A ​kiválasztott (Az éhezők viadala trilógia 3.) 3636 csillagozás

Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott Suzanne Collins: A kiválasztott

Katniss Everdeen kétszer is túlélte Az éhezők viadalát. De még nincs biztonságban.

Közeledik a végső forradalom ideje. És ebben a forradalomban Katnissnek döntő szerepe lesz.

Élete legfontosabb szerepét kell eljátszania a végső csatában. Katniss lesz a fecsegőposzáta – a lázadás szimbóluma –, nem számít, mit kell feláldoznia érte.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2022
338 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635980857 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2020
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049712 · Fordította: Totth Benedek
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
338 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634196693 · Fordította: Totth Benedek

7 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Az éhezők viadala

783 tag · 762 karc · Utolsó karc: 2024. április 8., 20:31


Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Katniss Everdeen · Peeta Mellark · Haymitch Abernathy · Finnick Odair · Gale Hawthorne · Johanna Mason · Primrose Everdeen · Beetee · Coriolanus Snow · Annie Cresta · Boggs · Caesar Flickerman · Alma Coin · Cressida · Plutarch Heavensbee

Helyszínek népszerűség szerint

Panem · Kapitólium


Kedvencelte 828

Most olvassa 178

Várólistára tette 370

Kívánságlistára tette 503

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Nita_Könyvgalaxis>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Katniss az első részben lángra lobbant. A másodikban magas hőfokon lángolt. De egyszer minden láng kialszik, és akkor szembe kell nézni a hamvakkal. A hamvakkal, amelyek mindent beborítanak, elfedve a dolgok valódi természetét. Barát vagy ellenség? Szerelem vagy gyűlölet? Élet vagy halál?
Nem gondoltam volna, hogy a harmadik kötet ilyen depresszív lesz. Még Katniss is megkérdőjeleződik számunkra. Ki ő? Egy vadász, aki a családját menti? Egy egyszerű lány? A Fecsegőposzáta? Egy kegyetlen, számító lázadó? Úgy vélem, egy kicsit mindegyik ő.
És mindannyiunkban van egy darab Katniss. Benned is. És benned is. És igen, bennem is. Egy láng, ami a belsőnkben lobog. De nekünk sem szabad felednünk, hogy a hamvakkal egyszer szembe kell majd néznünk…

19 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

„– De még így is jobban jársz, ha nem adod fel. Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel.”

Igaz, hogy megadtam az öt csillagot, de azért vannak fenntartásaim a záró kötettel.

Nagyon bíztam benne, hogy egy olyan véget kapok, ami ugyan kemény, de méltó „emberi értékekkel” záródik…nos nem egészen így lett, de ezen nem fogok pattogni.

Ami biztos, hogy Katniss az első részben egy hatalmas lángcsóva volt. A másodikban magas hőfokon lángolt, tele volt indulattal, és persze belső félelemmel is, de mégis több volt ez, mint amit a felszínen érezni lehetett. De ezt a lángot táplálni kell, erősíteni, néhol védeni, mert ha nem kialszik és nem marad utána semmi, csak a „tombolás” hamui.
A hamvakkal, amelyek elborítanak és elfednek mindent és mindenkit. Hogy ki barát és ki ellenség? Mi fontos és mi mellékes?
Nehezen viseltem, hogy a harmadik kötet ilyen depresszív lett.
Számomra, akivel a szívem dobogott, vele vettem levegőt, harcoltam és kínlódtam…még sajnos Katniss is megkérdőjeleződött.
Elkezdtem keresni a választ, ki ő? Ki vagyok én? Vadász vagy áldozat? Harcos vagy csak egy bosszú szomjas lázadó?

Ami Peeta -t illeti eléggé elkeseredtem.
Az egyik legnagyobb kedvencem volt, ő volt a fény ebben a bizarr és sötét világban, de most alig kapott szerepet a történet 3/4-ben, mikor meg végre ott volt, akkor pedig nem volt önmaga.

Azt viszont nem bántam, hogy nem egy csöpögős véget kaptam, de szerencsére nem is illet a könyvhöz.

Furcsa lesz elengedni ezt a világot, megszoktam, már amennyire ez lehetséges.
Nyilván örülök, nem én élek ott, de lehetnék én is egy közülük….és bizony fogalmam sincs, hogy mennyire tudnék olyan lenni, aki túlél és harcol…ezt mindenki eldönti saját maga.

Számomra egy páratlan élményt nyújtott a trilógia és nagyon úgy érzem alap darab egy valódi moly könyvespolcán.

Ajánlom és kedvenc!

6 hozzászólás
Lanore P>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Hát vége… most, hogy újraolvastam a sorozatot, azt kell mondjam, még mindig imádom! A szereplők minden hibájuk ellenére továbbra is a kedvenceim, sosem fogom elfelejteni őket, nem mennek ki a fejemből… annyi minden történt ebben a részben, annyi brutalitás, kétségbeesés és szenvedés volt benne, hogy a hangulatom is ennek megfelelően változott, néha teljesen padlóra küldtek a lapok. A hangulatok, az érzések olyan jól voltak megfogalmazva, hogy én magam is átéltem, átéreztem őket, minden apró rezdülést, minden fájdalmat és csalódást. Ez bizony nem egy lányregény. Semmi púder, semmi rózsaszín felhő, semmi nyálas befejezés, és ez így volt jó. Bár már tudtam, hogy Katniss hogyan fog dönteni a végén, ismét rácsodálkoztam arra a zseniális megoldásra, amivel Collins élt a szerelmi háromszöggel kapcsolatban. Le a kalappal előtte. És Katniss karaktere előtt is, akiben egyáltalán nem a szokásos főhősnőt láthattuk, hanem egy olyan erős, de esendő lányt, aki bár felfogja, hogy mi zajlik körülötte, néha bizony egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni a saját szerepét ebben az egészben. Ettől sokkal emberibb, sokkal igazibb lett a szememben. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor fogom olvasni a történetét. Team Peeta!

2 hozzászólás
DarknessAngel>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Nagyon a szivemhez nőtt ez a befejező kötet. Persze az összes részt imádtam, de ez valahogy minden érzést kihozott belőlem. Kezdve a gyűlölettel, sajnálattal, szomorúsággal, mindenféle izgalommal, egészen a szerelemig, a gyászolásig. Ez a könyv még mindig meg tud ríkatni. Két pótolhatatlan veszteség és egy csomó áldozat; a háború kegyetlensége… de a végén, a végén ott van a fénysugár, ami a szebb jövőt hirdeti.
Egy utolsó Viadal kezdődik, amiben már nem csak a kiválasztottak vesznek részt.
A szereplők közül mindenkit a szívembe zártam, és sosem feledem a bátorságukat és barátságukat.
Peeta, Katniss, Gale, Haymitch, Johanna, Annie és Finnick, örökre velem maradtok <3

1 hozzászólás
Smurfettereads>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Még mindig nagyon imádom ezt a részt is, bár amikor nekikezdtem újraolvasni, olyan érzésem volt, mintha most olvasnám először. XD Ahhoz képest, hogy az első két részét többször olvastam már, meglepődtem azon, hogy ezt a befejező részt még csak másodszorra kezdtem el olvasni, de ugyanolyan jó volt így is, mintha tényleg csak először vettem volna kézbe, és az egész sztori újdonságnak hatott, amit nagyon is élveztem. :) ❤ Számomra Az éhezők viadala abszolút örök kedvenc lesz, mind a könyvek, mind a filmek egyaránt. :) ❤ A történet már a vége felé haladva egy utolsó viadalra épül, ami szintén ugyanolyan jól fel lett építve, mint az eddigiek. spoiler Még mindig ámulatba tud ejteni az írónő, tud újat mutatni, akárhányszor is újraolvasom ezeket a részeket, mindig ugyanolyan fantasztikus alaptörténet kapok, ami nagyon izgalmas, fordulatos cselekmények, drámai cselekmények, komor hangulat, akciódús, és egy kegyetlenül brutális világ, ahol egy kegyetlen gusztustalan féreg akar irányítani mindent és mindenkit kénye kedve szerint, és bárkit félreállít az útból, aki megakadályozza ebben, vagy fellázad ellenne. De most ezt megdönteni készülnek, hogy véget vessenek a szenvedésnek, és a pusztításnak, ami felett uralkodni vágyik. Már az első résztől kezdve gyűlöltem Snow-t, és ez sosem fog megváltozni. Annyira egy undorító egy féreg, és nála Coin sem jobb. Ő se lesz sose a szívem csücske. De helyettük ott vannak a nagy kedvenceim, akiket minden szempontból imádok, és szeretek, még akkor is, ha egy csomót hibáznak, és nem is annyira tökéletesek. :D Én még mindig nagyon szeretem Katnisst, minden hibájával együtt, bármit megtenne a családjáért és a barátaiért, és habár ebben a részben néha elég hisztis, de elég erős is, és kitartó. Ezért is szeretem annyira a karakterét, mert nem egy tökéletes személyiség. Peeta és Gale-t is nagyon bírom, habár az utóbbiban kissé csalódtam, de még mindig szeretem a karakterét, csak nem igazán kibékülve egyes események alakulásával, amiben ő is részt vett, így vagy úgy. spoiler Peeta viszont abszolút örök kedvenc, amit imádok, a történtek ellenére, még mindig jószívű és kedves, bármit megtenne Katnissért, ha a szükség úgy hozná. spoiler Johanna az előző részben is szimpatikus egy karakter volt, és még mindig bírom őt. Finnicket viszont imádom. :) ❤ Prim és Kökörcsin is nagyon cukik, és őket is nagyon megszerettem az első pillanattól kezdve. :) ❤ Prim és Kökörcsin is nagyon cukik, őket is nagyon megszerettem az első pillanattól kezdve. :) Rajtuk kívül még Haymitchet, Effie Trinktet, Boggst, Cressidát, Polluxot, Castort, Messalát, és Katniss meg Prim anyukáját emelném ki, akik nagyon szimpatikusak voltak, és egy kissé még Plutarch is. :) Suzanne Collins még mindig egyszerűen lenyűgöző, szeretem az írónő írói stílusát, és ő az egyik kedvenc írónőim. Mindenkinek csak ajánlani tudom. :) Számomra megunhatatlan, és letehetetlen, bármikor újraolvasnám. :) ❤

link

Rémálom P>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Én azok közé tartozom, akik picit húzták a szájukat a 2. résznél, és féltem ettől a kötettől, mert minek elhúzni még ezt, minek még egy rész. Aztán rájöttem, hogy Collins mindent tudott előre, és kellett ez a kötet, nagyon.
Szótlan vagyok, hatással volt rám, végig izgultam, sírtam, nevettem. A szívembe markolt. Kegyetlen egy könyv ez. Nehéz róla írni, azt hiszem, inkább abba is hagyom.

6 hozzászólás
_Leelan_>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Őszintén sajnálom, hogy nem tudok öt csillagot adni erre a könyvre, de azért az a 4,5 sem rossz :D
Nagyon sajnáltam, hogy Peeta karakterét így kiherélték :(
Az egyik kedvencem volt, ő volt a fény ebben a bizarr és sötét világban, de most nem is szerepelt a könyv 3/4-ben, mikor meg mégis, akkor nem önmaga volt. Plusz az én kis romantikus lelkem ennél jobb epilógusra vágyott volna vele és Katnissel kapcsolatban is, de akkor az már túl rózsaszín lett volna ehhez a történethez, ehhez a világhoz.
Katniss továbbra is egy emberségét megőrzött, erős, harcos nő, aki belül igazán gyenge, magányos. Ebben a részbe különösen sokad siránkozott, sokszor ismétlődött, hogy ő mennyi ember halálért felelős… igazából az első három alkalommal is felfogtam, így ez egy kicsit idegesíteni kezdett benne. Mégis Neki szinte kötelező erősnek lennie, főleg mivel ő a Fecsegőposzáta
Haymitch karakterével sem voltam most kibékülve.
Galet a falhoz csapkodtam volna. Ő már nem azt a Katnisst ismeri, aki egykoron volt, mégis próbál ugyanúgy viselkedni a lánnyal, valamint ő egy katona. Lélekben is. Igazi kapitólium ellenes alak.
Persze itt van még Finnick is… nah ő a másik, akit nagyon sajnáltam Peeta után.
Igazság szerint mondhatnám még Primet; a 12. körzetben való sétáját, a kórházban való látogatását Katnissnek, amikor elérzékenyültem, vagy még néhány olyan jelenetet, ahol nem szerettem ezt a könyvet, vagy épp nagyon szerettem :)
Összességében viszont azt kell mondjam, hogy a hihetetlen érzelmi hullámvasút, az erős érzelmi reakciók kiváltása és maga a történet miatt megérdemli a 4,5 csillagot, viszont, ha az apró idegesítő részeket kivágták volna, vagy Peeta karakterét nem herélik ki, akkor akár még kedvenc is lehetett volna.

12 hozzászólás
mani12 P>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Nem gondoltam volna, hogy ekkora hatással lesznek rám a könyvek. Teljesen beszippantott Panem és ez a brutálisan kegyetlen világ. Folyton a történeten kattogtam, nem engedett el a sztori. Minden pillanatot kihasználtam az olvasásra, még aludni sem tudtam rendesen, mert miután letettem a könyvet, az ágyban fekve is izgultam a szereplőkért, főleg Peetáért. Nagyon a szívemhez nőtt a karaktere. A legtisztább és legaranyosabb férfi karakter volt, akiről valaha olvastam. Ha valaki, akkor ő megérdemelte, hogy boldog legyen mindazokután, amin keresztülment.

Hihetetlen brutalitást mutatott be ez a világ. A diktatorikus rendszer mintapéldánya. Mindent az uralkodónak, semmit a munkásoknak. De vajon meddig tűri a szegény az elnyomást? Mi az a pont, ahonnan már nem érdekli az embert, hogy él-e vagy meghal, mert ez már nem élet. Katniss nem akart a háború arca lenni, mégis élni akarásával kijátszotta a Kapitóliumot, ezért fizetnie kellett. Tragédiák egész sora lengi körül a történetet, mégis pozitív kicsengése van. A remény nagyon fontos, mert ha az nincs, akkor az embernek semmilye nem marad. És Katniss a reményt szimbolizálja.

Az egyik legjobb disztópia, amit valaha olvastam. Izgalmas volt, realisztikus, mélyenszántó, fájdalmas és nem túl romantikus.
Szívből ajánlom mindenkinek. Ha szeretted a filmeket, akkor azért, ha nem szeretted, akkor azért, ha nem láttad, akkor pedig feltétlenül. A könyv sokkal többet nyújt, több mindent meg lehet érteni a történetből, jobban meg lehet érteni Katnisst.
Köszönöm, hogy megismerhettem ezt a világot!

„What I need is the dandelion in the spring. The bright yellow that means rebirth instead of destruction. The promise that life can go on, no matter how bad our losses. That it can be good again.”

3 hozzászólás
Katamano>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Pár pillanattal ezelőtt fejeztem be. Sokkolva ülök a gép előtt. Erre igazából nincsenek se szavak se könnyek. Az idei év leghatásosabb, legszívhezszólóbb és legreálisabb könyve. Méltó befejezése egy fantasztikus sorozatnak!

dagikám>!
Suzanne Collins: A kiválasztott

Sajnálom, hogy véget ért a sorozat. Méltó lezárása volt a történetnek ez a rész. Katniss vezetésével a lázadók a Kapitólium megdöntésére indulnak. Mint ahogy már megszokhattuk, itt is sok veszteség éri a főszereplőnket, amire nem is gondoltam volna. Keserédes volt a 3. rész lezárása. Voltak részek, amikor megkönnyeztem, és voltak ahol fogtam a fejem a döbbenettől. Összességében egy nagyon jó sorozattal ismerkedtem meg.


Népszerű idézetek

Cardamon>!

„Eljössz-e ahhoz a fához,
ahol egy férfit felakasztottak,
mert megölt három másikat?
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra.”

„Eljössz-e ahhoz a fához,
ahol szerelmének a halott
így kiáltott: hagyj ott csapot-papot!
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra.”

„Eljössz-e ahhoz a fához,
hol azt mondtam, fuss és ne nézz hátra,
mert ez lesz szabadságunk ára!
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra.”

„Eljössz-e ahhoz a fához,
s kenderkötél nyakláncban,
társam leszel-e a táncban?
Különös dolgok estek meg itt.
Nem lenne abban semmi furcsa,
ha éjfélkor a bitónál találkoznánk újra.”

145-147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
1 hozzászólás
Petra_c33 I>!

Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel.

143. oldal

Telena>!

Vannak séták, amelyeket az embernek egyedül kell megtennie.

12. oldal, Első rész „A hamvak” - 1. fejezet (Agave Könyvek, 2011)

9 hozzászólás
Enoia>!

– Hé, Finnick! – szólok utána. – Azért lehet, hogy nem ártana nadrágot húznod.
Finnick a lábára pillant, mintha most esne le neki, hogy mi van rajta. Aztán ledobja a köntösét, és ott áll előttem egy szál alsógatyában.
– Miért? Csak nem találod túl merésznek a szerkómat? – kérdezi, és kihívó pózba vágja magát.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Finnick Odair · Katniss Everdeen
Anitaaa>!

[…] a túléléshez nem a Gale-ben lobogó tűzre, a lelkében izzó haragra és gyűlöletre van szükségem. Abból ugyanis bennem is van elég. Nekem tavasszal a pitypangra van szükségem. Az élénksárga virágra, amelyik az újjászületést jelenti – a pusztítás helyett. Nekem az ígéret kell, hogy bármilyen szörnyű veszteségeket szenvedtünk is el, lehet folytatni az életet. És minden jóra fordulhat.

333. oldal

1 hozzászólás
Shanara>!

– Az elkeseredett emberek minden őrültségre képesek.

179. oldal (Agave, 2011.)

1 hozzászólás
Roni_olvas>!

– De még így is jobban jársz, ha nem adod fel. Tízszer tovább tart összerakni magadat, mint amennyi idő alatt szétesel.

143. oldal - Második rész „A támadás” 11 (Agave Könyvek, Budapest, 2011)

inka0507>!

– […] ha mi elégünk, ti is velünk pusztultok!

101. oldal

kellyolvas P>!

Csak amikor leszállunk a Tizenkettedik körzetben, a Réten, akkor veszem észre, hogy Haymitch nincs velünk. Amikor rákérdezek, Plutarch a fejét csóválva azt feleli:
– Nem bírta volna elviselni a látványt.
– Haymitch? Ő mindent képes elviselni. Inkább szabadnapot vett ki, nem? – kérdezem.
– Ha jól emlékszem, szó szerint ezt mondta: „Nem bírnám elviselni pia nélkül” – idézi Plutarch.

113. oldal

1 hozzászólás
Wee IP>!

[…] – Katniss úgyis azt választja majd, akiről úgy gondolja, nélküle nem tudna életben maradni.

287. oldal


A sorozat következő kötete

Az éhezők viadala trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marie Lu: Legend – Legenda
Ernest Cline: Ready Player One
Pierce Brown: Vörös lázadás
Alexandra Bracken: Sötét játszmák
Ilsa J. Bick: Hamvak
Neal Shusterman: Kaszás
James Dashner: Az útvesztő
Dan Wells: Partials – Részben ember
Patrick Ness: Soha nincs vége
Mary E. Pearson: Az imádott Jenna Fox