Hogyan ​válasszunk társat? 11 csillagozás

Susan Quilliam: Hogyan válasszunk társat?

Hogyan találjuk meg a számunkra megfelelő társat?
Korunk egyik legnagyobb kalandja a párválasztás, de modern életünk egyéb aspektusai – a globális mobilitás növekedése, a vallásosság háttérbe szorulása, a társadalom liberalizálódása – miatt a társkeresés még sosem volt olyan nehéz, mint manapság. Susan Quilliam a párválasztás kulturális hátterét vizsgálva és saját párkapcsolati tanácsadói tapasztalataira támaszkodva segít végiggondolni azokat a – néha talán meglepő – szempontokat, amelyek alapján megtalálhatjuk a megfelelő társat – és közben magunkat is jobban megismerhetjük.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Az élet iskolája HVG Könyvek

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
200 oldal · ISBN: 9789633047026 · Fordította: Garamvölgyi Andrea
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2017
200 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633044445 · Fordította: Garamvölgyi Andrea

Enciklopédia 11


Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Sicc>!
Susan Quilliam: Hogyan válasszunk társat?

Ez most kellett a lelkemnek.
Tetszik a stílus, amit ír, ahogy összefoglalja a témát.

Boglarina>!
Susan Quilliam: Hogyan válasszunk társat?

Praktikus megközelítés, nem éreztem elcsépeltnek a leírtakat. Tetszett.
(+ pont a sok-sok irodalmi utalásért. :))

Barbella>!
Susan Quilliam: Hogyan válasszunk társat?

Kicsit sikerült meglepnie. Nem is igazán arról szól, hogyan válasszunk társat, inkább azt írja le mennyi, apró részlet, és szemszög szól bele a választásba, illetve azt hogyan is érdemes hozzáállni mind a randizáshoz, mind a párkapcsolathoz. Hogy mekkora jelentősége van a másik megismerése mellett annak,hogy saját magunkat is ismerjük.
A párkapcsolatok kialakításáról, és fenntartásáról szóló részek is kifejezetten tetszettek. Leginkább arról ad képet mennyire sokrétű az adott kérdés, így nem tud elmélyedni egy-egy témában, viszont mindhez ajánl egy csak azt a részletet taglaló könyvet.

barburu>!
Susan Quilliam: Hogyan válasszunk társat?

5* lehetett volna, ha nem írja folyton egy pár céljainál a gyermekvállalást. A XXI. században ez már nem evidencia.

Zyta88 >!
Susan Quilliam: Hogyan válasszunk társat?

Hát, egyáltalán nem azt kaptam, amit vártam, de ez nem feltétlen a könyv hibája. A leírást újból elolvasva már magam sem értem egészen miért gondoltam, hogy arról fog szólni, hogy hogyan válasszuk meg a hozzánk illő társat, különösképpen a mai netes randizás uralta világban. Utóbbira mondjuk kitért a könyv, teljesen jól össze van foglalva mennyivel másabb a helyzet ma, mint régebben. A könyv eleje teljes egészében ennek az áttekintésnek van szentelve, utána viszont azt foglalja össze, hogyan vágjunk bele a randizásba – tudnunk kell kit keresünk, ill. kit nem, ismernünk kell önmagunkat, tudnunk kell, készen állunk-e, mikor fordulnak komolyra a dolgok, mikor kell kilépni, stb.
Igazából alap dolgokat ír le, amivel több a hasonló témájú könyveknél: hangsúlyozza hogy a múltunknak (azzal együtt, hogy hogyan kötődtünk) milyen fontos szerepe van abban, kik vagyunk és kit választunk, nagyon sok jó idézet / utalás van benne, és tetszett ahogy a reakciókészség fontosságáról írt a kapcsolatban.

„…mindig tudomást vesznek egymás érzéseiről, mindig odafigyelnek egymás igényeire, mindig nyitottak lesznek egymással szemben, és mindig reagálnak egymásra. Ilyen a tökéletes érzelmi reakciókészség.”

Ennek ellenére számomra szinte alig volt bármi újdonság benne, és mivel nem azt kaptam, amit vártam, csalódtam, viszont a randizással kapcsolatos alapokat nagyon jól összefoglalja, így aki ezt keresi, annak rövidsége és információtartalma miatt tökéletes.


Népszerű idézetek

Zyta88 >!

…mindig tudomást vesznek egymás érzéseiről, mindig odafigyelnek egymás igényeire, mindig nyitottak lesznek egymással szemben, és mindig reagálnak egymásra. Ilyen a tökéletes érzelmi reakciókészség.

132. oldal

Boglarina>!

Elég felnőttek vagyunk a párválasztáshoz? (…) Ebben a témában a filozófus és társadalompszichológus Erich Frommhoz fordulunk, akinek mesterműve, A szeretet művészete vitán felül korunk szerelemmel kapcsolatos elképzeléseinek alapműve. Fromm részletesen bemutatja azt, amit ő a lehető legfelnőttebb dolognak gondol: a párkapcsolat kialakítását. Szerinte az érett párválasztáshoz el kell hinnünk, hogy megérdemeljük, hogy szeressenek minket, tudnunk kell, mire van szükségünk, illetve szükség esetén képesnek kell lennünk feladni az igényeinket. Mindezek mellett pedig meg kell tanítanunk a társunknak, hogyan szeressen minket. Alázatra van szükségünk, hogy ugyanezt ő is megtaníthassa nekünk, valamint tudnunk kell, hogy a szeretet nem csak a párkapcsolatot jelenti, hanem – ahogy Fromm fogalmaz –, „a szeretet az egyetlen észszerű és kielégítő válasz az emberi lét kérdésére”. Na ez az a pont, ahol a többség sikítva menekül majd, mondván, ekkora felelősségre nem hogy most nincs felkészülve, de soha nem is lesz.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erich Fromm
Zyta88 >!

A kötődésre való hajlamunk továbbra is ott dolgozik a lelkünk mélyén, és a négy közül hol egyik, hol másik kerül előtérbe, de többnyire ennek a négy stratégiának egyfajta sajátos keverékét alkalmazzuk, amelyben az egyes elemek eltérő mértékben vannak jelen.
Amikor „biztosak” vagyunk a dolgunkban, amikor bízunk önmagunkban és másokban, a szerelmi szituációkat nyugodtan és magabiztosan kezeljük, még akkor is, ha a kapcsolat végül megszakad.
Amikor „nyugtalanok”, bizonytalanok vagyunk, akkor a szerelmi helyzetek aggasztanak minket, nem bízunk a saját kompetenciánkban, és megerősítésre van szükségünk.
Amikor a „kitérő” stratégiát alkalmazzuk, akkor ódzkodunk az érzelmi kötöttségtől, menekülünk az elköteleződéstől.
A „támadó” magatartás felnőttkorban azt jelenti, hogy belül majd szétrobbanunk a feszültségtől, és lehet, hogy direkt konfliktust generálunk, csak azért, hogy találjunk egy kapcsolódási pontot.

134-135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kötődés
Barbella>!

Korunk egyik legnagyobb kalandja a párválasztás. Ha egyszer belevágunk, lenyűgöző emberekkel is találkozhatunk, de utunkba akadhat sok olyan is, akitől falra mászunk. Kutatásunk során elképesztő érzelmi magasságokba emelkedhetünk, de emellett aligha kerülhetjük el a düh, a félelem, a depresszió mélységeit. És könnyen megeshet, hogy teljesen eltévedünk, mielőtt megtaláljuk a szerelemhez vezető utat.

11. oldal, Megérteni

Kapcsolódó szócikkek: párválasztás
Pixelhiba>!

És van még egy csavar a sztoriban: minél sikeresebbek voltunk eddig az életben, minél előrébb tartunk a karrierünkben, minél mozgalmasabb a társasági életünk, és minél kielégítőbb az életformánk, annál kevesebb helye marad egy párkapcsolatnak. Minél stabilabb a helyünk a világban, annál rugalmatlanabbak vagyunk, amikor arról van szó, hogy be kellene engednünk egy másik embert az életünkbe. Így lehet, hogy a szerelemért fel kell áldoznunk ennek az életnek legalább egy részét.

32. oldal (HVG Kiadó, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: alkalmazkodás
Boglarina>!

És mi a helyzet azzal a tézissel, miszerint „a férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek”? Felmerül a kérdés, hogy ha a hasonlóság ennyire fontos, az X és az Y kromoszóma viszont ennyire végletesen különbözik egymástól, akkor vajon az ellenkező neműek kapcsolata mindig is problémás lesz? Megnyugtatásul: férfiak és nők valójában nagyon is hasonlók. Egyes pszichológusok pedig egészen odáig merészkednek, hogy igazából csak két alapvető, veleszületett különbség van a nemek között, a verbális képesség és az agresszió. Minden más nevelés kérdése, következésképp tanulható.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: különbözőség
b1anka>!

Számos olyan életszakasz létezik, amikor viszont elég egyedülállónak lenni – nem azért, mert a lelkünk üres, hanem épp ellenkezőleg, mert csordultig van.

30. oldal

Pixelhiba>!

De pontosan milyen fajta szeretetre gondolnak – és mi van, ha az nem egyezik a leendő partner elképzelésével? Mi van akkor, ha a mi szeretetfogalmunk szerint a párok sok időt töltenek külön-külön is, a partnerünké szerint pedig minden percünket együtt, egymás tekintetében elveszve kellene megélniük?

112. oldal (HVG Kiadó, 2017)

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
Zyta88 >!

A párválasztás egy önfejlesztő folyamat is, amelynek során kénytelenek vagyunk jobban megismerni önmagunkat, embertársainkat, az életet – és azt, hogy hogyan is akarjuk azt élni.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önismeret · párválasztás
Zyta88 >!

Lehet, hogy egyedül a mi döntésünk lesz az, hogy kit választunk, de az, hogy miért őt választjuk, abban bizony benne van egész addigi életünk minden egyes szereplője és helyszíne.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés · tapasztalat

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Stefanie Stahl: Igen is, meg nem is
M. Scott Peck: Úttalan utakon
M. Scott Peck: A járatlan út
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Megyeri Zsuzsanna: Gyere közelebb!
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája