Macskakarmok (Sinobi rejtélyek 1.) 53 csillagozás

Susan Spann: Macskakarmok

1565. ​május: Egy kiotói teaházban egy szamuráj brutális gyilkosság áldozata lesz. A nindzsamester Hirónak esze ágában sincs belekeveredni az ügybe. Ám a gyilkossággal megvádolt, gyönyörű szórakoztatópartner Mateo atya segítségét kéri, a portugál jezsuita papét, akinek védelmére Hiro felesküdött. A sinobinak mindössze két napja van, hogy megtalálja a gyilkost, és megmentse a lányt és a papot a kivégzéstől. A nyomozás veszélyes vizekre tereli Hirót és Mateo atyát Kiotó szórakoztató negyedében, és rájönnek, hogy a teaház ravasz tulajdonosától kezdve az áldozat megszégyenített testvéréig valószínűleg mindenki érdekelt abban, hogy a szamuráj halála rejtély maradjon. Hirónak túl sok a gyanúsítottja, és túl kevés az ideje, hogy válaszokat találjon, miközben egy, a nindzsa orgyilkosok által kedvelt, ritka fegyver, egy női szamuráj és egy titkos szerelmi szál között próbálja megtalálni az összefüggéseket. Ráadásul a nyomozás temérdek olyan talányt fed fel, amely nemcsak Mateo atyát és a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
I.P.C., Budapest, 2014
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636354954 · Fordította: Popovics Ferenc

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Susan Spann: Macskakarmok

Ez egy nagyon jó, kikapcsolódásra kiváló olvasmány volt. Nem volt meg bennem az a katarzis és izgalom, ami egy bonyolult és fordulatos kriminél előtör belőlem, de a Macskakarmok nem is ilyennek készült. Könnyed és a szórakoztató stílusú, és különösen tetszettek a régmúlt Japánt bemutató elemek. Ez inkább egy nyomozós és beszélgetős krimi, igazi klasszikus.

Bélabá>!
Susan Spann: Macskakarmok

Ez igen! Gyorsan kivégeztem, pörgős, érdekes, izgalmas sztori. Kedvelem a japán témájú krimiket, Susan Spann könyve feladta a leckét hol is helyezzem el az új pontozási rendszeremben. Az a helyzet olvastam hasonló történeteket Laura Joh Rowlandtól (Szano nyomozó esetei). Ez némileg a Gyilkos érintéshez hasonlított. A Macskakarmokban az nyerte el a tetszésem, hogy már sokadjára bejárhattam Kiotó utcáit. A leírások képszerűek voltak illetve annyi fotót láttam róla, hogy nem okozott gondot elképzelni a helyszínt. Külön tetszett, hogy japán szavak-, kifejezések jegyzéke szerepel a könyv végén és nekem is tudott újat mondani pár kifejezés. Azt gondolom, ez a regény jobb a Rowland-féle könyveknél egy aprócska árnyalattal. 4,8 pontot adok rá, jól szórakoztam. Nos, nem véletlenül sikerkönyv a könyvtárban is. Japán kedvelői ki ne hagyják!

3 hozzászólás
Roszka>!
Susan Spann: Macskakarmok

Sallangoktól mentes, igazi vérbeli krimi. Nagyon pörgős, tele párbeszédekkel, bár talán a középkort nem igazán kellett volna belekeverni. Még a 20. század elejébe is belefért volna a történet, esetleg a 19. század végébe. Semmi jelentősége igazán a kornak. A vége nagyon emlékeztet A.C. krimijeire, minden gyanús egyén egy helyen, és úgy teríti a lapokat. Összességében jól megírt történet pici keleti szállal.

Bur3sz>!
Susan Spann: Macskakarmok

Számomra nagyon érdekes volt. Igaz, már olvastam Japánról, de az nem a középkor volt. Nagyon tetszett a történet alakítása, az utolsó pillanatig fenntartott feszültség. Kicsit néhol lassú volt a bonulat, de akkoriban még megfontoltan éltek az emberek is.

NicoleLegian I>!
Susan Spann: Macskakarmok

A Macskakarmokkal kapcsolatban csak annyival kezdeném, hogy miért nem mondta nekem eddig senki, hogy ez a könyv sorozat létezik??
Hálát adok az égnek, hogy betévedtem egy szupermarketbe, ahol le volt értékelve és gondoltam ránézek, mi ez.
Imádtam, egyébként is imádom Japánt és a szamuráj témákat, de ez a könyv maga volt a kulturális mennyország. Az írónő stílusa zseniális és faltam a könyvet.
A történet izgalmas egy megölt szamuráj gyilkosa után kutat egy portugál pap és egy a védelmére szerződtetett sinobi. Útjukat a kultur hagyományok, apró hazugságok és különböző vallású emberek szegélyezik. Nem éreztem annyira izgalmasnak a nyomozást, bár nem jöttem rá, hogy ki a gyilkos, mielőtt megtalálták, de a két napnyi folyamatos cselekmény minden oldalt izgalmassá és pörgőssé tett.
Bushido rajongóknak kötelező olvasmány.

gab001 P>!
Susan Spann: Macskakarmok

Egy könyvesboltban láttam meg, s nem nyugodtam, amíg meg nem szereztem. Egyszerűen gyönyörű, s mivel szeretem a Japánnal kapcsolatos könyveket, így ennél többet nem is kellett tudnom róla. Talán ennek köszönhető, hogy kicsit meglepett az elején a párbeszédek könnyed stílusa, mert inkább volt amerikai számomra mint japán. Viszont a történet érdekes alakulása és gördülékenysége mégis beszippantott, s mivel háttérként nagyon sok japán információt kaptam, így hamar túl tudtam magam tenni a kezdeti értetlenségemen. Nagyon jól felépített történet, szerethető főszereplőkkel és kellően izgalmas rejtélyekkel. Minden fordulatát élveztem a nyomozásnak és a megoldásnak. Teljesen lekötött.

>!
I.P.C., Budapest, 2014
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636354954 · Fordította: Popovics Ferenc
Hollóhát>!
Susan Spann: Macskakarmok

Kellemes, klasszikus felépítésű krimi. Megéri esélyt adni neki, mert sokkal izgalmasabb, mint amit az első fejezetek után sejteni enged. Ügyesen adagolja a japán kultúra elemeit, nem kell belefulladni az új információkba. Mindig csak annyit kapunk, hogy követhető és érdekes maradjon. Bár nincs külön jelölve, a végén szószedet magyarázza a japán kifejezéseket. Néhány fegyver, étel, ruhadarab nevét felismertem (animés pályafutásomból), de azért jól jött a mankó.

Külön hálát adtam érte, hogy a sinobi témát nem a misztikum és a természet feletti képességek oldaláról közelítette meg. Végre van egy ilyen könyv is. Gondolok itt arra, hogy nem tudnak teleportálni, ténylegesen láthatatlanná válni, csakra pontba döfött kisujjal ölni… A tűzköpést és önmagunk leklónozását hagyjuk meg a Narutonak, légyszi. Speciálisan képzett elit harcosok legjobbjai, de képességeik emberi határokon belül mozognak. Ehhez a krimihez pont ez illett. Meg különben is, a sinobi kultúra annyira lenyűgöző, nincs szükség rá, hogy boszorkánykodással felturbózzák.

Szívesen olvasnám tovább a sorozatot.

Szirmocska>!
Susan Spann: Macskakarmok

Egy nindzsa, egy szamuráj és egy portugál pap elmennek a teaházba…
Akár egy vicc is kezdődhetne így :) Bevallom erősen ráncoltam a homlokom, amikor megláttam ezt az amerikai írónő által írt Japánban játszódó krimit, mert nagy hirtelen rengeteg dolog eszembe jutott, amin elcsúszhatott volna a történet. Szerencsére alaptalannak bizonyult a félelmem, mert szinte minden a helyén volt ebben a regényben és maximálisan azt nyújtotta, amit ígért.
A fülszöveg… na jó, az kissé kusza, de ne rettentsen el senkit. Ez egy korrekt kis krimi, klasszikus történetvezetéssel, meglepetéseket tartogató fordulatokkal, a végéig kitartó rejtélyekkel és egy, a krimi nagyjaitól megszokott végső leleplezéssel és össznépi szembesítéssel.
Ami különlegessé teszi, az a japán miliő és ennek kidolgozásában láthatóan rengeteg munkája rejlik az írónőnek. Igyekszik nagyon precízen, pontosan megrajzolni a hátteret, de talán pont ezért, néhol túlságosan szájbarágós, vagy erőltetett a leírás. Személy szerint jobban szeretem, ha ennél egy kicsit természetesebben jelenik ez meg, nem kell mindent túlmagyarázni, vagy ha szükséges, lehet ezt indirektebb módon is megoldani.
Maga a történet in medias res, rögtön belecsap a lecs… vagyis a tamagoyakiba, így némileg elveszve éreztem magam az elején. Nem sokat pepecsel a jellemekkel sem, csak annyit tudunk meg, amennyi a bűntény felgöngyölítéséhez szükséges. De ez talán nem is célja egy ilyen regénynek, így érthető a tömörség.
Határozottan érdekelt a végkifejlet és tökéletesen kikapcsolt a sztori. Könnyű, pihentető olvasmányra vágyóknak vagy a klasszikus krimi kedvelőinek mindenképp ajánlom egy próbára. Én a folytatásokra is vevő lennék.

ggizi P>!
Susan Spann: Macskakarmok

Japán tradicionális szokások, szertartások, szamurájkódex. Mindez a körítés nagyon érdekes és különleges világba helyezi a történetet. Nagyon kellemes és szórakoztató olvasmány, még ha egy kicsit zavart is Mateo atya vallásos áhitata mögötti hiszékenysége és a túlzott bizalom (bár meglehet, hogy ez eleve hivatási kötelezettség nála…:)

2 hozzászólás
Habók P>!
Susan Spann: Macskakarmok

Kell nekem egy amerikai író középkorban játszódó japán krimije? Nem voltam biztos benne. De jó döntés volt. Nem egy pörgős mai krimit kaptam, inkább olyan Agatha-félét. Sok kérdezés, sok utánajárás, sok gondolkodás, néhány szerencsés véletlen – és máris elkapva a gyilkos. Macskarajongó lelkem öröme, hogy egy szőrmók is komoly segítséget adott hozzá. Találtam a könyvben kedvelhető karaktereket, így aztán várom, lesz-e folytatása. (Jó ötlet a végén lévő szójegyzet.)


Népszerű idézetek

Bélabá>!

Az élet rövid és szomorú. A bölcs szamuráj úgy éli életét, hogy felkészül a halálra.

214. oldal

shadowhunter1975 P>!

– Képtelen vagyok felfogni, hogy ti tényleg kiképeztek nőket is bérgyilkosnak.
– Miért lep meg? – kérdezte Hiro. – A nők sokkal gonoszabbak, mint a férfiak.

147. oldal, 19. oldal (I.P.C. 2014)

Bélabá>!

– Sinobi – ismételte Mateo atya. – Az ugyanaz, mint a nindzsa, nem?
Majuri megvető pillantással nézett a papra. Egy nagyon hosszúra nyúló pillanat után megszólalt.
– Igen, habár csak egy kínai használná rá ezt a szót.

27. oldal

Habók P>!

Az az ember, aki a múlt problémáin rágódik, gyakran nem veszi észre azokat, amik szembejönnek vele az úton.

177. oldal

Bélabá>!

– Az a macska megette Mateo atya Bibliáját!
Hiro megindult a szoba felé. Mögötte Ana folytatta a munkát.
-Hm – fintorgott –, tízezer macska van Kiotóban. És ő pont azt hozza ide, amelyik papírt eszik egér helyett.

194. oldal

Rune>!

– Látod? – kérdezte. – Az igazi mosoly a szemben kezdődik.

191. oldal

landi72>!

A nap a látóhatár mögé bukott, és az égbolt vörösből és aranyszínből levendula- és indigókékre váltott. A kövér fellegek úgy ragyogtak, akár a parázs, aztán meg kihunytak, mint a hamvadó szén.

150. oldal

Habók P>!

– …de azt a gondolatot igazán mindketten kiverhetnétek a fejetekből, hogy máshol sem fogok inni. Portugáliában a férfiak nem szoktak együtt iszogatni?
– Létezik másfajta dolog is, amitől megrészegülhetsz.
– Ez igaz – mondta Hiro – de egyedül egy problémám van azzal a dologgal. Hogy nem szaké.

148. oldal

Habók P>!

– Sose bízz a feltételezésekben – mondta Hiro. Az utolsó mindig megöl.

181. oldal

landi72>!

Amikor a lány mosolygott, mosolya valósággal beragyogta az arcát, és még egy olyan férfi is meglátta benne a romlatlan örömöt, aki nem bízott a nőkben.

322. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Borisz Akunyin: A gyémántszekér I-II.
Eric Van Lustbader: A nindzsa I-II
Gregg Hurwitz: Kíméletlen
Andrea Schacht: A sólyom visszatér
Dean R. Koontz: Kulcs az éjfélhez
Laura Joh Rowland: A szamuráj asszonya
Karen Rose: Sikíts értem
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
J. D. Robb: Halálos híresség
Brenda Joyce: Halálos ölelés