5. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​fantom 106 csillagozás

Susan Kay: A fantom Susan Kay: A fantom

Egy ember története, aki szörnyű bűnökre ragadtatta magát, holott akkora szíve volt, hogy az egész világ belefért volna…

Kinyitottam a szemem, s láttam, hogy a bába arcából – amely az imént még a nekibuzdulástól rózsállott – egyszerre kiszaladt a vér, s a szobalányom, Simonette a szája elé kapja a kezét, úgy hátrál az ágytól. Küszködve feljebb csúsztam a csatakos párnán, lenéztem a véres lepedőre, és megláttam amit a többiek. A bába tért magához elsőnek, odaperdült, hogy a köldökzsinórt elvágja, bár reszkető kezével tartani is alig bírta az ollót. – Uram irgalmazz – motyogta, s ösztönösen keresztet vetett. – Krisztus kegyelmezz! És megszületett… A Fantom!

Fantom címmel is megjelent.

Eredeti mű: Susan Kay: Phantom

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Háttér, Budapest, 1992
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637455663 · Fordította: Kiss Zsuzsa

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Erik a Fantom · Christine Daae


Kedvencelte 71

Most olvassa 4

Várólistára tette 110

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Galagonya33
Susan Kay: A fantom

Imádtam. Bele kellett dögleni, de imádtam.
Christine-t – volt egy pár pillanat a végén – az egyik legostobább teremtésnek gondoltam a világirodalomban, de végén megbocsátottam neki és elfogadtam. Mert gyerek volt, egész sokáig gyermek.
Eriket nem lehet nem szeretni benne.
Ebben a könyvben mindent lehet szeretni, mindent.
Most akkor szépen újraolvashatom az Az operház fantomját.

2 hozzászólás
>!
tündérrózsa P
Susan Kay: A fantom

2014
Megszámlálhatatlanul sokadik újraolvasás….
Én erről a könyvről nem tudok értelmes értékelést írni. Teljesen mindegy, hányszor fogom elolvasni, örökre ez marad a kedvenc könyvem. Ahányszor csak kézbe vettem, eddig mindig elvarázsolt. Nem értem, miért felejtették el az emberek, vagy miért nem kap több figyelmet ez a regény.
Határozottan szegényebb lennék, ha nem ismerném Susan Kay Erikjét. Huszonkét éve töretlenül első helyen áll a könyves toplistámon. Egyetlenegy negatívumot sem tudok mondani róla. Lehet, hogy van, de én nem látom.
Anno külön tetszett az is, hogy sárgák a lapjai. Nem, nem megsárgultak, hanem valóban sárga papírra nyomták. Mostanra sajnos bebarnultak kissé, de természetesen ez a könyv értékéből semmit nem von le.
Szerelem ez a könyv. Méltatlanul hanyagolják….

A „legeslegeslegkedvencebb” könyvem! :) Többször olvastam és tuti még fogom is.

2 hozzászólás
>!
Vhrai P
Susan Kay: A fantom

Nagyon meglepett ez a könyv, nem gondoltam, hogy ennyire tetszeni fog. Az eredeti történetet (Az operaház fantomját) csak nagy vonalakban ismerem, de ez a feldolgozás magával ragadott. Egy nagyon karizmatikus alakot „vázolt fel” az írónő. Kár hogy így a mellékszereplők „el lettek nyomva”.

Bővebben: http://libellum.blog.hu/2017/03/01/susan_kay_a_fantom

>!
Böngyör6 
Susan Kay: A fantom

Ha lehetne, csillagos hatost adnék rá. Nagyon régen olvastam az eredeti könyvet Leroux-tól, már akkor megtetszett a történet. Később a filmet is megnéztem a moziban, majd dvd-n is és kedvencemmé vált. A színházi előadás is gyönyörű volt, igazi Fantom-rajongó lettem.
Ez a könyv viszont még jobban, mondhatni tökéletesen kiegészítette az egész történetet. Megismerhettem belőle ennek a bánatos, csodálatos és szeretetlen zseninek a gyermekkorát, ifjú éveit és nem volt olyan momentum, mozzanat, amikor ne éreztem volna át az ő érzéseit. Imádtam a könyv minden sorát, egyszerűen magába szippantott (ez nagyon népszerű kifejezés itt a molyon, én ugyan nem sűrűn használom, de ennél a könyvnél helytálló) és a végkifejlet is jobban tetszett, mint az eredeti műben.
Egy mese, ami felnőtteknek is szól és olyan dolgokat tanít, amiket bárki megszívlelhet.

Köszönöm @tündérrózsa a finom „erőszakot”, amivel már korábban is pedzegetted ezt a könyvet nekem, a kihívás kiváló alkalmat adott az elolvasására és drága @Midoriko-nak, hogy rendelkezésemre bocsátotta ezt a tudtommal nagyon nehezen beszerezhető könyvritkaságot! Köszönöm, Lányok! ♥

7 hozzászólás
>!
Avely
Susan Kay: A fantom

Nem találok szavakat. Úgy vágtam bele a könyvbe, hogy csak a fülszövegét olvastam el, meg se fordult a fejemben, hogy ez esetleg az Operaház fantomjáról szólhat. Természetesen végig gyanítottam, de sokszor ért már meglepetés, amikor arcul csapott a valóság, hogy nem azt kaptam amit vártam. Ebben az esetben többet kaptam, mint amennyit szerintem megérdemelnék, mint ember. Örök kedvenc lett.

>!
Nyírő_Helga
Susan Kay: A fantom

"Ezért minden: önkínzás, ének:
Szeretném, hogyha szeretnének,
S lennék valakié
Lennék valakié"
Akarva akaratlan is mindig Ady Endre :Szeretném, ha szeretnének költeménye jut eszembe Erikről.Szerettem Eriket.Nem tartom jó embernek, de rossznak se.Egy igazán érzékeny férfit látok aki egy bűne volt, hogy túlságosan is szeretni akart..Nem akart mást csak egy boldog életet…
A történet szívbemarkolóan gyönyörű és fájdalmas ..Ezért szerettem ezt a könyvet mert egyszerre ezer érzést vált ki az emberből:Egyik percben sírunk utána reménykedünk és ismét azt a gyönyörű fájdalmas kínt érezzük amely felemészt…
Öt csillagos történet amely jóval többet érdemelne…

>!
DAndrea
Susan Kay: A fantom

Csakis felsőfokban beszélhetünk erről a könyvről! Izgalmas, magával ragadó, torokszorító! Teljesen más oldalról közelíti meg az Operaház fantomjának történetét…aki ismeri, az is bátran olvassa el A fantomot!
Köszönöm Jane barátnőmnek, hogy rábeszélt!:)

2 hozzászólás
>!
Christinewinchester
Susan Kay: A fantom

Annak idején a fantommal először a Gaston Leroux könyvéből készült musicallel ismerkedtem meg, majd sikerült beszereznem a könyvet, és azt is nagyon szerettem.
Azonban csak nemrég hallottam erről a könyvről, amely a Erik előtörténetéről szól, s állítólag nagyon jó. Aztán egy sétám alkalmával, amikor természetesen nem tudtam elmenni anélkül a „szembejövő” antikvárium mellett, hogy ne nézzek körül, megtaláltam ezt a könyvet, s szerencsére nem hagytam ott. Egy kincs. Csodálatos, biztosan nem utoljára vettem a kezembe.
Amellett, hogy tanulságos, szépen megfogalmazott, izgalmas is, s különösképpen tetszett, hogy a különféle szemszögekből ismerhettük meg Eriket.
Szívbemarkoló volt. S letehetetlen. S a párhuzamok és a „túl késők”…Azt hiszem megyek és újraolvasom Az Operaház fantomját…

>!
anystone P
Susan Kay: A fantom

Még mindig a hatása alatt vagyok, nem biztos, hogy minden mondatomban sikerül alanyt és állítmányt egyeztetnem :)
Egy kihívásnak köszönhetően került a kezembe, csóközön az illetőnek, aki választotta. Nem csak párszáz oldallal lettem gazdagabb, hanem egy egészen fantasztikus, remek stílusban megírt történettel. Ritkán olvasok el klasszikus művek előzményének szánt utózmányokat, de könyörgöm, senki ne hagyja ki!
A jól ismert Operaház fantomjának hányatott, sanyarú, de mégis roppant kalandos sorsa, gyermek- és ifjúkora a sztori lényege, oly csodásan fogalmazva, hogy az ember minden szenvedést, fájdalmat, örömöt és boldogságot Erikkel együtt él meg. spoiler
Új kedvenc született!

>!
lady_An
Susan Kay: A fantom

A könyv tetszett az elejétől kb a háromnegyedéig. Szegény gyermek Erik, úgy megölelgettem volna, az anyát meg oldalanként 15x ütöttem volna. Nagyon jól ábrázolta a gyerek és fiatalkort, végig érdekelt, hogyan boldogul majd, de aztán elkezdett nagyon ugrálni. Kíváncsi lettem volna mi volt Olaszország és Perzsia között. Perzsia és Párizs között. Párizsi részeknél, meg kifejezett nagy léptekkel haladt, futólag említette, hogy eltelt x év. Illetve az nem tetszett, hogy egyik oldalon ír valami történést, a következőn már több hónappal/évvel előbbre jár, és csak oldalakkal később utal vissza a kettő közötti időszakra. Jobb lett volna, ha lineárisan írja a sztorit.
Christine-t egyáltalán nem bírtam, ostoba volt, és önző, és nem is értettem a motivációját, és azt sem, hogy akkor végül is kit szeretett?


Népszerű idézetek

>!
Miestas

A csalogány minden este eljött, hogy isteni szerelemért esdje, de jóllehet a rózsa megrezdült dalára és bezárta szirmát. Virág és madár, két fajta, amely nem keveredhet. A rózsa azonban letudta győzni a félelmét, s a tiltott, egyszeri nászból született a piros rózsa, amit Allah szándéka szerint sosem ismert volna meg a világ.

336. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Christine Daae · fülemüle · rózsa
>!
tündérrózsa P

Olyan nehéz visszautasítani valakit, mikor minden vágyunk, hogy igent mondjunk!

312. oldal

5 hozzászólás
>!
Cheril

– Kell, hogy célja legyen jelenlétünknek ezen a világon! Kell, hogy célja legyen az életnek!

189. oldal

>!
Panelmacska

Szívem mélyén még mindig hiszek a csodában. Isten a legnagyobb varázsló. Ő, aki a csúf hernyóból gyönyörű pillangót csinál, a viszolygást és a félelmet is átváltoztathatja szerelemmé.
Ma este kész vagyok térden állva imádkozni, mint kicsi gyermek koromban, s együgyű alkut kínálni.
„Kérlek, Isten, add, hogy ő szeressen engem, és én azután mindig jó leszek!”

363. oldal (Háttér, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: csoda · Isten
>!
Amadea

Elmém elérte már a halandó képzelet határait, s egyre nyújtózik tovább a végtelen felé. Nincs tudomány, melyet be ne fogadtam volna, nincs művészet vagy mesterség, mely meghaladná képességeimet. S mégis, miként Faust, hiába kutatok, hiába okulok… Míg csak élek, nem néz rám asszony szerelemmel.

237. oldal

>!
Böngyör6 

… az elme sokkal erősebb korlátokat teremthet a pusztán testi akadálynál.

83. oldal

>!
Brigitta_Szöllősi

A bűntudat minden bizonnyal a legszomorúbb emberi érzelem.

250. oldal

>!
Avellana

A pokol nem helyszín, a pokol a lélek, illetve a test állapota; pokol, ha rögeszménkké válik egy hang, egy arc, egy név…

Kapcsolódó szócikkek: Erik a Fantom
>!
Avellana

Meg akarok halni. Itt és most. Örülnék, ha ez a fáradt, renyhe izom a mellkasomban végsőt görcsölne, de hihetetlen irónia, most olyan egyenletesen ver, mintha egyetlen pillanatig se rendetlen¬kedett volna korábban.
Hát akkor most mit forgaszt a fejedben, Isten? Még milyen perverz kis tréfákat tartogatsz? Csak nem tervezel valami csodás felgyógyulást, hogy aztán ne legyen jogom odaveszni!
Megtagadtad tőlem az életet – megtagadod a halált is? így büntetsz az emberiség ellen elkövetett mondhatatlan bűneimért -még húsz évet kell magányosan eltöltenem e földön?

Susan Kay : A Fantom

Kapcsolódó szócikkek: Erik a Fantom
>!
Avellana

Bűntudatot éreztem, felpislákolt bennem a megbánás a szívtelenségem miatt… a bűntudat minden bizonnyal a legszomorúbb emberi érzelem. De nem egyenlő a szeretettel: emésztő tűz, amely nem melegít senkit.

250. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erik a Fantom

Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Pratchett: Maszkabál
D. M. Thomas: A fehér hotel
Jason Webster: Duende
Tony Parsons: Nem lehetsz angyal…
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Jojo Moyes: Páros, páratlan
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Joss Stirling: Storm és Stone
Jojo Moyes: Az utolsó szerelmes levél