Egy ​lócsiszár virágvasárnapja / Csillag a máglyán 39 csillagozás

Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja / Csillag a máglyán Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja / Csillag a máglyán

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​Egy lócsiszár virágvasárnapja Kleist Kolhaas Mihály című kisregénye alapján született, mely az egyén és a hatalom konfliktusának, az emberi tisztesség kiszolgáltatottságának példázata. Kolhaas története az „eszelős” jogérzet drámája.
Az, ami e mintaszerűen törvénytisztelő és krisztusian jámbor lókereskedő már-már idillikus hétköznapjait feldúlja, voltaképpen egy apró, jogsértő affér. Kolhaas Mihály lókereskedő üzleti útjáról hazaérkezik családjához. Szolgája, Herse majd később követi. Házában leli Nagelschmidtet, legjobb barátját, aki üldözői elől menekült ide. A két férfi összevitatkozik, mert a barát a nemrég megvert Münzer Tamás tanainak és a népi mozgalomnak szenvedélyes híve és ezért üldözik, Kolhaas pedig Luther híveként türelemre, keresztényi alázatra, szeretetre inti barátját. A viszontlátás családi örömének és a baráti összeszólalkozásnak a tronkai vámos megjelenése vet véget, aki 50 garast követel a tronkai báró nevében, különben Kolhaas lovát nem hajlandó… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1975

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Zsebkönyvtár Magvető

>!
Kriteron, Bukarest, 1978
keménytáblás
>!
Magvető, Budapest, 1977
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 963270486X
>!
Magvető, Budapest, 1976
212 oldal · ISBN: 9632703197

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Luther Márton


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

JBollok92 P>!
Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja / Csillag a máglyán

Egy lócsiszár virágvasárnapja: Kleist művének „adaptációját” olvashattuk. Egy becsületes, tisztességes kisember igazságkeresése és az ebből fakadó bukása tárul a szemük elé. Sütő András nagyon érzékletesen mutatja be a szereplőket, különösen Kohlhaas indítékát az igazságtételre, mely egyik pillanatról a másikra megváltoztatja a életét.

Csillag a máglyán: Egy hitvita, mely Kálvin Tamás és Szervét Mihály között zajlik le. Érdekes, bár néhol kissé ellaposodó filozofálgatás jellemzi a cselekményt, kevésbé érdekfeszítő, mint Kohlhaas története, de egyáltalán nem rossz.

Dorabella>!
Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja / Csillag a máglyán

Hát ez így egyszerre sok volt. De örülök, hogy végre van egy könyv, ami szerepel a tematikában, és olvasható. Nagyjából érthető is, bár az órán majd biztos kiderül még egy csomó érdekesség. Érdekes a történet, csak az a baj, hogy ezeket a neveket nem lehet megjegyezni.


Népszerű idézetek

Ica_Balázs>!

Ki tehet róla, hogy porszemként kaptuk az életünket is, az egyetlent? Ki rendelte vajon, hogy a porszem igazsága nélkül értelmetlenné válik az egyetemes jog és igazság is, amelyet nem keresnünk kellene, hajszolni, mint gyermek a szivárványt, hanem ott kellene lennie mindenütt, ahol meghirdették?

Gercuj_Bella P>!

MÜLLER: Hogyan mentsük föl az embert, ha nem tartjuk számon a vétkeit? A társadalom olyan, mint… a libamáj a tepsiben! Ha nem figyelik, odaég.

Második felvonás, első kép

Gercuj_Bella P>!

MÜLLER: Panaszból lesz az igazság. A panaszok kicsiny tojásaiból kelnek ki az elégtétel verebei.

Második felvonás, első kép

Gercuj_Bella P>!

KOLHAAS: A fejedelem parancsát hozza édesanyád, amelyben megparancsoltatik: a két fekete lovunkat a bíró úr felhizlalva azonnal visszaszolgáltassa.
HENRIK: Azonnal fel tudja őket hizlalni?
KOLHAAS (megütődve) Nem azonnal. Csak rendre.
HENRIK Akkor miért mondtad, hogy rendre?
KOLHAAS: Megfeledkeztem arról, hogy minden csak rendre jön el.
HENRIK Minden?
KOLHAAS: Ládd, újra tévedtem. Nem minden. Mert a baj, az egyszerre jön. […]
HENRIK Édesapám, a bajt kik hozzák?
KOLHAAS: A bajkeverők.
HENRIK: Hát a bajkeverőket? Azokat kik hozzák?
KOLHAAS: Azokat? A baj. Bogár ment a füledbe?
HENRIK Csak helyre rázom az eszemet.

Második felvonás, második kép

dittta>!

Ne gúnyolódj! Árvák és özvegyek tízezrei siratják az elesett hiszékenyeket. Jegyezd meg, Nagelschmidt: aki felkelést szít és nem viszi azt győzelemre: tömeggyilkos.

33. oldal

dittta>!

A lebecsült ellenfél és az ostobaság. Hozzá ne nyúlj az ellenségedhez, míg nem vagy biztos benne, hogy fejét veheted! Mikori ez a figyelmeztetés? Kinek szól, ha nem az ostobáknak, a hadi tudományokban és számtanban megbukott kalandoroknak: a hiszékenység vámszedőinek.

33. oldal

madárka>!

LUTHER
Szelídebben. A valamikori Luther Márton ma is kész meghalni az Ember Fiának igazságáért. De az élet parancsa nem a halál, hanem annak elkerülése: nem az öngyilkos reménytelenség, hanem az okos cselekvés. Az eszes meglátja a bajt, és elrejti magát; a bolondok nekimennek, és kárát vallják. Mert akárkinek, valaki minden élők közé csatlakozik, van reménysége; mert jobb az élő eb, hogynem a megholt oroszlán. Elegendő büntetés nekünk a halál tudata. Az élethez kell tehát a férfibátorság, mert a halottak semmit sem tudnak, és azoknak semmi jutalmuk nincs többé.

Harmadik felvonás, Első kép

Kapcsolódó szócikkek: Luther Márton

Hasonló könyvek címkék alapján

Székely Csaba: Bányavidék
Heltai Jenő: A néma levente
Székely János: Székely János összes drámái
Hunyady Sándor: Lovagias ügy – Válogatott drámák
Székely János: Képes krónika
Tamási Áron: Csalóka szivárvány
Tamási Áron: Tündöklö Jeromos
Bubrik Zseraldina: Thót Annók, a miskolczi boszorkány
Áprily Lajos: Áprily Lajos összes versei és drámái
Hunyady Sándor: Feketeszáru cseresznye