Ház ​a Tatin utcán 43 csillagozás

Egy francia kisváros mindennapi örömei
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

A ​fiatal amerikai lány, Susan Loomis friss diplomával a zsebében érkezik Párizs egyik legpatinásabb főzőiskolájába, hogy megvalósítsa álmát: az étel legyen az élete. De az itt eltöltött idő nemcsak gasztronómiai író-karrierjének lesz első lépcsője – utazgatásai során végérvényesen beleszeret a francia vidéki életbe és ínycsiklandó ételeibe. Ezért tíz esztendővel később, amikor megbízást kap egy francia szakácskönyv megírására, férjével és kisfiával együtt áttelepül a festői normandiai kisvárosba, Louviers-be. Így az „amerikai-nő”-bol lassacskán Suzanne lesz, és miközben lelkesen beleveti magát a munkába, családjával együtt a kisváros mindennapjainak fontos részévé válik. Ebben a könyvében az első néhány év élményeit idézi fel sok humorral és bájjal. Megismerhetjük belőle a küzdelmes, ugyanakkor vidám percekkel járó otthonteremtést, a kezdeti, kisebb-nagyobb konfliktusokat a helyi szokásokkal és emberekkel, s közben az írónővel együtt élhetjük át az újabb és újabb ízek… (tovább)

Eredeti mű: Susan Loomis: On Rue Tatin

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Kulinária, Budapest, 2004
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632166663 · Fordította: Siklós Márta

Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
worsi ASP
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

Most már tudom, hogy mit hol érdemes bevásárolni, ha véletlenül Louviers-ba költöznék.

>!
Miestas
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

A könyv szerkezete érdekes, minden fejezet végén van egy-két részletes recept ami korábban az adott fejezetben már említésre került. Először úgy gondoltam majd a receptek lesznek a lényeges momentumok, de nem,mert a történet annyira kellemes,olvasmányos, hogy a harmadik fejezet után már át is ugrottam a recepteket…de azért a végén lementettem ám magamnak.

>!
agisajt
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

az írónő ismertetett meg a clafoutis-val :) köszönöm Susan!

>!
Rita_Rácz
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

Még most sem sikerült megkedvelnem a Franciákat. Élvezetes kis gasztroregény, 4-5 receptet ki is próbáltam :)

>!
Kriszta_Oláh
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

A 80. oldal körül, még reméltem, hogy majd beindul, és történik valami. Reménykedtem 120-nál is, de csak bal-bla-bla. Azon vettem észre magam, hogy ötöket lapozok, majd húszakat, és még mindig csak bla-bla-bla. Nem nekem való.

>!
sofia
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

A sok hasonló témájú könyv közül ez különösen tetszett, volt benne valami más. Az elmaradhatatlan receptek persze ebből sem hiányozhattak. Sok új dolgot tudtam meg a francia ételekről és kultúráról egyaránt. Érdekes volt végigkövetni azt, ahogy szépen lassan beilleszkedik egy amerikai család egy másik kultúrába.

>!
monalisa
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

Mondjuk hasonló műfajban a Napsütötte Toszkána jobban megfogott, valahogy nekem nem jött át annyira a francia vidéki lét szépsége és sok üresjáratot találtam benne. Viszont a receptek közt láttam 1-2 hasznosíthatót. :)

>!
tüskéshátú
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

Nagyon nehéz a pontozás, mert rettentően bután amerikai, ami sokszor a receptek rovására is megy, de mégis kellemes olvasmány, már ha az embernek épp olyan hangulata van…nem fogom rongyosra olvasni, leszámítva a receptjeit. Azok nagyon jók.

>!
Charlotte_La_Fleur
Susan Loomis: Ház a Tatin utcán

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

A könyv borítója egyből megfogott, és nem csalódtam a tartalmában sem, mert pont ilyen hangulatot áraszt minden oldal. :) Elsősorban a történet miatt vettem meg, imádom Franciaországot, és Párizson kívül érdekelnek a kisvárosok mindennapjai is. :) A recepteknek is nagyon örültem, igaz még nem próbáltam ki egyet sem, de majd idővel. :)


Népszerű idézetek

>!
sofia

"Kakukkfüves almatorta
Tarte aux Pommes Parfumée au Thym

Egyik délelőtt almát szedtem a fákról a kertben, a kerítésfal mellől pedig leszakítottam egy maroknyi friss kakukkfűágat – a bokor épp virágzott –, és ebből a kombinációból született ez a pompás, illatos gyümölcstorta. Egyszerű és fejedelmi!

Hozzávalók 6-8 személyre:
A tésztához:
20 dkg liszt
egy nagy csipet tengeri só
10 dkg hideg, apróra kockázott vaj
5-6 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
6 meghámozott, 1/2 centi vékony szeletekre vágott alma
10 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 evőkanál apróra vágott, friss kakukkfűlevél

A kenéshez:
1 tojás
1 kávéskanál víz

1. A tésztához összekeverem a lisztet és a sót egy késes betétű robotgépben. A sós liszthez hozzáadom a vajkockákat, és tovább dolgoztatom a gépet, hogy a keverék daraszerű legyen. Ekkor lassan ráöntöm a vizet, és éppen csak addig keverem tovább, hogy nagyobb morzsákba álljon össze. A keveréket enyhén lisztezett deszkára borítom, óvatosan labdává gyúrom és letakarva hideg helyen pihentetem 1 órán át.
2. Előmelegítem a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat).
3. A tésztát az enyhén meglisztezett gyúródeszkán 35 cm átmérőjű körlappá nyújtom, feltekerem a lisztezett sodrófára, majd beleterítem egy 24 cm átmérőjű gyümölcstortaformába úgy, hogy a széle körben egyenletesen kilógjon.
4. Az almaszeletek felét elrendezem a tésztán, rászóróm a cukor felét meg az apróra vágott kakukkfüvet. A formába teszem a maradék almát és cukrot is, a kilógó tésztaszéleket pedig visszahajtom rá. Nem fogja teljesen befedni a gyümölcsöt, de ez nem baj.
5. Villával összehabarom a tojást meg a vizet, és megkenem vele a tésztát. A tortaformát egy tepsire teszem, és a sütő alsó rácsán kb. 50 perc alatt aranyszínűre sütöm a tésztát."

89. oldal

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

>!
Miestas

SÜTŐTÖK ALMÁVAL- HÉLOISE RECEPTJE

HOZZÁVALÓK:
kb. 1 1/2 kg meghámozott, 5 centis kockákra vágott sütőtök,
3 dkg vaj,
szűk 1 kiló meghámozott, nyolcadokra szeletelt savanykás alma,
Besamel-mártáshoz:
3 1/2 dl tej,
2 babérlevél,
3 dkg vaj,
4 dkg liszt,
tengeri só és frissen őrölt fekete bors,
frissen reszelt szerecsendió
Előmelegítem a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat). Kivajazok egy 5 cm magas, 22x35 cm-es méretű tepsit. A recept szerint víz fölött, gőzölőedényben, lefedve kellene a sütőtök kockákat 12 perc alatt megpárolni, de mivel én felvágni sem bírtam, olyan kemény volt, így magában megsütöttem, a sütőben félnyersre, úgy vágtam fel kockákra, és ahogy a recept is írja, turmixgépen simára pépesítettem. Ha túl híg lenne, 1/2 órán át, hagyni kell, lecsepegni egy szűrőn át. Mérsékelt tűzön megolvasztok 1 1/2 dkg vajat egy vastag aljú, mély serpenyőben, és rádobom a felnyolcadolt almát. kb. 15 perc alatt puhára párolom úgy, hogy időnként megrázogatom az edényt. Az aranybarna, puha almaszeleteket aztán átteszem a kivajazott tepsibe. A besamel-mártáshoz először mérsékelt tűzön felforrósítom a tejet a babérlevelekkel, majd leveszem a tűzről, és 10 percig állni hagyom. Ezután mérsékelt tűzön megolvasztok 3 dkg vajat egy kisméretű, vastag falú lábasban. Ha már folyós, elkeverem benne a lisztet, és kb. 2 percig tovább főzöm. Ekkor szűrőn át, hogy felfoghassam a babérleveleket, beleöntöm a forró tejet, és állandó keverés mellett tovább főzöm a mártást, amíg be nem sűrűsödik. Ízlés szerint sózom és borsozom. A besamel-mártást hozzákeverem a sütőtökpüréhez, és megkóstolom, hogy megfelelően ízesítettem-e. Úgy jó, ha nem sajnálom belőle a sót és a borsot. A sütőtökös besamel-mártást ráöntöm a tepsiben lévő almára, majd a tetejére morzsolom a maradék 1/2 dkg vajat, és megszórom friss szerecsendióval. A melegsütőben kb. 25 perc alatt sül meg: a mártás a széleken aranybarnára pirul, az alma pedig vajpuha lesz. Tálalás előtt 10 percig hagyom hűlni.

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

2 hozzászólás
>!
Melinda_Makkai

(…) Párizst ismerem, mint a tenyeremet. És persze imádom. Valahányszor leszállok a vonatról a Saint-Lazare pályaudvaron, és kiérek a napfényre, azonnal úgy érzem, hogy rendben van körülöttem a világ. Boldogan lépdelek lefelé a lépcsőkön, elhaladok az órákból összerakott szobor mellett, hogy az utca szemközti oldalán betérjek a pompás, új FNAC könyváruházba, ahol oly könnyedén repül el a vonatra várakozók ideje. Ha egy mód van rá, szakítok némi időt a Ladurée kávéházra is, amely a pályaudvartól csak tízperces séta a rue Royale-on. Itt mérik Párizs legfinomabb tejszínes kávéját, és a hangulatának sehol sincs párja.

249. oldal

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei

>!
Baki P

Ez a kalandos történet idestova tizenhárom évvel ezelőtt kezdődött, és arról szól, hogyan kerültem családommal együtt az Egyesült Államokból egy francia kisvárosba, Louviers-be.

(első mondat)

Susan Loomis: Ház a Tatin utcán Egy francia kisváros mindennapi örömei


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard C. Morais: Madame Mallory és kis indiai konyhafőnöke
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve
Frances Mayes: Napsütötte Toszkána
Elizabeth Bard: Ebéd Párizsban
Joanne Fluke: Epertorta és gyilkosság
Judith Ryan Hendricks: Francia kenyér
Cserna-Szabó András – Fehér Béla: Ede a levesben
Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez
Susan Mallery: Fahéj és karamella
Bíró Zsófia: A boldog hentes felesége