Szerencsés ​csillagzat 33 csillagozás

Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Meissner ​prózája tökéletes, lenyűgöző történet.” – Publishers Weekly

„Azt azonban még nem tudta, hogy vannak olyan alkalmak is, mikor ugyan két út áll az ember előtt, de csak az egyiket látja, mert csak az egyiket akarja látni. Ilyenkor nem foglalkozik a következményekkel. Nem fontolja meg a választást, mert észre sem veszi, hogy választhat.”

Oxford, napjainkban. Az oxfordi egyetem történészhallgatója, Kendra Van Zant interjút készít a neves festőnővel, Isabel MacFarlanddal, aki élete vége felé közeledve úgy érzi, készen áll feltárni évtizedekig féltve őrzött titkait – kezdve azzal, hogy felfedi valódi kilétét.
Negyvenes évek, Anglia. A II. világháború idején, amikor a németek példátlan támadássorozatot indítanak a szigetország civil lakossága ellen, Londonból százezrével menekítik a gyermekeket Anglia biztonságosabb tájaira. A tizenöt éves Emmy Downtree és húga, Julia is biztos menedékre lel egy bájos vidéki házban. De Emmy a viharos történelmi helyzetben… (tovább)

Eredeti mű: Susan Meissner: Secrets of a Charmed Life

Eredeti megjelenés éve: 2015

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror

>!
I.P.C., Budapest, 2016
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355845 · Fordította: Bihari Balázs

Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 62


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Ismét egy olyan könyvet sikerült olvasnom, amely elgondolkodtatott, hogy mennyi szörnyűséget, emberi tragédiát okozott a második világháború. A történet főszála az 1940-es évek Angliájában játszódik, és egy testvérpár, a tizenöt éves Emmy és hétéves húga Julia sorsának alakulását tárja elénk. Rávilágít, hogy egy-egy döntés milyen hatással van a későbbiek alakulására, mi lett volna ha… A londoni bombázások idején, több szerencsétlen közjáték miatt a lányok elveszítik egymást. A regény arról szól, hogyan tudnak megbirkózni a fájdalommal, hogy semmit nem tudnak a másikról, és hogyan próbálnak meg túllépni, és folytatni saját életüket.

>!
I.P.C., Budapest, 2016
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355845 · Fordította: Bihari Balázs
>!
ilovai_noémi
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Itt is el fog hangzani az a szó, ami sok értékelésemben: beleszerettem. Eseményekkel teli történet, kalandok, álmok (amik viszonylag teljesülnek is) és persze szerelem…
Az olvasás közben a háborús Angliában találtam magam és furcsa módon, féltem. Nem is tudom…talán attól, hogy valami váratlan fog történni és egyik percről a másikra megváltozik minden. És volt olyan rész, ahol ez történt…ahol csak néztem a sorokat és (szép szokásom szerint) nem értettem, hogy miért…persze így lett kerek egész a történet és a könyv végére megértettem, hogy mi miért kellett megtörténjen. Nagyszerű volt. Teljesen beleéltem magam. Az elején kicsit vonakodva olvastam, nem igazán éreztem jó választásnak. De akárhányszor a kezembe vettem, olvastatta magát. És remélem másnak is annyira tetszeni fog, mint nekem…vagy legalább feleannyira…:)

>!
Lish
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Nagyon szeretem az olyan könyveket, amelyek párhuzamosan futnak (főként) a múltban és a jelenben. Jellemzően eddig olyannal akadtam össze leggyakrabban, amelyekben a múlt a II. világháború idején játszódik. Ez a könyv is ilyen, „szerencsére” 80%-ban az 1940-es évek Angliája a helyszín, az izgalmasabb és érdekesebb szál általában úgyis az, amelyik a múltba kalauzol el. Szívfacsaró a háború borzalmairól olvasni, szörnyű belegondolni, hogy hány és hány ezer ember életét tette tönkre…
Ebben a könyvben egy testvérpár spoiler a főszereplő, az ő életét ismerhetjük meg olvasás közben. Nagyon érdekes és jó történet, Susan Meissner nagyon jól ír.
Néhol megmosolygtató és szívet melengető sorokkal találkozni, pár oldallal később már a könnyeivel küszködik az ember. Spoiler nélkül nem is nagyon lehet ennél jobban belemenni…
Nagyon tetszett a könyv, bátran ajánlom azok figyelmébe, akik szeretik az ilyen múlt és jelen szálai egybekapcsolódnak felépítésű történeteket.

>!
Alíz_Simon
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Felkavaróan szép a történet, a borító pedig olyan gyönyörű, hogy élvezet kézbe venni. Az első kétharmada letehetetlen volt a szívszorító, ugyanakkor izgalmas cselekmények és a szépen megformált karakterek miatt. Mindig döbbenetes hozzánk közel kerülő emberi sorsokon keresztül olvasni olyan történelmi eseményekről, melyeket ismerünk a szakkönyvekből, de egész más élmény rálátni a száraz adatok mögötti lényegre. Így volt ez most is, ahogy végigéltem Emmyvel a II. világháborús Angliában a gyerekek vidéki befogadószülőkhöz való evakuálását, a londoni bombázások borzalmát, a civilek szenvedését… A regény személyes kérdésfeltevése is érdekes, hiszen egy-egy döntésünk valóban gyökeresen megváltoztathatja az életünk alakulását, sőt a környezetünkét is. A könyv utolsó harmada kevésbé tetszett, úgy éreztem megtörik a korábbi lendület a hiányzó láncszemek naplószerű elbeszéléssel való bemutatása közben. Ennek ellenére szerettem ezt a könyvet, örülök, hogy megismerhettem Susan Meissner szép stílusát és bátran ajánlom olvasásra :)

>!
Virágszépe
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Megismerhetjük a II. világháború hátországának életét Londonban és a vidéki Stow-on-the-Woldban. A fővárostól messzi helyekre viszik el a gyerekeket a bombázások elől. Emmy, a főszereplő kamaszlány, aki menyasszonyi ruhákról álmodik, tervezi, rajzolja őket. Mrs. Crofton tehetségesnek találja, támogatja őt, mert tudja, hogy „az emberek ilyenkor is egymásba szeretnek.”
Érdekes, fordulatos történet, lehet szeretni a szereplőket. Annyi minden megváltoztathatja az emberek terveit, álmait. Nagyon érzelmesen, jó stílusban, hatásosan megfogalmazott gondolatok, érezhetően állást foglal az írónő a szereplők döntéseivel kapcsolatban. Együtt éreztem velük, izgultam értük.

>!
Horváth_Kontics_Viktória
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Uhhh ez igen :) A könyv elolvasása után sokáig csak kapkodtam a levegőt.
Borzalmas volt olvasni és belegondolni, hogy hány és hány ember élte át ezeket a borzalmakat.
Izgalmakkal, fordulatokkal teli. Sokszor mosolyt, de könnyeket is csalt az arcomra. Olvasás közben magam elé tudtam képzelni a szereplőket, a háborús utcákat, a nagyszülőhöz bújó kislányt aki a tengeren utazik. Rávilágít arra hogy a döntéseinknek következményei vannak, de a körülmények is sok mindent befolyásolnak. Rávilágít arra is, hogy érdemes és kell is bízni hogy egyszer valóra válik az álmunk.

>!
hugi78
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Milyen következményekkel járnak cselekedeteink? Kikre lehetnek hatással? Bátrak legyünk vagy mindig biztonsági játékosok? Nagyon nehéz kérdés, főleg egy tapasztalatlan ember esetében.

Susan Meissner fantasztikusan megírt drámai története magával ragadott. Mindenkinek ajánlom elolvasásra.

>!
pevike
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Jó volt, jó volt, de… Ez most az az eset szerintem, hogy a könyv szerkezete nem jó, ezt a történetet nem lehetett belerakni abba a struktúrába, ahogy a regény elkezdődött. Az első két részt nagyon szerettem, olvastatta magát, gyorsan beszippantott. Izgultam, sajnáltam a szereplőket és nagyon érdekes volt a háborús London, a város és vidék és a deportált gyerekek sorsának leírása. A harmadik rész viszont megakasztotta a lendületet. A jegyzetfüzet és egy teljesen új szemszög nem illett bele ebbe a visszaemlékezős történetbe nekem, más könyv lett tőle az egész. Meg lehetett volna írni ezt máshogy is, ami nem üt el ennyire a könyv első kétharmadától. Sajnálom a végét. És elvből nem adhatok több csillagot olyan könyvre, amit egész nap faltam, aztán negyven oldallal a vége előtt nyugodt szívvel leraktam, hogy a többit majd holnap elolvasom…

>!
levendula_92
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Ez sokkal jobban tetszett, mint A körömvirágos sál. Elég nehéz összefoglalni az érzéseimet. Igazán megható történet. Olvasás közben elgondolkodtam, hogy mennyire igaz, hogy két út áll előttunk, de csak az egyiket látjuk… Milyen apró dolgokon múlott minden, főleg a végén…Ha az ember rossz döntést hoz, mennyire kihatással van rá és a szeretteire is. Nagyon nagyon tetszett, szerettem olvasni. Elgondolkodtató, hogy vajon hány család járt így, vagy hasonlóan a háború idején. Háború hány család életét tette tönkre.

>!
Nushi P
Susan Meissner: Szerencsés csillagzat

Úristen hogy ez milyen jó könyv volt, még jó hogy szabadságon voltam így csak az ebéd maradt el… Ki nem lehetett csavarni a kezemből. A történet csak kis része szól illetve játszódik a 2. világháborúban. Emmy eleinte nagyon idegesített. Tipikus kiskamasz aki tudni véli mi is az élet ezért mindenkit veszélybe sodor maga mellett. A történet nagyon megható.Imádom a több idősíkban játszódó történteket.


Népszerű idézetek

>!
Csoszi

Képzeld el, hogy Anglia egy hatalmas képeskönyv; Cotswold egy békés kis fejezet a közepén, sok-sok mészkővel és még több birkával.

92. oldal

>!
pevike

Michael Crichton népszerű író mondta azt, hogy aki nem ismeri a történelmet, az semmit sem tud a világról; egy levél csupán, amelynek fogalma sincs arról, milyen is egy fa. Láthatóan isabelnek tetszik, hogy a kérdésére kérdéssel feleltem.
– De mi is a történelem? Az, ami valójában történt, vagy amit gondolunk arról, ami történt? Igazság vagy személyes vélemény?
– Azt hiszem, mindkettő – felelem. – Másként nem is lehetne. Ha valamire vissza emlékezünk, nemcsak az jut eszünkbe, ami megtörtént, hanem az is, hogy éreztük magunkat akkor, mit éreztek mások. A száraz történelmi tényekből nem sokat lehet tanulni.

18-19. oldal

>!
levendula_92

vannak olyan alkalma is, mikor ugyan két út áll az ember előtt, de csak az egyiket látja, mert csak az egyiket akarja látni. Ilyenkor nem foglalkozik a következményekkel. Nem fontolja meg a választást, mert észre sem veszi, hogy választhat.

>!
levendula_92

a hibáidat te követed el, de a következményerk felett már nincs hatalmad

>!
Virágszépe

A biztonság és a boldogság sokszor nem ugyanott várja az embert.

269. oldal (I.P.C. Könyvek, 2015)

>!
pevike

– Azt mondom, ha meghoztál egy döntést, még ha rosszul is döntesz, már kijátszottad a kártyáidat. Nem tehetsz úgy, mintha még mindig a kezedben lennének.

272. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: A megfagyott világ
Helen Bryan: A háború jegyesei
Veljko Kovačević: Gavro megpróbáltatásai
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Kristin Hannah: Fülemüle
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
Irwin Shaw: Oroszlánkölykök
Norman Mailer: Meztelenek és holtak
Jim Shepard: Áron könyve
Anthony Doerr: A láthatatlan fény