Gondolatok ​írásról, olvasásról 1 csillagozás

Suppné Tarnay Györgyi – Gyermánné Huga Ibolya (szerk.): Gondolatok írásról, olvasásról

A Suppné Tarnay Györgyi gyűjtésében, válogatásában és szerkesztésében megjelent kötet tematikus elrendezésben nyújt ízelítőt az írás, olvasás gyönyörűségéről szóló aforizmákból. Segítséget nyújt mindazoknak, akik – főként hivatásuk folytán – az írás-olvasás örömét másokkal is szeretnék megosztani, s mind több gyermeket és felnőttet kívánnak részeltetni a betű ismeretének hatalmából. A nyolc fejezetbe rendezett aforizmagyűjtemény a magyar és a világirodalom jeleseitől (íróktól, filozófusoktól) tartalmaz örökérvényű gondolatokat. Feltűnően gazdag, jól használható mutatórendszer és irodalomjegyzék csatlakozik a kötethez, melyet – pedagógusoknak, diákjaiknak és könyvtárosoknak érdemes jó szívvel ajánlani.


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Sisyll
Suppné Tarnay Györgyi – Gyermánné Huga Ibolya (szerk.): Gondolatok írásról, olvasásról

Íme egy újabb megmentett könyv az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárból. Most, hogy kivettem nem kerül leselejtezésre, hanem visszakerül jól megérdemelt kis helyére.
Ez az 1991-ben kiadott vékony kis kötet ne tévesszen meg senkit. Az ember azt hinné, hogy gyorsan végigtrappol a 146 oldalon. Hinné egy felületes olvasó. De az az olvasó, aki olyan, mint amilyennek az itt felsorakozó nagy filozófusok, írók, költők, tanárok leírják, az egyesével ízlelgeti ezeket a gondolatokat. Van hogy egy oldalon két egymással teljesen ellentétes vélemény is van. Ilyenkor az ember eldöntheti, ki is, mi is áll hozzá közelebb.
Ezt a kis idézet gyűjteményt főleg azoknak ajánlanám, akik mondjuk megcsömörlöttek az olvasástól. Szeretnének olvasni valamit, de mégis mit? Nincs kedvem most semmihez. Talán ha az ember magáról az olvasás szeretétről olvas, újra lendületet kap belőle és utána jöhetnek az újabb érdekes történetek, az újabb kalandok.


Népszerű idézetek

>!
Sisyll

A képi műsor átáramlik a néző idegrendszerén, agyán, medret mos az újabb és újabb adások számára, s eltűnik. Nincs megállás, mérlegelés, feldolgozás. Az olvasás, a jó mű hatása pedig éppen ezt a megállást, eltűnődést, a gondok, különbözőségek, értékek felismerését és megbecsülését segíti elő.

/Bertha Balázs/

95. oldal

3 hozzászólás
>!
Sisyll

Olvasd azokat a könyveket, amelyekről az élet elmondhatja: hozzám tartozik.

/M.V. Martialis/

48. oldal

>!
Dominicana

Nem szükséges, hogy mindent elolvass; csak azt kell elolvasnod, ami választ ad a szívedben megfogalmazott kérdésekre. (Tolsztoj, L.)

24. oldal (101)

>!
Sisyll

Az egész élet egyetlen, nagy olvasás. Amikor becsukjuk a könyvet és visszahelyezzük a polcra, az a halál.

/Koppány Zsolt/

86. oldal

>!
Sisyll

Igen, gyakran megesik, hogy hasonló történeteket olvasunk különböző könyvekben, s mégis különböző-képpen ítéljük meg őket, aszerint, hogy hogyan vélekedünk íróikról.

/B. Spinoza/

88. oldal

>!
Sisyll

… helyesen olvasni sokat jelent: a legnagyobb gondossággal ásni a kincs után, amely a könyvben rejtőzik.

/Y. Wichmann/

25. oldal - 108.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean-Claude Carrière – Umberto Eco: Ne remélje, hogy megszabadul a könyvektől
Fenyő D. György (szerk.): Kiből lesz az olvasó?
Tokaji Zsolt: A kínai könyv története
Szántó Tibor: A szép magyar könyv 1473/1973
Pesti Brigitta: Dedikáció és mecenatúra Magyarországon a 17. század első felében
Mocsáry Miklós: Hogyan bánjunk könyveinkkel?
Bartha Zoltán – Vigh Klára (szerk.): Könyv a könyvről
Galli Katalin: A könyv története I-II.
Kiss Judit: Bevezetés a gyermekirodalomba
Koltai András: Batthyány Ádám és könyvtára