Truthwitch ​– Igazságboszorka (Boszorkafölde 1.) 44 csillagozás

Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

Együtt ​megválthatjuk a világot?

Boszorkaföldén majdnem olyan sokféle varázserő létezik, mint ahányféle módon bajba lehet keveredni – és a mindenre elszánt Safiya és Iseult ezt mindenkinél jobban tudja.

Safiya igazságboszorka, vagyis képes az igazságot megkülönböztetni a hazugságtól. Nagy hatalommal járó varázserő az övé, olyannyira, hogy egyesek még a gyilkosságtól sem rettennének vissza, ha így a saját oldalukon tudhatnák. Ez különösen igaz a nemességre, arra a társadalmi rétegre, ahová Safi is tartozik. A lánynak ezért titokban kell tartania a képességeit, nehogy bábuvá váljon a birodalmak közti játszmában.

Iseult fonálboszorka, aki látja az életeket átszövő fonalakat – a saját szívéből kiinduló fonalak azonban láthatatlanok számára. Az ő és Safi közt szövődött különös barátságnak köszönhetően a kitaszított lány egy vakmerő kalandokkal teli életbe csöppen, amelyben hűvös nyugalma tökéletes ellenpontja Safiya forrófejű, lobbanékony természetének.

A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633739600 · Fordította: Soponyai Alexandra Bianka
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
496 oldal · ISBN: 9789635616541 · Fordította: Soponyai Alexandra Bianka
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
496 oldal · ISBN: 9789635616558 · Fordította: Soponyai Alexandra Bianka

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Merik Nihar · Safiya fon Hasstrel · Iseult det Midenzi


Kedvencelte 6

Most olvassa 25

Várólistára tette 214

Kívánságlistára tette 262

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

Egyszerre szippantott be Boszorkafölde és idegesített a kifejtetlensége, kidolgozatlansága… Többször éreztem, hogy az író bedobott valami jót vagy érdekeset, amit aztán csélcsap módon próbált felfejteni, de végül ezek a szálak vagy ötletek a semmibe futottak ki. :/

Remélem, hogy a folytatásban jobban kitér az író egynémely dologra, és ezáltal egy kicsit jobban megismerjük Boszorkaföldét a benne élőkkel együtt. Végülis tetszett a sorozat első része, várom a folytatást!

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/10/SusanDenn…

szabina_books>!
Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

Az írónő nem aprózta el egyből bedobott minket a mélyvízbe. Már a könyv elején megtudjuk , hogyan is csesződhetnek el a dolgok a lehető legjobban majd aztán még jobban.
A szori nagyon pörög így aki a lassabb folyású történetet kedveli azoknak kissé katyvaszos lehet.
Az egész világ felépítés nagyon összetett , és mindenféle magyarázat nélkül csaptunk a dolgok közepébe ,spoiler de ahogy haladtunk előre néhány dolgok kitisztult nem árt jegyzetelni.
A könyvben szereplő witch rendszer nem is tudom minek nevezzem nagyon sokrétű, és bonyolult. Egy kicsit talán a grisha képességekre emlékeztetnek , de annyi féle fajta van és a még az alfajoknak is van alfaja ,spoiler és ez egy kicsit megbonyolítja a dolgokat főleg , hogy már rögtön a könyv elején sok félével megismerkedhetünk.
A karekterek és kapcsolataik a könyv egyik erőssége.

Safi és Iseult fonáltestvérek spoiler
Kettejük közül Safi az aki állandóan bajba kerül , a nagy szája és hírtelensége miatt , spoiler , de a könyv végére fejlődésre hajlamos , bár még így sem értem mi a nagy felhajtás miatta és az ereje miatt,vagy mie lesz jó.

Iseult pedig a megfontoltabb ,csendesebb aki keresi a helyet kettejük közül és mindig kihúzza Safit a bajból.Remélem a következő részbe több szerencséje lesz , mert itt ami lehetett mind rajta csattant.

Merik herceg hirtelen haragú ,kicsit morcos szélboszorka aki mindent megtesz a népe boldogulásáért , bár még nem tudom eldönteni , mit is érzek vele kapcsolatban egyenlőre még a semleges zónában toporog

Aeduan spoiler egy érdekes, összetett karakter,és nála volt látható egy nagyobb karakterfejlődés és nagyon kíváncsi vagyok folytatásban , mi lesz a hidegvérű gyilkossal

De akire a legjobban kíváncsi vagyok az Leopold ,a kis huncut a kis egomán herceg maszkja alatt sokkal több rejtőzik és kavarja azt a bizonyos kását , hogy nagyon figyelni kell rá mert bajok lesznek.

A lassan kialakuló romantikus szál is tetszett , nem vitte el nagyon a sztorit , bár néhol kevesebb ömlengés a másik szájáról , puha bőréről jobb lett volna.
Vaciláltam a 4 és 5 csillag között , de mégis a két lány barátsága az ami igazán egybe tartja ezt a könyvet és remélhetőleg ez így is marad a folyatásban ezért is hajlottam az öt csillagra.
Erőssen függővéges!!!!

Kathreen>!
Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

A gyönyörű borító sem segített, hogy újra kézbe akarjam venni. Valahogy az egész történet nem tisztult a közepéig. Mindenki szaladgál, harcol, cselszövések cselszövések hátán, de nem állunk meg egy pillanatig se, hogy megmagyarázza, hogy ki kicsoda vagy mi történik. Így mikor csak kapkodtam a fejem és két lépéssel lemaradva követtem a történéseket, elvesztettem az érdeklődésem.

Atina_Scisaili P>!
Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

Nagyon szerettem volna szeretni, de nem ment. Nekem egy kissé kusza volt, se eleje se vége, alig bírtam követni az eseményeket, mert annyira gyorsan akart haladni a cselekménnyel az írónő. Egész könyv alatt nekem folyton hiányérzetem volt… Nem ismertem meg jobban a világot, esély sem volt rá… Pedig az alap ötlet nem rossz.
Egy csomó kérdés felmerült bennem….a végére teljesen úgy voltam vele, hogy valahol elmaradt az érdeklődésem út közben … Ez talán még valahol a könyv felénél…

Sorry, de 3 és egy jó szívű fél csillag, de csak azért, mert nem volt akkora kínszenvedés végig olvasni. Nem tudom adjak e esélyt a folytatásnak…

Niah P>!
Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

A gyönyörű borító ellenére is azt mondom: nem!

A könyvben az eseményszálak robbanásszerűen követték egymást, próbáltam felvenni a ritmust, értelmezni hogy ki-kicsoda, milyen céllal/mágiával, hová…. Egyszerűen nem ment. A karakterekkel nem tudtam azonosulni, egy rezdülést se éreztem feléjük, emiatt untatott az egész annak ellenére is, hogy harc és menekülés az volt dögivel… Mégis inkább letettem a könyvet. Hosszú időre. Nagyon hosszú időre… Rég csináltam ilyet.

Próbálom megfogalmazni, hogy mi nem tetszett, de egyszerűen nem megy. Semmit de szó szerint semmit nem érzek a történettel-könyvvel kapcsolatban. A karakterek full semlegesek maradtak számomra, nem igazán értettem meg a fonáltestvér dolgot se, a mágiát is inkább mellékszálnak éreztem főszereplőnkén kívül (ami ismét csak nagy ritkán mutatta meg magát), a szerelmi szál kapkodó volt…

Számomra csalódás volt ez a könyv.

Könyvvel_mentem_világgá>!
Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

Susan Dennard írónő kivételes tehetséggel építette fel Boszorkafölde mágiával átitatott világát. Ha egy regény első lapjai térképet rejtenek, az általában arról árulkodik, hogy alapos kidolgozottsággal fogunk szembesülni. Ezúttal sem kell csalódnunk. Folyamatosan nyomon követhetjük hőseink kalandos utazását, és egyúttal a politikai csatározások színteréül szolgáló országok is megelevenednek a szemünk előtt. Rögtön az események sűrűjébe csöppenünk, egy hosszú ideje tartó fegyverszünet lejártának feszültséggel teli időszakába. A megalkotott mágiarendszer, habár felhasznál jól megszokott elemeket, összességében teljesen egyedi atmoszférát teremt. A történet során fokozatosan kibontakozik egy titokzatos szereplő, a Bábjátékos hátborzongató alakja. A sakkfigurákat még éppen csak elhelyezte az írónő a táblán, sejtelmünk sem lehet, hogy a bábuk milyen irányba fognak elindulni.

Jó szívvel ajánlom azoknak, akik egy többszemszöges, olvasmányos, könnyedebb, de igényesen kidolgozott fantasytól nem idegenkednek. A romantikus szál végig a háttérbe húzódva ad teret a kalandok kibontakozásának. Az írónő nem ismeri az üresjárat fogalmát, ezért készüljünk fel a bekuckózásra, mely után Boszorkaföldének világa a könyv bezárása után sem fog minket elereszteni.

Bővebben blogomon: https://kmvilagga.hu/mhe-verujta-susan-dennard/

Facebook oldalam: https://www.facebook.com/profile.php…

Cleosbookheaven>!
Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

Már az elején belecsapott a lecsóba a történet, ami nem egy unalmas kezdéssel indul. Nagyon gyorsan megtudjuk ki az első három főszereplő, akiknek a személyiségét és történetét folyamatosan a könyv végéig megismerhetjük, sőt biztos vagyok benne, hogy a következő részekben is érnek meglepetések. Ami nagyon nehezen emészthető volt, hogy az írónő sok mindenbe belekezdett, sok érdekes szálat felmutatott, ami nem igazán volt megmagyarázva ebben az első részben, vagy csak érintőlegesen nyertünk betekintést, de van egy olyan érzésem, hogy ez direkt volt ilyen zavaros itt, hogy a könyv többi részében választ kapjunk rá. Remélem le fogják fordítani, mert nagyon érdekelne, mi fog történni a 4 főhőssel.

Tessa_R_Lambrick>!
Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

Nem. Nagyon nem.
Két értékelhető mozzanat van a könyvben, az egyik a világ, ami tök jó és érdekes lenne, ha ki lenne normálisan dolgozva. Oké, hogy az írónő tudja, hogy mit jelentenek a fonalak, mi az, hogy fonáltestvér, mitől tudjuk, hogy valaki a fonálcsaládunk tagja, de ez sehol nem szerepel. Csak ki van jelentve tényként, hogy ő és ő fonáltestvérek, de nincs mögötte jelentés. Azt sem tudjuk meg, hogy egyébként a boszorkák (engem már a kifejezés is rettentően zavart, mert folyton nőneműre gondoltam, de mindkét nemre ez a megnevezés) hányfélék is. Van valami nagyon elnagyolt leírás, de nekem nem volt érthető. Oké, éter meg ürességboszorka is van, de nem tudjuk meg, hogy mi a kettő között a különbség. Ráadásul ezer féle boszorka van, valakinek a kezére van tetoválva, valakinek nincs, ez sem derül ki, hogy kötelező vagy csak lehetőség.
A másik értékelhető „dolog” Merik karaktere. Ő volt az egyetlen, akit kedvelni lehetett, a többiek meg… Safi egy beképzelt csitri, sokkal éretlenebbül viselkedik a koránál. Az sem derül ki, hogy az ereje mitől olyan keresett, hiszen ő maga is ki mondja, hogy nem az igazságot érzi, hanem a hitet. Ha valaki igaznak hiszi a saját állítását, Safi ereje nem képes kiszűrni, hogy egyébként hazudik. Innentől kezdve pedig elég megbízhatatlan. Iseult ereje meg… Valami. Látja a fonalat. Nem tud velük mit kezdeni, maximum felméri az érzelmeket, de ezt kb az ember arcáról, viselkedéséből is le lehet szűrni. Azt sem tudjuk meg, hogy Isoult népét, a nomatsikat miért utálják.
A nyelvezet pedig borzalmas, rettentő sok szóismétlés van benne, ha nem olvastam vagy harmincszor, hogy „napszítta” akkor egyszer sem.
Nagyon szenvedtem vele, nagy jóindulattal adok csak egy csillagot.

judit_asztalos>!
Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

Több fejezet után rengeteg kérdésem lenne, annak ellenére, hogy a könyv eddig halandzsa hegyekből állt. Értem itt ezalatt a kitalált világ kitalált eseményeinek teljesen felesleges (kitalált) magyarázatát. De arról, hogy ez a fonalazás (fonáltestvér, fonálboszorka stb.) mit is jelent, mire jó, ez nekünk miért is érdekes, fogalmam sincs. Szóval köszönöm, nekem ennyi elég volt.

Szabó_Ági>!
Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

Ez egy nagyon jóindulatú 3 csillag…
Annyira de annyira jó LEHETETT(!) volna.
Csak egy kis tartalom kellett volna a sok rohanás, harc, cselszövés mögé.
Komolyabb motiváció, kicsit lassabb tempó.
Hihetetlenül izgalmas a világ (az egyik legérdekesebb, amiről mostanában olvastam), amiről lehetett volna mesélni, kicsit magyarázni, de nem, nem értünk rá, jött a sokadik akció. Mindenki csak rohan, összeesküvést sző, de hogy miért? Hát azt nem tudjuk meg.
Igazából bele se tudunk szokni a világba, de már a felét bejártuk.
És több száz oldalt megírni úgy, hogy még arra sem kapunk halvány utalást sem, hogy a főszereplő ugyan már miért olyan különleges (a múltja?, a képessége?, vagy?), hogy mindenki miatta/körülötte/vele szervezkedik, cselt sző vagy harcol, hát minimum csalódás keltő.
Arról már nem is álmodtam, hogy kiderüljön, ki kicsoda, mi miért történik, vagy mi miért különleges / érdekes a történet, a „nagy egész” szempontjából (pl. fonaltestvér meg ez az egész "fonalazás"). Nincs igazából se eleje, se vége a könyvnek, csak akció akció hátán.
A folytatást én passzolom, és ezt a könyvet sem hiszem, hogy megtartom.


Népszerű idézetek

Könyvmolyocska1 P>!

Safi nem szabadságra vágyott, hanem arra, hogy hihessen valamiben – egy olyan díjban, amiért megéri futni és harcolni, és küzdeni, történjék bármi.
Végre megtalálta a díját. Nubrevnáért futott. És Merikért. Iseultért. Kullenért és Ryberért és Mathew-ért és Habimért, de mindenekelőtt: saját magáért.

Kapcsolódó szócikkek: Iseult det Midenzi · Merik Nihar · Safiya fon Hasstrel
Könyvmolyocska1 P>!

Merik még akkor sem lazított a szorításán, amikor kezdetét vette a zeneszám utolsó szakasza – a pendülő húrok orkánja hirtelen egyszerű basszus hangokra váltott, de a férfi még mindig keményen feszült neki a lány testének. Minden értelemben.
A testük szorosan egymáshoz tapadt, érezték a másik szívének dobogását a mellkasukon. Merik végigsimított a lány hátán, a vállán, majd elért a kezéhez. Mint a heves zivatar utolsó cseppjei.
A zene lelassult. A lány húzódott el először, megtette a tánc utolsó négy lépését. Merik mindvégig az arcát nézte, és csak halványan tudatosult benne, hogy ahogy a lány távolodott, saját varázsereje lassan csillapodni kezdett. Partnere szoknyája sem lobogott már, a haja mozdulatlanul omlott a vállára.

Rawen>!

Safi nem tudta befejezni a mondandóját, mert abban a pillanatban egy sirály rikoltott fel felettük a levegőben, aztán… egy nagy adag fehér trutymó landolt Safi vállán.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Safiya fon Hasstrel
Nixii P>!

– Két lehetőségünk maradt – szakította félbe Iseult Safit, aztán visszakuporodott mellé – Vagy feladjuk magunkat…
– A nagyanyám rothadó holttestén keresztül – vetette oda Safi.

12. oldal; EGY

Kapcsolódó szócikkek: Iseult det Midenzi
Nixii P>!

Merik gyűlölte a nőt – és a szobában tartózkodó összes többi diplomatát is. Habár éveket töltött azzal, hogy megtanulta kontrollálni a családjára jellemző híres indulatokat, kis híja volt annak, hogy azok most felszínre törjenek. Egy szem só is elég lehet ahhoz, hogy kiáradjon az óceán.

44. oldal, NÉGY

szabina_books>!

-Nem akartam….- szólat meg Safi Meriket nézve. – Sosem akartam ,hogy neked vagy Kullennek….vagy Nubrevának bántódása essen. Nem tudtam a marstokiakról…. Esküszöm, tengernagy. A nagybátyám azt mondta ,hogy senki sem fog utánam jönni.

314. oldal

szabina_books>!

„A bal kéz bízik a jobban” , mondta mindig Mathew. „A bal kéz csak akkor néz hátra, amikor az erszényt már sikerült megszerezni.”

436. oldal

szabina_books>!

Mhe verujta. Ez volt a nomatsik legszentebb mondata – és azt jelentette: bízz bennem, mintha egy lenne a lelkünk.

463. oldal

szabina_books>!

Óvom a fényhozót,
Védem a sötétségadót.
Életem a világteremtőé,
Halálom az árnypusztítóé.
Szabadon adom a vérem.
Büszkén a fonalaim.
Halhatatlan lelkem senki másé nem lehet.
Átadom Éterem.
Felajánlom a kardom.
Most és mindörökké.

477. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Stephanie Garber: Legendary
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Victoria Aveyard: Vörös királynő
Rebecca Ross: A királynő felemelkedése
Sara Raasch: Hó mint hamu
Erika Johansen: Tear végzete
Amira Stone: Kitaszítottak
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége