Sulyok Magda (szerk.)

Régi ​magyar lányok 7 csillagozás

Sulyok Magda (szerk.): Régi magyar lányok

Hol volt, hol nem volt, századunk első felében volt egy irodalmi folyóirat, a Magyar Lányok. Egy kedves, tekintélyes hölgy szerkesztette, Tutsek Anna, aki egyúttal korának divatos írónője is volt. A lap fiatal lányoknak készült heti olvasmányul, és Tutsek Anna a leghíresebb írókat nyerte meg egy-egy szép novellára. Ezekből az elbeszélésekből válogatott Sulyok Magda egy csokorra valót. A csokor virágai nagy kalapos, napernyős hölgyek, burnótszelencés urak, huszárfiúkat gyászoló özvegyek, szegény cselédek, zsúrozó gyerekek világát idézik, amelynek ma már csupán csak a kellékeit, a jelmezeit és a díszleteit ismerjük. Kedves Olvasó, kedves „mai magyar lány”! Ha elmerülsz kedvedre e kötet olvasásában, közbe-közbe hunyd le egy pillanatra a szemed, s hagyd, hadd vigyen a képzelet vissza 70-80 évvel ezelőttre. Ugye máris érzed, hogy e csokornak színe és illata támad, hogy virágait nem hervasztotta meg a múló idő?

>!
Móra, Debrecen, 1989
148 oldal · ISBN: 9631163601

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Piintyő>!
Sulyok Magda (szerk.): Régi magyar lányok

na, én ettől sokkal többet vártam. egy hónap alatt, szinte csak két három novellára emlékszem. nem azért, mert rosszak, hanem mert egy sincs benne, ami kiemelkedő lenne. még a Móriczét is csak közepesnek találom.

ha akkor, rögtön értékeltem volna, biztos megadtam volna a 4-et, de hogy csak eddig tartott a hatása, így csak 3…

Katherine_Grey>!
Sulyok Magda (szerk.): Régi magyar lányok

Manapság nagyon sok novellaválogatás jelenik meg, de ez nagyon jó! Tele van remek elbeszélésekkel és csodás, régi fényképekkel. Például ott vannak a megható történetek, amilyen Gaál Mózes A kalács című, szomorkás-szép története. A humorosak, mint Móra Ferenc Svéd Krisztinája az első gyerekszerelemről (s arról, hogy Oxenstierna magyarul Stierna Oxen, hiszen a keresztnevet a végére tesszük:). És a pompásak, mint amilyen Tormay Cécile súlyos A kegyelete. A kedvencem pedig Herczeg Ferenc A jó fiú című elbeszélése. Annyira jó, hogy sokáig azt hittem, ezt a történetet Mikszáth Kálmán írta.

Lahara IP>!
Sulyok Magda (szerk.): Régi magyar lányok

A cím megtévesztő, mert talán csak az első és a második, vagy csak az első történet szól lányokról. Én megpróbáltam, hogy visszavigyen a képzelet, de a novellák sem tetszettek. Pedig kétszer olvastam, és egyik alkalommal se jött be.

evé>!
Sulyok Magda (szerk.): Régi magyar lányok

Talán három történet tetszett benne, a többi egynek elment.


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Árpád (szerk.): Szeretni tehozzád szegődtem
Rozslay Zsuzsanna – Varga Lajos Márton (szerk.): Szívzuhogás
T. Aszódi Éva – Tótfalusi István (szerk.): Cini-cini muzsika
Bölcsföldi András (szerk.): Karácsony ideje
Simkó György – Zsikai Erika (szerk.): Kosztolányival a villamoson
Zombori Andrea (szerk.): A magyar irodalom legszebb szerelmes versei
Rejtelmes karácsonyok
Ragyog a mindenség
Boldizsár Ildikó (szerk.): Esti mesék fiúknak
Miklós Imre (szerk.): Szanszkrit líra