Inkarnációk 18 csillagozás

Ezer éve rólunk álmodom
Susan Barker: Inkarnációk

A ​történet főszereplője Vang, a pekingi taxisofőr, aki egy nap különös levelet talál a kocsija szélvédőjén. Nyugtalanító sorok, melyek írója mintha egyre közelebbről figyelné meg őt és a családját. Vang nyomozni kezd a titokzatos, furcsa, de felkavaró levél nyomán, amelyet továbbiak is követnek. Mindegyikből a kínai történelem egy-egy meghatározó, ám véres, szenvedélyes és intrikákkal teli korszaka tárul fel, melyben az egyéni lét már-már kilátástalannak tűnő, folytonos küzdelem. Rokon lelkek találkoznak valami ellenállhatatlan erő hatására, majd törnek egymás életére. Vangot mágnesként vonzzák ezek a több száz éves történetek, és azon kapja magát, hogy nyakig ül egy rejtélyben, melyet ki kellene bogoznia – miközben az ismeretlen leskelődő által mozgatott szálak eltéphetetlen hálója egyre jobban befonja őt is és a családját is.
Vajon mi köze lehet egy hétköznapi taxisofőrnek a kegyetlen Csia-csing császár elleni merénylethez, az ópiumháború idején ügyeskedő kisemberekhez, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Tarandus, 2017
464 oldal · ISBN: 9786155584442
>!
Tarandus, Győr, 2017
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155584435 · Fordította: Hegedűs Péter

Kedvencelte 2

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Susan Barker: Inkarnációk

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

Nagyon különleges olvasási élményt nyújtott ez a könyv. Teljesen beszippantott magába, pedig volt amikor egyáltalán nem voltak egyértelműek az érzéseim a történettel kapcsolatban. Nem tudtam eldönteni, hogy elborzaszt amit olvasok, vagy lenyűgöz. Aztán megértettem, hogy nem kell eldöntenem. Elborzaszthat és lenyűgözhet egyszerre.

A folytatást itt olvashatjátok: http://konyvutca.blogspot.in/2017/05/susan-barker-inkar…

5 hozzászólás
>!
robinson P
Susan Barker: Inkarnációk

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

Meghökkentő és csodálatos, de legfőképpen egy valóban különös utazásra hívja olvasóit Susan Barker írónő.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/05/inkarnaciok.html

2 hozzászólás
>!
Morpheus
Susan Barker: Inkarnációk

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

Akár még érdekes is lehetett volna, először csak kicsit untam, aztán jobban, végül annyira, hogy megelégeltem és félbehagytam. Nem találtunk egymásra én és a könyv. Jöhet a következő, remélem, hogy ettől jobb lesz.

>!
kávésbögre P
Susan Barker: Inkarnációk

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

Sajnálom, de ez most nagyon nem jött át. A fülszöveg alapján nagyon kíváncsi lettem, de nagyjából annyiban össze is foglalható, ami érdekes ebben a könyvben. Lassú, vontatott, az korábbi életek történetei borzasztóan untattak – főleg az utolsó, pedig az lett volna a csattanó spoiler. Kifejezetten zavart, hogy minden inkarnációban megjelenik a homoszexualitás, még Vang sofőr jelenlegi életében is – félreértés ne essék, semmi gondom nincsen a homoszexuális emberekkel. És alapvetően is azt éreztem, hogy a szexualitás minden oldalon ott van: spoiler Nem vagyok prűd, de én nem erre fizettem be, amikor elkezdtem olvasni a könyvet. Ráadásul értem én, hogy egy elcseszett főszereplő kell az „izgalmas” (már akinek) sztorihoz, de Vang nem szerethető figura, legfeljebb szánalomra méltó spoiler

>!
Barbár
Susan Barker: Inkarnációk

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

A címe alapján azt gondoltam, hogy kicsit misztikus, kicsit fantasztikus regényt fogok olvasni. Kiderült, hogy kőkemény realista regény Kínáról több történelmi idősíkban. Az egyes idősíkok között nincs olyan szoros kapcsolat, mint ahogy azt a borító szövege sugallja.
Jól szerkesztett, érdekes, cselekményben gazdag regény, amely kevés szerelemről, több barátságról, és még több árulásról szól. Betekintést nyújt a még mindig kevéssé ismert hatalmas ország mai, és régi hétköznapjaiba.

>!
elkepzeltkonyv
Susan Barker: Inkarnációk

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

Az Inkarnációk már csak az alapgondolata miatt is rettentően érdekes olvasmány. Susan Barker ráadásul olyan gondosan kidolgozta minden egyes részletét, hogy a történet egy pillanat alatt képes magába szippantani. Vang Csün előző életei tele vannak szenvedéllyel, fájdalommal, nehézséggel, megaláztatással, miközben mindig ott volt mellette titokzatos lelki társa, aki mindenben segítette, támogatta őt, és átkísérte következő életeinek megpróbáltatásain is. Miközben megismerjük a múltat, a múlton keresztül Kína történelmének néhány szegmensét, képet kapunk a modern állapotokról is. A pekingi olimpia előkészületeiről, a sofőrök társadalmi helyzetéről, de még arról is, hogy az emberek mit gondolnak a születésszabályozási törvénytől.https://elkepzeltkonyv.blogspot.hu/2017/05/konyv-inkarn…

>!
dia69
Susan Barker: Inkarnációk

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

Kemény könyv volt! Mivel hiszek a reinkarnációban amint megláttam lecsaptam rá. :) Bár az én elméleteim kicsit eltérnek a könyvben ábrázolttól, ettől még nagyon tetszett az alapsztori. Érdekes volt a mai Kína bemutatása, s számomra meglepő is. Talán naiv vagyok, de meglepett, hogy milyen sivárnak van ábrázolva az ott élő hétköznapi ember élete, ugyanolyan közönnyel, pénzcentrikussággal, egoizmussal, kilátástalansággal, unottsággal, zülléssel van tele, mint egy nyugati nagyváros. Azt hittem nem hasonultak még ennyire ( bár nem tudom miért és miből hittem :) ) Tehát számomra váratlan volt a mai Kína légkörének ábrázolása.
SPOILER ( lehet nem az, de inkább megjelölöm ennek, mert magamból kiindulva ennyit sem szeretnék tudni előre egy könyvről )
Ami miatt négyes az két ok: Nem találtam benne örömet. Bármelyik inkarnációt olvastam s szintúgy a jelenlegit is, Vang taxisofőrét, nem találtam benne vidám, örömteli, boldog időszakot. Tömény testi-lelki szenvedés, depresszió. Kifejezetten irritálnak a csöpögős mindig happy enddel végződő regények, de ezt a másik végletnek éltem meg. Ráadásul nem jött át miért kellett szinte mindegyik életében homoszexuálisnak lenni, vagy legalábbis biszexnek? Egy kicsit ez is sok volt, de az is lehet ennek volt az írónő részéről valami fontos jelentősége, ami nekem nem jött át. Ennyi a negatívum.
SPOILER VÉGE
Összességében érdekes volt, maga a regényötlet brilliáns, s eszembe sem jutott volna sehol félbehagyni. Tetszett, hogy egyúttal több történelmi kort is ábrázolt, s bepillantást nyertem a számomra egyébként ismeretlen Kína hétköznapjaiba és történelmébe.

>!
Bereg_Isztria
Susan Barker: Inkarnációk

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

Lenyűgöző könyvnek tartom. Mit mondhatnék? Nem aludtam, amíg ki nem olvastam.

Ahogy egyre idősebb leszek, egyre kevésbé vagyok képes szimpátiát érezni regényhősök iránt. Hidegen és távolról szemlélem őket, és inkább az érdekel, mi történik, nem pedig az, ahogyan a szereplők érzik magukat közben.

Itt viszont az írónő nagyon közel visz a szereplőkhöz. Bámulatosnak tartom, ahogyan különböző személyiségeket, korszakokat, mentalitásokat, élethelyzeteket bemutat. Aki olvasta Az erőszak alkonyát, tudja, hogy a bemutatott tragikus sorsok korántsem számítanak kivételesnek. Valahogy mégis magaménak éreztem őket. Folyton folyvást hálát kellett adnom, hogy ebben a korban és ezen a helyen élek.

1. A helyszínek változatosak. Város, sivatag, eldugott falu, erdő, tenger, mindegyik a maga hangulatával és ízével.
2. A szereplők változatosak. Idős, fiatal, kevély, alázatos, tanácstalan, bután határozott. Férfiak-nők vegyesen. Szinte a szagukat is érzed, látod a bőrük pólusait, annyira plasztikusan sikerült őket megragadni.
3. A történelmi hitelesség teljesen rendben van, sok kutatás áll mögötte, ahogy olvastam pár interjúban. Még a nyelvezet is eltér korszakonként.
4. A történet fordulatos, nem tudtam előre megmondani, mi lesz egy-egy szereplő következő lépése.
5. A fordítás egyszerűen pompás volt, le a kalappal! Hegedűs Péter csodálatos munkát végzett! Zegernye? Bekáfolt? Fasé? Néha szótáraznom kellett, de az ember a saját anyanyelvét is tanulja, nem hiszem, hogy meg kellene elégednünk a szerelmes dalok 1000 szavas szókincsével.
6. Kína, kínai mentalitás: még mindig nem értem, és nem érzem, hogy a könyv közelebb vitt volna a megértéséhez. A szokások átjönnek, de a szokásokat indukáló lelki alkat vagy hiedelmek nem annyira. Ezt tudom kritikaként megfogalmazni.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Miután nyolv évig laktam hibbantakkal – vallotta be az öreg bizalmasan Vangnak –, egész élethűen tudom utánozni őket

132. oldal

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

>!
Bea_Könyvutca P

Minden éjjel felriadok álmomból.

(első mondat)

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

>!
robinson P

A nő csúnyácska volt, de huncut és tüzes, s Vang nyomban megértette, hogy mi vonzotta hozzá a főnökét.

16. oldal

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

>!
robinson P

A történelem utolér.

53. oldal

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

>!
robinson P

– Az a baj veled Vang Csün, hogy nem voltál még szerelmes.

146. oldal

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom

>!
robinson P

Az emlékek összefacsarják a szívemet s a vér dübörögve száguld ereimben.

9. oldal

Susan Barker: Inkarnációk Ezer éve rólunk álmodom


Hasonló könyvek címkék alapján

Bruce Chatwin: Álomösvény
William Somerset Maugham: A festett fátyol
William Somerset Maugham: Színes fátyol
William Somerset Maugham: A színes fátyol
Sally Grindley: Kiloccsant víz
Tony Parsons: A kedvenc feleségem
Alessandro Baricco: Selyem
Ian Buruma: A kínai szerető
James Herriot: Minden élő az ég alatt
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője