Csudapest ​világvége 39 csillagozás

Sütő Fanni: Csudapest világvége

„Novellák ​és versek a város másik oldaláról. Színes szösszenetek, világok közötti várakozás, verses világvége, alliteráló apokalipszis. Ha nyomaszt a valóság, vessz el kicsit Csudapesten!”

Sütő Fanni tehetségéhez kétség sem fér, ráadásul sokoldalúan csillogtatja meg a tudását. Versek, dalszövegek, novellák, vicces-őszinte blogbejegyzések, mind-mind az ő hatáskörébe tartoznak. Ráadásul két nyelven alkot, angolt tanít, és minden érdekes lehetőséget megragad, hogy tovább szélesítse a tudását, és minél izgalmasabb dolgokat alkosson.

A Csudapest világvége egy különleges különleges kötet, ugyanis feltárja nekünk Budapest eddig nem ismert oldalát. A metróvonalon utazva új, eddig nem látott helyeket fedezhetünk fel. Ha felpattanunk a villamosra és a vonatra szintén olyan helyszínekre lelhetünk, amire nem is gondoltunk volna. Vége az unalmas utazásnak, Csudapesten egy pillanatra sem fogunk unatkozni. Fanni ezekkel a novellákkal és versekkel egyedülállót alkotott, ugyanis… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
TBA Könyvek, Nagykanizsa, 2020
60 oldal · ISBN: 9786156181008

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Jules Verne (Verne Gyula) · Mora

Helyszínek népszerűség szerint

Árnyékpest


Most olvassa 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina IP>!
Sütő Fanni: Csudapest világvége

Jó kis válogatás lett ez, direkt arra kitalálva, hogy helyre tegye az ember lelkét járvány és bezártság idején. Vagy éppen segítsen veszélytelen módon kiélni a félelmeit. Novellák, versek, illetve egy hosszabb elbeszélés került a kötetbe, amely egyébként a szerző és a kiadó jóvoltából ingyenesen olvasható. Némelyik novellát a szerző más kötetéből már ismertem, de másodszor sem okoztak csalódást. Egyébként érezhetően át is írta őket a kötet számára.

Részletek a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/05/05/urban_fant…

1 hozzászólás
Molymacska P>!
Sütő Fanni: Csudapest világvége

Engem már a borító elvarázsolt, ami nagyon tetszett, egyszerűen azzal, hogy színes, figyelemfelkeltő és annyira harmonikus. Kellemes ránézni. Ezután pedig, természetesen tudni akartam, milyenek a novellák és a versek.
Nagyon örültem, hogy a versek, amiket olvashattam, posztapokaliptikus, vagy fantasy volt, mert ilyet (magyar szerzőtől magyar nyelven) nem sokat lehet olvasni. Igazán érdekes volt ebben a formában bármilyen alkotást olvasni, és a szerző nagyon jól ki is használja ezt. Játszik a szavakkal, értelmezésekkel, a számokkal, sokszor nagyon szépen lefestve egy érzést, vagy valamilyen érzetet.
Az is jó volt, hogy három kategóriában olvashattunk novellákat és teljesen elkülönülnek egymástól: az első kategóriában lényegében egy urbanfantasy világból kapunk novellákat, amik lazán összekapcsolódnak egymással. Nagyon tetszett benne, hogy felismertünk személyeket, de csak futólag, feltűnnek és eltűnnek. Közben pedig maga a világ is mélyül, jobban megmutatkozik több novellán keresztül.
A második szekció rövid volt, két verssel, és két novellával. A novellák önmagukban jók voltak, de maga a szekció nem emelkedik ki túlságosan, én még örültem volna néhány érdekes történetnek.
A harmadik szekció volt a világégés és posztapokalitikus helyzetek. Itt nagyon változatosak voltak a novellák, Inkább itt jött elő, hogy mint ötlet jó, megírásképpen érdekes, de semmi extra nincs benne. Ettől függetlenül itt is volt nagyon jó novella, és egyik sem volt egy bizonyos szint alatt (ez már elég nekem a boldogsághoz), szóval jó volt. Ebben a szekcióban volt a legtöbb vers is, ötletesek, érdekesek, elgondolkodtatóak voltak.

Remélhetőleg ezen a linken lehet olvasni a novellaértékeléseimet külön-külön: https://moly.hu/konyvek/suto-fanni-csudapest-vilagvege/en-es-a-konyv/molymacska

Nagyon örültem, hogy olvashattam ezt a kötetet. Bár sokszor leírtam, de újra elmondom, hogy nagyon ötletesnek találtam a novellákat, és a kötet maga pont annyira változatos volt, hogy mindig elém került valami újabb, másabb, érdekesebb. Csak ajánlani tudom a kötetet, főleg így, hogy ingyenesen elérhető, így tényleg bárki letöltheti, elolvashatja.

2 hozzászólás
ViraMors P>!
Sütő Fanni: Csudapest világvége

– De ugye Budapesten vagyunk?
(…)
– Ahogy vesszük.

Árnyékpest a főváros visszhangja, egy emlék, egy összeomló jövő. Budapest formája más színekkel kitöltve.

Gyere velem, drága
ma éjjel gázálarcosbálba!

Gondoltam, írok pár szuperlatívuszt, de valahogy nem nagyon megy most a fogalmazás. Elégedjetek meg annyival, hogy Csuda- és Árnyékpest abszolút lenyűgözött, a világvégén innen és túl is. Nyelvezetével, humorával, könnyedségével, örömével és helyenként bánatával. Igazán élő az egész, változatos és fantáziadús.
Olvassátok, azért kaptuk.
Én pedig köszönöm, mert nagyon jókor találtunk egymásra :)

2 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Sütő Fanni: Csudapest világvége

Maga a kötet három részre van osztva, amelyben a novellák és versek lazán kapcsolódnak egymáshoz. Nekem ebből az első rész tetszett a legjobban, ahol egy urbanfantasy világot kapunk, Csudapestet. Számomra ez a rész varázslatos és felemelő volt. Néhol olyan érzésem volt, mintha egy mesebeli álomba csöppentem volna bele, és soha nem akarnék kiszakadni ebből a világból, mert még annyi minden vár felderítésre. Ettől függetlenül természetesen a másik két rész is tetszett, viszont ez az első volt, ami a szívemhez a legközelebb áll.

A második rész egy rövidke kis átvezetés, amelyben két verset és két novellát olvashatunk. Nekem ebből a részből az Északi pályaudvar novella tetszett a legjobban. Furcsa,de végig olyan érzésem volt a novella olvasása közben, mintha én ezt már egyszer álmodtam volna.

A harmadik, és egyben utolsó részben eléggé apokaliptikus helyzeteket tárt fel elénk. Fontos és sajnos igaz tényekre világít rá az írónő a novellákon és a verseken keresztül.

Sütő Fanni igazán gördülékenyen és izgalmasan ír, amit könnyen lehet olvasni. Novelláiban és verseiben sokszor alkalmaz metaforákat, képeket, amelyek szívet gyönyörködtetőek az olvasó számára. Némelyik mondata olyan szép és hangzatos, hogy párat ki is jegyzeteltem magamnak.

Volt szerencsém személyesen is találkozni Sütő Fannival, és már akkor eldöntöttem, hogy bármit is ír el fogom olvasni, már csak a pozitív és kedves személyisége miatt is. Így is tettem, és nem kellett csalódnom. Szaszkó Gabriella előszavát olvasva melegség öntötte el a szívemet, hiszen annyiszor mesélt már drága Sütő Fanni barátnőjéről, és most végre megjelent az első kötete. Csak gratulálni tudok kedves Sütő Fanni, mert szerintem csodálatosat alkottál ! Ezt a kötetet pedig mindenkinek csak ajánlani tudom, főleg ilyen nehéz időkben. Fanni álmodott nekünk egy olyan világot, ahova elmenekülhetünk ebből a zord és színtelen világból.

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2020/04/s…

1 hozzászólás
Mesemondó I>!
Sütő Fanni: Csudapest világvége

Pont olyan, mint a borítója: színes, klassz, érdekes, sok-sok eldugott érdekes részlettel és utalással. Utóbbiakat külön szerettem vadászni benne :) Szeretem ezt a mitikus-mágikus urban fantasy műfajt, és Magyarországon tényleg nagyon kevesen űzik ilyen természetes, nem mesterkélt és nem túltolt magyarsággal.

3 hozzászólás
chhaya P>!
Sütő Fanni: Csudapest világvége

Budapest sosem vonzott, de Csudapesten eltöltenék egy kis időt. Na nem az apokalipszis sújtotta vidéken vagy a bizonytalan köztes térben, hanem a magashegyi istenek és kedves metrólidércek között, abban a másik világban, ahol a trollbuszok járnak, villanykörték teremnek a fán, és kézen fogva sétálhatok az árnyékommal. Csuda jól esett olvasni a verseket, novellákat és kis szösszeneteket, ötletes és fantáziadús, egyedi és varázslatos hangulat jellemzi őket, élvezetes stílusban megírva. Egyetlen problémám a rövidségük. Kapunk egy sajátos helyzetet, életképet, de mire beleéltem volna magam, már vége is. Egy-egy ötlet és karakter saját regényért kiált… Olvastam volna még!

5 hozzászólás
Krausz_Emma I>!
Sütő Fanni: Csudapest világvége

Emellett Fanni igazi polihisztor, dalszövegíró, költő és mesemondó, aki ékszerdobozba zárt titkokat tár az olvasó elé, ékes nyelvével valódi kincseket oszt meg velünk.

Ilyen ez a Csudapest világvége. Teli van élő képekkel, igazi mesékkel. Könnyedén olvasható, lendületes, ugyanakkor teli van magvas gondolatokkal, elültetését viszont mindvégig az olvasóra bízza, egyszer sem didaktikus.

A kötet három szerkezetre osztható, egyben kavarja fel Csudapest varázslatos porát, egyszer felszállhatunk a felhővonatokra, hogy elérkezhessünk a világvége diszkóba. Az átmenet okos, és szép döntés. Az olvasónak van lélegzetvételnyi ideje, hogy a varázslatból megérkezzünk a valóságba, vagy legalábbis meglássuk a valóság egy másik arcát. Különösen ebben az időszakban, amikor karantén van, elevenül működnek, ugyanakkor reménnyel töltenek el bennünket ezek a történetek.

»link: https://krauszemma.blog.hu/2020/04/05/csudapest_vilagve…

1 hozzászólás
Trillian>!
Sütő Fanni: Csudapest világvége

Egyet kell értenem Szaszkó Gabriella előszavával off engem is lenyűgözött a kötet. Legalábbis a novellák. Szinte mindegyik elnyerte a tetszésemet, különösen az első részbeliek. A legkevésbé pedig a második rész tetszett, de azok sem voltak rossz írások. Jók voltak az ötletek, a stílus, a szereplők, szóval a prózai résszel teljes mértékben elégedett vagyok. off Viszont ott voltak a versek. Nem vagyok egy nagy vers olvasó, ritkán tetszenek meg alkotások és azok általában a régi „hagyományos” versek. Ezek nem ilyenek voltak, úgyhogy nem meglepő módon nem is nagyon tetszettek vagy érintettek meg. Viszont elég rövidek, úgyhogy gyorsan túl lehetett rajtuk jutni. A versek ellenére is kíváncsian és lelkesen várom Sütő Fanni új írásait.

scarletta P>!
Sütő Fanni: Csudapest világvége

Alapvetően nem szeretem a magyar szerzőket, a legtöbb általam ismert szerző erotikus műveket alkot, amik nem az zsáner történeteim. Szóval nagyon megörültem, mikor végre valaki fantasy témában alkotott művel örvendeztetett meg.
Rövid, fantasy szösszenetekből álló novelláskötetről van szó, versekkel kiegészítve. Bevallom őszintén a novellák jobban tetszettek – olyannyira, hogy némelyikből szívesen olvasnék regényt, annyira rövidnek éreztem őket, szinte könyörögnek a folytatásért! :D
Tökéletes kikapcsolódás volt – humoros, szomorúan kedves és tartalmas „mesék”, a felnőtt korosztalynak, Budapest szerelmeseinek. Még úgy is jó volt a fővárosról olvasni, hogy utálok ott élni, szinte visszavágytam, szinte. :D

Ajánlom azoknak, akik ismerkedni akarnak a fantasy világával, és azoknak is, akik már otthonosan mozognak benne!

1 hozzászólás
nagybettina P>!
Sütő Fanni: Csudapest világvége

Mindenféle előzmény nélkül, „hirtelen felindulásból” kezdtem olvasni. Nem bántam meg.
Apró szilánkokból áll az egész. Ráadásul ezeket a szilánkokat ismerem, valamilyen módon már találkoztam velük. És mégsem. Felvillanak, csak megmutatják magukat és amikor jobban meg akarnád nézni, eltűnnek.
Különös világ volt ez, a történetek olvastatták magukat.
Kellemes élmény volt, szórakoztatott.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Két pont közt a legrövidebb távolság a varázslat.

Árnyékjáték

1 hozzászólás
Krausz_Emma I>!

Az egyetlen hely, ahol teljes biztonságban lehetsz, a saját fejed.

Krausz_Emma I>!

Azt mondják, a halál olyan, mint az álom, csak hosszabb és valóságosabb.

Kapcsolódó szócikkek: halál
ViraMors P>!

Néha egy kis lövöldözés kell a családi békéhez.

Golyó a szívbe

Krausz_Emma I>!

– (…) Senkinek nem tett még jót, ha üres gyomorra fogyasztott nehezen emészthető híreket.

ViraMors P>!

Különben is a Troll-busz a BKV színeiben dolgozik: Biztonság, Korrektség, Vevőelégedettség.

Árnyékjáték

ViraMors P>!

Gyerekkorom óta valami megmagyarázhatatlan varázslat vonzott a hidakhoz, kövekbe öntött kötőbűbájnak láttam őket, legrövidebb távolságnak két amúgy összekapcsolhatatlannak tűnő pont között.

Sorsvonalak

ViraMors P>!

– Ez őrültebben hangzik, mint az összes Verne Gyula regény.

Északi pályaudvar

Kapcsolódó szócikkek: Jules Verne (Verne Gyula)
Krausz_Emma I>!

Ti emberek néha olyan lassúak vagytok, mint a 7-es busz a reggeli csúcsban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vancsó Éva (szerk.): Ajtók és átjárók
Neil Gaiman: Törékeny holmik
Czinkóczi Krisztina: Át-járók
Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről
Gaura Ágnes: Démoni színjáték
Gaura Ágnes: Embertelen jó
Kleinheincz Csilla: Város két fül között és más elvarázsolt történetek
Bárdos Dávid: Angyalszárnyak
Gaura Ágnes: Mindenki egyért
J. Goldenlane: Csillagfény