Sulyok Magda (szerk.)

Macskavári ​Menyhárt 5 csillagozás

Sulyok Magda (szerk.): Macskavári Menyhárt

Szereted az állatokat? Az oroszlánt, a fókát, a rókát, a medvét, a vízilovat? Vagy a macskát, a kiscsibét, a kakast, a barázdabillegetőt? Vagy a békát, a csigát, az egeret? Ebben a meséskönyvben mindegyikükről olvashatsz. Macskavári Menyhártról, a vörös szőrű kandúrról, a sétafikáló barázdabillegetőről, az éhes kis egérről, a kíváncsi nyúlról, az okos tevéről, a kakasról, aki hanglemezről tanult meg újra kukorékolni, a fókáról, aki megszökött a cirkuszból, és sok más állatról – még egy százlábúról is, igaz, hogy csak tíz lába volt, és csak tíz cipőt hordott.

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hol volt, hol nem volt... Móra

>!
Móra, Budapest, 1980
124 oldal · ISBN: 9631115682 · Fordította: Borbás Mária, Tordon Ákos, Rákos Katalin, Árkos Antal, Sárközy Elga, Raýman Katalin · Illusztrálta: Kovács Péter

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

vorosmacska>!
Sulyok Magda (szerk.): Macskavári Menyhárt

Talán, ez a kötet volt életem legunalmasabb mesegyűjteménye. Különleges képességgel lettek összeválogatva az azonos „frekvenciájú” mesék, pár kivételtől eltekintve, amik üdítően hatottak (Macskavári Menyhárt, Cipőmese, Bocsánat egy pillanatra). Esti felolvasásnak kifejezetten jó volt, többször sikerült bealudnom két mondat között spoiler.

imma P>!
Sulyok Magda (szerk.): Macskavári Menyhárt

az illusztrációk kedvesek, bár némelyik az én példányomban szellemképes.
a mesék szintén kedvesek, vannak jobbak, vannak rosszabbak, de rövidke szinte mindegyik, így a jobbak esti meséknek éppen megfelelnek. elég vegyes válogatás, van benne műmese, népmese, mese meglepő tanulsággal, szóval aki a meséket szereti, biztos talál benne kedvére valót.


Népszerű idézetek

imma P>!

A nyúl és a répa
Orosz népmese

Már régóta hullt, hullt a hó, vastag fehér pokróc takart erdőt, mezőt.
A nyúl megéhezett, s elindult ennivalóért. Nagy szerencséje volt! Két ottfelejtett répát talált a barázdában. Az egyiket megette, a másikat ölbe kapta. „A hó nagy, csíp a fagy – gondolta –, a szamárnak biztosan semmi harapnivalója. Elviszem neki ezt a répát.”
Elindult a nagy hóban, s meg sem állt a szamár házáig. De a szamár nem volt otthon. A répát a szamár asztalára tette, s odébbállt.
A szamár is éppen élelemért járt a mezőn. Talált néhány szem burgonyát, s boldogan indult velük haza. Hát, ahogy ajtót nyit, megpillantja a répát. „Honnan került ez ide?” – kérdezte magában. Aztán megevett egy pár burgonyát, s azt gondolta: „A hó nagy, csíp a fagy, a báránynak bizonyosan semmi harapnivalója. Elviszem neki ezt a répát.”
A szamár elfutott a bárány házához. De a bárány nem volt otthon. A répát a bárány asztalára tette, s odébbállt.
A bárány is éppen élelemért járt a mezőn. Talált is egy káposztafejet, s boldogan indult vele haza. Hát ahogy ajtót nyit, megpillantja a répát. „Honnan került ez ide?” – kérdezte magában. Aztán megette a káposztát, s ezt gondolta: „A hó nagy, csíp a fagy, az őznek bizonyosan semmi harapnivalója. Elviszem neki ezt a répát.”
A bárány elfutott az őz házához. De az őz nem volt otthon. A répát az őz asztalára tette, s odébbállt.
Az őz éppen élelemért járt a mezőn. Talált is néhány zöld lapulevelet, s boldogan indult velük haza. Hát ahogy ajtót nyit, megpillantja a répát. „Honnan kerül ez ide?” – kérdezte magában. Aztán megette a lapuleveleket, s azt gondolta: „A hó nagy, csíp a fagy, a nyúlnak bizonyosan semmi harapnivalója. Elviszem neki a répát.”
Az őz elfutott a nyúl házához. De a nyúl már jóllakottan aludt az ágyában. Az őz nem akarta felébreszteni, szótlanul a nyúl asztalára tette a répát.
A nyúl, amikor felébredt, álmélkodva dörzsölgette a szemét: „Teringettét! Honnan kerül ide ez a répa?” – kérdezte magában. Egy-két percig törte a fejét, majd azt gondolta: „A hó nagy, csíp a fagy, bizonyosan valamelyik barátom hozta!”
És jóízűen megette a répát.

53-55. oldal

5 hozzászólás
imma P>!

Macskavári Menyhárt jókora, vörös szőrű kandúr volt, sárga szeme kerek, rózsaszín orra szeplős, a bajsza hosszú, s ha egyszer rázendített a dorombolásra, mindenki felkapta a fejét, mert azt hitte: megszólalt az ébresztőóra.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka
Walt Disney – Macskarisztokraták – Fürgén, mint a macska!
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái
Walt Disney – Hamupipőke – Lucifer születésnapi ajándéka
Kis barátom – Cicus
Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben
Daisy Meadows: Kira titka
Nataša Tanská: Puff és Muff
Dóka Péter: Hősök leszünk!
Csukás István: A házőrző macska