A ​fényképezésről 47 csillagozás

Susan Sontag: A fényképezésről Susan Sontag: A fényképezésről Susan Sontag: A fényképezésről Susan Sontag: A fényképezésről

Susan ​Sontag (1933-2004) prózaíró, esszéista, filozófus, kritikus esztéta és közéleti személyiség, a 20. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója volt. Ebben a hat esszét tartalmazó kötetében a folytonosan a tapasztalat és a valóság közé állított fényképek erejét és a fényképezést mint kulturális jelenséget vizsgálja. A világ fényképen megörökített darabkái megtévesztően részletesek és élesek, állítja Sontag, e képek mégis pusztán a világ látszatát nyújtják, és a mindenütt jelenvalóság hamis érzetét keltik. A fénykép révén szerezhető tudás látszattudás, a fényképezés látszat-birtokbavétel. Az igény, hogy fényképekkel alátámasztott valósághoz és fényképekkel felfokozott élményekhez jussunk, a fogyasztói magatartás esztétikai megnyilvánulása, a képi kábítószer élvezete viszont a tudatrombolás egyik hatékony formája.
A könyv 1973-as első megjelenése óta a téma alapművévé vált, és meghatározta a fényképezésről szóló viták kereteit. Ez akkor is igaz, ha Sontag időközben A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1973

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Mérleg Európa · Európa Modern Könyvtár Európa · Helikon Zsebkönyvek Helikon

>!
Helikon, Budapest, 2023
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636201227 · Fordította: Nemes Anna
>!
Európa, Budapest, 2010
302 oldal · ISBN: 9789630789462 · Fordította: Nemes Anna
>!
Európa, Budapest, 2004
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630776316 · Fordította: Komáromy Rudolf

2 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Diane Arbus


Kedvencelte 8

Most olvassa 17

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

vargarockzsolt>!
Susan Sontag: A fényképezésről

A kötet hat esszét és egy idézetgyűjteményt tartalmaz a fényképezésről.

Az esszék egy megközelítésben részben önismétlők – ezért érezték egyes olvasók unalmasnak –, részben egymásnak is ellentmondanak, nem alkalmasak egy koherens művészetfilozófia megalapozására – ezért érezhettek más olvasók a kötet végeztével tanácstalanságot.
Egy másik megközelítés szerint a kötet olyan, mint egy zenemű. A szerző bizonyos dallamokat, motívumokat, témákat újra és újra elővesz, átgondol, variál, és ezzel lehetőséget teremt az olvasó számára, hogy maga válassza ki a számára érvényes gondolatokat.
Számomra szimpatikus ez a szerkesztési mód, mivel nem is hiszem, hogy a fényképezésről kizárólagos érvényességű állítások megfogalmazhatók volnának.

Mi is a probléma? (Ahogy én látom.)
A fényképezésnek öt jelentős szereplője van. Néhány meghatározás ezekre:

1. A fényképész. Ő lehet művész, aki teremt egy új valóságot. Lehet kézműves mesterember, aki az adottból kihozza a legjobbat. Lehet szenvtelen megfigyelő, aki dokumentál és tudósít. Lehet manipulátor, aki kiválaszt és megteremti az érvényes látványt. Lehet ragadozó, aki felfalja és kiköpi a tényeket, de lehet érzékeny befogadó is vagy akár a múlt pillanatainak mérnöke – a sorolást folytathatnám.
2. A gép. Eszköz, amely elválaszt vagy összeköt. Megjelenít vagy átalakít. Elidegenít vagy átlényegít.
3. A világ, mint a fénykép tárgya. Szubjektív látomás vagy objektív valóság. A jelen pillanatainak sora, amely eltűnik; véletlen halmaz vagy éppen összefüggések és folyamatok rendszere.
4. A fénykép. Egy papírdarab. Műalkotás. Dokumentum. A múlt egy megörökített jelentős vagy jelentéktelen jelenete. Érzelmi indikátor, mém, környezetétől függő objektum, stb.
5. A néző. Manipulált tömegember vagy egyedi és érzékeny szubjektum. Műértő vagy fogyasztó. Felhasználó vagy kéjenc. Érdektelen megfigyelő vagy érzelmileg érintett befogadó.

Mindezek az egymásnak ellentmondó, egymást kiegészítő állítások a fényképészet történetében, a fényképészetről való gondolkodásban, az egyes fényképészek életművének és egyes fényképeinek elemzésekor – változó hangsúlyokkal – rendre előkerülnek, így hát Sontag is ezeket a problémákat járja körül – a rá jellemző jó stílussal és filozófiai megalapozottsággal. Újra és újra nekifut, rengeteg nagyszerű példával demonstrálva az egyes állítások (rész)igazságát.
Stieglitz, Arbus, Avedon, Moholy-Nagy, Cratier-Bresson, Brassai – néhány név azok közül, amely legtöbbször szerepel. Az ő fényképeik a neten elérhetők, ezért engem nem zavart, hogy nincs a könyvben kép.

A kötetet Walter Benjamin szellemében, egy fényképészetről szóló idézetgyűjteménnyel zárul. Ebben Agatha Christie regény részlet épp úgy olvasható, mint a Minolta gyár reklámszövege, Schopenhauer és Wittgenstein magvas gondolatai, vagy neves fényképészek (pl. Man Ray, Dorothea Lange, André Kertész) aforizmái.

Jó és fontos könyv. Talán nem érdemes egyfolytában olvasni, de egy-egy esszét érdemes újra és újra elővenni. Egy tudatos fotós könyvtárából nem hiányozhat.

Peónia>!
Susan Sontag: A fényképezésről

Lassan, ráérősen olvastam Susan Sontag esszéit, közben fotókat keresgettem, számomra ismeretlen fotóművészekkel is ismerkedtem, ide-odakalandoztam. Kifejezetten élveztem, hogy S.Sontag látszólag egymásnak ellentmondó állításokat is megfogalmaz a fényképezés lényegéről. Legtöbb gondolatát innen is, onnan is megforgattam magamban, és ízlelgettem, mennyire tudom elfogadni, mennyire lehet az én amatőr-fotós álláspontom is. Művészet is, filozófia is, pszichológia is ez kötet, ahogy minden jó fotó is egyszerre beszél a világ egy-egy lényeges kérdéséről és az alkotó lelkéről, világlátásáról is.

DCinti>!
Susan Sontag: A fényképezésről

Imádott hobbimnak most kezdek majd újra, ezúttal komolyabban hódolni. A fényképészet már évek óta az életem szerves része, de úgy érzem erre a könyvre igenis szükségem volt. Kellett, hogy ne csak eszeveszetten kattintgassak, hanem igenis gondolkodjak el arról, hogy mit jelent nekem ez az egész. Hogy a kamera a kezemben fegyver, vagy fehér zászló.
Van akinak a fényképező a mindennapi élet része, gyors fotót csinál és elteszi az előhivatott képet, vagy ahogy most a jelenlegi korban van, egyszerűen csak fellövi az Instagrammra… Természetesen ez a könyv elég régi, ezutóbbi alkalmazásról még szó sem volt. Úgy érzem ezekben az időkben a fotóknak még nagyobb hatalma és jelentőssége volt, mély mondanivalókkal. Ha egy régebbi képre tekintek szinte látom az akkori időt, és elmerülök a gondolatban, hogy vajon mi is lehet a fotó előzménye, mi a valódi története. Manapság ez már nem így van. Azok közül a fotók közül, amikkel a közösségi oldalakon látok, kevés indít meg igazán.
Szeretném ha több olyan fotót látnék, és több olyan fotót készíthetnék, ami előtt igenis perceket tölthetünk morfondírozva, amiről majd később lehet hasonló értekezéseket ír, egy Sontaghoz hasonló karakter.

metahari P>!
Susan Sontag: A fényképezésről

Filozófiai és alkotás-lélektani összefoglaló, ezzel nem mondtam semmi komolyat, hanem csak annyit, hogy menni kell fotózni, menni, aztán a kész képeken lehet elmélkedni. Susan Sontag ezt olyan jól elkezdte…

lalazs>!
Susan Sontag: A fényképezésről

Csak azt sajnálom, hogy Sontag nem érte meg korunk szelfi-jelenségét/trendjét. Kíváncsi lettem volna mi a véleménye róla. Bár azért sejtem… Talán jobb is, hogy nem érte meg.

lombhullato>!
Susan Sontag: A fényképezésről

Támpontokat ad a fotóról való gondolkodáshoz, hogy mi tett és tesz a világgal a fotó, mennyiben más mint a megelőző művészeti ágak, egyáltalán művészet-e, és ha igen mennyiben, továbbá hogy mennyiben szolgálja a fennálló társadalmi rendet, hogyan hat a gondolkodásunkra, világképünkre.
Aki nem akarja a teljes könyvet elolvasni, de szeretné megismerni a Sontag gondolatait, annak az utolsó tanulmányt ajánlom, abban a legfontosabbak megtalálhatók.

MrDatalogin>!
Susan Sontag: A fényképezésről

Diane Arbus kapcsán olvastam Susan Sontag könyvét. Fotózás és fotózás között van különbség. Eleinte én sem értettem meg, hogy miben más a művészi értékű felvétel, mint az egyszerű hétköznapi fotó. Manapság már nem számít meglepőnek egy transzvesztitáról vagy valamilyen meghökkentő viseletű vagy megjelenésű emberről készült portré. Viszont az emberben benne van a kíváncsiság, és az ilyen portrékat vagy megbámulja vagy elkapja a tekintetét. Arbus fotóin frontálisan vannak a fotóalanyok ábrázolva, a kamerába néznek, ezáltal a nézőnek olyan érzése van, hogy pont őt figyelik. Furcsa fordított helyzet alakul ki, a szerepek felcserélődnek, a néző lesz a figyelt, és az ember elkezd rajta gondolkodni, ki is vagyok valójában és ki az a másik ember, aki rám néz. Ahogy egyre több fotót nézek Arbus munkáiból egyre inkább beszippant a sajátos nézőpontja. Sajnálom, hogy magyar nyelven nem jelent meg az életrajza, főként azt, hogy Európában alig ismert, közben az egyik legjelentősebb XX. századi fotográfus.

Aranymag>!
Susan Sontag: A fényképezésről

A könyv 6 esszét tartalmaz, de nem a megszokott formában. Érthető, mégis látványos, igényes példákkal, sok névvel és kép leírással mutatja be a fotográfia szerepét napjainkban. Hogy készül? Mi a célja? Milyen hatással van iparosodott társadalmunkra? Művészet? Mikortól?
Történeti áttekintés, mégsem a megszokott formában, hanem kicsit esztétikus, kicsit kétkedő, de magvas gondolatokkal. Sok részben egyet értettem vele.

koppy>!
Susan Sontag: A fényképezésről

Már régóta foglalkozom a fotográfiával, de sajnos még csak most vettem kezembe ezt a kötetet. Nem volt teljesen új a téma, hiszen fotótörténetből már tanultam ezeket, azonban Susan Sontag írásába teljesen más élményt adott. Olyan filozófiai magaslatokba emelte az egészet, hogy végig azt éreztem, hogy valami csodáról ír. Jó lenne ha a mai emberek is így gondolkodnának a fényképezésről és a fényképészekről. Azért olvasnék egy ilyen esszét a mai fotográfiáról is. Sajnos sokan azt hiszik, hogy egy jó gép elegendő, de ez nem így van, rengeteg munka van egy-egy jó fotó mögött. Fotósnak lenni komoly fizikai és szellemi megterhelés.


Népszerű idézetek

metahari P>!

Sosem szerettem a fényképezést. Visszataszítónak éreztem a fényképezőgépekkel felfegyverzett turistákat; mások albumait untam lapozgatni; a diáikat pedig kínos volt nézni. Mindig úgy gondoltam a fényképezésre, mint valami szemtelenségre, s amikor először fotóztam, perverznek éreztem magam, írja Diane Arbus amerikai fotográfusnő.
Egy külföldi tartózkodásom alkalmával vettem egy olcsó, automata fényképezőgépet, s ha már megvolt, kilőttem néhány filmet. Egy idő után átnéztem a fotókat és megállapítottam, hogy abból az utazásból csak a lencsevégre kapott látványokra emlékszem. Megpróbáltam visszaemlékezni valami másra, de az emlékezet szívósan a fényképek tartalmához kötötte magát. Azon tanakodtam, hogy mi mindenre emlékeznék, ha nem fényképeztem volna…

Kapcsolódó szócikkek: Diane Arbus · fényképezés
5 hozzászólás
Aranymag>!

Egy fotó megfellebbezhetetlen bizonyítéka annak, hogy egy bizonyos dolog megtörtént. A kép torzíthat; mégis mindig megmarad a föltevés, hogy létezik, vagy létezett valami olyasmi, ami a képen látható.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fényképezés
3 hozzászólás
Aranymag>!

Az idő végül a legtöbb fotót a művészet rangjára emeli – még a legamatőrebb felvételeket is.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő
zn0>!

[…] nincs két személy, aki egyforma képet készítene ugyanarról a dologról […].

104-105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fényképezés
DCinti>!

Ha szavakkal is el tudnám mondani a történeteket, nem kellene fényképezőgépet hurcolnom magammal.
/Lewis Hine/

207. oldal Idézetek kislexikona

Kapcsolódó szócikkek: fényképezőgép
Dormeck>!

A fénykép az egyetlen olyan „nyelv”, melyet a világ minden részén megértenek, amely hidat ver a nemzetek és kultúrák között, s összekapcsolja az emberiség családját…

Kapcsolódó szócikkek: fénykép
DCinti>!

A fényképész nem véletlenül fényképész, mint ahogy az oroszlánszelídítő se véletlenül oroszlánszelídítő.
/Dorothea Lange/

212. oldal, Idézetek kislexikona

Aranymag>!

Fényképezni annyi, mint részesévé válni valaki (vagy valami) halandóságának, sebezhetőségének, változékonyságának. Minden fénykép – éppen, mert kihasítja és megdermeszti a pillanatot – az idő mindent fölemésztő kérlelhetetlenségéről tanúskodik.

28. oldal

Dormeck>!

S számomra a fénykép annyira valóságos, amennyire az emberek soha. A fénykép révén ismerem őket. Lehet, hogy ez természetes velejárója annak, ha az ember fényképész. Én sose vagyok igazi résztvevő. Nem kell valódi tudásra szert tennem. Az egész csak ráérzés.

metahari P>!

Nosztalgikus időket élünk, s a fénykép jócskán táplálja is a nosztalgiát. A fényképezés elégikus, alkonyi művészet. Minden fénykép egy-egy memento mori. Fényképezni annyi, mint részesévé válni valaki (vagy valami) hajlandóságának, sebezhetőségének, változékonyságának. Minden fénykép – éppen mert kihasítja és megdermeszti a pillanatot – az idő mindent fölemésztő kérlelhetetlenségéről tanúskodik.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szalai Anna: Hagyománymentés és útkeresés
Robert Capa: Kissé elmosódva
Murakami Haruki: Miről beszélek, amikor futásról beszélek?
Szilágyi Gábor: Daguerre
Karig Sára (szerk.): Barátok, rokonok
Edwin Black: Az IBM és a Holokauszt
Fülöp László: Pilinszky János
Kádár Judit: Engedelmes lázadók
Michael Benson: Zsidó gengszterek a nácik ellen
Péter Mihály: „Pár tarka fejezet csupán…”