Clara ​és Mr. Tiffany 14 csillagozás

Susan Vreeland: Clara és Mr. Tiffany

Tiffany ​nevét mindenki ismeri, de vajon ki lehet a titokzatos Clara? Pedig Clara Driscoll, akinek alakját homályba zárta a történelem, drámai módon alakította át Louis Comfort Tiffany művészi pályáját. A modern, céltudatos fiatal nő a híres festőművész és tervező üvegműhelyében kap állást. Művészi kiteljesedésre törekszik, szakmai elismerésre vágyik, és ha kell, szembeszáll a férfias világgal is. Megteremti és vezeti a műhely női részlegét, és a mester mellett kibontakozik különleges tervezői tehetsége, egyedi stílusa. Különös kapcsolat alakul ki közte és a rendkívül konzervatív, férjezett nőket egyáltalán nem foglalkoztató Mr. Tiffany között.
A művész idővel partnerként fogadja el az ötletekkel teli, lelkes Clarát, aki az 1800-as évek végén megálmodja az azóta is csodált, híres-nevezetes Tiffany-lámpákat. Az Amerika felfedezésének évfordulójára rendezett világkiállításon már nem marad el a hőn óhajtott siker. A bemutatott különleges üvegtárgyak végre meghozzák a világhírt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Geopen, Budapest, 2011
526 oldal · ISBN: 9789639973411 · Fordította: Todero Anna

Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

szucsiani P>!
Susan Vreeland: Clara és Mr. Tiffany

Mindig nagyon szerettem lakberendezési magazinokat lapozgatni. Évekkel ezelőtt ezekben láttam először Tiffany lámpákat, amiket nagyon különlegesnek találtam. Így amikor rábukkantam erre a könyvre (aminek már a borítója is megfogott), úgy éreztem ezt el kell olvasnom.

A történetet Clara szemszögéből ismerjük meg, aki első férje elvesztése után ismét munkába állhat Mr. Tiffany cégénél (ő ugyanis csak egyedülálló nőket alkalmaz). Erős, önálló, független és céltudatos nő, aki imádja a hivatását, emiatt a magánélete legtöbbször háttérbe szorul. Egyre több és különleges feladatot kap. Az addig leginkább ólomüveg ablakokat készítő cég, az ő ötlete és tervei alapján kezdi készíteni az aprólékos munkát igénylő különleges és drága lámpákat. Vezetése alatt kis létszámú, összetartó női részleg nagy sikereket ér el, amit férfiak nem néznek jó szemmel. Jól bemutatja a könyv azokat a nehézségeket és hátrányos megkülönböztetést, amit az 1900-as évek elején a női munkavállalóknak el kellett eltűrni. Emiatt kerül Clara is válaszút elé: maradjon-e cégnél, ahol egyre inkább ellehetetlenítik és megnehezítik az imádott munkáját vagy válassza a magánéleti boldogságot.
Megkedveltem ezt a bátor és becsületes nőt és körülötte lévő bohém társaságot is. Mr Tiffany viszont nem tudott hozzám közel kerülni.

A könyv erőssége az üvegművesség részletes bemutatása: hogyan készültek az ólomüveg ablakok és lámpák a tervezéstől a megvalósításig, hogyan játszottak a színekkel, mennyi fajtája és árnyalata volt egy-egy üvegtáblának off, mennyi ember percíz munkája kellett ahhoz, hogy egy-egy gyönyörű tárgy elkészülhessen.
Amellett hogy megismerünk egy különleges szakmát, bepillanthatunk a múlt század eleji New York hangulatába és a különböző társadalmi osztályok életébe is.

ScarlettBlair P>!
Susan Vreeland: Clara és Mr. Tiffany

Nagyon érdekes egy könyv volt. Tetszett a Tiffanynál zajló különböző folyamatok részletes és érdekes bemutatása. sok lámpára rá is kerestem, hogy hogyan is néz ki a valóságban. Clara karaktere nagyon tetszett egy igazi felvilágosult modern nő volt. Büszkék lehetünk rá. Sajnálattal olvastam, hogy mit kellett a Tiffany női részlegének átélnie/elszenvednie csak azért mert nők. Louis Comfort Tiffany szerintem egy gyenge jellem volt, mert ugyan szüksége volt a nők részlegére, de soha nem állt ki mellettük igazán.
Hihetetlen lehetett az 1800-as évek végén 1900-as elején New Yorkban élni, ahogy megfért egymás mellett a tyúkól a Negyedik Sugárúton meg a Flat Iron Building.
Szuper kis könyv volt ez, egy nagyon izgalmas női karakterrel a középpontban.

Mariann_ P>!
Susan Vreeland: Clara és Mr. Tiffany

A címmel ellentétben nem olyan viszony volt Clara és Mr. Tiffany közt, amilyent elsőre gondolnánk.
Clara a modern , dolgozó nő megtestesítője, akinek munkaadója Mr. Tiffany, és nagyban befolyásolja élete alakulását.
Megszerettem ezt az öntudatos nőt, aki szinte mindenről lemondott , a munkája volt az első az életében.
Az ólomüveg készítésről eddig még nem olvastam, a színek művészi ecsetelése, a minták megtervezése , a siker, a rivalizálás, a sok-sok buktató , némi magánélettel kellemes olvasmány volt számomra.

lilomama>!
Susan Vreeland: Clara és Mr. Tiffany

A századfordulós New York, a dolgozó nők sorsa és a Tiffany alkotások leírása szempontjából nagyon érdekes és hangulatos könyv. A cselekmény, amire fel van fűzve nem túl érdekes, közepes love-story.

Salsita>!
Susan Vreeland: Clara és Mr. Tiffany

Kellemes könyv, érdekes volt lekövetni a Tiffany-üvegművészet mögöttes folyamatait :)

Kiskosar>!
Susan Vreeland: Clara és Mr. Tiffany

Végre egy könyv, ami úgy ír le egy szakmát, hogy szaKmai ismeretekkel, tapasztalattal is élvezetes olvasmány, nem kap gutaütést az ember a pontatlanságok miatt. Az értékeléseket olvasva lehet, hogy így még élvezetesebb, mert az ember szinte falja az oldalakat, olyan érdekes :)


Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Az igazi csoda
Lorenzo Carcaterra: Pokoli lecke
Rick Riordan: A titán átka
R. J. Palacio: Csodácska
Vi Keeland: Egomániás
Sophie Jackson: Egy csepp remény
Cassandra Clare – Sarah Rees Brennan: Raphael Santiago megmentése
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Melania G. Mazzucco: Vita
Colum McCann: Hadd forogjon a nagyvilág