Apaszem 10 csillagozás

Süveges Gergő: Apaszem

Süveges Gergő Apa-kép-írás című népszerű könyvének folytatása az Apaszem.

Gyermektörténetek ezek is: a testvérré válás, a szülővé válás folytatódó krónikája. Igen: gyerekszáj-történetek is.
Arról szól a könyv, hogy szeretet és szervezés, felelősség és feladat, ráhagyatkozás és ráismerések sorozata a nagy család. Öröm és munka, munka és öröm. Rend. Állandóan borulni kész rend, mert a növekedő gyermekekről sorra kiderülhet: mást, másképpen és máskor szeretnének. A szülők pedig a szabadság rendjében és a rend szabadságában, felismerések és belátások sorozatán keresztül vezetik be Borkát, Marcit, Annamarit és Andrist a család közösségén át nagyobb közösségekbe és önmagukhoz. A család minden tagja szereplő a könyvben, de az apa írja meg a történeteket.

Az apák szeme mindig többet lát, mint amennyi látszik.

>!
Helikon, Budapest, 2012
268 oldal · ISBN: 9789632273235 · Illusztrálta: Szűcs Édua

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Duchon_Jenő>!
Süveges Gergő: Apaszem

Mostanában nem megy nekem az időben olvasottnak jelölés. Hetekkel ezelőtt visszavittem már ezt a könyvet a könyvtárba, ahonnan származott, ahonnan feleségi ajánlásra olvastam el. Egyfajta terápiás könyvként :) Mert három gyerek, az három gyerek. Hazudik, akik szeretetük mellett (és talán pont azért!) nem gondolt még soha arra, hogyan fogom ezt csinálni, hogyan kell csinálni, miért érdekel ez engem ennyire, és így tovább, még sötét színben is. Olyan könyv ez, tudod, ahol arról olvasol, hogy a szomszéd kertje sem zöldebb.És tényleg nem. Ismerős helyzetek, ismerős jelenetek. Csak egy valami más. A lazaság. És ez bosszantó is. Nem igaz, hogy ennyire lazán lehet dolgokról gondolkodni, hogy adott helyzeteket így el lehet engedni, hogy mosolyogva, vidámul beszéljünk róla. Persze, érződik, hogy ott akkor nem vidám a helyzet, de később, a fogalmazzunk így papírra vetéskor már elengedésre került a helyzet. Szóval nem vagyunk egyformák. Talán éppen ezért éreztem egy-egy helyzet feloldásában azt, hogy akkor most ki is a főnök. Jaj, így leírtam ezt a szót, kapok is érte, hiszen szülő vagy nem egy felettes szerv. Miért is nem? Példát mutatok, érdeklődéseket nyitogatok, adott helyzetben védek, és bizony irányítok, mert irányítanom kell. Szóval „főnök” vagyok. (persze anyával együtt!) A kérdés, hogy milyen! És itt bizony azt éreztem sokszor, hogy a konfliktus megoldódott, a gyerek megkapta amit akart hisztivel, toporzékolással, és csupa nem megfelelő eszközzel (+ van amikor az eszköz megfelelő, de akkor sem lehet – szar az élet, de már csak ilyen :) ). És itt tér vissza hozzám a saját kockaságom, mert ez engem zavar. Persze, Süveges Gergő meg nem kap vakbélgyulladást az idegességtől! És ő jár jobban :) De vissza a könyvre. Alapvetően jó kis szituációs gyűjtemény ez. Szórakoztató írásmóddal, kellemes kikapcsolódó, buszra, metróra, strandra (mivel rövidek a sztorik). És azért alapvetően jó, hogy ott sem zöldebb a fű… (sicc, gonosz kisördög a vállamról)

jeno>!
Süveges Gergő: Apaszem

Csupa móka kacagás.

Még inkább erősödött bennem a meggyőződés, hogy sok gyereket szeretnék. Aprókat, mosolygósakat, huncutokat, komiszokat, bepisilőseket és szobatisztákat.

ancsamaca>!
Süveges Gergő: Apaszem

Íme, így éle egy 4 gyermekes család! A könyv betekintés egy nagycsalád életébe, küzdelmeibe és örömeibe.
Mintaadó család -elgondolkodtató a szülők hozzáállása és állandó koordinációja, egyensúlyozása mindenki igényének kielégítésére. Sokszor mulatságos, de rendkívül őszinte is!


Hasonló könyvek címkék alapján

Elina Hirvonen: Hogy ő is ugyanarra emlékezzen
Sz. Makó Hajnalka – Veszprémi Béla (szerk.): A párkapcsolattól a gyermekágyig
Ian Caldwell: Az ötödik evangélium
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik
Kolozsi László: Apufa
Birtalan Ferenc: Tarisznyában a tenger
Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó
Farkas Nóra: Apa szeret!
Bálint Erika: Adj esélyt!
Géczi János – Csányi Vilmos: Őszi kék