Lángoló ​agy 146 csillagozás

Egy hónapig őrült voltam
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Lebilincselő visszaemlékezés a New York Post fiatal újságírójának tollából, aki ritka és ijesztő betegséggel vívott csatát, most pedig saját tapasztalatainak megírásával bepillantást enged az agykutatás fantasztikus tudományába.
Susannah Cahalan egy napon furcsa kórteremben ébredt – az ágyhoz szíjazva, felügyelet alatt, mozgásra és beszédre képtelenül. Az egyhónapos kórházi tartózkodása alatt készült kartonjai pszichózisról, agresszióról és veszélyes instabilitásról tanúskodnak. Néhány hete még egészséges, életteli huszonnégy éves volt, élete első komoly kapcsolatában, felfelé ívelő karrierrel.
Susannah lenyűgöző könyve tulajdonképpen egy krónika, mely megvilágítja a betegség útjának kifürkészhetetlen ösvényeit, és azt a szerencsés felfedezést, ami végül megmentette az életét. Kiderült ugyanis, hogy autoimmun kórról van szó, melynek során a szervezet megtámadja az agyat. Ez magyarázatot adhat a történelmen végigvonuló „démoni megszállásokra”…

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633738634 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Enciklopédia 4


Kedvencelte 14

Most olvassa 6

Várólistára tette 167

Kívánságlistára tette 139

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Adri93>!
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Ez a könyv egyben fájdalmas és hátborzongató. Amikor becsuktam a könyvet mélyen legbelül elkezdtem félni. Egy titokzatos betegség amit bárki elkaphat. Ha az orvosok nem jönnek rá a betegség okára „könnyebb” esetben egy pszichiátriai intézetben találja magát,vagy meghal. Ha mégis felgyógyulsz előfordulhat,hogy már sosem leszel az aki voltál, csak a régi önmagad árnyéka vagy. Susannah-nak sikerült. Minden tiszteletem a családjáé. A legnehezebb időszakban tökéletesen összetartottak, még akkor sem adták fel a reményt, amikor az orvosok már lemondtak a lányról. Stephen a barátja egy igazi férfi. Akkor sem hagyta el szerelmét mikor a legrosszabbra fordultak a dolgok.Susannah teljesen felépül, teljeses életet él,de ott van benne egy aprócska félelem..hiszen a betegség újból kiújulhat. Ajánlom,olvassátok mert tanulságos történet, amely megrendíti az ember lelkivilágát, sokszor csalt könnyeket a szemembe.

1 hozzászólás
gabiica P>!
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Wow. Azt hiszem, ez a legmegfelelőbb szó, ami először eszébe jut az embernek, miután befejezte a könyvet. Egy egyáltalán nem mindennapi eseménysorozatnak lehetünk tanúi, amely egyszerre teszi kíváncsivá az embert, és egyszerre borzongatja. Annyira hihetetlen és megrázó, hogy mire képes az emberi agy és hogy mennyi mindent nem tudunk még saját magunkról, a saját testünkről…

kratas P>!
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Őszinte könyv. Rettenetes és borzalmas. Amellett, hogy Susannah megosztja azokat a dolgokat, amiken átesett – bár mivel szinte semmire nem emlékszik, így a családja, barátai és az orvosi feljegyzések alapján dolgozik –, a legelkeserítőbb a történet végén a konklúzió.
Mivel ez egy viszonylag 'újonnan' felfedezett autoimmun betegség (ha jól emlékszem, akkor 2007 környékén írta le először egy orvos), így szörnyű abba belegondolni, hogy hányan lettek korábban félrediagnosztizálva és félrekezelve. És ennek eredményeként hányan haltak meg, vagy esetleg élik az életüket a zárt osztályon.
Hihetetlen, hogy az a test, amelyik életben tart minket, egyszer csak úgy is dönthet, hogy saját maga ellen fordul. Hipochondereknek nem ajánlott az olvasása, de akinek mondjuk kedvence volt a dr. House c. sorozat, az nyugodtan vegye kézbe, élvezni fogja.

brena>!
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

A maga nemében egyedülálló könyv ez. Megrázó, de nekem eléggé „száraz”, lassan olvasos volt összehasonlítva a hasonló Megmaradsz Alice-nek c könyvvel. A sok orvosi szakkifejezések jól el voltak viszont magyarázva,ez ne tantoritson el senkit,szerintem érthetően le van írva minden! Elképesztő ilyent átélni és utólag össze rakni a kockákat,és a családja is példa értékű, hogy ennyire támogatták. Azért irtó nagy szerencséje Susannah-nak, hogy NY ban élt, itt nem hiszem, hogy ugyan ez lett volna a végkifejlet (Nem az orvosok tudása miatt,inkább az elérhető kezelések miatt).
Csak egészség legyen…a többi nem számít….amíg semmi bajunk nem értékeljük a talán szürke hétköznapokat, pedig kellene…Már annak is örülni kéne, hogy reggel kinyitva a szemünk látunk…..

bokrichard>!
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Szakmabeliként végre kimondhatom nagyon vonzanak az olyan könyvek, amik bemutatnak bizonyos eseteket, megtörtént lezajlott betegségeket, és azok hatásait. Különösen nagy az érdeklődésem, ha ritkaságokat lehet látni, mert ki tudja, mikor lehet hasznos az ilyen infó. Megvolt már a Megmaradt Alice-nek, de ez a könyv sokkal szikárabb, szárazabb verziója egy neuro-pszichiátriai betegség bemutatásának spoiler. Ez is volt vele a bajom főként. Annyira tárgyilagos, hogy Susannah szenvedései, küszködései a visszailleszkedéssel a normál világba nem annyira ütősek, szívbemarkolóak, mint amilyennek le lehetne írni. Ami viszont óriási plusz pont, hogy annyi minden szakmailag korrekt van a könyvben hibátlan egyszerűséggel, és érthetően ábrázolva, hogy a laikus is nyugodtan belevághat, és akár tanulhat is 1-2 dolgot. :)

kte P>!
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Megrázó és ijesztő történet arról, hogy az agyunk mennyire meghatároz bennünket, személyiségünket, érzelmeinket, viselkedésünket, miközben az agyműködésről, a befolyásoló tényezőkről ma is nagyon keveset tudunk.
Susannah egyik legnehezebb, ugyanakkor tiszteletre méltó törekvése valósult meg ezzel a könyvvel, hiszen sokak figyelmét felhívta erre a betegségre. Nagyon szerencsés volt, hogy végül jó kezekbe került, a családja mellette állt és anyagi problémák sem nehezítették a gyógyulását, mindent meg tudtak oldani.
Mivel nem fikciós történet, hanem egy valódi nő jegyzetekből, visszaemlékezésekből álló története, így nem tökéletesen megkomponált, helyenként pici szárazabb, máshol szívesen vettem volna részletesebb kifejtést, mégis egy nagyon alapos, orvosi értelemben véve is korrekt, tudományos hivatkozásokkal ellátott mű.

mazsof>!
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Egyszerűen és közönségesen: WOW! Szerintem nem semmi bátorság kellett ennek a történetnek (illetve betegségnek) a leírásához, visszanézni a videókat, kikérdezni az ismerősöket és ezáltal feldolgozni a történteket. Nem tudom miért, de nagyon vonzanak azok a regények, melyek egy-egy, akár ritka, különleges betegséggel kapcsolatban mutatnak be élettörténeteket, így számomra telitalálat volt. Ez ráadásul a színtiszta valóság egy nagyon ritka, meglehetősen ijesztő betegségről. Talán az egyetlen negatívumként azt hoznám fel, hogy néhol már túl tudományos, túl aprólékos volt, bár ennek ellenére is a legtöbb dolgot laikusként is teljesen jól megértettem, így maximálisan élvezhető volt. Susannah és családja története megható és csodálatra méltó, nagyon örülök, hogy a bátor újságírónő szembenézett a történtekkel és megosztotta a világgal betegségének és felépülésének részleteit.

Kis_Andrea>!
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Kettős érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban. Fontos témáról szól, gyorsan is lehetett haladni vele, de valahogy mégse tudott megfogni. Túlírottnak éreztem, és nem tetszett a stílusa. Rengeteg oldalon leírva, hogy ma ilyen vizsgálaton volt, tegnap olyanon, holnap meg milyenre megy. A szülők aggodalma, saját érzései is olyan részletesen taglalva, ami nekem már sok volt. A kevesebb néha több lett volna. Más részek meg igazán tetszettek (pl. hogy milyen volt a környezet reakciója, mikor visszament a munkahelyére, más esetekről hogyan szerzett tudomást stb.). Most látom csak, hogy van belőle film. Hát lehet, hogy kivételesen jobb lett volna azt megnézni. Ezzel a témával nekem elég lett volna egy másfél órás film. Nem hiszem, hogy kevesebbet adott volna mint a könyv.

sztinus>!
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Nagyon izgalmas volt, érdekes könyv. Nyilván örülök, hogy meg tudta írni.

EllaFisher P>!
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Kinek ajánlom a regényt? Pszichológia szakos hallgatóknak biztosan… de a viccet félretéve mindenkinek! Mindenkinek, aki nem irtózik a témától, érdeklődik a mentális betegségek iránt, és szereti a tudományos adalékokkal felturbózott történeteket. Susannah Cahalan a szívét és lelkét tette ebbe a memoárba, a lehető legtöbb információval látott el minket az utazását illetően. Ezer köszönet érte! A regényből már filmadaptáció is készült 2016-ban, amit tervezek megnézni a napokban. Már nagyon izgatott vagyok! Remélem, hasonlóan izgalmasra sikeredett, mint a regény – ilyen történethez egy megrázó film dukál.

Bővebben…
https://mymoonlightlibrary.blogspot.hu/2017/12/susannah…


Népszerű idézetek

brena>!

Az élet olykor kis masnival átkötve nyújtja felénk a metaforákat – éppen akkor, amikor szükségünk van rá. Amikor azt hiszed, minden elveszett szinte váratlanul kerül elő épp az, ami kell.

266. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

bmgrapes I>!

Hátra kell nézni ahhoz, hogy az ember lássa a jövőt.

169. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

bmgrapes I>!

Kevés olyan élmény van, ami olyan közel hozna egymáshoz két embert, mint közösen szembenézni a halállal.

258. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

cassiesdream>!

Végül is mindannyian részek összessége vagyunk, és amikor a testünk csődöt mond, az erényeink vele hanyatlanak.

64. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Maggie>!

Az emlék talán nem veszett oda, hanem valahol az elmém legmélyebb bugyraiban várja a hívójelet. Eddig még nem kapta meg, úgyhogy kénytelen vagyok eltöprengeni rajta: mi mindent veszíthettem el még útközben? És ezek valóban elvesztek, vagy csupán elrejtőztek?

320. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Alessana>!

Szeretem elhinni, amit Friedrich Nietzsche mondott: "A felejtés létezése sohasem nyert bizonyítást: csak annyit tudunk, hogy vannak dolgok, amelyek nem jutnak eszünkbe, amikor fel akarjuk idézni őket.

320. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

KKitti>!

Amikor azt hiszed, minden elveszett, szinte váratlanul kerül elő épp az, ami kell.

266. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Ani8825>!

Rengetegszer megkérdeztem utána, miért maradt, s mindig ugyanazt válaszolta:
– Mert szeretlek, mert így akartam és mert tudtam, hogy valahol ott vagy.

240. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Alessana>!

Megigazítottam a karcos, vastag keretes Annie Hall- szemüvegemet, amit egy tollforgató barátom az én egyedi fogamzásgátlómnak nevezett, mert „senki sem fog veled lefefeküdni, amíg ez rajtad van”.

17. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Kapcsolódó szócikkek: Annie Hall
1 hozzászólás
Alessana>!

Az egészséges agy százmilliárd idegsejt szimfóniája.

61. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam


Hasonló könyvek címkék alapján

Jenny Lawson: Őrülten boldog
Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Colleen Hoover: November 9.
John Green: Csillagainkban a hiba
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Michelle Obama: Így lettem
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Jodi Picoult: Házirend
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek