Lugánói ​tanulmány (Lugánói tanulmány 1.) 8 csillagozás

Susan George: Lugánói tanulmány

Nem titok: a Lugánói tanulmányt az elejétől a végéig én írtam. Az 1970-es évek közepétől, amikor az első könyvem anyagához végeztem kutatást, folyton azt próbáltam megérteni és leírni, hogyan osztódik szét a hatalom. Ebből kiindulva olyan témákkal foglalkoztam, mint az éhség a világban és a harmadik világ nyomora, a déli félteke adósságainak hatása, az észak-déli viszonyok, a transznacionális vállalatok és intézmények, és a Világbank. A Lugánói tanulmány olyan pontos, józan és távolságtartó elemzés, amilyet csak elvégezni képes a komoly kutatás. Nem tudományos fantasztikus írás, vagy bármilyen más kitalálás. A legkevésbé sem volnék meglepve, ha megtudnám, hogy egy hasonló dokumentumot már elkészített egy valóságos munkacsoport. (Részlet a szerző előszavából)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Kairosz, Budapest, 2009
266 oldal · ISBN: 9789636622084 · Fordította: Békefi József

Enciklopédia 1


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Zoltán_Bálint>!
Susan George: Lugánói tanulmány

Körülbelül tíz éve ajánlották nekem ezt a könyvet, hogy olvassam el, mert erős kijelentések vannak benne. Bár a könyv már nem mai darab, de voltak benne olyan dolgok, amik még ma is megállják a helyüket spoiler. Voltak olyan gondolatok is könyvben, amikkel azonban nem értettem egyet spoiler

2 hozzászólás
Ata_Szabó>!
Susan George: Lugánói tanulmány

Hát ezt el kell olvasni! Értékelni nem lehet!!!
Nagyon kemény..minden értelemben :)

Montana>!
Susan George: Lugánói tanulmány

Nagyon elgondolkodtató, még akkor is, ha sosem készült ilyen tanulmány. Vagy ki tudja…

Adachi>!
Susan George: Lugánói tanulmány

Érdekes olvasmány, legfőképpen azonban mégis hátborzongató.
Susan George olyan tényezőit írta le a mai gazdaságunknak, társadalmunknak, életvitelünknek, amiket az ember nem feltétlenül vesz észre, vagy HAJLANDÓ észrevenni. És van különbség a kettő között.
Abba is fontos lenne belegondolni, hogy ez csak „játék”. Nem valós tanulmány – az írónő képzeletének szüleménye. Ugyanakkor ki tudja, hogy egyes kormányok, államok, háttérhatalmak nem készítettek-e már saját magunknak hasonló tanulmányokat.
Elképzelhetőnek tartom, hogy némely összeesküvés-elméletek nem is annyira elméletek…

David_Kenyeres>!
Susan George: Lugánói tanulmány

Nem rossz, de túl sok újat nem ad a sajátos nézőpontján kívül, ha az ember foglalkozik az ökológiai kérdésekkel. Igyekszik megoldási javaslatot adni túl azon, hogy pellengérre állítja a nagytőkét, de azért ez vérszegénynek tűnik, ami nem a szerző hibája (ez az élet).
Nagy szakértelemre vall, hogy megjósolja a bankcsődöt és a recessziót.


Népszerű idézetek

BakosJuci>!

Afrika a vesztes mintapéldája.
A „vesztesek”, pszichológiai választ adva, akár magukat vagy vezetőiket hibáztatják, akár visszautasítják saját bűnösségüket és felelősségüket a „vesztességükért”, előbb-utóbb megkísérlik kompenzálni hátrányaikat. Az eszközök, amelyeket választhatnak, az egyéni öngyilkosságtól a tömeges kivándorlásig terjedhetnek; a politikai tiltakozástól és békés tüntetéstől a saját hadseregek létrehozásáig és a nyílt terrorizmusig.

Kapcsolódó szócikkek: vesztes
BakosJuci>!

Az azonnali anyagi előnyökre törekvés sokkal hatásosabbnak bizonyult (hogy az igazságosságot ne is említsük), mint a kommunizmus vagy a vallás ígéretei, amelyek kielégítést csak a távoli,
meghatározatlan jövőben vagy a másvilágon adnának. Ilyen versenyben a piactér zaja és csengése mindig győzni fog a jövőbeli földi vagy égi paradicsomot hirdető kórus felett.

BakosJuci>!

A liberalizmus hosszabb távú sikere szempontjából egy ilyen hozzáállás az öngyilkossággal egyenlő. A gazdaságot egy korlátozott fizikai világ tartalmazza, és nem fordítva. A bioszféra valósága adott; ennek erőforrásai nem bővíthetőek; elnyelő kapacitása nem növelhető emberi beavatkozással; és ha egyszer sérülést szenvedett, nem tér vissza a „kezdeti feltételekhez”.

BakosJuci>!

A világnak ma kevesebb, mint két hét alatti fizikai termelése egyenértékű az 1900-as év teljes termelésével. A gazdasági output (vagy „throughput”, amely jobban mutatja az erőforrás-felhasználás, a transzformáció és a melléktermékektől való megszabadulás folyamatának dinamikáját) minden 25-30 évben megduplázódik. A következő évszázad elején az aktivitás mértéke eléri a bioszféra által szabott korlátokat, sőt, a bolygó életfenntartó kapacitásának határát is.


A sorozat következő kötete

Susan George: Lugánói tanulmány 2. Elég volt a demokráciából!

Lugánói tanulmány sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joseph E. Stiglitz: A globalizáció és visszásságai
Carsten Linz – Günter Müller-Stewens – Alexander Zimmermann: Az üzleti modellek radikális átalakítása
Marcelo M. Giugale: Gazdasági fejlődés
Ling Chen: A globalizáció manipulálása
Csath Magdolna: Globalizációs végjáték
Thomas Piketty: A tőke a 21. században
Balázs Zoltán – Szilágyi Katalin (szerk.): Globalizáció és kapitalizmus
Michael Lewis: Villámfiúk
Michael Lewis: Összeomlás
Jared Diamond: A világ tegnapig