A ​lelked bennem 19 csillagozás

Susanna Ernst: A lelked bennem

„Ne félj, Matty! Veled maradok, megígérem!”
A kegyetlen gyilkosság áldozatává vált Amy utolsó gondolata ez volt.
Matt, aki gyerekfejjel tehetetlenül szemlélte kis barátnője megerőszakolását és meggyilkolását, huszonegy év múltán is képtelen feldolgozni a traumát. Bár sikeres masszőrként dolgozik – gyógyító mentalistaként különleges képességekkel rendelkezik –, végtelenül magányos. Ám egy napon találkozik egyik betegének autista lányával, Julie-val, s a kettejük között kialakuló, megmagyarázhatatlan vonzalom nemcsak különös élményeket ad, de közös emlékeket is feltár. Emlékeket abból az időből, amikor még nem is ismerhették egymást. Matt lassan rádöbben: rég meghalt gyermekkori szerelme egy másik testben él tovább. S miközben együtt próbálnak megküzdeni családjukkal, környezetükkel, hogy elfogadtassák a lehetetlent, a múlt árnya kísért a metszőn kék szemű gyilkos személyében…

Eredeti mű: Susanna Ernst: Deine Seele in mir

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632932613
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
448 oldal · ISBN: 9789632938004

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Amy · Mary · Matt Andrews


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Anarchia_Könyvblog P
Susanna Ernst: A lelked bennem

A lelked bennem rabul ejtett. Nemcsak a gondolataimat, de a lelkemet is. A mélybe lökött, aztán adott egy kapaszkodót, hogy a felszínre jussak.
Az írónő egyszerűen tökéletesen fogalmazott. Sehol nem esett túlzásba, minden részbe annyi érzelmet sűrített, amennyit elbírt és ami nem sodort el bennünket olvasás közben.

Az ajánló teljes egészében itt érhető el: http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/08/01/susanna…

>!
Lanore P
Susanna Ernst: A lelked bennem

Hmm… hát ez egy nagyon furcsa könyv volt, és rengeteg különböző érzést váltott ki belőlem, azt gondolom, igencsak nyitottnak és befogadónak kell lenni ahhoz, hogy az ember értékelni tudja ezt a történetet. Elgondolkodtató volt, hogy vajon tényleg létezik-e élet a halál után, másik testben, „régi” lélekkel, és ha igen, hogyan, milyen formában történik ez? Matt és Amy gyerekként szörnyű sokkot éltek át, Mattnek végig kell néznie, ahogy Amy-t megerőszakolják, és brutálisan meggyilkolják. Az énem egy nagyon pici része hajlandó elhinni azt, hogy az utolsó pillanatokban tett ígéret sokat számíthat. A könyv szerint nagyon is sokat, hiszen az utolsó fogadalom miatt Amy lelke nem engedi el ezt a világot, egy másik testben születik újjá, hogy később, 21 év múlva Matt megtalálja őt egy fiatal autista nő testében, Julie-ban. Julie alkalmatlan az önálló életre, a nap minden percében gondoskodni kell róla, de spoiler. Érdekes volt megismerni a szülők hozzáállását, Julie szüleit nagyon megkedveltem, annyira nyitottan álltak az egészhez, semmi más nem lebegett a szemük előtt, csak az, hogy a lányuk boldog legyen spoiler, ugyanakkor ott voltak Amy szülei, akik már sokkal nehezebben fogadták el a dolgokat, de ők is nagyon valóságosak voltak, igazi félelmekkel és reakciókkal, valószínűleg én is az ő táborukat erősítettem volna első hallásra. Teljesen egyértelmű volt, az első fejezetektől kezdve, hogyha Amy spoiler, ennek ellenére Mary-t is nagyon megkedveltem, és szorítottam neki spoiler. Reméltem, hogy sikerül spoiler. De a vége… évtizedeken át tartó fájdalom, magány, bezárkózás és tehetetlenség után végre spoiler.

>!
ap358 P
Susanna Ernst: A lelked bennem

A fülszöveg egyből megfogott, és tudtam, hogy nekem ezt el kell olvasnom.
Vegyes érzéseket keltő, elgondolkodtató és megható mágikus-realisztikus írás.
A történet elején megismerhetjük a szereplőket, Mattyt és Juliet, és ezek a részek teljesen beszippantottak. Az alapsztori és a cselekmény, amire a karakterek élete épül rendkívül megdöbbentő. A múltjuk borzalmas, és elmerengtem, hogyan volt képes Matty egyáltalán megőrizni az ép eszét. A jelenben egy elzárkózott, magányos felnőtt, aki szorong a démonaitól, de senkivel nem osztja meg a gondjait.
A Julieval való kapcsolatának a kialakulása szívszorító és egyben érdekes is. Szurkoltam nekik, de még én se tudtam, valójában kit is szeretnék viszontlátni.
Miután Amy újra öntudatra ébred, számomra ellaposodott a történet. Onnantól alig bírtam haladni vele. Sok részt feleslegesnek találtam, újra és újra körbejárták ugyanazt a probélmát, akárhány emberrel beszéltek, annyiszor olvashattam el ugyanazokat a párbeszédeket. Túl sok volt az elnyújtott dráma. Amy és Matty kapcsolata a misztikumra és a gyerekkori emlékekre épül, és úgy éreztem, túl gyorsan alakult a köztük lévő kapcsolat. A szerelmi szál keserédes és lapos volt, mintsem romantikus. Legalább 100 oldalt simán le lehetett volna faragni belőle. Nagyon erősen kezd a könyv, de a 100-150. oldaltól leszállópályára áll.
A vége egyedi, érdekes és… megható lett volna, de addigra sajnos már elvesztettem az érdeklődésemet. Nem bántam meg, hogy elolvastam, de dühít, hogy egy ilyen fantasztikus alapből ez sült ki.

>!
Ariadne
Susanna Ernst: A lelked bennem

Susanna Ernst első regényét tartja kezében az olvasó.
Határozottan erős kezdés. Magával ragad és nem ereszt. Rengeteget ad, de sokat el is vesz.
A könyvet azoknak ajánlom, akik tudnak nyitottak lenni, nem keresnek kákán is csomót, csak hagyják, hogy a történet magába szippantsa őket és elemi erővel megéljék az érzéseket, amiket a regény kivált. Én ezt tettem, s egyáltalán nem bántam meg.
Mindenképpen szeretném majd olvasni az írónő jövőben megjelenő könyveit is.

Bővebben:
http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2018/05/susanna-e…

>!
vollys
Susanna Ernst: A lelked bennem

A stílusa azonnal beszippantja az embert. Az alap történet is rendben, már a tartalomból is kiderül, hogy némi fantasztikumra épült a történet, tehát aki nem szereti a reinkarnációs történeteket, az ne vágjon bele. Matty és Amy olyan borzalmat él át, melyet nehéz feldolgozni, mindkét részről. Szoros kapocs kapcsolja össze őket, ami varázslatos. Számomra a karakterek kidolgozottsága nem a legjobb, leghitelesebb. Elhiszem, hogy 8 év közös gyerekkor mély kapcsolatot építhet ki, de 21 év felnőttkor azért ennél több szakadékot képezne és komolyabb problémákat is felvetne szerintem. A könyv végére érve volt némi hiányérzetem… azzal tettem le, hogy mi értelme volt? Mit szeretett volna a szerző mondani? Mostanáig nem jöttem rá, de nem is feltétlen baj, érzelmeket közvetített, elgondolkodtatott, ezt értékelem.

>!
Marta_Kotai_Szabone
Susanna Ernst: A lelked bennem

ez egy földöntúli szerelmi történet. nekem túl csöpögős és túl hihetetlen volt.

>!
liptonella
Susanna Ernst: A lelked bennem

Van benne munka jó sok, de hát a könnyekért is meg kell dolgozni. Nem azt akarom mondani, hogy rettenetes, de majdnem.

>!
Dobos_Manowar_Attila
Susanna Ernst: A lelked bennem

Ej, de furcsa könyv ez! A fülszöveg alapján érdekelni kezdett a történet, bár, a borító az én ízlésemnek túl finomnak tűnt. A regény elolvasása után azonban úgy érzem, teljesen rendben van.
Nos, a történet egy idilli képpel indul, ahol is két gyermek önfeledten játszik. Ám aztán, mint derült égből a villám, úgy zúzza szét a vidám hangulatot egy kegyetlen gyilkos felbukkanása. A kislánnyal brutálisan végez, a kisfiúnak, Mattynek pedig végig kell néznie a legjobb barátja, Amy halálát. Az utolsó pillanatokban azonban a lány gondolatban fogadalmat tesz, hogy soha nem hagyja el a fiút.
Ezután ugrunk huszonegy évet előre, és láthatjuk, hogy Matt éppen egy háromtagú családhoz megy, hogy a családfőt kezelje, akinek komoly derékfájdalmai vannak. A lányuk, Julie autista – aki ugyanazon a napon született, amikor Amy –, akinek gondozása miatt a szülők szigorú napirend szerint élik a mindennapjaikat. Matt felajánlja, hogy amellett, hogy segít nekik, amiben tud, még a lányukat is megmasszírozza, hogy a legyengült izmokat átmozgassa. A férfi, miközben a betegeit kezeli, különleges képességének köszönhetően, a páciens emlékeibe is bepillantást nyer. Így történik ez Julie esetében is, akinél ezek a képek egyben a saját gyermekkorát is megidézik. Mattet természetesen megdöbbenti ez a látomás, ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy az idegen testbe zárt lélek nem más, mint az ő gyerekkori barátja, Amy. Ezután igyekszik minél több időt a lánnyal tölteni, és elkövetni mindent, hogy öntudatra ébressze őt, hogy ne csupán rab legyen abban a testben, amiben huszonegy éve kénytelen létezni.
http://elomagazin.com/2018/07/konyvajanlo-susanna-ernst…

>!
Aleysa
Susanna Ernst: A lelked bennem

Végre egy történet, aminek tökéletes a befejezése. Gyönyörű, mély, elgondolkodtató regény az életről, a szerelemről, a halálról és ennek a három dolognak a szimbiózisáról.

>!
Boca_Isabela
Susanna Ernst: A lelked bennem

Nekem valahogy nem jött be, nem erre számitottam, sokkal de sokkal jobbnak gondoltam. de sajnos nem az.
Maga az alaptörténet szuper,csak valahogy a kivitelezés nem győzütt meg,túl hihetetlen és egy kicsit túl nyálas.Pedig a könyv elején égnek állt a haj és a hideg futkosott a hátamon, de idővel eltüntek ezek az érzések és ezt hinyoltam. Nagy kár érte, mert szuper könyvet lehetett volna kihozni belőle.De ennek ellenére nem bntam meg hogy elolvastam.Ja és a könyv boritója imádom.


Népszerű idézetek

>!
ap358 P

Soha ne vitatkozz egy nővel szívügyekről.

181. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mary
>!
ap358 P

Az egyik napilapban olvastam egyszer azt a kérdést, amire sajnos pontosan tudom a választ: „Összetörhet az ember lelke?” – Igen, összetörhet, akár néhány másodperc alatt is!

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Matt Andrews
>!
ap358 P

Az ignoranciát el tudom viselni, a részvétet csak nehezen, az együttérzés pedig megöl.

93. oldal

>!
Ariadne

Kéz a kézben ballagunk a széles járdán. Amy felfelé néz. Ezen az éjszakán van az égboltban valami védelmező. Számtalan csillag ragyog felettünk, és végre értelmet nyer általuk az „ég sátra” kifejezés. Igen, ez az ég tényleg körülölel bennünket. Úgy feszül fölöttünk, mint a gyapjútakaró, amely alatt gyerekkorunkban annyit játszottunk.

>!
Anarchia_Könyvblog P

Mattyvel kell maradnom. Nem hagyhatom cserben. Soha. Hiszen megesküdtünk egymásnak.

>!
Anarchia_Könyvblog P

Szabályos vonások, telt ajkak. Sötét, hullámos haja hosszan a vállára lóg. De hiányzik valami döntő fontosságú dolog. Teljesen kifejezéstelen az arca és furcsán üres, nem lehet felfedezni rajta semmilyen sajátos, személyes jegyet. Olyan, mint egy álarc. Igen. Mint egy lélektelen burok. Kirakati babára emlékeztet. De valahogy mégis… van Julie-ban valami elbűvölő. Kíváncsivá tesz.

>!
Anarchia_Könyvblog P

Az összes rémálom, az átvirrasztott éjszakák, a legnormálisabb hétköznapi helyzetektől való félelem és az a rettenetes magány, amit annyi éven át kellett megtapasztalnom.

>!
Zoe27 

Két nővér, akik anélkül, hogy hinnének a lehetetlenben, nem fognak egymásra találni, bármilyen közel állnak is egymáshoz pillanatnyilag.

288. oldal

>!
Zoe27 

Magunkban hordozunk valamit, egyfajta belső iránytűt, akik sokat jelentenek számunkra.

145. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Torey Hayden: Szellemlány
Karin Slaughter: Sebek
Karin Fossum: Aki mást szeret
Erik Axl Sund: Bomlás
Camilla Läckberg: Jéghercegnő
Ta-mia Sansa: A menekülés éve
Martina Cole: A madám
Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva
Láng Attila D. – Láng Krisztina: Kissy