Egyidőben 9 csillagozás

Susan Sontag: Egyidőben

„Minden ​érdekelte. Ha egy szóval kellene megidéznem, azt mondanám: mohóság” – írja Susan Sontagról – egy évvel a halála után – fia, David Rieff. S azt is írja: „Tudom, hogy különös súlyt ad ennek a könyvének az az tény, hogy az utolsó.”
Susan Sontag 2004-ben hunyt el, s ez a kötete, melyen utolsó éveiben aktívan dolgozott, korántsem valamiféle összegzés, hanem egy olyan, valóban bámulatosan mohó olvasó és gondolkodó könyve, aki még mindig érzéki gyönyörűséggel fedez fel méltatlanul elfeledett írókat önmaga és mások számára – s lelkesen, sőt harciasan igyekszik meggyőzni minket, hogy olvasnunk kell őket (mert a XX. század legnagyobbjai közé tartoznak): Victor Serge-t, Leonyid Cipkint, Anna Bantit, Halldór Laxnesst. És egyben egy olyan bátor gondolkodó könyve, aki a politika kérdéseiben is hallatja a szavát, és 2001. szeptember 11. után az elsők között meri bírálni a Bush-adminisztrációt, és óriási felzúdulást kelt, amikor azt írja például: „Ami a bátorság (önmagában morálisan… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2008
266 oldal · ISBN: 9789630783590 · Fordította: Barkóczi András

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

metahari P>!
Susan Sontag: Egyidőben

Az esszégyűjtemény második felét önhatalmúlag klasszikusnak nyilvánítom, alap a mai világhoz és világpolitikához, valamint leszűrhető belőle az is, hogy nem veszett még ki a felelősség tudata és a cselekvés, és nem veszett még ki az emberség sem. Fény.


Népszerű idézetek

Debut P>!

A hozzáférés az irodalomhoz, a világirodalomhoz menekülést jelentett a nemzeti sivárság, a filiszterség, a kötelező provincializmus, az együgyű iskoláztatás, a tökéletlen rendeltetések és a balszerencse börtönéből. Az irodalom útlevél volt a nagyobb formátumú életbe, vagyis a szabadság övezetébe.
Az irodalom szabadság volt. Egy olyan időben pedig, amikor az olvasás, a szellemiség értékeit, mint ma is, oly szenvedélyesen kétségbe vonják, az irodalom maga a szabadság.

236. oldal - Az irodalom maga a szabadság

Kapcsolódó szócikkek: irodalom

Hasonló könyvek címkék alapján

Milan Kundera: A függöny
Arthur Miller: Egy brooklyni fiú
Lionel Trilling: Művészet és neurózis
Albert Einstein – Sigmund Freud: Háború, de miért?
Ralph Waldo Emerson: Természet, ember, társadalom
Milan Kundera: A regény művészete
Mario Vargas Llosa: Utazás a fikció birodalmába
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár
Jorge Luis Borges: Az ős kastély
Bertrand Russell: Miért nem vagyok keresztény?