A ​nápolyi asszony 12 csillagozás

Surányi Miklós: A nápolyi asszony Surányi Miklós: A nápolyi asszony Surányi Miklós: A nápolyi asszony

Beatrix ​királynő, a nápolyi király lánya, Mátyás király felesége e regény főszereplője. Rendkívüli egyéniség: uralkodásra termett és mindenáron uralomra törő, odaadó feleség és könnyűvérű, hódító, szerelmi kalandokat kereső nő egy személyben. Társuralkodó Mátyás mellett: a királyi gondok részese, az udvar életének irányítója. Fényt, pompát, élvezeteket és a művészeteket kedvelő reneszánsz ember, a humanista udvari élet szervezője Mátyással együtt, hívására sorra jönnek a királyi udvarba az olasz építészek, tudósok, művészek és főurak, de befogadja, sőt kedveli a szép és fiatal léhűtőket is. Hiába a hatalom, a siker és az élvezetek: élete mégis tragikus, nincs gyermeke, nem tud trónörököst szülni Mátyásnak. Ez a hiány teszi gyűlölködővé és néha gonosszá is, udvari cselszövések, intrikák kitervelőjévé és részesévé. Fordulatokban, izgalmas eseményekben és válságos mozzanatokban bővelkedő sorsát 1485-től, Bécs elfoglalásától kíséri végig a szerző, de elvezet a már magányos, öreg,… (tovább)

>!
Lazi, Szeged, 2015
406 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632672502
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1983
478 oldal · ISBN: 9631524086
>!
Singer és Wolfner, Budapest, 1936
286 oldal · keménytáblás

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Gádorka>!
Surányi Miklós: A nápolyi asszony

Szeretem a történelmi regényeket. Ez az írás Mátyás utolsó 5 évét mutatja be, majd röviden folytatódik Beatrix haláláig.
Az író ismeri a kort, aprólékos képet fest a kor szokásairól, a különböző társadalmi rétegek öltözködéséről, viselkedésükről, életvitelükről, egymáshoz való viszonyukról.
Bemutatja Bécs, Pest és Buda felépítését, arculatát. A kultúrális fejlődést, amit az olasz hatás hozott az építkezésben, öltözködésben, viselkedésben,lakáskultúrában és az irodalomban, szobrászatban, festészetben.
Megismerkedünk a királynéval, akinek magatartása igen csak változó. Nagy játékos, a kicsapongó, csalárd, könnyű nőtől, az odaadó feleségen át, a koronára áhitozó összeesküvőtől az ájtatos madonnáig.
Mellette megismerjük Mátyás politikáját, életstílusát, örök harcát a védelem és a hódítás terén. Hogyan kell állandóan résen lennie az összeesküvések, ármánykodások közepette.
Ismerkedünk a királyi udvartartással, szórakozásaikkal. Galeotto Marcióval, az olasz humanistával, Bonfinivel, aki megírta a magyarok történetét, Pelbert atyával, aki magyarul prédikált, Bakócz Tamás és Fontana Ferenccel, a király legmeghittebb diplomatáival. Feltűnik Hess András könyvnyomtató is, és Corvin János a király törvénytelen fia.
Egy két érdekesség: A zsidók háborítatlanul élhettek Mátyás király udvarában.
Dívik a borravaló szokása. Nagyon babonásak.
Egy-egy fontosabb esemény előtt csillagjósláshoz folyamodnak.
A pestis ellen legfőbb gyógymód az imádkozás, kuruzslás, talizmánok használata.
Mátyás a köszvénytől, Beatrix reumás fájdalmaktól szenved.
A tényszerű, aprólékos leírás miatt nem elég pörgős a regény, de sok új ismetetet nyújt.

esztert91 >!
Surányi Miklós: A nápolyi asszony

Websorozat forgatókönyvéhez olvastam. Hasznos volt, bár a stílusa nem igazán tetszett.

milcsi>!
Surányi Miklós: A nápolyi asszony

Nekem megmondom őszintén nem tetszett. Mátyás, és Beatrix történetét sokkal érdekfeszítőbben, és főleg sokkal lebilincselőbb nyelvezettel kellett volna megírni. Úgy mint Passuth. Vontatott, sokszor teljesen unalomba süllyed. Ami végtelenül bántó volt, hogy állandóan az író lebarbározza a magyarokat, és barbár királynak nevezi Mátyást. A XIV. sz.-tól kezdve, senki sem nézett a magyarokra mint barbárokra. Gondoljunk csak Nagy Lajos díszes átkelésére Itálián. Vagy Zsigmond korára. Nem ajánlom olvasásra a művet senkinek!


Népszerű idézetek

Gádorka>!

Hiába volt a legnagyobb ember, és a legnagyobb király: most, betegenés félelmek közepette Buda után kívánkozott, mint az ijedt gyermek édesanyja ölébe.

Gádorka>!

Mátyás nemcsa a maga, hanem egész Európa sorsán okulva tudta, hogy akié a legnagyobb európai hadsereg, az tartja kezében az emberiség sorsát.


Hasonló könyvek címkék alapján

Csuday Jenő – Schönherr Gyula: A középkori intézmények bomlása és a renaissance
Passuth László: Nápolyi Johanna
Bornemisza Péter: Ördögi kísírtetek
Hóman Bálint: Szent István
Apponyi Albert: Emlékirataim
Mikes Kelemen: Zágoni Mikes Kelemen törökországi levelei
Andrássy Gyula: Diplomácia és világháború
Bálint Sándor: Szeged reneszánsz kori műveltsége
Kiss Attila: Historia Kumanorum
Nemeskürty István: Bornemisza Péter kísértései