100 ​dolog amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről 16 csillagozás

Susan Weinschenk: 100 dolog amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről

Azért ​tervezünk, hogy valamilyen választ csiholjunk ki a felhasználókból. Azt szeretnénk, hogy vásároljanak, többet olvassanak, vagy megtegyenek valami mást. Ha a tervezés során nem vagyunk tisztában azzal, mit miért tesznek az emberek, az olyan, mintha térkép nélkül indulnánk egy város felfedezésére: a termék által kiváltott hatás esetleges lesz, zavaros és igen kevéssé hatékony. Ebben a könyvben a tudományos és kutatási eredményeket gyakorlati példákkal ötvöztem, hogy megalkossak egy minden tervező számára nélkülözhetetlen útmutatót. A segítségével képes leszel könnyen használható és vonzó honlapot, alkalmazást vagy más terméket tervezni, amely megfelelően illeszkedik ahhoz, ahogyan a felhasználók gondolkodnak, dolgoznak és játszanak.

Tanuld meg, hogyan teheted hatékonyabbá és egyszerűbben használhatóvá az általad tervezett termékeket! Tudd meg:

– egy oldalon vagy képernyőn mi kelti fel és mi köti le a felhasználók figyelmét?
– mi segít abban, hogy jobban… (tovább)

>!
Kiskapu, Budapest, 2011
242 oldal · ISBN: 9789639637818

Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

WerWolf>!
Susan Weinschenk: 100 dolog amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről

Nem, nem ennek a könyvnek az elolvasása fogja az egekbe repíteni a weboldalad látogatottságát. A webshopodban sem fognak a megrendelések soha nem látott mértékben nőni.
Viszont, ha elolvasod a könyvet, akkor 100 olyan tippet kapsz, amivel jobbá, élvezhetőbbé teheted az oldaladat, blogodat. Főleg a friss blogereknek ajánlom, mert attól, hogy cuki az oldaluk és aranyos dolgokat irkálnak, nagyon soknál egyszerűen megriadok a blog felépítésétől és kinézetétől.
Apró kis trükkök, amivel a pici kellemetlenségeket orvosolni lehet, vagy éppen a „hűha” érzés, mert tudtad, hogy valami zavar az oldaladon, de nem jöttél eddig rá a megoldásra.
A könyv segítségével felismerhetjük azokat a tipikus, de apró hibákat, melyet sokan elkövetünk.
Talán ennek segítségével sikerül olvasói, látogatói szempontok alapján szemlélni saját blogunkat, weboldalunkat, ami már nagy előrelépés a jövőbeli fejlesztésekre nézve.
Aki pedig a céges weboldalát próbálja felhasználóbarátabbá tenni, annak szinte kötelező olvasmány.
Igen, sok benne a sablonos, ezeregyszer hallott dolog, de mégis olyan szempontból közelíti meg az aktuális problémát, aminek köszönhetően egy másik nézőpontból is meg tudjuk vizsgálni a dolgokat.

2 hozzászólás
Radena>!
Susan Weinschenk: 100 dolog amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről

„Kisisten” ugyan nem lettem tőle, de voltak benne olyan dolgok bőven, amivel még itt-ott nem találkoztam. Voltak benne számomra újdonságok, bizonyos dolgokra máshogy kell gondolnom, például tervezés során is.
Jó lenne kézikönyvként a polcomon tartani belőle egy példányt, de sajnos ezt csak kölcsönbe kaptam meg. Gyakorlatilag beszerezhetetlen.

Csisza>!
Susan Weinschenk: 100 dolog amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről

Ha valaki tervezőként, designerként, grafikusként a szakmai tudást gyarapítaná egy kis pszichológiával annak mindenképp érdemes elolvasni. A könyv főleg arra helyezi a hangsúlyt, hogy egy tervező és egy átlagos felhasználó más szemmel látja a dolgokat. Lévén, hogy az emberek a böngészést nem „szakmai" szemmel használják egy tervezőnek azt is meg kell tanulnia, hogy lásson a felhasználó szemével, sőt meg kell tanulnia, hogyan irányítsa azt anélkül, hogy a felhasználó manipuláció érzése alá kerüljön.
A könyvben nagyon jó elosztásban fejezetekre bontva ismerhetjük meg ezt a fajta pszichológiai hadviselést, valamint könnyen átlátható és megérthető, olykor szórakoztató példákkal segíti megértetni ezeket a törvényeket.

Barbeszkovics_Ödön>!
Susan Weinschenk: 100 dolog amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről

Elég szájbarágós és iszonyúan repetitív, de sok érdekes pszichológiai kisérletet és megfigyelést gyűjt össze egy helyre. Ugyanakkor sok helyen sántít vagy nem tudja igazán alátámasztani, hogy adott ismeret hasznos a gyakorlatban (de próbálja.)

Mielőtt elolvasod, tehetsz tippeket, hogy hányszor fogod ezt olvasni: „A Tudatos webtervezés – Mitől függ, hogy kattintanak-e? című könyvemben írok arról, hogy…”

Főleg gimis korosztálynak ajánlom.

Joya>!
Susan Weinschenk: 100 dolog amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről

Én abszolút hasznosnak találtam. Sok olyan dolog volt benne, amiről tulajdonképpen már tudtam/hallottam, de így összefoglalva, példákkal, alkalmazási javaslatokkal mégis valahogy újdonságként hatottak. Azt azért hozzá kell tenni, hogy az eltelt 5-6 évben egyre inkább felhasználóbarátabbá váltak a weboldalak, de a könyv megírásakor (és azért még ma is) sok-sok olyan honlapot lehetett (lehet) találni, amik alapvető felhasználói elvárásokkal sincsenek tisztában. Ha „nem is váltja meg a világot” abban biztosan segít, hogy jobban átlátható, jobban használható, logikusan kialakított, ésszerű oldalt hozzunk létre, ahol az érdeklődők szívesen böngésznek akár hosszabb ideig is. Kiegészítésként ajánlom (főleg kezdőknek), a könyvben is említett Ne törd fejem! (Steve Krug) című könyvet, amiben az évek múlásával bizonyos információk szintén kissé elavultak, de a webdizájn kialakításhoz szükséges alapvető szempontok jól összefoglalva megtalálhatóak benne.

bodr>!
Susan Weinschenk: 100 dolog amit minden tervezőnek tudnia kell az emberekről

Pszichológiában jártasabbaknak nem ajánlom, mert végig olyan érzésük lesz, hogy ezt a könyvet ők is össze tudták volna rakni egy BA képzés anyagából, de a kívülállók számára nagyon érdekes és hasznos olvasmány, nem csak elvont, semmitmondó blablával, hanem egészen gyakorlatias „Jó tudni” tippekkel megspékelve. Mindemellett pedig klassz a könyv felépítése és dizájnja, emiatt is élvezet kézben tartani.


Hasonló könyvek címkék alapján

Pásztor Dávid: UX Design
Steve Krug: Ne törd a fejem!
Sham Bhangal – Ben Renow-Clarke: Macromedia Flash MX Actionscript programozás alapjai
Stephanie Sullivan – Greg Rewis: CSS mesteri szinten a Dreamweaver CS3-ban
Bártfai Barnabás: ECDL Webkezdő
Eric Ries: Lean startup
Linda Liukas: Kalandozások Kódföldén
Max Wainewright: Kódgép 1.
David Whitney: Kódolj!
Bradley L. Jones: C# mesteri szinten 21 nap alatt