Szobanövények 15 csillagozás

Sulyok Mária: Szobanövények

Kertészkedni ​már 10x10 cm-en is lehet; egy folyton virágzó afrikai ibolya az íróasztal sarkán, ugyanott egy kis palackban vagy befőttessüvegben nevelt, páraigényes csipkeharaszt vagy rejtettvirág, a szoba ablak közeli sarkában, egy karcsú törzsű, pálmára emlékeztető dracéna, egy mennyezetre erősített kaspóból lecsüngő, kis levelű filodendron vagy vesszőkaktusz a távoli földrészek üzenetét hozza lakásunkba. Aki még többre vágyik, barkácsoljon virágablakot. A kiszélesített ablakpárkány elé kerül a belső üvegtábla. Az efféle „üvegháznak” természetesen fűtést, levegőztetést és árnyékolást is biztosítanunk kell. Egyszerűbb a szobai üvegház vagy más néven florárium készítése, amely nem más, mint egy terrárium, amelyben növényeket tartunk. Jó, ha a tető s az oldalfalak eltolhatók. Kertészkedhetünk palackban is. A kisebb-nagyobb palackok ugyanolyan párás klímát biztosítanak az érzékenyebb növényeknek, mint a virágablakok s floráriumok. Tudnunk kell azonban, hogy a zárt térben tartott… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Búvár Zsebkönyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 1988
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631155757 · Illusztrálta: Varga Emma

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

konyvolvaso>!
Sulyok Mária: Szobanövények

Korához képest szépen össze vannak szedve a szobanövények. Van egy pár ismerősebb de van olyan is amiről még nem is hallottam.
A kedvenc növényem az anyósnyelv, a fökföldi ibolya és ciklámen is szerepel benne.
De ugyanúgy kedvenc a zöldike a sok logó hajtásával. Egy kicsit szűkszavú a leírás, egy kiicsit lehetett volna részletesebb a nevelése, szapoprítása vagy jellemzők mint ahogy a mai könyvekben is megjelenik. A valódi képek is jó lettek volna a rajzok helyett.
Rövid ismertetőnek jó, akit többérdekel az még hozzáolvas szakkönyvet a témában.

Mariann_Czenema P>!
Sulyok Mária: Szobanövények

Igazi antik darab, hiszen 32 éves könyv :)) hihetetlen!
Mindenesetre azért került elő, mert a fajsúlyosabb, komolyabb kertészeti kötetek előtt, alapozó olvasmánynak, egy órás szórakozásnak nagyon jól esett.

olvasóbarát>!
Sulyok Mária: Szobanövények

A kötet régen megvan, és folyamatosan használom is, csak nem volt regisztrálva az olvasása. Igazi első ismerkedés már a gyerekeknek is a szobanövényekkel. Én jól szocializáltam az enyémeket mindkettő nagyon szereti a növényeket, virágokat. A Kertész molyok zónában nagy élet van, akinek van kedve csatlakozzon, mert „aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet!”
Leginkább a növények beazonosítására használom, némelyikről ennél már többet tudok, de nem árt a nevükkel sem tisztában lenni.

rita_kalydine P>!
Sulyok Mária: Szobanövények

1988-as kiadvány, de teljesen aktuális :)) bár a virágok is alkalmazkodnak a megváltozott körélményekhez, ez a szobanövények esetében nagy változást nem jelent.
A gyerekeim gyűjtik a Búvár Zsebkönyveket, ez is abból való. Rendszeresen fellapozom, ha valamit szeretnék megtudni egy új vagy akár egy régi szobanövényemmel kapcsolatban. De mindig elmerülök benne, és már el is felejtem, hogy miért is lapoztam fel…listát írok, hogy milyen növényeket szeretnék még beszerezni, milyen növény mutatna jól az asztalom sarkán, vagy a konyhámban.
Ajánlom minden kezdőnek, és már rutinosnak is. :))

hErkA>!
Sulyok Mária: Szobanövények

Szerettem volna magamnak a kaktuszokon kívül más szobanövényeket is és egy kihíváshoz is jól jött a könyv. :D

Tök jól leírja a növény származását, kinézetét, tartását, érdekességeit, szaporítását. Ha van egy minimális kertészeti ismerete az embernek, akkor könnyebben használja, mint egy laikus (szobai üvegház kialakítás, stb.)

aszor P>!
Sulyok Mária: Szobanövények

Volt egy időszak az életemben,- 30-40 éves korom között -,amikor nagyon gyűjtöttem a virágokat. Rengeteg növényem volt, állandóan bújtam a könyveket, betéve tudtam a virágok nevét, felismertem a virágosoknál, órákat tudtam beszélgetni, hogy melyik virág mit szeret.
Nagy örömmel olvastam most ezt a hasznos kis könyvecskét. Pont annyit ír a virágokról, amennyit kell, sem többet, sem kevesebbet. A rajzok alapján tökéletesen beazonosítható, hiszen mindegyikkel már találkozhattunk. Lapozgatása közben újból átéltem, mikor ezeknek a csodás növényeknek a gyűjtése örömet okozott. Jó volt újra találkozni velük, még így a könyv lapjain keresztül is.


Népszerű idézetek

rita_kalydine P>!

Kertészkedni már 10 x 10 cm-en is lehet; egy folyton virágzó afrikai ibolya az asztal sarkán, ugyanott egy kis palackban vagy befőttesüvegben nevelt, páraigényes csipkeharaszt vagy rejtettvirág, a szoba ablak közeli sarkában, egy karcsú törzsű, pálmára emlékeztető dracéna, egy mennyezetre erősített kaspóból lecsüngő, kis levelű filodendron vagy vesszőkaktusz a távoli földrészek üzenetét hozza lakásunkba.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Csaba Emese (szerk.): A természet megfejtett titkai
Joachim Mayer: Milyen fa ez?
Christopher Grey-Wilson: Kerti virágok
Barry Ambrose: Kerti virágok
Fráter Erzsébet: A Biblia növényei
Németh Ferenc – Seregélyes Tibor: 88 színes oldal a tavaszi vadvirágokról
Janata Károly – Selmeczi Kovács Ádám: A Duna-Ipoly Nemzeti Park / The Duna-Ipoly National Park
Szablyár Péter: Eltűnő Budai hegyek
Fekete István: Pepi-kert
Fülöp Ernő (szerk.): Virágoskönyv