Lángoló ​agy 111 csillagozás

Egy hónapig őrült voltam
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Lebilincselő visszaemlékezés a New York Post fiatal újságírójának tollából, aki ritka és ijesztő betegséggel vívott csatát, most pedig saját tapasztalatainak megírásával bepillantást enged az agykutatás fantasztikus tudományába.
Susannah Cahalan egy napon furcsa kórteremben ébredt – az ágyhoz szíjazva, felügyelet alatt, mozgásra és beszédre képtelenül. Az egyhónapos kórházi tartózkodása alatt készült kartonjai pszichózisról, agresszióról és veszélyes instabilitásról tanúskodnak. Néhány hete még egészséges, életteli huszonnégy éves volt, élete első komoly kapcsolatában, felfelé ívelő karrierrel.
Susannah lenyűgöző könyve tulajdonképpen egy krónika, mely megvilágítja a betegség útjának kifürkészhetetlen ösvényeit, és azt a szerencsés felfedezést, ami végül megmentette az életét. Kiderült ugyanis, hogy autoimmun kórról van szó, melynek során a szervezet megtámadja az agyat. Ez magyarázatot adhat a történelmen végigvonuló „démoni megszállásokra”…

Eredeti mű: Susannah Cahalan: Brain on Fire

Eredeti megjelenés éve: 2012

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633738634 · Fordította: Sándor Alexandra Valéria

Enciklopédia 2


Kedvencelte 10

Most olvassa 6

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 141

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

>!
andicica1993
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Ez a könyv egyben fájdalmas és hátborzongató. Amikor becsuktam a könyvet mélyen legbelül elkezdtem félni. Egy titokzatos betegség amit bárki elkaphat. Ha az orvosok nem jönnek rá a betegség okára „könnyebb” esetben egy pszichiátriai intézetben találja magát,vagy meghal. Ha mégis felgyógyulsz előfordulhat,hogy már sosem leszel az aki voltál, csak a régi önmagad árnyéka vagy. Susannah-nak sikerült. Minden tiszteletem a családjáé. A legnehezebb időszakban tökéletesen összetartottak, még akkor sem adták fel a reményt, amikor az orvosok már lemondtak a lányról. Stephen a barátja egy igazi férfi. Akkor sem hagyta el szerelmét mikor a legrosszabbra fordultak a dolgok.Susannah teljesen felépül, teljeses életet él,de ott van benne egy aprócska félelem..hiszen a betegség újból kiújulhat. Ajánlom,olvassátok mert tanulságos történet, amely megrendíti az ember lelkivilágát, sokszor csalt könnyeket a szemembe.

1 hozzászólás
>!
kratas P
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Őszinte könyv. Rettenetes és borzalmas. Amellett, hogy Susannah megosztja azokat a dolgokat, amiken átesett – bár mivel szinte semmire nem emlékszik, így a családja, barátai és az orvosi feljegyzések alapján dolgozik –, a legelkeserítőbb a történet végén a konklúzió.
Mivel ez egy viszonylag 'újonnan' felfedezett autoimmun betegség (ha jól emlékszem, akkor 2007 környékén írta le először egy orvos), így szörnyű abba belegondolni, hogy hányan lettek korábban félrediagnosztizálva és félrekezelve. És ennek eredményeként hányan haltak meg, vagy esetleg élik az életüket a zárt osztályon.
Hihetetlen, hogy az a test, amelyik életben tart minket, egyszer csak úgy is dönthet, hogy saját maga ellen fordul. Hipochondereknek nem ajánlott az olvasása, de akinek mondjuk kedvence volt a dr. House c. sorozat, az nyugodtan vegye kézbe, élvezni fogja.

>!
bokrichard
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Szakmabeliként végre kimondhatom nagyon vonzanak az olyan könyvek, amik bemutatnak bizonyos eseteket, megtörtént lezajlott betegségeket, és azok hatásait. Különösen nagy az érdeklődésem, ha ritkaságokat lehet látni, mert ki tudja, mikor lehet hasznos az ilyen infó. Megvolt már a Megmaradt Alice-nek, de ez a könyv sokkal szikárabb, szárazabb verziója egy neuro-pszichiátriai betegség bemutatásának spoiler. Ez is volt vele a bajom főként. Annyira tárgyilagos, hogy Susannah szenvedései, küszködései a visszailleszkedéssel a normál világba nem annyira ütősek, szívbemarkolóak, mint amilyennek le lehetne írni. Ami viszont óriási plusz pont, hogy annyi minden szakmailag korrekt van a könyvben hibátlan egyszerűséggel, és érthetően ábrázolva, hogy a laikus is nyugodtan belevághat, és akár tanulhat is 1-2 dolgot. :)

>!
brena
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

A maga nemében egyedülálló könyv ez. Megrázó, de nekem eléggé „száraz”, lassan olvasos volt összehasonlítva a hasonló Megmaradsz Alice-nek c könyvvel. A sok orvosi szakkifejezések jól el voltak viszont magyarázva,ez ne tantoritson el senkit,szerintem érthetően le van írva minden! Elképesztő ilyent átélni és utólag össze rakni a kockákat,és a családja is példa értékű, hogy ennyire támogatták. Azért irtó nagy szerencséje Susannah-nak, hogy NY ban élt, itt nem hiszem, hogy ugyan ez lett volna a végkifejlet (Nem az orvosok tudása miatt,inkább az elérhető kezelések miatt).
Csak egészség legyen…a többi nem számít….amíg semmi bajunk nem értékeljük a talán szürke hétköznapokat, pedig kellene…Már annak is örülni kéne, hogy reggel kinyitva a szemünk látunk…..

>!
kte
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Megrázó és ijesztő történet arról, hogy az agyunk mennyire meghatároz bennünket, személyiségünket, érzelmeinket, viselkedésünket, miközben az agyműködésről, a befolyásoló tényezőkről ma is nagyon keveset tudunk.
Susannah egyik legnehezebb, ugyanakkor tiszteletre méltó törekvése valósult meg ezzel a könyvvel, hiszen sokak figyelmét felhívta erre a betegségre. Nagyon szerencsés volt, hogy végül jó kezekbe került, a családja mellette állt és anyagi problémák sem nehezítették a gyógyulását, mindent meg tudtak oldani.
Mivel nem fikciós történet, hanem egy valódi nő jegyzetekből, visszaemlékezésekből álló története, így nem tökéletesen megkomponált, helyenként pici szárazabb, máshol szívesen vettem volna részletesebb kifejtést, mégis egy nagyon alapos, orvosi értelemben véve is korrekt, tudományos hivatkozásokkal ellátott mű.

>!
mazsof
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Egyszerűen és közönségesen: WOW! Szerintem nem semmi bátorság kellett ennek a történetnek (illetve betegségnek) a leírásához, visszanézni a videókat, kikérdezni az ismerősöket és ezáltal feldolgozni a történteket. Nem tudom miért, de nagyon vonzanak azok a regények, melyek egy-egy, akár ritka, különleges betegséggel kapcsolatban mutatnak be élettörténeteket, így számomra telitalálat volt. Ez ráadásul a színtiszta valóság egy nagyon ritka, meglehetősen ijesztő betegségről. Talán az egyetlen negatívumként azt hoznám fel, hogy néhol már túl tudományos, túl aprólékos volt, bár ennek ellenére is a legtöbb dolgot laikusként is teljesen jól megértettem, így maximálisan élvezhető volt. Susannah és családja története megható és csodálatra méltó, nagyon örülök, hogy a bátor újságírónő szembenézett a történtekkel és megosztotta a világgal betegségének és felépülésének részleteit.

>!
Arcturus
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Egy fiatal újságíró, a New York Post munkatársa 2009-ben különös tüneteket tapasztal. Először csak csípéseket észlel, aztán a Time Square-en áthaladva érzékeit megtámadják a fények. Mozog a folyosó, a szoba. Hangokat hall, zsibbad az egyik oldala, és alattomos hangulatingadozások lepik meg. Majd epilepszia-szerű rohammal kórházba szállítják. Mi történt vele?

A könyv nagyon fontos és megrázó, egyben felháborító is. Úgy döntöttem, hogy minimum két részre bontom mindazt, amit a könyvből vagy a könyv kapcsán tudtam meg, de ez a poszt így is nagyon hosszú lett. A múlt héten került ki egy poszt, ami magáról a betegségről, a Dalmau-szindrómáról szól. Felháborodtam, amikor az anyagot gyűjtöttem hozzá, cikkeket kerestem, hogy gyakorlatilag semmit sem találtam róla magyar nyelven. 13 év telt el azóta, hogy először megjelent a tanulmány erről a betegségről. Azóta egyetlen egy orvos nem volt, aki vette volna a fáradságot, hogy egyáltalán egy ismeretterjesztő cikket írjon bárhová is erről? Azóta hány olyan ember esett a saját agyának az áldozatául akár itt, az országban, akár világszerte? Hány emberen végeztek azóta ördögűzéseket, vagy zárták pszichiátriai osztályra? Susannah a könyvében megemlít hasonló eseteket, pl. egy fiatal, 19 éves lányét. Miután úgy döntött, a világ elé tárja a saját betegségét, több műsorba is meghívták őt. Az egyik ilyen műsorral találkozott egy nagyon hasonló tüneteket produkáló lány nagynénje is, aki rögtön elküldött mindent az öccsének, a lány édesapjának. Ugyanezeket a tüneteket produkálta a fiatal lány is. Az apja az orvos orra alá nyomta Susannah cikkét, aki aztán felhúzta az orrát, hogy mégis hogy képzeli, ő jól végzi a munkáját. Pár nappal később, amikor a lányának épp rohama volt, az ügyeletes neurológus kezébe nyomta a cikket, és felszólította, hogy azonnal olvassa el. Ő a zsebébe gyűrte, majd másnap elvégezte a már létező, egyszerű tesztet, hogy valóban Dalmau-szindrómája van-e, vagy sem. Az volt, és végre el tudták kezdeni a kezelést. A lány teljesen felépült, és ez sosem történt volna meg Susannah Cahalan nélkül. Egy másik nő először papot hívott és ördögűzést kért magára… volt olyan fiatal beteg, aki a rohamai során ragaszkodott ahhoz, hogy rákjárásban grasszáljon a kórházban, kissé kifacsarodott végtagokkal, ráadásul ő echoláliát is produkált, vagyis eltorzult, mély hangon zagyvált idegennek tűnő nyelven. Ismerős jelenségek a sok kárt okozó Az ördögűző c. filmből, igaz?

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2018/10/18/langolo_agy

>!
MyMoonlightLibrary_Ella P
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Kinek ajánlom a regényt? Pszichológia szakos hallgatóknak biztosan… de a viccet félretéve mindenkinek! Mindenkinek, aki nem irtózik a témától, érdeklődik a mentális betegségek iránt, és szereti a tudományos adalékokkal felturbózott történeteket. Susannah Cahalan a szívét és lelkét tette ebbe a memoárba, a lehető legtöbb információval látott el minket az utazását illetően. Ezer köszönet érte! A regényből már filmadaptáció is készült 2016-ban, amit tervezek megnézni a napokban. Már nagyon izgatott vagyok! Remélem, hasonlóan izgalmasra sikeredett, mint a regény – ilyen történethez egy megrázó film dukál.

Bővebben…
https://mymoonlightlibrary.blogspot.hu/2017/12/susannah…

>!
KönyvParfé
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Nem szokványos könyv, de nagyon érdekes. És valóban megrázó.
Az emberi test csodálatos, hihetetlen gépezet. Emellett okos, és jelez, ha bármi gond van. Ha egy kis hiba csúszik a rendszerbe, rögtön működési zavar lép fel. Az agy pedig egy olyan szegmense a testnek, melyről még nem tudunk eleget. Ijesztő, ha skizofrén, hallucinációs tüneteket generál egy betegség. A hideg kiráz már a gondolatától is…
A történet jól felépített, a végén feltett kérdés pedig sokkoló. Vajon hányan szenvedhetnek ilyen, vagy ehhez hasonló betegségben, miközben fogalmuk sincs, mi lehet a bajuk?

>!
dorcika
Susannah Cahalan: Lángoló agy

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Hűha. Ritkán érzek ennyire együtt egy könyv főszereplőjével (jelen esetben az írónővel), és ritkán talál meg ennyire jókor egy mű. Nem vagyunk ugyanabban a helyzetben – Cahalan saját magáról és az ő neurológiai bajáról ír, én meg apukám hematológiai problémáival vagyok non-stop elfoglalva – de ez a „senki nem tud semmit, minden lelet negatív, az orvosok minden beteget tárgyként kezelnek”-érzés nagyon is ismerős.

Amiért még nagyon tetszett: Susannah tisztában van azzal, hogy a felépülése kizárólag a család pénzén múlt, és fel is háborodik ezen: nekik sikerült, de mi van azzal a rengeteg emberrel, akiknek nem, mert pénz hiányában nem tudnak minden vizsgálatot vagy kezelést megkapni? És tényleg, mi van velük? Hány ember fekszik a pszichiátrián, vagy a neurológián azért, mert félrediagnosztizálták őket?

Tanulság: az egészségügy rendszere úgy ahogy van, szar (Amerikában is, akkor itthon milyen…?), alapos átalakítás kellene ahhoz, hogy hatékony és emberséges ellátást kapjanak a betegek. Persze ezek egy része komoly költségekkel jár (több vizsgálati eszköz, több orvos és ápoló), de van, ami egyszerűen csak hozzáállás kérdése (néhány eü. dolgozó botrányos kommunikációs készségén és pszichológiai alulképzettségén még én is megdöbbenek…). Utóbbiakra jó lenne nagyobb hangsúlyt fektetni.


Népszerű idézetek

>!
brena

Az élet olykor kis masnival átkötve nyújtja felénk a metaforákat – éppen akkor, amikor szükségünk van rá. Amikor azt hiszed, minden elveszett szinte váratlanul kerül elő épp az, ami kell.

266. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

>!
bmgrapes I

Hátra kell nézni ahhoz, hogy az ember lássa a jövőt.

169. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

>!
bmgrapes I

Kevés olyan élmény van, ami olyan közel hozna egymáshoz két embert, mint közösen szembenézni a halállal.

258. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

>!
cassiesdream

Végül is mindannyian részek összessége vagyunk, és amikor a testünk csődöt mond, az erényeink vele hanyatlanak.

64. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

>!
Maggie

Az emlék talán nem veszett oda, hanem valahol az elmém legmélyebb bugyraiban várja a hívójelet. Eddig még nem kapta meg, úgyhogy kénytelen vagyok eltöprengeni rajta: mi mindent veszíthettem el még útközben? És ezek valóban elvesztek, vagy csupán elrejtőztek?

320. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

>!
Alessana

Szeretem elhinni, amit Friedrich Nietzsche mondott: "A felejtés létezése sohasem nyert bizonyítást: csak annyit tudunk, hogy vannak dolgok, amelyek nem jutnak eszünkbe, amikor fel akarjuk idézni őket.

320. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

>!
KKitti

Amikor azt hiszed, minden elveszett, szinte váratlanul kerül elő épp az, ami kell.

266. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

>!
Ani8825

Rengetegszer megkérdeztem utána, miért maradt, s mindig ugyanazt válaszolta:
– Mert szeretlek, mert így akartam és mert tudtam, hogy valahol ott vagy.

240. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

>!
Alessana

Megigazítottam a karcos, vastag keretes Annie Hall- szemüvegemet, amit egy tollforgató barátom az én egyedi fogamzásgátlómnak nevezett, mert „senki sem fog veled lefefeküdni, amíg ez rajtad van”.

17. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam

Kapcsolódó szócikkek: Annie Hall
1 hozzászólás
>!
Alessana

Az egészséges agy százmilliárd idegsejt szimfóniája.

61. oldal

Susannah Cahalan: Lángoló agy Egy hónapig őrült voltam


Hasonló könyvek címkék alapján

Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Jenny Lawson: Őrülten boldog
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
R. J. Palacio: Az igazi csoda
Jodi Picoult: A nővérem húga
John Green: Csillagainkban a hiba
Nicola Yoon: Minden, minden
Ann Brashares: Négyen egy gatyában
Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország
Michelle Obama: Így lettem