyek elborítanak és elfednek mindent és mindenkit. Hogy ki barát és ki ellenség? Mi fontos és mi mellékes?
Nehezen viseltem, hogy a harmadik kötet ilyen depresszív lett.
Számomra, akivel a szívem dobogott, vele vettem levegőt, harcoltam és kínlódtam…még sajnos Katniss is megkérdőjeleződött.
Elkezdtem keresni a választ, ki ő? Ki vagyok én? Vadász vagy áldozat? Harcos vagy csak egy bosszú szomjas lázadó?

Ami Peeta -t illeti eléggé elkeseredtem.
Az egyik legnagyobb kedvencem volt, ő volt a fény ebben a bizarr és sötét világban, de most alig kapott szerepet a történet 3/4-ben, mikor meg végre ott volt, akkor pedig nem volt önmaga.

Azt viszont nem bántam, hogy nem egy csöpögős véget kaptam, de szerencsére nem is illet a könyvhöz.

Furcsa lesz elengedni ezt a világot, megszoktam, már amennyire ez lehetséges.
Nyilván örülök, nem én élek ott, de lehetnék én is egy közülük….és bizony fogalmam sincs, hogy mennyire tudnék olyan lenni, aki túlél és harcol…ezt mindenki eldönti saját maga.

Számomra egy páratlan élményt nyújtott a trilógia és nagyon úgy érzem alap darab egy valódi moly könyvespolcán.

Ajánlom és kedvenc!

6 hozzászólás
>!
Lanore P
Suzanne Collins: A kiválasztott

Hát vége… most, hogy újraolvastam a sorozatot, azt kell mondjam, még mindig imádom! A szereplők minden hibájuk ellenére továbbra is a kedvenceim, sosem fogom elfelejteni őket, nem mennek ki a fejemből… annyi minden történt ebben a részben, annyi brutalitás, kétségbeesés és szenvedés volt benne, hogy a hangulatom is ennek megfelelően változott, néha teljesen padlóra küldtek a lapok. A hangulatok, az érzések olyan jól voltak megfogalmazva, hogy én magam is átéltem, átéreztem őket, minden apró rezdülést, minden fájdalmat és csalódást. Ez bizony nem egy lányregény. Semmi púder, semmi rózsaszín felhő, semmi nyálas befejezés, és ez így volt jó. Bár már tudtam, hogy Katniss hogyan fog dönteni a végén, ismét rácsodálkoztam arra a zseniális megoldásra, amivel Collins élt a szerelmi háromszöggel kapcsolatban. Le a kalappal előtte. És Katniss karaktere előtt is, akiben egyáltalán nem a szokásos főhősnőt láthattuk, hanem egy olyan erős, de esendő lányt, aki bár felfogja, hogy mi zajlik körülötte, néha bizony egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni a saját szerepét ebben az egészben. Ettől sokkal emberibb, sokkal igazibb lett a szememben. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor fogom olvasni a történetét. Team Peeta!

2 hozzászólás
>!
Rémálom 
Suzanne Collins: A kiválasztott

Én azok közé tartozom, akik picit húzták a szájukat a 2. résznél, és féltem ettől a kötettől, mert minek elhúzni még ezt, minek még egy rész. Aztán rájöttem, hogy Collins mindent tudott előre, és kellett ez a kötet, nagyon.
Szótlan vagyok, hatással volt rám, végig izgultam, sírtam, nevettem. A szívembe markolt. Kegyetlen egy könyv ez. Nehéz róla írni, azt hiszem, inkább abba is hagyom.

6 hozzászólás
>!
B_Vivien_Kitti P
Suzanne Collins: A kiválasztott

Őszintén sajnálom, hogy nem tudok öt csillagot adni erre a könyvre, de azért az a 4,5 sem rossz :D
Nagyon sajnáltam, hogy Peeta karakterét így kiherélték :(
Az egyik kedvencem volt, ő volt a fény ebben a bizarr és sötét világban, de most nem is szerepelt a könyv 3/4-ben, mikor meg mégis, akkor nem önmaga volt. Plusz az én kis romantikus lelkem ennél jobb epilógusra vágyott volna vele és Katnissel kapcsolatban is, de akkor az már túl rózsaszín lett volna ehhez a történethez, ehhez a világhoz.
Katniss továbbra is egy emberségét megőrzött, erős, harcos nő, aki belül igazán gyenge, magányos. Ebben a részbe különösen sokad siránkozott, sokszor ismétlődött, hogy ő mennyi ember halálért felelős… igazából az első három alkalommal is felfogtam, így ez egy kicsit idegesíteni kezdett benne. Mégis Neki szinte kötelező erősnek lennie, főleg mivel ő a Fecsegőposzáta
Haymitch karakterével sem voltam most kibékülve.
Galet a falhoz csapkodtam volna. Ő már nem azt a Katnisst ismeri, aki egykoron volt, mégis próbál ugyanúgy viselkedni a lánnyal, valamint ő egy katona. Lélekben is. Igazi kapitólium ellenes alak.
Persze itt van még Finnick is… nah ő a másik, akit nagyon sajnáltam Peeta után.
Igazság szerint mondhatnám még Primet; a 12. körzetben való sétáját, a kórházban való látogatását Katnissnek, amikor elérzékenyültem, vagy még néhány olyan jelenetet, ahol nem szerettem ezt a könyvet, vagy épp nagyon szerettem :)
Összességében viszont azt kell mondjam, hogy a hihetetlen érzelmi hullámvasút, az erős érzelmi reakciók kiváltása és maga a történet miatt megérdemli a 4,5 csillagot, viszont, ha az apró idegesítő részeket kivágták volna, vagy Peeta karakterét nem herélik ki, akkor akár még kedvenc is lehetett volna.

12 hozzászólás
>!
Blanche_Neige2000
Suzanne Collins: A kiválasztott

Diplomatikus leszek:Nekem ez egyáltalán nem tetszett.
VV Katniss személyisége irritáló volt,szinte minden második oldalon legszívesebben kupán vágtam volna egy nyers ponttyal.
A vége nagyon összecsapott és giccses volt,hatásvadász,ráadásul logikátlan is.Teljesen súlytalan volt,nem tudott megrázni.
Nem sok disztópiát olvastam,de ezek után már nem is csodálkozom azon,hogy sokan miért nem kedvelik magát az irodalmi műfajt.
Klisé lett a disztópikus környezetből,közhely,és manapság a fülszöveg alapján nem mindegyik érint feltétlenül komoly témát,pedig alapvetően a társadalomkritikára épül a műfaj.Mostanra azonban bevonult a tiniirodalomba is,és elindított egy divathullámot,aminek számtalan követője lett.
Tudom,hogy ez a sorozat mit szeretne mondani a maga médiakritikájával,de egyszerűen ez nem jött át nekem.Hiába jó az alapötlet,ha a megvalósítás gyatra.
De nyugtassatok meg,hogy nem minden tiniregény ilyen.
Mert akkor abban az esetben visszakanyarodom a szépirodalomhoz,és maradok ugyanaz a koravén,besavanyodott kamaszlány,aki mindig is voltam. :)
U.I.:Szerintem ebben van némi igazság is:
https://www.youtube.com/watch…
meg ebben is:
https://www.youtube.com/watch…

15 hozzászólás
>!
Katamano
Suzanne Collins: A kiválasztott

Pár pillanattal ezelőtt fejeztem be. Sokkolva ülök a gép előtt. Erre igazából nincsenek se szavak se könnyek. Az idei év leghatásosabb, legszívhezszólóbb és legreálisabb könyve. Méltó befejezése egy fantasztikus sorozatnak!

>!
ZeiMinn
Suzanne Collins: A kiválasztott

Sokkolt. Még nem tudom, hogy jó vagy rossz értelemben. Nagy arculcsapás volt ez. Kis boldogan a második kötet után, vártam a happy endet. De nem ezt kaptam: míg nem kezdtem el a harmadik kötetet, úgy voltam vele, hogy áhh, a happy end tökéletes lesz, minden szép és jó lesz egyszer. Aztán, így most olvasás után, rádöbbentem, hogy igen, ez a befejezés volt a tökéletes. Itt nem körömrágás volt: a lelkemet marcangolta a sok depresszió és a félelem. Én is féltem, mint izgultam. Még mindig sokkolva vagyok. A karakterek mind megváltoztak. A kedves kis Peeta. Belőle is egy félőrültet csináltak. Mindenkit kezdi hatalmába keríteni a téboly, de nem adják fel, a lázadás él és sikeres. De az áldozatok túl nagyok. Sírtam. Sokat. Meg kell mondanom, második olvasásra átértékeltem mindent. Fantasztikus trilógia volt. Kedvenc.

>!
Shanara
Suzanne Collins: A kiválasztott

Befejeztem a könyvet. Értékelést kellene írnom, de még nem tudom mit írjak. Amit olvastam itt kavarog a fejemben, próbálok rendet tenni a káoszban és leülepíteni az információkat. Mit tettem volna Katniss helyében? Ugyanezek lettek volna a reakcióim? Ugyanezeket a döntéseket hoztam volna meg? Ugyanez lett volna a választásom?
Azért jó, hogy írom ezt az értékelést, mert közben rendezem a gondolataimat, az érzéseimet. Közben megválaszolom magamnak a saját magam által feltett kérdéseket. A válaszom a legtöbb esetben az igen. Nagy valószínűséggel ugyanúgy döntöttem volna, ugyanazokat éreztem volna és ugyanúgy választottam volna, mint Katniss. Olyan ez a regény, mint az előző két könyv: kemény, kegyetlen, de mégis tele van érzelemmel. Ha belekezdtél, akkor már nem tudod félrerakni. Ha elolvastad, akkor még utána is vibrálnak az idegeid. Ez a trilógia így teljes, így tökéletes.


Népszerű idézetek

>!
Cardamon

"Eljössz-e ahhoz a fához,
ahol egy férfit felakasztottak,
mert megölt három másikat?
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra."

"Eljössz-e ahhoz a fához,
ahol szerelmének a halott
így kiáltott: hagyj ott csapot-papot!
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra."

"Eljössz-e ahhoz a fához,
hol azt mondtam, fuss és ne nézz hátra,
mert ez lesz szabadságunk ára!
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra."

"Eljössz-e ahhoz a fához,
s kenderkötél nyakláncban,
társam leszel-e a táncban?
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra."

145-147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
1 hozzászólás
>!
Sund3lion I

Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel.

143. oldal

>!
Telena

Vannak séták, amelyeket az embernek egyedül kell megtennie.

12. oldal, Első rész „A hamvak” - 1. fejezet (Agave Könyvek, 2011)

5 hozzászólás
>!
Enoia

– Hé, Finnick! – szólok utána. – Azért lehet, hogy nem ártana nadrágot húznod.
Finnick a lábára pillant, mintha most esne le neki, hogy mi van rajta. Aztán ledobja a köntösét, és ott áll előttem egy szál alsógatyában.
– Miért? Csak nem találod túl merésznek a szerkómat? – kérdezi, és kihívó pózba vágja magát.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Finnick Odair · Katniss Everdeen
>!
Anitaaa

(…) a túléléshez nem a Gale-ben lobogó tűzre, a lelkében izzó haragra és gyűlöletre van szükségem. Abból ugyanis bennem is van elég. Nekem tavasszal a pitypangra van szükségem. Az élénksárga virágra, amelyik az újjászületést jelenti – a pusztítás helyett. Nekem az ígéret kell, hogy bármilyen szörnyű veszteségeket szenvedtünk is el, lehet folytatni az életet. És minden jóra fordulhat.

333. oldal

1 hozzászólás
>!
Shanara

– Az elkeseredett emberek minden őrültségre képesek.

179. oldal (Agave, 2011.)

1 hozzászólás
>!
Roni_olvas

– De még így is jobban jársz, ha nem adod fel. Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel.

143. oldal - Második rész „A támadás” 11 (Agave Könyvek, Budapest, 2011)

>!
inka0507

– (…) ha mi elégünk, ti is velünk pusztultok!

101. oldal

>!
kellyolvas P

Csak amikor leszállunk a Tizenkettedik körzetben, a Réten, akkor veszem észre, hogy Haymitch nincs velünk. Amikor rákérdezek, Plutarch a fejét csóválva azt feleli:
– Nem bírta volna elviselni a látványt.
– Haymitch? Ő mindent képes elviselni. Inkább szabadnapot vett ki, nem? – kérdezem.
– Ha jól emlékszem, szó szerint ezt mondta: „Nem bírnám elviselni pia nélkül” – idézi Plutarch.

113. oldal

1 hozzászólás
>!
Wee IP

[…] – Katniss úgyis azt választja majd, akiről úgy gondolja, nélküle nem tudna életben maradni.

287. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Obszidián
Veronica Roth: A hűséges
Scott Westerfeld: Szépek
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
James Dashner: Lázkód
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Paolo Bacigalupi: Hajóbontók
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Rick Yancey: Az ötödik hullám
Ilsa J. Bick: Hamvak